kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 322 oldal |
Sorozatcím: | Kertészet és szőlészet zsebkönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 12 cm |
ISBN: | |
Előszó | 3 |
Naptár | 6 |
Postai díjszabások | 30 |
Általános rész | 32 |
Mértékek | 32 |
Területszámítás | 33 |
Magyarország éhajlata | 34 |
Magyarország talajadottságai | 39 |
Magyarország talajféleségeinek kémiai tulajdonságai | 39 |
Magyarország talajféleségeinek fizikai és vízgazdálkodási tulajdonságai | 40 |
Magyarország talajféleségeinek tápanyagtartalma | 42 |
A talajok gyakorlati osztályozása | 44 |
Talajok osztályozása kémhatás szerint | 46 |
Talajok osztályozása fizikai tulajdonságok szerint | 46 |
Zöldségtermesztés | 47 |
Fontosabb zöldségtermesztő tájaink | 47 |
Magyarország zöldségtermő területe | 51 |
A fontosabb zöldségfélék termesztési adatai | 52 |
Állandó helyre vetett zöldségfélék termesztési adatai | 52 |
Palántáról nevelt zöldségfélék termesztési adatai | 56 |
Üveg alatti és korai szabadföldi zöldségfélék termesztési adatai | 60 |
Terméshozam q-ban | 64 |
Egyes zöldségfélék szántóföldi és konyhai hulladéka | 65 |
Vetésforgó a zöldségtermesztésben | 65 |
Kombinált zöldséges és mezőgazdasági vetésforgó | 66 |
Öntözött zöldséges és mezőgazdasági vetésforgó | 66 |
Fűthető ágyak tavaszi hasznosítása hajtatással | 69 |
Hidegágyak tavaszi hasznosítása hajtatással | 71 |
Szabadföldbe ültetett zöldségfélék melegágyi palántanevelése | 72 |
Fűthető ágyak tavaszi hasznosítása palántaneveléssel és hajtatással | 74 |
Fontosabb zöldségfélék trágyázása | 76 |
Fontosabb zöldségfélék termésével a talajból elvont táplálóanyagok | 78 |
A zöldségtermesztés anyag- és munkaerőszükséglete | 79 |
Palántáról nevelt zöldségfélék munkaerőszükséglete 1 kh-ra | 79 |
Állandó helyre vetett zöldségfélék munkaerőszükséglete 1 kh-ra | 81 |
Anyagszükséglet és leírások a leggyakrabban hajtatott zöldségféléknél | 85 |
A leggyakrabban hajtatott zöldségfélék munkaerőszükséglete | 86 |
Zöldségmag-termesztés | 88 |
Borsó | 88 |
Bokorbab | 88 |
Karósbab | 89 |
Sárgadinnye | 90 |
Görögdinnye | 90 |
Uborka | 91 |
Tök | 92 |
Paprika | 92 |
Paradicsom | 93 |
Saláta | 94 |
Hónapos és nyári retek | 94 |
Téli retek | 95 |
Csemegekukorica | 96 |
Spenót | 96 |
Hagyma | 97 |
Poréhagyma | 98 |
Sárgarépa | 99 |
Petrezselyem | 100 |
Cékla | 101 |
Sóska | 102 |
Öntözéses zöldségtermesztés | 102 |
Mértékegységek és fogalmak az öntözésnél | 102 |
A zöldségnövények csoportosítása vízigény és öntözési igény szerint | 103 |
A zöldségnövények öntözési igénye | 104 |
A vízigény változása a tenyészidőszak alatt | 105 |
Öntözési módok a zöldségtermesztésben | 106 |
Az öntőzővíz mennyisége | 107 |
Az öntözés időpontja | 108 |
Tájékoztató a fontosabb zöldségfélék öntözéséhez (barázdás öntözés esetén) | 110 |
A zöldségfélék növényvédelme | 114 |
A zöldségfélék fontosabb szabványai | 128 |
Általános szabványok | 128 |
Egyes zöldségfélékre vonatkozó szabványok | 129 |
A zöldségtermesztés szakirodalomi tájékoztatója | 137 |
Gyümölcstermesztés | 139 |
Gyümölcstelepítés | 140 |
Az egyes megyékben telepítésre első helyen javasolt gyümölcsnemek | 141 |
Árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták | 143 |
Házi (háztáji) gyümölcsösök telepítése | 145 |
Porzófajták | 148 |
Alanyok | 151 |
Termőképesség | 152 |
Gyümölcsfáink átlagos termőképessége hazai viszonyaink között | 153 |
A gyümölcsfák talajigénye | 154 |
Üzemi telepítések sor- és tőtávolsága | 155 |
Szélessoros telepítések sor- és tőtávolsága | 156 |
A telepítés növényanyagszükséglete | 157 |
Ültethető gyümölcsfák darabszáma | 159 |
Gyümölcsfák átlagos élettartama | 160 |
Talajművelés és talajerőgazdálkodás a gyümölcsösben | 160 |
Talajművelés | 161 |
A talajművelés komplex gépesítése | 163 |
Szervestrágyázás | 165 |
Tápanyagpótlás | 170 |
A gyümölcsös növényvédelme | 174 |
Permetlevek készítése és keverhetősége | 183 |
Rovarirtószerek | 183 |
Gyümölcsfakarbolineum és gyümölcsfaolaj | 183 |
Arzéntartalmú szerek | 184 |
Bőrméregtartalmú szerek | 185 |
Gombaölőszerek | 188 |
Kénes porzószerek | 191 |
Egyéb szerek | 191 |
Gyomirtószerek | 192 |
Gyümölcsszabványok | 194 |
Almástermésűek | 194 |
Bogyós és csonthéjas gyümölcsűek | 195 |
Héjastermésűek | 198 |
Gyümölcsszaporítóanyagokkal kapcsolatos szabványok | 199 |
A gyümölcstermesztés szakirodalmi tájékoztatója | 199 |
Szőlőtermesztés | 202 |
A világ szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai | 202 |
A világ összes szőlőterülete és bortermése az utóbbi években | 202 |
Különböző ország szőlőterülete és bortermése | 204 |
Az évi fejenkénti borfogyasztás a különböző országokban 1956-ban | 205 |
Különböző országok csemege- és szárítottszőlő termelése | 206 |
Hazánk szőlőtermesztésének főbb adatai | 207 |
Hazánk borvidékei | 207 |
Hazánk egyes borvidékein telepíthető fajták | 212 |
Szőlőfajtáink rövid jellemzése | 215 |
Fehérbor-szőlőfajták | 215 |
Vörösbor-szőlőfajták | 219 |
Csemegeszőlő-fajták | 219 |
Tanácsok a szőlőfajták megválasztásához | 222 |
A szőlő művelése | 224 |
Szőlőfajtáink alkalmazkodása a különböző tőkeművelési módokhoz | 224 |
Szőlőfajtáink metszési igénye | 225 |
Borvidékeink jellemző metszés- és művelési módjai | 227 |
Az egysíkú tőkeművelési módokkal kapcsolatos tudnivalók | 230 |
A tőkeművelés- és metszésmódok összefüggése a támaszrendszerrel, a talajigénnyel, a tenyészterülettel és a tőkénkénti megterheléssel | 232 |
Alanyfajtáink jellemzői | 236 |
Szőlőművelő gépeink műszaki adatai | 238 |
Erőgépek | 238 |
Talajművelő gépek | 240 |
A szőlő trágyázása | 241 |
A szőlőmunkák anyag- és munkaerőszükséglete | 243 |
Kézi és gépi forgatás munkanapszükséglete különböző talajokon (70 cm mélységre) | 243 |
1 kat. holdra (5755 m2) ületethető tőkék száma különböző sor- és tőketávolság mellett | 244 |
1 hektárra (10.000 m2) ületethető tőkék száma különböző sor- és tőketávolság mellett | 246 |
Huzaltámasz-anyagszükséglet 1 kat. hold, ill. 1 hektár területen | 248 |
100 négyszögölre (359,5 m2) ültethető tőkék száma külöböző sor- és tőketávolság mellett | 250 |
10 óra alatt teljesíthető kézi munkák termőszőlőben | 251 |
A kézi munkával, lófogattal és különböző gépekkel művelt szőlő költségei 1 kat. holdra | 252 |
1 kh termőszőlő évi anyagszükséglete | 253 |
Hazánkban meglevő szőlő-talajművelő és növényvédő gépek teljesítményei | 254 |
A szőlő növényvédelme | 255 |
Szőlőszabványok | 257 |
A szőlőtermesztéssel kapcsolatos törvények és rendeletek | 258 |
A szőlőtelepítésre vonatkozó fontosabb rendeletek | 258 |
Borászat | 259 |
Szüret és szőlőfeldolgozás | 259 |
Támpontok a szüreti terv készítéséhez | 259 |
A szőlőbogyó átlagos cukor- és savtartalma a növekedés és érés folyamán | 260 |
Fontosabb szőlőfajtáink átlagos beérési must (cukor) foka | 261 |
Gyakoribb haza differenciál-sajtók műszaki adatai | 262 |
Felsőnyomású hidraulikus sajtók műszaki adatai | 262 |
Hazai gyártású átfordítható kosarú alsónyomású hidraulikus sajtók | 263 |
Kosárméret és kosárnyomás változása | 263 |
Mustnyeredék százaléka a zúzás és sajtolások folyamán | 263 |
Termelés adatok | 264 |
A must | 265 |
Hőmérsékleti korrekció a mustmérőkhöz | 266 |
Mustfok átszámítása szeszfokra | 267 |
A mustfok, cukor- és alkoholtartalom viszonya | 268 |
Erjedés, erjesztés | 268 |
Alkoholmeghatározás | 270 |
Kénezés | 272 |
A must kénezési táblázata | 272 |
A bor kénezési táblázata | 273 |
Üres hordók kénezése | 274 |
Bor- (must-) javítás | 274 |
Bor (must-) javítás sűrített musttal | 274 |
Borjavítás borpárlattal (avinálás) | 275 |
Savtompítás | 276 |
Derítés | 277 |
Fontosabb derítőszerek alkalmazása | 277 |
A bor rendellenes elváltozásai | 279 |
Borhibák és betegségek | 280 |
Boroshordók | 282 |
Elterjedtebb szállítóhordók méretei | 282 |
Hordóűrtartalom kiszámítása | 286 |
Dísznövénytermesztés | 286 |
Egynyári dísznövények | 286 |
Üvegházban szaporítóládába vetendő egynyári dísznövények | 289 |
Egynyári dísznövények magjainak jellemző tulajdonságai | 289 |
Kétnyári dísznövények | 291 |
Vágásra alkalmas évelő dísznövények | 292 |
Cserepes dísznövények | 295 |
Levelükkel díszítő cserepes növények | 295 |
Virágukkal díszító cserepes növények | 286 |
Termelési adatok | 298 |
1000 db dugvány előállításához szükséges anyanövény | 298 |
10 db országos méretű melegágyi ablakhoz szükséges anyag | 298 |
Egy négyzetméter területen elhelyezhető növények száma | 299 |
10000 db magonc tüzdeléséhez szükséges 30x60 cm méretű szaporítóláda | 299 |
1 m2-re elhelyezhető cserép | 300 |
A kis virágoskert munkáinak naptára | 300 |
Január | 300 |
Február | 302 |
Március | 302 |
Április | 303 |
Május | 304 |
Június | 305 |
Július | 307 |
Augusztus | 307 |
Szeptember | 308 |
Október | 309 |
November | 309 |
December | 310 |
A dísznövénytermesztés szakirodalmi tájékoztatója | 311 |
A kertészeti csomagolóeszközök szabványai | 311 |
A kertészettel kapcsolatos fontosabb intézmények | 313 |
A kertészeti termelés általános szakirodalmi tájékoztatója | 317 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.