kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Dialóg Campus Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest-Pécs |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 308 oldal |
Sorozatcím: | Natura Delectans |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-912-371-4 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
Kevei Ferenc: | |
Kucsera Judit: Történeti áttekintés | 11 |
Vágvölgyi Csaba: A mikroorganizmusok rendszerezésének alapelvei | 19 |
A mikroorganizmusok rendszerezésének jelentősége és alapelvei | 21 |
A vírusok rendszerezése | 22 |
A vírusok rendszerezésének alapelvei | 22 |
Prokarioták rendszerezése | 24 |
Prokarioták rendszerezésének alapelvei | 24 |
A baktériumok nevezéktana | 24 |
A baktériumok rendszerezésére használt hagyományos eljárások | 24 |
Kemotaxonómiai és molekuláris taxonómiai módszerek a bakteriológiában | 25 |
A gombák rendszerezése | 26 |
A gombák rendszerezésének alapelvei | 26 |
A gombák nevezéktana | 26 |
A gombák rendszerezésére használt hagyományos eljárások | 27 |
Kemotaxonómiai módszerek | 27 |
Molekuláris taxonómiai módszerek | 28 |
Szűcs György: Vírusok | 39 |
Alapfogalmak | 41 |
A vírusok evolúciós eredete | 41 |
Virionok felépítése, szerkezete, morfológiája | 41 |
Virionok csoportosítása szerkezetük és szimmetria-viszonyuk alapján | 42 |
Virionok molekuláris felépítése | 44 |
Vírusmultiplikáció, a vírusfertőzés lefolyása | 46 |
A vírusok genetikája (A vírusok kölcsönhatásai. Interferencia) | 48 |
A vírusok tenyésztése | 50 |
Virionok kimutatása. A vírusok mennyiségi meghatározása | 52 |
A virionok tisztítása | 53 |
Vírusok rendszerezése | 54 |
Bakteriofágok | 55 |
Tumorvírusok, onkogének | 56 |
Szubvirális ágensek | 59 |
A gazdaszervezet védelmi mechanizmusai. Interferonok | 61 |
Vírusok elleni aktív és passzív védekezés | 63 |
Biró Sándor: Prokarióták | 67 |
A prokarióta sejt általános jellemzése | 69 |
A baktériumsejtek mérete, és fénymikroszkópos morfológiája | 69 |
A prokarióták felszínének szerkezete | 71 |
Flagellumok | 71 |
Pílusok és fimbriák | 72 |
A glikokalix | 73 |
A sejtfal | 74 |
Az eubaktériumok sejtfala: A Gram-pozitív (G+) és Gram-negatív (G-) sejtfal | 76 |
A Gram-festés | 79 |
Az Archaebacteriumok sejtfala | 81 |
A sejtmembrán szerkezete és funkciói | 81 |
Az eubaktériumok membránja | 81 |
Az ősbaktériumok membránja | 82 |
A citoplazma és a maganyag szerkezete és funkciói | 82 |
A citoplazma szerkezete | 82 |
A baktériumok genetikai anyagának szerkezete | 82 |
A riboszómák | 83 |
Speciális prokarióta organellumok szerkezete és funkciói | 83 |
Tápanyagok felhalmozása a citoplazmában | 84 |
A baktériumok spóraképzése | 85 |
Endospóraképzés | 85 |
Exospóraképzés | 85 |
A legfontosabb baktériumok rövid leírása | 87 |
I. divízió: Gracilicutes (Gram-negatív baktériumok) | 87 |
II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok) | 101 |
III. Divízió: Tenericutes | 111 |
IV. Divízió: Mendosicutes | 112 |
Maráz Anna: Eukarióta mikroorganizmusok | 117 |
Az eukarióta sejtek felépítése és működése | 119 |
A citoplazma-membrán | 122 |
A sejtfal | 123 |
Az eukarióta sejtek mozgásszervei | 124 |
A tok és a fimbria | 126 |
A citoplazma és a citoszkeleton | 126 |
A citoplazma belső membránrendszere | 127 |
A sejtmag | 130 |
A mitokondrium | 134 |
A kloroplasztisz | 136 |
Az eukarióta mikroorganizmusok jellemzése és főbb csoportjai | 137 |
Az eukarióta mikroorganizmusok helye az élőlények rendszerében | 137 |
A gombák országa (Regnum: Fungi/Mycota) | 138 |
A Nyálkagombák országa (Regnum: Myxomycota) | 157 |
Az Algák országa (Regnum: Algae) | 158 |
A protozoonok országa (Regnum: Protozoa) | 161 |
Kevei Ferenc: | |
Kucsera Judit: Mikroorganizmusok energianyerése | 165 |
Mikroorganizmusok tápanyagigénye | 167 |
Mikrobiális energianyerő folyamatok | 175 |
Autotróf energianyerés, anyaghasznosítás | 175 |
Heterotróf - kemoorganotróf - energianyerés | 183 |
Hornok László: A mikroorganizmusok genetikája | 201 |
Genetikai alapismeretek | 203 |
A DNS felépítése, replikációja | 204 |
Transzkripció és transzláció | 206 |
A fehérjeszintézis genetikai szabályozása | 209 |
A mikroorganizmusok genetikai változékonysága | 211 |
Mutációk és egyéb vertikális irányú változások a genomban | 211 |
Genetikai információ átvitele mikroorganizmusok között (Horizontális génátvitel) | 219 |
Hornok László: A mikroorganizmusok mint kórokozók | 227 |
Alapfogalmak | 229 |
Baktériumok patogenitása | 233 |
Magasabb rendű állatokra és az emberre patogén baktériumok | 233 |
Növénykórokozó baktériumok | 236 |
Gombák patogenitása | 239 |
Humánpatogén gombák | 239 |
Növénykórokozó gombák | 242 |
Pesti Miklós | 249 |
Szaporodásgátlás típusai, hatásmód, hatásspektrum | 251 |
Analitikai mikrobiológia alapjai | 253 |
Vírusellenes vegyületek | 254 |
Baktériumellenes vegyületek | 255 |
Szintetikus baktériumellenes vegyületek | 256 |
Antibakteriális antibiotikumok | 257 |
A fehérjeszintézist gátló antibiotikumok | 258 |
Tetraciklin antibiotikkumok | 259 |
Néhány jelentősebb antibakteriális vegyület | 259 |
Gombaellenes vegyületek | 260 |
Antimikrobiális anyagokkal szembeni rezisztencia | 262 |
Maráz Anna: Mikrobiális biotechnológia | 265 |
A génsebészet alapjai, molekuláris klónozás | 267 |
A molekuláris klónozás | 267 |
A klónozáshoz használt nukleinsavak izolálása, előállítása | 268 |
A rekombináns DNS in vitro előállítása | 270 |
Klónozó vektorok | 270 |
A rekombináns DNS bejuttatása a gazdasejtbe | 275 |
Géntárak, klóntárak | 276 |
A megfelelő klón kimutatása, izolálása | 276 |
A génkifejeződés feltételei | 277 |
In vitro és célzott mutagenezis | 278 |
A fehérje szerkezetének megváltoztatása a kódoló gén célzott mutagenezisével: fehérjemérnökség (protein engineering) | 278 |
A génsebészet gyakorlati alkalmazása | 281 |
Biró Sándor: Mikroorganizmusok gazdasági jelentősége | 285 |
Élesztőket hasznosító hagyományos mikrobiológiai eljárások | 287 |
Borászat | 287 |
Sörgyártás | 288 |
Kenyérgyártás | 289 |
Ecetsav-baktériumokat hasznosító hagyományos mikrobiológiai eljárások | 290 |
Ecetgyártás | 290 |
Egyéb ecetsav-baktériumok által előállított termékek | 290 |
Tejsavbaktériumok alkalmazása | 290 |
Tejtermékek (sajt, kefir, joghurt) előállítása | 290 |
Savanyúságok készítése és zöldnövények silózása | 291 |
Húskészítmények tartósítása | 292 |
Dextrán és más poliszaharidok termelése | 292 |
Vajsavbaktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások | 293 |
Áztatási eljárások | 293 |
Aceton-butanol fermentáció | 293 |
Mikróbák mint fehérje- és aminosavforrások | 294 |
Egysejtfehérje-előállítás | 294 |
Aminosavak előállítása | 295 |
Egyéb mikrobákat hasznosító eljárások | 295 |
Ajánlott irodalom | 297 |
Tárgymutató | 299 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.