kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 246 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 5 |
A laboratóriumi munkarend | 5 |
Elővigyázatossági rendszabályok a laboratóriumi munka közben | 6 |
A laboratóriumi munkaeszközök és az egyszerűbb szerelési munkák | 7 |
A laboratóriumi munkaeszközök | 7 |
Üvegedények | 7 |
Porceláneszközök | 13 |
Faeszközök | 14 |
Fémeszközök | 14 |
A készülékek szerelésének alapmunkái | 17 |
Az üvegcsövek megmunkálása | 17 |
A dugófúrás | 19 |
A mérleg és a súlymérés. A mérőeszközök térfogatának ellenőrzése | 20 |
A mérlegek és a súlyok | 20 |
Mérés az analitikai mérlegen | 23 |
A mérőeszközök térfogatának ellenőrzése (kalibrálása) | 25 |
Keverék; elegy; vegyület. A kémiai képletek; nevezéktan; a vegyérték fogalma; A vegyszerek minősége, tárolása és használata | 28 |
Keverék; elegy vegyület | 28 |
A keverékek | 28 |
Az elegyek | 29 |
A vegyületek | 30 |
A kémiai képletek; nevezéktan; a vegyérték fogalma | 31 |
A kémiai képletek | 31 |
A vegyületek elnevezése | 32 |
A vegyérték | 32 |
A vegyszerek minősége, tárolása és használata | 33 |
Az anyagok tisztítása és fizikai módszerekkel történő elválasztása. Gázfejlesztés | 36 |
Az anyagok tisztítása és fizikai módszerekkel történő elválasztása | 36 |
A dekantálás | 36 |
A centrifugálás | 36 |
A szűrés | 37 |
A szárítás | 39 |
A kristályosítás | 39 |
A desztilláció (lepárlás) | 40 |
A szublimáció | 44 |
A kivonás (extrakció) és kirázás | 44 |
A gázfejlesztés; a gázok tisztítása és tárolása | 47 |
A technikai savak és technikai ammóniumhidroxid desztillálással történő tisztítása | 50 |
Kénsav desztillálása | 50 |
Sósav desztillálása | 51 |
Salétromsav desztillálása | 51 |
Ecetsav desztillálása | 52 |
Ammóniumhidroxid desztillálása | 52 |
Az anyagok tisztaságának fizikai módszerekkel történő ellenőrzése | 53 |
Az olvadáspont meghatározása | 53 |
A sűrűség-, ill. fajsúlymérés | 54 |
A fajsúly meghatározása piknométerrel | 55 |
A fajsúly mérése Archimedes törvénye alapján. Mérés areométerrel és Moh-Westphal-mérleggel | 56 |
A forráspont meghatározása | 58 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 59 |
A mustok cukortartalmának meghatározása | 62 |
A gabona fajsúlyának mérése | 63 |
A gabona hektoliersúlyának mérése | 64 |
A kémiai összetétel és a kémiai átalakulások törvényei | 67 |
Az állandó súlyviszonyok törvénye | 67 |
A többszörös súlyviszonyok törvénye | 67 |
A vegyülő gázok térfogati törvénye | 68 |
Avogadro tétele; a gázok moltérfogata; az atomok és molekulák valóságos súlya | 70 |
Az anyag megmaradásának törvénye | 71 |
A gázok és gőzalakú testek molekulasúlyának meghatározása | 72 |
A gáztörvények | 76 |
Boyle-Mariotte törvénye | 76 |
Gay-Lussac törvénye | 77 |
Az egyesített gáztörvény | 79 |
A gáztörvények alapján történő számítások | 79 |
Az oldatok | 82 |
Az oldatok tulajdonságai | 82 |
Szilárd testek oldódása folyadékokban | 83 |
Folyadékok oldódása folyadékokban | 89 |
Gázok oldódása folyadékokban | 91 |
A diffúzió és a dialízis | 93 |
A felületi feszültség | 94 |
A híg oldatok fagyáspontcsökkenése, forráspontemelkedése és az ozmózis | 96 |
Az oldatok készítése | 100 |
Az oldatok hígításával kapcsolatos számítások | 103 |
A savak, bázisok és sók; a komplex vegyületek | 115 |
A savak | 115 |
A bázisok | 117 |
A sók | 119 |
A komplex vegyületek | 121 |
A kémiai átalakulások. Az egyenértéksúly; a normál oldatok | 126 |
A kémiai átalakulások | 127 |
Az egyesülés | 129 |
Az allotróp átalakulás | 129 |
A polimerizáció | 130 |
Az összegeződés (addíció) | 131 |
A kondenzáció | 131 |
A szétbomlás | 131 |
Az izomer átalakulás | 132 |
A cserebomlás | 132 |
Az oxidáció és redukció | 135 |
Az egyenértéksúly; a normál oldatok | 140 |
Néhány egyszerűbb szervetlen kémiai készítmény | 144 |
Termokémia | 149 |
Exoterm és endoterm folyamatok | 149 |
Az égés | 150 |
A robbanás | 154 |
Az égéshő fiziológiai jelentősége | 154 |
A kémiai reakciók során felszabaduló hőmennyiségek észlelése és mérése | 154 |
A közömbösítési hő | 154 |
A magnézium égéshőjének egyszerű módszerel történő mérése | 155 |
A mészoltás reakcióhőjének mérése egyszerű kaloriméterben | 155 |
A kalorimetriás mérések | 156 |
Az égéshő mérése a Berthelot-Mahler-féle bombakaloriméterrel | 157 |
A termokémiai főtétele | 158 |
Termokémiai számítások | 158 |
Kémiai mechanika | 161 |
A kémiai reakciók sebessége | 161 |
A pillanatszerűen végbemenő ionreakciók | 161 |
Az időreakciók | 162 |
A reakciósebesség függése a koncentrációtól | 163 |
A reakciósebesség függése a hőmérséklettől | 163 |
A katalizátorok működése | 165 |
A megfordítható reakciók; a kémiai egyensúlyok eltolása a tömeghatás törvénye alapján | 168 |
A megfordítható reakciók; az egyensúly eltolása a komponensek koncentrációjának változtatásáaval | 168 |
A tömeghatás törvényének alkalmazása a disszociációra | 169 |
Az elektrolitok oldékonyságának csökkentése saját ionjainak koncentráció-növelésével | 170 |
A hidrolízis | 170 |
Sók kémhatásának vizsgálata | 170 |
A hidrolízis mértékének növekedése az oldat hígításával és a hőmérséklet emelésével | 171 |
A hidrolízis teljessé tétele a keletkezett termékek egyikének koncentrációcsökkentésével | 172 |
A hidrogénkitevő (pH) fogalma és mérése. - A pufferoldatok | 172 |
pH-mérés indikátorok segítségével | 173 |
A pH kolorimetriás meghatározás ismert pH-jú puffersorozatok segítségével | 174 |
Elektrokémia | 177 |
A vezetőképesség | 177 |
Az elektrolízis: Faraday törvényei | 180 |
Az elektormos feszültségi sor | 182 |
A galván elemek | 184 |
A koncentrációs elem; a pH meghatározása elektromos úton | 184 |
A redoxpotenciál | 187 |
Fotokémia | 189 |
Kolloidika | 191 |
A kolloid-rendszerek előállítása | 192 |
Kolloid oldatok előállítása kondenzációs módszerrel | 192 |
Kolloid oldatok előállítása diszperziós módszerekkel | 194 |
A kolloid oldatok stabilitása; a koaguláló értékek és az izoelektromos pont meghatározása | 197 |
Hidrofób szólok koagulálása | 198 |
Hidrofil szólok koagulálása | 199 |
A kolloid-oldatok tisztítása; a dialízis | 199 |
Az emulziók | 200 |
Az emulziók előállítása | 200 |
Homogenizált és nem homogenizált emulziók stabilitásának vizsgálata | 201 |
A gélek sajátságai | 202 |
Az adszorpció | 204 |
Feladatok megoldása | 207 |
Táblázatok | 209 |
Az elemek periódusos rendszere | 210 |
Atomsúlyok | 212 |
A fontosabb elemek jellemző tulajdonságai | 212 |
Fizikai mértékegységek | 214 |
A kénsav-, sósav-, salétromsav- és nátriumhidroxid-oldatok koncentrációjának és fajsúlyának összefüggése | 216 |
Az ammónia-oldat koncentrációjának és fajsúlyának összefüggése | 220 |
Vizes etilalkohol-oldatok sűrűsége és etilalkohol-tartalma | 221 |
Szesz-hígitási táblázat | 223 |
Hektolitersúly átszámítási táblázat búza számára | 224 |
A rézszulfát-oldat fajsúlya és CuSO4-tartalma | 224 |
A rézszulfát-oldat fajsúlya és CuSO4 H2O-tartalma | 225 |
Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben | 224 |
A laboratóriumi gyakorlatban általában használatos hűtőkeverékek | 225 |
Vízgőz nyomása | 226 |
A hidrogén, oxigén, nitrogén és széndioxid oldékonysága vízben | 226 |
A kénhidrogén, kéndioxid, klór és brómgőz oldalékonysága vízben | 227 |
A levegő oldékonysága vízben | 228 |
A tömény savak és a tömény ammóniumhidroxid-oldat fajsúlya és normalitása | 228 |
Indikátoroldatok | 229 |
A görög ábécé | 230 |
Függelék | |
Laboratóriumi balesetvédelem | 231 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.