Előszó a magyar kiadáshoz | 13 |
A kiadó előszava | 14 |
Bevezetés | 17 |
Kisvállalkozások Kanadában: helyzetkép | 19 |
Mit tekintünk kisvállalkozásnak? | 20 |
Átvegyük, avagy átalakítsuk a vezetési alapelveket? | 23 |
A kormány és a kisvállalat | 23 |
Összefoglalás | 25 |
Az önálló kisvállalkozás: előnyei, jutalma és a siker feltételei | 26 |
A kisvállalatok előnyei | 26 |
A kisvállalatok vélt és valódi hátrányai | 28 |
Felkészülés a kisvállalat-tulajdonos szerepére | 29 |
A sikres kistulajdonos jutalma | 29 |
A kisvállalatok sikeres irányításának követelményei | 30 |
Összefoglalás | 32 |
A vezetői szempontból alapvetően fontos pénzügyi műveletek megértése | 34 |
A mérleg | 34 |
A jövedelemkimutatás | 35 |
A mérlegen belüli érvényes összefüggések | 37 |
Arányszámok elemzése | 37 |
Az alaptőke megosztása | 38 |
A jövedelemkimutatás vizsgálata | 40 |
A tervezés lényeges elemei | |
Egy új vállalkozás megtervezésének lépései: az átfogó üzleti terv | 47 |
Az átfogó üzleti terv 14 fő lépése | 47 |
Egyéb megfontolások | 52 |
Az elvárt jövedelem szempontjának érvényesítése a vállalkozás tervezésénél: a tervezett jövedelem számítása | 53 |
A tervezéshez szükséges statisztikák és forrásaik | 53 |
A tervezett jövedelem kimutatásának folyamata | 55 |
A szolgáltató vállalatok tervezésének sajátos szempontjai | 57 |
A feldolgozóipari vállalatok tervezésének sajátos szempontjai | 59 |
Az ellátandó piac vizsgálata; korlátainak, természetének és felvevőképességének feltárása | 62 |
A piackutatás céljai | 63 |
Mi a piac? | 63 |
A piacfelmérés folyamata | 64 |
Emberek kikérdezése a piaci információk összegyűjtéséhez | 67 |
A piaci tanulmányok készítésénél felhasznált egyéb adatforrások | 68 |
A tervezett jövedelemkimutatás módosítása a piackutatás eredményei alapján | 69 |
A működési költségek részletezése | 70 |
Az új vállalkozás finanszírozása | |
A szervezeti forma kiválasztása | 75 |
Az egyszemélyi tulajdonú vállalkozás | 76 |
A társulás | 79 |
A társulás lehetséges típusai | 81 |
A részvénytársaság | 82 |
A szükséges eszközök listája | 90 |
Az eszközigény meghatározásának módszere | 90 |
A nyitó mérleg elkészítése | 96 |
A mérleg készítésének menete | 97 |
A nyitó mérleg összeállítása | 98 |
Mérlegváltozatok egyszemélyi tulajdonú vállalkozás, társulás és részvénytársaság esetén | 102 |
Az új kisvállalkozások finanszírozásának forrásai | 103 |
A kisvállalatok által igénybey vehető alapok forrásai | 104 |
Telepítés, berendezés, értékesítés | |
A vállalat telephelyének megválasztása | 115 |
A település kiválasztása kereskedelmi vállalatok esetén | 116 |
A helyszín kiválasztása kereskedelmi vállalatok esetén | 118 |
A kedvező helyszín | 120 |
A település kiválasztása feldolgozóipari vállalatok esetén | 121 |
A település kiválasztása nagykereskedelmi vállalat esetén | 122 |
A település kiválasztása szolgáltató vállalatok esetén | 123 |
Belső elrendezés | 124 |
Egy kereskedelmi cég belső elrendezése | 124 |
A célszerű elrendezés szempontjai kiskereskedőknél | 124 |
Elrendezés, az áru kirakása és a bolti lopások | 127 |
A célszerű elrendezés szempontjai nagykereskedőknél | 129 |
A célszerű elrendezés szempontjai egy gyárban | 129 |
A célszerű elrendezés szempontjai egy szolgáltatásokat nyújtó cégnél | 130 |
Hirdetés és propaganda | 132 |
A kereslet természete | 132 |
Közvetlen reklámozási módszerek | 133 |
Árpolitika | 141 |
Az egyedi árak alakulására ható tényezők | 141 |
Az átlagos haszonkulcs és az egyedi ár | 143 |
A haszonkulcs természete és kiszámítása | 144 |
Az árak meghatározásánál felhasználható táblázatok | 145 |
Az induló ár megállapítása | 145 |
Az indulási ár felépítése: alulról fölfelé vagy átlagos haszonkulcs alapján | 146 |
Az árkalkuláció | 147 |
Az értékesített áruk csoportosítása és az egyes árufajták eladásánál figyelmebe vehető tapasztalatok | 148 |
A fogyasztási cikkek osztályozása | 148 |
Gyakorlati tanácsok az egyes fogasztásicikk-típusok értékesítéséhez | 150 |
A termelő fogyasztásra kerülő javak | 150 |
Az elosztás költsége | 152 |
Szezonális hullámzások az értékesítésben: kulcs a jobb vezetői döntésekhez | 154 |
Az értékesítés szezonális ingadozásának ábrázolása (esettanulmány) | 155 |
Beszerzési készletpolitika | 158 |
Az áru beszerzése | 158 |
A nagykereskedők típusai | 159 |
Mennyi árut rendeljünk és mikor? | 160 |
A gazdaságosan rendelhető mennyiség: az ipari beszerzéseket meghatározó négyzetgyökös formula | 161 |
A kiskereskedők készletgazdálkodásának szempontjai | 163 |
A kiskereskedők készletgazdálkodásának módszerei | 164 |
Kedvezményes beszerzések | 165 |
A lassan forgó készletek problémája | 166 |
Az árukészlet forgása | 167 |
Kereskedés és az értékesítés növelése | |
Az állandó és a változó költségek elemzése: a fedezeti diagram | 171 |
Az állandó költségek | 171 |
A változó költségek | 172 |
A fedezeti diagram | 173 |
Értékesítés hitelre: a hitelnyújtási tevékenység irányítása | 183 |
A hitelre történő eladás növeli az értékesítést | 183 |
Kereskedelmi hitel vagy fogyasztói hitel | 183 |
Az üzleti világ - szükségképpen - a hitel talaján áll | 184 |
Nyílt folyószámlahitel | 184 |
A hitelezési tevékenység irányítása, nyilvántartása | 186 |
A számlakövetelések korosztályokba sorolása | 189 |
A hátralékba került számlák kezelése | 191 |
A hitelnyújtás egy másik módja: a személyi vagy vállalati csekkel történő fizetés | 192 |
Hitelkártyahitel | 193 |
Összefoglalás | 198 |
A kockázat: hogyan birkózzunk meg vele? | 199 |
A kisvállalat életére ható kockázati tényezők | 200 |
A kockázati tényezők kezelése | 201 |
A kockázat kezelésének módszerei | 202 |
A kisvállalat személyi állománya és szervezeti felépítése | 205 |
A személyzeti politika váza | 206 |
Mit várnak el a dolgozók munkahelyüktől? | 206 |
A kisvállalati munkaviszony előnyei | 208 |
Javaslatok a személyzeti politika kialakításához | 208 |
A kisvállalat szervezeti felépítése | 212 |
Készletértékelési és leírási módszerek | 214 |
A raktárkészletek értékelésének módszerei | 214 |
Melyik értékelési módszert használjuk? | 218 |
Az állóeszközök leírásának módszerei | 219 |
Melyik leírási módszert használjuk? | 223 |
A kisvállalatok irányításának egyéb kérdései | |
Koncessziók | 227 |
A kisvállalati tulajdonosi jog megszerzésének három fő útja | 227 |
A koncesszió módszere | 228 |
Egy működő cég felvétele | 2320 |
Egy működő cég megvétele avagy egy új vállalkozás beindítása | 233 |
Egy működő cég megvételének előnyös oldalai | 233 |
Egy működő cég megvételének hátrányos oldalai | 234 |
Egy vásárlási lehetőség értékelése | 234 |
Mennyit ér egy vállalat? | 234 |
Számítógépek és elektronikus adatfeldolgozás a kisvállalatoknál | 240 |
Egy számítógép vagy egy elektronikus adatfeldolgozási rendszer kiválasztása | 241 |
A három választható alaprendszer | 243 |
Szolgáltató irodák | 243 |
Időbeosztásos rendszer | 245 |
Saját számítógép használata | 247 |
Munkalap, hivatalos elszámolások és a pénzáramlás elszámolása | 249 |
A munkalap kitöltése | 251 |
A módosítótételek | 251 |
A jövedelemszámítás és a mérlegoszlop | 253 |
A pénzáramlások elszámolása | 254 |
A működő kisvállalkozás mindennapi irányítása | 256 |
Időszükséglet és az ellenőrzési feladatok ellátása | 258 |
A folyamatos, hatékony ellenőrzéshez szükséges adatok | 258 |
Az adatok felhasználása | 259 |
Naponta, hetente vagy havonta értékelt adatok | 260 |
Alkalomszerűen ellenőrizendő adatok | 262 |
Összefoglalás | 265 |
Esettanulmányok | |
Kapcsolat a fogyasztóval | 269 |
Megpecsételődött volna az önálló kis élelmiszerbolt sorsa? | 270 |
Vezetési gondok - a munkaerő irányítása | 271 |
A működési költségek elemzése | 273 |
Egy üzem telepítése | 275 |
Gazdálkodás a készletekkel | 276 |
A túl rámenős eladó | 278 |
A hitelezési tevékenység vezetőjének nehéz pillanatai | 279 |
Ha valaki nagyon akar, akkor talál módot az üzem beindítására | 279 |
A kapacitások ismeretlen mértékű kihasználása | 280 |
Átfogó személyzeti politika | 281 |
A készletek értékelése | 283 |
Működő cég átvétele vagy új cég létesítése | 284 |
Tiszta erkölcsök és piszkos gyakorlat | 284 |
Függelék | |
A vezetőket ellenőrző kérdések listái | |
A piaci helyzet kiértékeléséhez | 286 |
Az eszközök megfelelő voltának értékeléséhez | 286 |
A könyvelési feljegyzések kielégítő voltának ellenőrzéséhez | 287 |
A pénzügyi helyzet értékeléséhez | 287 |
A könyvek értékeléséhez | 288 |
Kiskereskedők esetén | 288 |
Nagykereskedők esetén | 288 |
Gyárak esetén | 289 |
Szolgáltató cégek esetén | 289 |
A belső elrendezés vizsgálatához | 289 |
Kiskereskedőknél | 289 |
Nagykereskedőknél | 290 |
Gyáraknál | 290 |
A cég szervezeti formájának értékeléséhez | 291 |
Az árbevétel növekedésének vizsgálata | 291 |
Az árpolitika elemzése | 291 |
A kereskedelmi módszerek értékeléséhez | 292 |
A szezonális változások elemzéséhez | 292 |
A beszerzések és a készletek alakulásának ellenőrzése | 293 |
A költségek vizsgálata és a fedezeti diagram | 293 |
A hitelpolitika értékeléséhez | 294 |
A kockázat elleni védekezés elemzéséhez | 294 |
A személyzeti politika jellemzéséhez | 295 |