kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 325 oldal |
Sorozatcím: | Környezet- és tájgazdálkodás |
Kötetszám: | 5 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-057-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Szalay István: Bevezetés | 9 |
Az alternatív baromfitenyésztés és -tartás alapelemei | 12 |
Szalay István: Biodiverzitás, génmegőrzés | 12 |
Biológiai változatosság (biodiverzitás) az állattenyésztésben | 12 |
Géntartalékok, génmegőrzés | 13 |
A háziállatfajták génmegőrzésének helyzete Magyarországon | 17 |
Szalay István: Alternatív baromfitenyésztés, fajták és tartásmódok | 20 |
Az alternatív baromfitenyésztés általános szempontjai | 20 |
Magyarország baromfitermelésének tendenciái | 20 |
Alternatív baromfifajták | 22 |
Alternatív tartásmódok a baromfitenyésztésben | 25 |
Kőrösiné Molnár Andrea - Mézes Miklós: A baromfi táplálkozása, takarmányozás | 29 |
A baromfi táplálkozása, az emésztő szervrendszer felépítése és működése | 29 |
A baromfi takarmányodzásának alapjai | 31 |
A baromfi takarmányai | 34 |
Barna Judit: Állat-egészségügyi irányelvek az alternatív baromfitenyésztésben | 44 |
Megelőzés, egészségvédelem | 44 |
Állat-egészségügyi beavatkozások | 52 |
A baromfifélék betegségei | 56 |
Szűcs Miklós: Az alternatív baromfitartás épített környezete | 61 |
Az alternatív állattartás épületei | 61 |
A baromfitartó épületek kialakítása | 65 |
Bódi László: Az alternatív baromfitartás állatvédelmi vonatkozásai | 69 |
Az állatvédelem általános szabályai | 69 |
Az állatvédelem környezeti szempontjai | 70 |
Az állatok viselkedésének állatvédelmi szempontjai | 72 |
A stressz állatvédelmi vonatkozásai | 75 |
Az állatok szállításának és vágásának állatvédelmi vonatkozásai | 77 |
Mézes Miklós: Élelmiszer-biztonság, termékminőség | 78 |
Az élelmiszer-biztonság általános kérdései | 78 |
A minőségszabályozás fontosabb módszerei | 80 |
A HACCP alkalmazása a baromfihús- és tojástermelésben | 81 |
Bódi László: A baromfihús minősége | 82 |
Hidas András: A tojás minősége | 84 |
Székelyhidi Tamás: Agrár-környezetvédelem | 85 |
Az agrár-környezetvédelem fejlesztésének kulcsterületei, eszközrendszere és legfontosabb teendői | 86 |
Agrár-környezetvédelmi programok Európában | 92 |
A magyarországi Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program | 93 |
Székelyhidi Tamás: Az alternatív baromfitermékek marketingje | 97 |
Marketing alapfogalmak | 97 |
Különleges minőségű termékek, hungarikumok | 103 |
Direkt értékesítés falusi portákon | 112 |
Kissné Do thi Dong Xuan, Székelyhidi Tamás, Szalay István: Francia alternatív baromfi: A Label program | 113 |
A Label program jellemzése | 113 |
Zoltán Péter: Magyar alternatív baromfi: a Red Master program | 121 |
A Red Master program létrehozásának indokai és háttere | 121 |
A Red Master hagyományos szabadtartású baromfihús-termelés alapkövetelményei | 125 |
A program és az ellenőrzés speciális előírásai | 126 |
A Red Master termékek egyedi minősítése, a márkanév és a minősítő cimke használatának feltételei | 128 |
Tyúktenyésztés és -tartás | 131 |
Szalay István: Tyúkfajták | 131 |
A házityúk származása és háziasítása | 131 |
A régi magyar tyúkfajták kialakudlása | 132 |
A régi magyar tyúkfajták és színváltozataik részletes ismertetése | 135 |
Hidas András: Hagyományos tyúktartás | 138 |
A tyúk tartásának feltételei | 138 |
A tyúk külterjes tartása | 143 |
Szaporítás, csibenevelés | 147 |
Hústermelés, hizlalás | 151 |
Kőrösiné Molnár Andrea: A tyúk alternatív tartása | 152 |
Csirkehústermelés szabadtartásban | 152 |
Árutojás-termelés szabadtartásban | 158 |
Az ökológiai tyúktartás általános szempontjai | 167 |
Csirkehústermelés az ökológiai gazdálkodásban | 171 |
Tojástermelés az ökológiai gazdálkodásban | 172 |
Kőrösi László: Tyúkbetegségek, védekezés és megelőzés | 173 |
Baktériumok okozta betegségek | 173 |
Mikoplazmózisok | 175 |
Vírusok okozta betegségek | 176 |
Parazitás megbetegedések | 180 |
Pulykatenyésztés és -tartás | 185 |
Szalay István: Pulykafajták | 185 |
A pulyka származása és háziasítása | 185 |
A régi magyar pulykafajták és színváltozataik részletes ismertetése | 187 |
Barna Judit: Hagyományos pulykatartás | 190 |
Történeti áttekintés | 190 |
A pulykatartás feltételei | 191 |
Alternatív pulykatenyésztés és -tartás | 195 |
Barna Judit: A természetes pulykatenyésztés és -tartás gyakorlata | 195 |
Kissné Do thi Dong Xuan, Szalay István: A Label tanyasi karácsonyi pulyka | 202 |
Kőrösi László: Pulykabetegségek, védekezés és megelőzés | 208 |
Baktériumok okozta betegségek | 208 |
Pulyka-mikoplazmózisok | 210 |
Vírusok okozta betegségek | 210 |
Parazhitás megbetegedések | 211 |
Gyöngytyúktenyésztés és -tartás | 212 |
Szalay István: A gyöngytyúk | 212 |
A gyöngytyúk származása és háziasítása | 212 |
A gyöngytyúk és színváltozatai részletes ismertetése | 214 |
Barta Ildikó: Hagyományos gyöngytyúktenyésztés | 215 |
Történeti áttekintés | 215 |
Külterjes gyöngytyúktartás | 216 |
A gyöngytyúk telephelyének kiválasztása és berendezése | 217 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 218 |
Szalay István: Alternatív gyöngytyúktartás | 219 |
A gyöngytyúk természetes szaporítása és nevelése | 219 |
Félintenzív típusú gyöngytyúknevelés (a Baromfi-Coop hagyományos szabadtartású gyöngytyúknevelési előírásai szerint) | 222 |
A KÁTKI gyöngytyúk génbanki állományában végzett fajtateszt fontosabb eredményei | 225 |
Barna Judit: Gyöngytyúkbetegségek, védekezés, megelőzés | 230 |
Baktériumok okozta betegségek | 230 |
Mikoplazmózisok | 234 |
Vírusos betegségek | 235 |
Gombák okozta gyakoribb megbetegedések | 237 |
Parazitás megbetegedések | 238 |
Kacsatenyésztés és -tartás | 244 |
Szalay István: Kacsafajták | 244 |
Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése | 244 |
A magyar kacsa részletes ismertetése és fajtaleírása | 245 |
Szarvasi kacsafajták | 246 |
Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos kacsatartás | 247 |
A magyar kacsatenyésztés hagyományai | 247 |
A kacsák elhelyezése és tartása | 249 |
A közelmúlt pecsenyekacsa-termelése és a hagyományos kacsatartás | 255 |
Kiss László: Halastavi pecsenyekacsa-nevelés | 256 |
A halastavi pecsenyekacsa-nevelés kialakulása és módjai | 256 |
Integrált hal-kacsa tartás | 260 |
Félintenzív (natúr) kacsanevelés | 266 |
Barna Judit: Kacsabetegségek, védekezés és megelőzés | 269 |
Baktériumos betegségek | 269 |
Vírusos betegségek | 273 |
Gombás megbetegedések | 275 |
Parazitózisok | 275 |
Mérgezések | 278 |
Lúdtenyésztés és -tartás | 280 |
Szalay István: Lúdfajták | 280 |
A lúd származása és háziasítása | 280 |
A magyar lúd és a fodrostollú magyar lúd fajtaleírása | 282 |
Egyéb hazai lúdfajták és hibridek | 284 |
Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos lúdtartás | 287 |
A hazai lúdtartás történeti áttekintése | 287 |
A ludak elhelyezése és tartása | 289 |
Pecsenyeliba-előállítás | 295 |
A ludak tolltermelése | 297 |
Bódi László: A lúd alternatív tartása | 298 |
Az alternatív lúdtartás környezet- és természetvédelmi szempontjai | 298 |
Lúdárutermelés | 300 |
Lúdtolltermelés | 309 |
Lúdtartó épületek, felszerelési tárgyak | 310 |
Barna Judit, Janan Janbaz: Lúdbetegségek, védekezés és megelőzés | 311 |
Baktériumok okozta megbetegedések | 311 |
Vírusok okozta megbetegedések | 317 |
Egyéb megbetegedések | 319 |
Fontosabb felhasznált és ajánlott irodalom | 323 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.