Előszó | 5 |
A sertéshizlalás mai szempontjai | |
A hizlalás célja nagyüzemben és kisüzemben | 13 |
A tenyésztés és a hizlalás kapcsolatai | 13 |
Az intenzív sertés | 17 |
Értékmérő tulajdonságok | 21 |
Egészségi állapot | 23 |
Szervezeti szilárdság (konstitúció) | 24 |
Hústermelő képesség | 27 |
Növekedési erély | 32 |
Takarmányhasznosítás | 33 |
Vágóérték | 34 |
Milyen fajtát hizlaljunk? | 38 |
Hol tartunk ma? | 49 |
Kapcsolatok a malacnevelés és a hizlalás között | 51 |
Malacok táplálása | 53 |
Az első hét | 54 |
Az első hét veszélye | 66 |
Föcstejmentes malacnevelés | 68 |
A 8. naptól a választásig | 69 |
Leggyakoribb betegségek egyhetes kortól a választásig | 75 |
A választás mint a legnagyobb stresszhatás | 79 |
Korai választás. Battériás tartás | 81 |
A választás réme: az ödémabetegség | 88 |
Amíg a takarmányból sertéshús lesz | |
Takarmányozási alapismeretek | 95 |
Az állati szervezet és tápláléka közti különbség | 97 |
A takarmány mint a sertés legfontosabb környezeti tényezője | 99 |
Takarmányalkotó részek szerepe | 100 |
A hiányos táplálás | 101 |
Takarmányfehérje | 104 |
Hatóanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) a takarmányban | 107 |
A hízó sertés tápanyagszükséglete | 110 |
Takarmányismeret | 113 |
Keveréktakarmányok (tápok) | 113 |
Koncentrátumok | 117 |
Premixek | 118 |
Diétás és gyógyszeres takarmányok | 120 |
Melléktermékek | 123 |
Élettani alapismeretek | 127 |
A táplálék útja | 127 |
Emésztési alapfogalmak | 131 |
A táplálékfelvétel | 138 |
A takarmány minőségének megítélése | 142 |
Eltarthatóság | 144 |
Helyes tárolás, felhasználás | 148 |
Penészes takarmány | 151 |
Etetési módok | 156 |
Az ivóvíz | 168 |
Sertéshizlalás szakosított telepeinken | |
A hizlaldai munka jelentősége | 179 |
Járványvédelem | 183 |
Épületjellemzők | 186 |
Egyfázisú és több fázisú hizlalás | 195 |
A fiaztatókból a hizlaldába való áttelepítés | 197 |
Az épületek előkészítése | 198 |
Gyakorlati végrehajtás | 200 |
Mérlegelés | 204 |
Falkák kialakítása | 206 |
A falkásítás utáni problémák megelőzése | 208 |
A hizlalda állategészségügyének alapja: az egyszerre töltés, egyszerre ürítés | 214 |
A hizlalát környezetigénye | 216 |
Alapvető viselkedésformák | 224 |
Általános jellemzés | 224 |
Napi életritmus | 225 |
Viselkedésformák rossz környezetű hizlaldákban | 227 |
A takarmányozás hatása a viselkedésre | 232 |
Értékesítés, szállítás | 238 |
A nagyüzemi sertéshizlalás és a környezetvédelem | 239 |
Állati hullák kezelése | 240 |
A hulla eltávolítása | 241 |
A hulla tárolása | 242 |
Ártalmatlaná tétel | 242 |
Kártevők irtása | 248 |
Hizlalás a háztájon | |
Hizlalásra alkalmas épületek | 251 |
Régi, bővítésre és korszerűsítésre alkalmatlan sertésólak téliesítése | 253 |
Szarvasmarha-, lóistállók átalakítása | 254 |
Régis sertésólak korszerűsítése | 258 |
Új sertésólak korszerűsítése | 258 |
Választás időpontja | 259 |
Takarmányozás választás előtt és után | 259 |
Az ivartalanítás időpontja | 264 |
A választás utáni ödéma megelőzésének módja | 264 |
Gazdaságos hizlalási mód | 266 |
Zöldtakarmányok | 267 |
Zöldlisztek | 268 |
Nedvdús takarmányok (gumók, gyökerek) | 268 |
Magvak (szemes takarmányok, gazdasági abrakfélék) | 269 |
Malomipari melléktermékek | 271 |
Cukoripari melléktermékek | 271 |
Konyhamoslék, konyhai hulladékok | 272 |
Takarmányreceptek különböző életkorban és tömegben | 272 |
Öreg sertések, kiselejtezett kocák nagy tömegre hizlalása | 274 |
Étvágytalanság | 275 |
Következtetések a bélsár állapotából | 276 |
Ápolás | 277 |
A háztáji sertéshizlalás és a környezetvédelem | 278 |
Ásott kút tisztítása, fertőtlenítése | 278 |
Befejezés | 281 |
Irodalom | 283 |