1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


bevezetés
1. Bevezetés
1.1. A mikrobiológia tárgya, felosztása
A mikrobiológia a biológia egyik ága, amely a szabad szemmel nem látható élőlényekkel az úgynevezett mikroorganizmusokkal... Tovább

Előszó


bevezetés
1. Bevezetés
1.1. A mikrobiológia tárgya, felosztása
A mikrobiológia a biológia egyik ága, amely a szabad szemmel nem látható élőlényekkel az úgynevezett mikroorganizmusokkal foglalkozik. Ezek csak megfelelő nagyítás (fény- vagy elektronmikroszkóp) segítségével válnak láthatóvá. Innen ered a mikroorganizmus vagy mikroba elnevezés.
A mikrobiológia tárgykörébe tartoznak a prokarióta baktériumok, a mikroszkopikus méretű gombák, az állati egysejtűek a protozoonok, valamint az extracellulárisan élettelen vírusok. így a mikrobiológián belül megkülönböztetünk bakteriológiát, mikológiát, protozoológiát és virológiát.
Foglalkozunk a férgekkel a helmintología és az ízeltlábúakkal az entomología keretében. Természetesen sem a férgek,- sem az ízeltlábúak méretük és felépítésük alapján nem tartoznak a mikroorganizmusok közé.
A természettudományok más területéhez hasonlóan a mikrobiológia is specializálódott. Ennek megfelelően szerteágazó tudomány. Az orvosi, az állatorvosi mikrobiológián kívül megkülönböztetünk mezőgazdasági, ipari mikrobiológiát, melyek további ágazatokra oszlanak (pl.: vegyipari, élelmiszeripari, gyógyszeripari, kőolajipari stb.).
Az egyes ágazatok a mikrobák más-más tulajdonságait hasznosítják.
Bennünket elsősorban az orvosi mikrobiológia érdekel, amely a mikrobákat, mint fertőző betegségek kórokozóit szemléli.
Vizsgálja azokat a változásokat is, melyek a kórokozók hatására a szervezetben bekövetkeznek.
1.2. A mikroorganizmusok jelentősége a természetben és az iparban
A jelenleg ismert több ezer mikroorganizmus között viszonylag kevés azoknak a száma, melyek az emberi vagy állati szervezetben szaporodni, betegséget okozni képesek. Ezt számos tulajdonságuk (pl.: anyagcsere, biológia, biokémia stb.) határozza meg. Ezekről később részletesen is szó lesz.
Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a mikrobák többsége káros, hiszen je-
9 Vissza

Tartalom


tartalomjegyzék
TARTALOMJEGYZÉK
Előszó 7
1. Bevezetés 9
1.1. A mikrobiológia tárgya, felosztása 9
1.2. A mikroorganizmusok jelentősége a természetben és az iparban 9
1.3. A mikrobiológia rövid története 12
1.4. A mikroorganizmusok evolúciója és helyük az élővilágban 14
2. Általános bakteriológia 15
2.1. A baktériumok nagysága és alakja 15
2.2. A baktériumsejt szerkezete 17
2.3- A baktériumok fiziológiája 24
2.3-1. A baktériumok kémiai összetétele 24
2.3.2. A baktériumok szaporodása 25
2.3.3- A baktériumok tenyésztése 28
2.3-4. A baktériumok anyagcseréje 31
2.3-5- A baktériumok biokémiai tevékenysége 34
2.4. A mikroorganizmusok rezisztenciája 35
2.4.1. Sterilezés, fertőtlenítés 36
2.5. Kemoterápiás szerek, antibiotikumok 40
2.6. A baktériumok genetikája 44
2.7. A baktériumok rendszerezése 50
3. Patogenitás és infekció 51
3.1. A baktériumok kórokozó tulajdonsága 51
3-2. A fertőzés (infekció) 56
3-3- A szeivezet ellenállásának mechanizmusa 59
4. Immunitástan 61
4.1. Antigének 61
4.1.1. Az antigének általános jellemzése 6l
4.1.2. Mikrobiális antigének 63
3
tartalomjegyzék
4 1 3 Hisztokompatibilitási antigének 64
64
4.2. Ellenanyagok
4.3. Az immunrendszer működése 69
4.4. A szervezet védekezése a mikrobákkal szemben 79
4.4.1. Fagocitózis 80
4.4.2. Komplementrendszer 81
4.4.3. A szervezet védekezése a különböző kórokozók okozta fertőzésekkel szemben 83
4.5. Az immunválaszt befolyásoló tényezők 84
4.6. Az immunitás osztályozása és mesterséges létrehozása 86
4.7. Transzplantációs immunitás 90
4.8. Tumorimmunitás 90
4.9. Autoimmunitás, autoimmun betegségek 90
4.10. A szervezetet károsító immunreakciók 91
4.11. Antigén-ellenanyag reakciók 94
5. Általános virológia 99
5.1. A virológia rövid története 99
5.2. A vírusok fogalma, jellemzése 100
5.3. A virion szerkezete 101
5.4. A vírusok kémiai összetétele 103
5.5- A vírusok osztályzása 105
5.6. A vírusok szaporodásának mechanizmusa 106
5.7. Víruskölcsönhatások 108
5 8. A vírusok változékonysága és genetikája 108
5.9. A vírusok ellenállása fizikai és kémiai hatásokkal szemben 110
5.10. A vírusok kórokozó hatása Hl
5.11. A vírusfertőzésekkel szemben kialakuló ellenállás tényezői 113
512. A vírusfertőzések kemoterápiája 116
5.13- A vírusdiagnosztika alapvető laboratóriumi módszerei 118
6. Általános mikológia 12i
6.1. A gombák alapvető jellemvonásai 122
6.2. A gombasejt szerkezete 123
6.3- A gombák fiziológiája 124
4
tartalomjegyzék
6.3.1. A gombasejt kémiai összetétele 124
6.3.2. Táplálkozás, anyagcsere, növekedés 124
6.3.3- A gombák szaporodása 125
6.4. A gombák patogenitása 128
6.5. A gombás betegségek terápiája 130
6.6. A gombás betegségek - mikózisok laboratóriumi diagnosztikája 130
7. Általános parazitológia 135
7.1. A parazitológia tárgya, felosztása 135
7.2. A parazitológia rövid története 136
7.3. A paraziták rendszertana, elnevezése 137
7.4. A paraziták általános tulajdonságai 138
7.5. Az élősködés fogalma és formái 144
7.6. A paraziták gazdaszervezetbe hatolásának módjai 147
7.7. Kölcsönhatás a parazita és a gazdaszervezet között 148
7.8. Immunológiai jelenségek parazitás fertőzésekben 149
7.9- A paraziták terjedési alakjainak rezisztenciája 152
7.10. Kemoterápiás szerek 154
7.11. A parazitás betegségek diagnosztikája 156-159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem