1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bor

Szerző
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 927 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-973-141-7
Megjegyzés: Színes fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrált. Átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. ízbeli sokfélesége, a szőlőfajták végtelen gazdagsága és az előállításhoz szükséges különféle módszerek egyetlen más italhoz sem hasonlítható élménnyé teszik.
A BOR új, teljesen átdolgozott kiadásában minden megtalálható, amit a borról tudni érdemes. A könyv olvasása közben a nemes nedűt kedvelő olvasó igazi borszakértővé válik. Szakszerűen és mégis könnyen érthetően bemutat mindent, amit a borkultúra ma jelent: a bor történetét, sajátosságait, hagyományait. A legfontosabb szőlőfajtáktól a kóstoltatás művészetéig mindenről tájékozódhatnak belőle a bor iránt érdeklődők. Az egyes országokkal foglalkozó rész a klasszikus termőterületek mellett újonnan felfedezett vidékeket is bemutat, például Angliát vagy Szlovéniát, és megismertet a tengeren túli - dél-amerikai, kínai vagy csendes-óceáni - borok egyre növekvő fontosságával.
Számtalan színes illusztráció, valamint részletes térképek egészítik ki a... Tovább

Fülszöveg

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. ízbeli sokfélesége, a szőlőfajták végtelen gazdagsága és az előállításhoz szükséges különféle módszerek egyetlen más italhoz sem hasonlítható élménnyé teszik.
A BOR új, teljesen átdolgozott kiadásában minden megtalálható, amit a borról tudni érdemes. A könyv olvasása közben a nemes nedűt kedvelő olvasó igazi borszakértővé válik. Szakszerűen és mégis könnyen érthetően bemutat mindent, amit a borkultúra ma jelent: a bor történetét, sajátosságait, hagyományait. A legfontosabb szőlőfajtáktól a kóstoltatás művészetéig mindenről tájékozódhatnak belőle a bor iránt érdeklődők. Az egyes országokkal foglalkozó rész a klasszikus termőterületek mellett újonnan felfedezett vidékeket is bemutat, például Angliát vagy Szlovéniát, és megismertet a tengeren túli - dél-amerikai, kínai vagy csendes-óceáni - borok egyre növekvő fontosságával.
Számtalan színes illusztráció, valamint részletes térképek egészítik ki a szöveget. Ez a könyv egyszerre érzéki élmény és alapos bevezetés a bor világába. Vissza

Tartalom

A BOR TÖRTÉNETE ÉS A BORFOGYASZTÁS 11
André Domine - Eckhard Supp - Dunja Ulbricht: A bor: varázslat • élvezet • igazság 12
Bor és egészség 14
Történelmi áttekintés
Bor az ókorban 16
A római borbirodalomtól a firenzei pénzarisztokráciáig 18
A francia felemelkedés kezdetei 20
A borkereskedelem virágkora 22
A bor testet ölt 24
Hanyatlás és újrakezdés 26
Modern idők 28
A megfelelő választás 30
Borbírálat 32
Illat 34
Íz 36
A bor színe 38
A bor gondozása
A kor 40
A saját pince 42
Ideális hőmérséklet 44
A dekantálás 46
Melyik pohár melyik borhoz? 48
A borok felszolgálása 50
A pezsgő kinyitása és felszolgálása 51
A dugóhúzó 52
A bor az étrendben 54
Az élvezet dramaturgiája 56
Habzóbor és pezsgő 59
Könnyű, savas fehérborok 61
Testes, fahordóban érlelt fehérborok 62
Intenzív aromájú telt borok 64
Könnyű, gyümölcsillatú fiatal vörösborok 66
Elegáns, fűszeres, selymes vörösborok 69
Bársonyos, telt vörösborok 70
Fanyar, tartalmas vörösborok 72
Érett borok 74
Édes borok 76
A SZŐLŐHEGYEN ÉS A PINCÉBEN 79
Héléne Jaeger:
A szőlő és fajtái 80
Szőlőfajták 82
A legfontosabb fehérborszőlő-fajták 84
A legfontosabb vörösborszőlő-fajták 86
A termőhely 88
Talajadottságok 90
Gépesítés a szőlőben 92
Szőlőtermesztés
A metszés 94
Termesztési módszerek 96
Hartwig Holst: Integrált szőlővédelem 98
A szőlő betegségei és kártevői 100
Beate Berkelmann-Löhnertz: Veszélyes szőlőbetegségek 102
Rettegett kártevők (Hartwig Holst) 104
A filoxéra 106
Munkák a szőlőben
A talaj ápolástól a szüretig 108
Az érés 110
A szüret 112
A termés fogadása 114
Nemes borok és tömegborok 116
A borkészítés alapjai
Fajsúly és alkoholtartalom 118
Sajtolás 120
Alkoholos erjedés 122
Burgundiái vörösbor:
hagyományos borkészítés 125
Érlelés és palackozás
Az ideális borospince 126
Franciaországi tölgyerdők 128
Fahordók 130
A barrique születése 132
Előkészítés 134
Derítés és szűrés 136
Palackok 138
A palackgyártás 140
A VILÁG BORAI 143
André Dominé:
A borvilágról röviden 144
Európai bortermelés 147
Észak- és Dél-Amerika borai 148
Szőlő- és bortermelés a világon 150
FRANCIAORSZÁG 153
André Domitié - Eckhard Supp - Ulrich Sautter - Wolfgang Fafibender:
A francia borvidékek 154
Champagne: a nagy múltú nemes ital hazája 156
Szőlőültetvények és borászfalvak 160
Mészkőpincék és palackok milliói 162
Elzász 168
Grand Cru és a többiek 173
Jura 176
A Vin jaune és a Vin de paille 178
Burgundia 180
Burgundia borföldrajza 182
A szőlőfajták 184
Chablis: Chardonnay hűvös éghajlatról 186
A Cote de Nuits borai 190
A nemzeti szentség: Domaine de la Romanée-Conti 192
Burgundia kicsiben: Clos de Vougeot 193
Ahol a Chardonnay udvart tart: Cőte de Beaune 196
Az Hospices de Beaune árverései 198
A Cote de Beaune és az ökobor 200
A Cote Chalonnaise borai 204
Nem csupán szegény rokonok: Máconnais borai 206
Beaujolais 210
Loire: kastélyok és szőlők 216
Folyó és tenger között: fehérbort a halhoz! 220
Biodinamikus bor a Loire-völgyéből 222
Édesbor-gyöngyszemek rozéországban 224
Franciaország kertje 228
Tűzkő és egres 230
Bordeaux: empóriumból jelkép 232
Ideális termőhely 236
Hierarchikus viszonyok 238
Kettéosztott szőlőtenger: Médoc 240
Különálló osztály 242
összpontosított erő a hármas csapatban 244
Merő kifinomultság 248
Graves „kavicsos" borai 250
Felemelkedő csillag: Pessac-Léognan 252
Édes-nemes: Cháteau d'Yquem és szomszédai 254
Édes, édesebb... 258
A jobb part 260
A Merlot fővárosa: Saint-Émilion 262
Pomerol: Pétrus otthona 266
Titkos tippek a jobb partról 268
Entre-Deux-Mers 270
Délnyugat: a hatalmas Bordeaux árnyékában 272
Csinálj egyből ötöt 274
A Pireneusok árnyékában 278
Haut-Pays: az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között 282
A Rhone völgye és Savoya 284
Rhőne-vidéki fajták az Újvilágban 286
Kapu délre 290
Karakteres falvak 292
Cháteauneuf-du-Pape: a pápai bor 296
Savoya borai 298
Provence: tenger, napsütés és még annál is több 300
Coteaux d'Aix és Les Baux de Provence 304
Cotes de Provence és Coteaux Varois 308
Bandol 310
Korzika 314
Languedoc és Roussillon 316
Coteaux du Languedoc 320
Minervois 322
Corbiéres és Fitou 324
Cotes du Roussillon és Villages 328
Természetesen édes borok: Banyuls, Maury és Rivesaltes 330
OLASZORSZÁG 335
Eckhard Supp - Steffen Maus:
A bor történelme Olaszországban 336
Hierarchia olasz módra 340
Fajták a jövő számára 342
Északnyugat: az Alpok, az Appenninek és a Pó
Az Aosta-völgy: specialitások az Alpok lábánál
Piemont 348
Észak-Piemont: Carema és Gattinara 350
Asti és Monferrato 352
Alba és Asti: a Barbera és társai felemelkedése 354
Alba, Langhe, Roero 356
Barolo: páratlan összjáték 358
Barolo: történelem és jelenkor 360
Barbaresco 362
Piemonti fehérborok 366
Liguria 368
Lombardia 370
Északkelet: a Habsburgok és Velence között 374
Trentino 376
Dél-Tirol 380
Két újító a Bortónál 382
Friuli • Giulia-veneto 386
Friuli síkságok és a karsztvidék 388
Veneto - nyugati rész 390
Veneto - keleti rész 392
Emilia Romagna 396
Marche 398
Közép-Olaszország: Toscana bűvöletében 400
Toscana és borai 402
A Chianti reneszánsza 406
Olaszország legnépszerűbb borai: A Chianti-család 408
Klasszikus Chianti a csúcson 410
Nem olyan szent desszertborok 414
A másik Sangiovese 416
Nemes bor Montepulcianóban 418
Borászat a partvidéken 420
Toscana új Eldorádója 422
Umbria 426
Lazio 428
Dél-Olaszország és a szigetek: a borászat újbóli virágzása 430
Abruzzi és Molise 432
Puglia 434
Campania 436
Calabria és Basilicata 438
Szardínia 440
Szicília 442
A szicíliai Marsala 444
NÉMETORSZÁG 447
Eckhard Supp:
Szőlészet Németországban 448
Bortörvény, borstílusok 450
A legfontosabb szőlőfajták 452
Fehérborkészítés 454
Mosel 456
Édes borok 458
Mittelmosel és Terrassenmosel 460
Ahr 466
Mittelrhein 470
Rheingau 472
Nahe 478
Rheinhessen 482
Nackenheim és Dienheim között 484
A Wittmann
Biológiai szőlőgazdaság 486
Pezsgő 488
Pfalz 492
Vörösbor Rizlingországban 494
Öt jó barát 495
Baden 498
Württemberg 504
Frankén 508
A Bocksbeutel 512
A „három ispotály" 514
Saale-Unstrut és Szászország 516
KÖZÉP- ÉS NYUGAT-EURÓPA 521
Ulrich Sautter - Eckhard Supp - Patrick Fiévez - Anthony Rose:
Svájc 522
Kelet-Svájc 526
A három tó 528
Vaud és Genf kanton 530
Wallis 532
Tessin - Ticino 534
Ausztria m 536
Ausztria borvidékei 538
Dunai tájakon - Donauland 540
Weinviertel 544
A kertvendéglő és a Heuriger 546
Wien (Bécs) és a Thermenregion 548
Pohárgyártás 552
Burgenland 554
Seewinkleri édes borok és a ruszti aszú 556
Stájerország 558
Luxemburg 562
Szövetkezők és egyéni szőlőtermelők 564
Anglia és Wales 566
SPANYOLORSZÁG 571
Dávid Schwarzwalder:
Spanyolország borászata 572
A megfékezett kolosszus 574
Spanyol szőlőfajták 578
Katalónia az élen 580
Harmonikus habzóbor: Cava 584
Katalán borvidékek 586
Katalán borvidékek II. 588
Riója története 592
Riója borvidéke 594
így készül a bor Riójában 596
Navarra 600
Aragónia borvidékei 602
Kasztília és León 604
Ribera del Duero 606
Vega Sicilia, Pesquera és Pingus 608
Galícia 614
Rías Baixas 618
Kasztília-La Mancha 620
Valdepenas 624
Levante borvidékei 626
Murcia és borvidékei 629
Andalúzia borászata 632
Málaga és Montilla-Moriles 634
Sherry és Manzanilla 636
A Solera-rendszer 640
Kanári-szigetek 642
PORTUGÁLIA 645
Joachim Krieger:
Portugália, a felfedezők hazája 646
Betör a modern világ 648
A borvidékek 650
A portugál borstílusok 652
Vinho Verde 654
A Portói és a Douro 660
Egy régió karriere 662
ötszáz szőlőfajta hazája Portugália? 664
A Vintage Port kultusza 666
Bairrada 670
Dáo 672
Estremadura 676
Terras do Sado: Setúbal és Palmela gazdagsága 678
Alentejo 680
A parafadugó-gyártás 684
Madeira 688
KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPA 691
Patrick Fiévez - Wolfgang Thomann:
Közép- és Kelet-Európa 692
Magyarország 694
Borvidékek a Balaton körül 696
Eger, Szekszárd, Villány 698
A Tokaji 700
Csehország 704
Szlovákia 705
Szlovénia 706
Bulgária 708
Románia 711
Független Államok Közössége 714
Grúzia 716
FÖLDKÖZI-TENGERI ORSZÁGOK 719
Patrick Fiévez - Sabine Rumrich - Klaus Feiten - Michael Ben-Joseph - Dimitris Chatzininkolaou:
Földközi-tengeri országok 720
Horvátországtól Macedóniáig 722
Görögország nagy borvidékei 727
A görög bor ma 731
Ciprus és a keresztes lovagok bora 734
Törökország 736
Libanon 740
Izrael 742
Málta 746
Tunézia, Algéria, Marokkó 748
DÉL-AFRIKA 751
André Dominé:
A fokföldi borbirodalom 752
Dél-Afrika szőlészete 754
Lendület és változás 756
A legendás Constantiák 758
Stellenbosch 762
Paarl 766
Franschhoek 769
Robertson 772
Elgin és Walker Bay 774
ÁZSIA 779
Anthony Rose:
Kína és India 780
Japán 784
ÉSZAK-AMERIKA 789
André Dominé:
A bor Észak-Amerikában 790
Az amerikai borvidékek 792
Kanada 794
Amerikai Egyesült Államok
New York és a Keleti-part 796
Washington 798
Oregon 802
Willamette Valley 806
Kalifornia: életstílus, nyitottság, szakértelem 808
Kaliforniai borászat 810
A Csendes-óceán dicsérete 812
North Coast 814
Sonoma 816
Napa Valley 820
Róbert Mondavi 826
Central Coast 828
Central Valley 832
DÉL-AMERIKA 835
Anthony Rose:
Borászat Dél-Amerikában 836
Brazüia és Peru 839
Argentína 840
Argentína borvidékei 842
Chile 846
Chile borvidékei 848
Uruguay 852
AUSZTRÁLIA ÉS ÚJ-ZÉLAND 855
Anthony Rose:
Az első bogyótól az iparszerű termelésig 856
Egyenjogú ausztrál borok 858
Éghajlat, talaj és borászat 860
Szőlőtőkét rendelésre 863
Borkészítés Ausztráliában 866
Új-Dél-Wales: napfény minden mennyiségben 868
Victoria: aranyláz és bor 870
Dél-Ausztrália: tömegborok és ritkaságok 874
Nyugat-Ausztrália: az elegáns borok hazája 878
Tasmánia 881
Új-Zéland 882
Az Északi-sziget 884
A Déli-sziget 885
FÜGGELÉK 889
A legfontosabb fogalmak magyarázata 890
Évjáratok 896
Irodalom 898
Tárgymutató 902
Helységnévmutató 906
Személynévmutató 916
Szőlőbirtokok és bortermelők névjegyzéke 920
A képek forrása 927
Köszönetnyilvánítás 928
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem