1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános mikrobiológia

Egyetemi jegyzet/Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 296 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kézirat. Megjelent 430 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mikrobiológia a mikroorganizmusokkal foglalkozó tudomány. Tág értelemben mikroorganizmusnak tekinthetünk minden, szabad szemmel nem vagy alig látható élőlényt. Minthogy szabad szemmel az 1 mm-nél... Tovább

Előszó

A mikrobiológia a mikroorganizmusokkal foglalkozó tudomány. Tág értelemben mikroorganizmusnak tekinthetünk minden, szabad szemmel nem vagy alig látható élőlényt. Minthogy szabad szemmel az 1 mm-nél kisebb tárgy részleteit, a 0,1 mm-nél kisebb tárgyat pedig egyáltalán nem láthatjuk, minden 0,1-1,0 mm-nél kisebb élőlényt mikroorganizmusnak nevezhetünk. Ezeket tehát csak nagyítóval, mikroszkóppal szemlélhetjük. A mikroorganizmusok ilyen meghatározása azonban nagyon pontatlan és ezért nem kielégítő. Ismeretes, hogy nemcsak a legtöbb egysejtű állat /a protozoák/, hanem néhány többsejtű állat is /pl. bizonyos férgek, rovarok/, továbbá számos növény /pl. sok moszat, gomba/ és természetesen a baktériumok mikroszkopikus kicsinységűek. Azonban mind a férgek, rovarok, mind pedig a moszatok, gombák közé nagyon sok, szabad szemmel jól látható, sőt néhány igen nagy méretű szervezet is tartozik. /A legnagyobb földi élőlény éppen egy moszat, a kb. 300 m hosszú Macrocystis./ A mikroorganizmusokat tehát nem lehet az ismert élőlénycsoportok szerint egyértelműen körülhatárolni. A "mikroorganizmus" névnek nincs olyan határozott rendszertani értéke, mint pl. a Gerincesek /Vertebrata/ vagy a Zárvatermők /Angiospermae/ elnevezésnek. Természetes, hogy vizsgálati tárgyának sokfélesége szerint a mikrobiológia ágazatokra tagozódik. Így a baktériumokkal a bakteriológia, a vírusokkal a virológia, a moszatokkal /algákkal/ az algológia, a protozoákkal a protozoológia foglalkozik. Más szempontból a mikrobiológia általános és alkalmazott tudományterületekre osztható. Az általános mikrobiológia foglalkozik a mikroorganizmusok alaktanával, rendszertanával, környezettanával, valamint élettanával /ideértve az anyagcsere, a növekedés és szaporodás, az öröklékenység és változékonyság jelenségeit /. Vissza

Tartalom

I. BEVEZETÉS 3.
II. A MIKROORGANIZMUSOK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 5.
1. Az élőlények általános tulajdonságai 5.
2. A sejt két főtípusa és szerveződése 6.
3. A vírusok fogalma 10.
4. A mikroorganizmusok helye az élők világában 11.
III. A MIKROORGANIZMUSOK ÁTTEKINTÉSE 14.
A/ Az eukariota protiszták 14.
5. A moszatok 14.
6. A protozoák 18.
7. A gombák 2o.
7.1. Nyálkagombák 21.
7.2. Valódi gombák 23.
a/ Zoospórás gombák 23.
b/ Zigospórás gombák 28.
c/ Tömlős gombák 31.
d/ Bazidiumos gombák 36.
e/ Konidiumos vagy imperfekt gombák 40.
B/ A prokariota protiszták 43.
8. A kékmoszatok 43.
9. A baktériumok 46.
a/ Valódi baktériumok 46.
aa/ Fotoszintetikus baktériumok 50.
ab/ Kemoszintetikus baktériumok 51.
ac/ Heterotróf baktériumok 52.
b/ Sugárgombák 55.
c/ Nyálkabaktériumok 57.
d / Fonalas baktériumok 58.
e/ Spirochéták 6o.
f/ Mikoplazmák 6o.
g/ Rickettsiák 61.
C/ A vírusok 62
10. A vírusok felépitése 62
11. A vírusok szaporodása 62
12. A vírusok csoportosítása 68.
IV. A SEJT SZERKEZETE ÉS MŰKÖDÉSE 70.
D/ A sejtfal és függelékei 73.
13. A sejtfal 73.
a/ A prokariota sejtfal 73.
b/ Az eukariota sejtfal 80.
14. A tok 85.
15. Az ostor és a pilusz 87.
a/ A prokariota ostor 87.
b/ Az eukariota ostor 89.
c / A pilusz 91.
E/ A sejtmembrán 91.
16. A membrán szerkezete 91.
17. A transzport 98.
18. A prokariota és az eukariota sejt membránjai 104.
F/ A citoplazma 106.
19. A citoplazma mint az anyagcsere szinhelye 109.
a/ Enzimes reakciósorozatok 110
b/ A glikolizis 114.
cl A pentózfoszfát-ut 118.
d/ A glikoneogenezis 118.
e/ Az egységes anyagcsere / 120.
20. A riboszoma és a fehérjeszintézis 122.
21. A citoplazma membránszerkezetei 129.
22. A vakuolum 132
G/ A mitokondrium 133
23. A mitokondrium szerkezete 133
24. A citromsav-kör 135
25. Az elektrontranszport-lánc és az oxidatív foszforilezés 138.
26. A mitokondrium-membrán transzportfolyamatai 143.
27. A Pasteur-effektus 146.
H/ A sejtmag 148.
28. A prokariota sejtmag 149.
29. Az eukariota sejtmag 151.
30. A DNS szerkezete 155.
31. A DNS replikációja és a sejtosztódás 162.
a/ A prokariota sejtosztódás 165.
b/ Az eukariota sejtosztódás 168.
32. A genetikai információ és átirása 172.
a/ A genetikai kód 172.
b/ A ribonukleinsavak szintézise 174.
33. A vírus-nukleinsavak replikációja 175.
34. A genetikai tulajdonságok megváltozása 179.
34.1. A mutáció 181.
a/ A mutáció molekuláris alapjai 181.
b/ A mutációk megnyilvánulásai 185.
c/ A mutáció alkalmazásai 188.
34.2. A rekombináció 189.
a/ Rekombináció a prokariotáknál 189.
b/ Rekombináció az eukariotáknál 199.
J/ A sejtműködés integrációja és regulációja 202.
35. Az anyagcsere és a sejtszerkezet egysége 202.
36. A sejtműködés szabályozása 205.
a/ A fehérjeszintézis szabályozása 206.
b/ Az általános genetikai szabályozás 213.
37. A morfogenezis 219.
38. A differenciálódás 225.
a/ A prokarioták differenciálódása 226.
b/ Az eukarioták differenciálódása 228.
c/ A baktériumok spórázása 231.
V. A MIKROORGANIZMUSOK ÉLETE ÉS A KÖRNYEZET 241.
K/ A környezetbiológia alapjai 242.
L/ Az élettelen környezet 244.
39. A kémiai tényezők hatása 246.
a/ A víz 246.
b/ A tápanyagok 246.
Oldal
c/ Hidrogénion-koncentráció 247
d/ Antimikróbás vegyületek 247
40. A fizikai tényezők hatásai 248
a/ A hőmérséklet 248
b/ A légkör összetétele 249
c/ A sugárzások 249
41. A mikroorganizmusok válasz jelenségei 250
42. Mikroorganizmusok a talajban 252
a/ A talaj mint élőhely 252
b/ A talajmikroorganizmusok tevékenysége és az anyagok körforgalma 255
43. Mikroorganizmusok a vizekben 262
a/ A vízi élőhely és életközösségek 262
b/ Vízellátás, szennyvíztisztitás 266
44. Mikroorganizmusok a levegőben 268
M/ Az élő környezet 270
45. A mikroorganizmusok szimbiózisai 272
a/ Az ektoszimbiózisok példái 272
b/ Az endoszimbiózisok példái 275
46. Kórokozó mikroorganizmusok 276
a/ A fertőzés útjai és a patogenitás tényezői 279
b/ A szervezet fogékonysága és ellenállása 284
cl Védekezés a kórokozó mikroorganizmusok ellen 290

Dr. Deák Tibor

Dr. Deák Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Deák Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem