kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szegedi Orvostudományi Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 301 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 4 |
Enzimek | 14 |
Enzimek fogalma és felépítése | 14 |
Enzimreakció kinetikája | 18 |
Enzimek specifitása, aktiválása, gátlása | 24 |
Enzimek fehérjejellegéből adódó sajátságai | 28 |
Enzimek lokalizáltsága | 36 |
Enzimek kimutatása és mértékegységei | 38 |
Enzimek nevezéktana | 40 |
Intermedier anyagcsere | 46 |
Vegyületek megoszlása az élő szervezetben | 46 |
Anyagcsere energetikai alapjai | 52 |
Mikro- és makroerg vegyületek | 62 |
Anyagcsere tanulmányozásának módszerei | 64 |
Lipidek intermeider anyagcseréje | 68 |
Lipidek mobilizációja | 68 |
Zsírsavak lebontása oxidációval | 70 |
Zsírsavak szintézise | 74 |
Ketontestek szintézise | 78 |
Összetett lipidek szintézise | 80 |
Szteránvázas vegyületek szintézise | 82 |
Lipidanyagcsere hormonális szabályozása | 86 |
Szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 90 |
Hexózok átalakulása és aktiválása | 90 |
Glukogenezis | 96 |
Glikogenolízis, glukolizis (fermentáció) folyamata | 98 |
Pirosszőlősav átalakulása aerob és anaerob feltételek mellett | 106 |
Glukóz-6-P direkt oxidációja | 110 |
Glukuronsav sönt | 114 |
Glukoneogenezis | 114 |
Szénhidrát származékok | 116 |
Szénhidrát anyagcsere szabályozása | 118 |
Fehérjék és aminosavak intermedier anyagcseréje | 126 |
Aminosavak átalakulás (transzaminálás, dezaminálás) | 128 |
Glutamin szerepe a fehérje nitrogénjének transzportjában | 132 |
Karbamid ciklus | 136 |
Esszenciális aminosavak specifikus anyagcseréje | 138 |
Nem esszenciális aminosavak specifikus anyagcseréej | 152 |
Kóros aminosavanyagcsere | 166 |
Nukleoproteidek intermedier anyagcseréje | 170 |
Nukleoproteidek lebomlása | 172 |
Purin- és pirimidinbázisok bioszintézise | 180 |
Mono- és dinukleotidok | 184 |
DNS, RNS szintézise | 188 |
Genetikai kód, kódszótár | 200 |
Különböző anyagcserefolyamatok kapcsolódása a citrátkörhöz | 204 |
Citrát kör | 204 |
Citrát kör kapcsolata az aminosav anyagcserével | 208 |
Porfirinek bioszintézise és kapcsolata a citrát körrel | 214 |
Hemoglobin keletkezése és lebomlása | 216 |
Porfirinvázas koenzimek | 222 |
Biológiai oxidáció és energiatermelés | 228 |
Hidrogén-, elektrontranszport és redoxopotenciál | 232 |
Redoxpotenciál és szabadenergaitartalom változás összefüggése | 238 |
Terminális oxidáció | 238 |
Oxidatív foszforilálás | 244 |
Anyagcserefolyamatok energetikai értékelése | 246 |
Környezet anyagainak, mint tápanyagoknak felhasználása | 252 |
A táplálkozás szempontjából fontos szénhidrátok | 254 |
Szénhidrátok emésztése és felszívódása | 256 |
Lipidek emésztése és felszívódása | 258 |
Fehérjék, mint tápanyagok biológiai értékelése | 264 |
Fehérjék emésztése | 264 |
Nukleinsavak emésztése | 268 |
Az élő szervezet O2 és CO2 transzportja | 272 |
A vér szerepe a transzportban | 272 |
O2 transzport | 272 |
CO2 transzport | 274 |
A vér alkáli tartaléka | 276 |
Biokémiai folyamatok szabályozása | 280 |
Reakciókinetikai szabályozás | 282 |
Genetikai szabályozás | 288 |
Rövidítések jegyzéke | 296 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.