1.059.867

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Amit a gépi fejőnek tudnia kell

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 138 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Állattenyésztésünk fejlődése az 1972-es kormányhatározat után felgyorsult, melyet elősegített a tenyésztési irányok (tej és hús) határozott megválasztásának lehetősége. A tejtermelésre szakosodott... Tovább

Előszó

Állattenyésztésünk fejlődése az 1972-es kormányhatározat után felgyorsult, melyet elősegített a tenyésztési irányok (tej és hús) határozott megválasztásának lehetősége. A tejtermelésre szakosodott állomány fajlagos mutatói az elmúlt éveidben javultak, melyet több, egymásra kölcsönösen ható tényező biztosított. A takarmányozás, tenyésztés (fajtaváltás), tartástechnológia , valamint az állami támogatások területén jelentős, mélyreható változások következtek be.
A gépi fejők egyre nagyobb létszámú és termelésű állatállománnyal, és igényes, drága fejőgépekkel dolgoznak. A szaktudás ma már nélkülözhetetlen. A fejlődés hathatós segítőinek bizonyultak a különböző vetélkedők, versenyek. Az állattenyésztés területén kiemelkedően fontos szerepe van az ifjú gépi fejők szakmai-politikai vetélkedőjének. A versenyekre való felkészülés során több száz fiatal bővíti szakmai-politikai ismereteit. Az ő tudásuk gyarapodása valamennyiünk közvetlen haszna. Könyvünk célja, hogy szakmai segítséget nyújtson a gépi fejőversenyekre való eredményes felkészüléshez. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 1
FEJŐVERSENYEK SZERVEZÉSE 3
A TEJTERMELÉS FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYA 7
1. GÉPI FEJÉS TECHNOLÓGIÁJA 9
1.1. A gépi fejés technológiájának alapkövetelményei 9
1.2. A gépi fejés technológiáját befolyásoló tényezők 9
1.3. A gépi fejés alapmódszere 12
1.4. A gépi fejés alapmódszerének néhány sajátossága 28
2. FEJÉSI RENDSZEREK 31
2.1. A helyben fejés végrehajtása 32
2.2. Fejési munka végrehajtása fejőteremben 41
2.2.5. A gépi fejés mutatói 49
3. TEHENÉSZETI MUNKASZERVEZETEK 51
3.1. Osztott műszak, szakosítás nélkül (standfejés) 53
3.2. Osztott műszak szakosítással 55
3.3. Kétműszakos munkaszervezetek 57
3.4. Egyéb munkaszervezetek 58
4. A SZARVASMARHA TESTÉNEK FELÉPÍTÉSE, KÜLÖNÖS
TEKINTETTEL A TEJTERMELÉSRE ÉS GÉPI FEJHETŐSÉGRE 59
4.1. Mi jellemzi az intenzív tejelő típusú tehenet 59
4.2. A tőgy 60
4.3. A tőgy működése 63
4.4. A laktáció alakulása 71
4.5. A tejmirigy működésbeli rendellenességei 72
4.6. A tőgy bírálata, különös tekintettel a gépi fejésre 75
4.7. A tej 78
5. A TEJTERMELÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
5.1. A fajta
5.2. Az egyed
5.3. Egészségi állapot
5.4. Takarmányozás
5.5. Fejés
5.6. Tartástechnológia, tartás- ápolás
5.7. Az ellési életkor, a két ellés közötti idő, valamint az ellés időpontjának hatása a tejtermelésre 83
6. A GÉPI FEJÉS HIGIÉNIAI KÉRDÉSEI 85
6.1. A higiénikus gépi fejés személyi feltételei
6.2. Tárgyi feltételek 86
6.3. Fejési, tejházi eszközök, berendezések tisztítása, fertőtlenítése
6.4. A fejés, tejházi eszközök, berendezések mosásához használható szerek 89
7. A GÉPI FEJÉS ÉS A TŐGYBETEGSÉGEK, A TŐGYGYULLADÁS KIALAKULÁSÁNAK KÖRÜLMÉNYEI 96
7.1. Szubklinikai tőgygyulladás 97
7.2. Klinikai tőgygyulladás
7.3. A tőgygyulladás kialakulásának körülményei
7.4. A tőgyfertőzés megelőzése 105
8. A FEJÉS ÉS TEJKEZELÉS GÉPEI 107
8.1. A fejőberendezés . 107
8.2. A tejkezelés gépei 119
8.3. Egyéb berendezések és eszközök 120
IRODALOMJEGYZÉK 121
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.