1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Amit a vetőburgonyáról tudni kell

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-502-637-4
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több évtizedes tudományos eredmények és hazai termelési tapasztalatok szerint a burgonya betegségek és kártevők által okozott terméskiesés nagysága az országos burgonyatermésnek mintegy 20-30%-ára... Tovább

Előszó

Több évtizedes tudományos eredmények és hazai termelési tapasztalatok szerint a burgonya betegségek és kártevők által okozott terméskiesés nagysága az országos burgonyatermésnek mintegy 20-30%-ára becsülhető. A jelenlegi burgonya területet alapul véve a terméskiesés éveként 200-300 ezer tonnára tehető, ami tetemes kárt okoz a termelőknek és rontja a burgonyatermesztés eredményességét.
Annak érdekében, hogy az ország burgonya szükségletének kielégítését biztonsággal hazai termelésre alapozzuk, elengedhetetlen feltétele a termelési színvonal növelése, a termésátlagok emelése és a minőség javítása. E cél elérésének leghatásosabb módja a különböző felhasználási céloknak megfelelő fajtaválaszték kialakítása, azok széles körű elterjesztése, biológia értékük és fajtatisztaságuk megőrzése a termelési ciklus folyamán. Ehhez pedig magas színvonalú vetőburgonya előállítása, szigorú állami ellenőrzésre és a fémzárolt vetőburgonya használat fokozására, az ezt elősegítő forgalmazási rendszer kialakítására kell törekedni.
Folyamatosan el kell érnünk azt a célt, hogy az áruburgonya területeket a termelők a vírusbetegségekre érzékeny fajtákból legalább két évenként, az ellenállóbb fajtákból viszont legalább három évenként fajtatiszta, államilag ellenőrzött, fémzárolt vetőburgonyával ültessék be. A fémzárolt vetőburgonya viszonylagos magasabb költsége bőven megtérül a magasabb hozamokban és a jobb minőségben.
Érdemes tehát minden termelőnek gondoskodnia a gyakori vetőgumócseréről, az egészséges, magas biológiai értékű vetőgumó használatáról.
A kiadvány szerzői ehhez kívánnak segítséget nyújtani azzal a szándékkal, hogy a termelők, különösképpen pedig a burgonyatermeléssel újonnan foglalkozó gazdálkodók számára megfelelő ismereteket nyújtsanak a legújabb tudományos és gyakorlati eredményekről, a burgonya fajtaellátottságáról, a vetőburgonya szaporításáról és a vetőburgonya felújítási időszerűségéről.
A kiadvány bővítésére és megismétlésére az adott alkalmat hogy a magyar és a holland mezőgazdasági minisztérium között egy három éves megállapodás jött létre, melynek keretében négy hazai mintagazdaságban bemutatókert létesült. Korszerűsítik a termesztési és tárolási gépparkot, valamint szakmai összejövetelekkel, továbbképzéssel segítik a burgonyatermelők felkészültségét.
A bővítést a ma Magyarországon termeszthető fajták leírása, bemutatása, a konyhai felhasználáshoz néhány egyszerűen elkészíthető étel elkészítésére segítséget nyújtó recept, valamint a főbb kártevők és kórokozók elleni védekezés fejezete jelenti.
A fajtaajánlás és a korszerű növényvédelem jelentős mértékben hozzájárulnak a jelenlegi ellentmondásos burgonyatermesztés néhány problémájának megoldásához.
Budapest, 1997. június
A szerkesztők Vissza

Tartalom

Előszó5
Vetőburgonya szaporítás, felújítás (Dr. Tas Levente)6
A burgonya vetőgumószaporítás állami ellenőrzésének rendszere, minőségi követelmények21
A burgonya vetőgumószaporítás szántóföldi ellenőrzése és minősítése23
A burgonya vetőgumó fémzárolása32
A tárolás ellenőrzése34
Fajtakitermesztés34
A burgonyafajták minősítése, fajtaválaszték (Proksza Péter)37
A DATE Kutató Központ burgonyafajtái45
A PATE Burgonyakutatási Osztály burgonyafajtái48
Az AGRICO Szövetkezet munkája és főbb burgonyafajtái56
A BA DE Z.P.C. nemesítő ház tevékenysége és főbb burgonyafajtái62
A burgonya fajtafenntartás és szaporítás rendszere (Dr. Horváth Sándor)69
A burgonya leromlás elméleti alapjai69
A fajtafenntartás és a vetőgumó előállítási rendszere73
A vetőburgonya-termesztés agrotechnikai követelményei (Dr. Horváth Sándor)81
Termőhely megválasztás, táblakijelölés81
Elővetemény utóhatás82
Talajelőkészítés83
Tápanyagellátás84
A vetőgumó előkészítése86
Növényápolás (Dr. Horváth Sándor)91
A burgonya kártevői és az ellenük való védekezés (Dr. Jobbágy János)91
A burgonya betegségei és a védekezés lehetőségei (Dr. Schweigert Andrásné)98
A burgonya gyomirtásának lehetőségei107
Öntözés108
Szártalanítás109
Betakarítás109
Tárolás110
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem