kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | B. K. L. Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Szombathely |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 230 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 26 cm x 21 cm |
ISBN: | 963-86193-9-2 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal gazdagon illusztrálva. |
Dr. Csoma Zsigmond: A kárpát-medencei borászat mint Európa borászata kicsiben | 9 |
Keleti gyökerek, nyugati hatások | 11 |
Ambrus Lajos: A bor | 11 |
A szőlőhegy élete az évszázadok tükrében | 22 |
Kis szőlőhegy - nagy magyar romlások | 23 |
A közösségi lét keretei | 25 |
Helybeli és idegen birtokolás | 35 |
A borosgazda eszközei | 38 |
A vallási kegyesség és a bor. A szőlővédő szentek | 40 |
Hétköznapok és ünnepek | 48 |
A törökök szőlei, déli hatások | 53 |
Híres borok és borvidékek létrejötte | 55 |
A szüretről | 57 |
Európa közepén, Európa peremén | 75 |
"Térföldi remete" | 75 |
Hanyatlás | 77 |
Szakírók és szakkönyvek döntő hatása | 79 |
A borászati szakismeret jelentősége a 18-19. században | 84 |
Bor és poézis | 87 |
Egy elfelejtett magyar világnagyság: Preysz Móric | 88 |
Összegző mondatok | 88 |
A szőlőfajtákról | 93 |
Az olaszrizlingről | 93 |
Régi magyarnak vélt fajták, hungarikumok | 93 |
Az "új" (francia, német, alsó-ausztriai, stájer) fajták Magyarországon | 96 |
A modern magyar borászat kialakulása a 19. század végén | 103 |
Új viszonyok a szőlőhegyen | 103 |
A pest-budai szőlő- és borkultúra virágzása és pusztulása | 104 |
A magyar bor értékesülésének hagyományos és új útjai | 106 |
Szőlőlugas | 110 |
Egy borkereskedő családi mikrotörténete a 20. század elején | 113 |
Palackozás és hordós értékesítés a Seybold cégnél | 114 |
A magyar bor mélyrepülése a rendszerváltásig | 116 |
Borvidékeink | 119 |
Ászár-Neszmélyi borvidék | 120 |
Badacsonyi borvidék | 122 |
Balaton-felvidéki borvidék | 124 |
Balatonfüred-Csopaki borvidék | 126 |
Balaton-melléke borvidék | 128 |
Bükkaljai borvidék | 130 |
Csongrádi borvidék | 132 |
Dél-Balatoni borvidék | 134 |
Egri borvidék | 136 |
Etyeki borvidék | 138 |
Hajós-Bajai borvidék | 140 |
Kunsági borvidék | 142 |
Mátraaljai borvidék | 144 |
Mecsekaljai borvidék | 146 |
Móri borvidék | 148 |
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék | 150 |
Somlói borvidék | 152 |
Soproni borvidék | 154 |
Szekszárdi borvidék | 156 |
Tokaji borvidék | 158 |
Tolnai borvidék | 160 |
Villányi-Siklósi borvidék | 162 |
Bortermelés a Kárpát-medence magyar lakta peremterületein | 165 |
Az utolsó... | 165 |
Az erdélyi borvilág történelmi távlatában | 166 |
Dél-Magyarország szőlő- és borvidékei | 174 |
A rendszerváltozás- és a magyar bor | 177 |
A magyar bortermelők lelki alkata | 177 |
Előzmények | 177 |
A borszektor privatizációja | 178 |
A borászat jogi szabályozása | 180 |
Intézményrendszer | 182 |
Az EU-csatlakozás küszöbén | 184 |
A magyar bor művészei, az év bortermelői | 187 |
Egymás mellett (oxidatív és reduktív borkészítés) | 191 |
A pincében | 191 |
Különleges szőlő- és borkészítményeink | 201 |
A szőlőműves | 201 |
Aszúborféleségek Magyarországon | 201 |
Tokaj-Hegyalja borkülönlegességei | 202 |
A szalmabor, az aszalt szőlők bora | 206 |
A szőlő aszalása mazsolának | 206 |
Sűrített mustok készítése | 207 |
Ürmös és füves borok | 208 |
A kóser bor Magyarországon | 209 |
Csíger, ráspia, rámpás | 211 |
A törkölypálinka | 212 |
A borecet | 213 |
Ízek és borok | 215 |
A bor filozófiája | 215 |
Felhasznált irodalom | 226 |
Impresszum | 232 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.