1.061.259

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános kémiai gyakorlatok

Kézirat

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 246 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A laboratóriumi munkarend5
Elővigyázatossági rendszabályok a laboratóriumi munka közben6
A laboratóriumi munkaeszközök és az egyszerűbb szerelési munkák7
A laboratóriumi munkaeszközök7
Üvegedények7
Porceláneszközök13
Faeszközök14
Fémeszközök14
A készülékek szerelésének alapmunkái17
Az üvegcsövek megmunkálása17
A dugófúrás19
A mérleg és a súlymérés. A mérőeszközök térfogatának ellenőrzése20
A mérlegek és a súlyok20
Mérés az analitikai mérlegen23
A mérőeszközök térfogatának ellenőrzése (kalibrálása)25
Keverék; elegy; vegyület. A kémiai képletek; nevezéktan; a vegyérték fogalma; A vegyszerek minősége, tárolása és használata28
Keverék; elegy vegyület28
A keverékek28
Az elegyek29
A vegyületek30
A kémiai képletek; nevezéktan; a vegyérték fogalma31
A kémiai képletek31
A vegyületek elnevezése32
A vegyérték32
A vegyszerek minősége, tárolása és használata33
Az anyagok tisztítása és fizikai módszerekkel történő elválasztása. Gázfejlesztés36
Az anyagok tisztítása és fizikai módszerekkel történő elválasztása36
A dekantálás36
A centrifugálás36
A szűrés37
A szárítás39
A kristályosítás39
A desztilláció (lepárlás)40
A szublimáció44
A kivonás (extrakció) és kirázás44
A gázfejlesztés; a gázok tisztítása és tárolása47
A technikai savak és technikai ammóniumhidroxid desztillálással történő tisztítása50
Kénsav desztillálása50
Sósav desztillálása51
Salétromsav desztillálása51
Ecetsav desztillálása52
Ammóniumhidroxid desztillálása52
Az anyagok tisztaságának fizikai módszerekkel történő ellenőrzése53
Az olvadáspont meghatározása53
A sűrűség-, ill. fajsúlymérés54
A fajsúly meghatározása piknométerrel55
A fajsúly mérése Archimedes törvénye alapján. Mérés areométerrel és Moh-Westphal-mérleggel56
A forráspont meghatározása58
Az alkoholtartalom meghatározása59
A mustok cukortartalmának meghatározása62
A gabona fajsúlyának mérése63
A gabona hektoliersúlyának mérése64
A kémiai összetétel és a kémiai átalakulások törvényei67
Az állandó súlyviszonyok törvénye67
A többszörös súlyviszonyok törvénye67
A vegyülő gázok térfogati törvénye68
Avogadro tétele; a gázok moltérfogata; az atomok és molekulák valóságos súlya70
Az anyag megmaradásának törvénye71
A gázok és gőzalakú testek molekulasúlyának meghatározása72
A gáztörvények76
Boyle-Mariotte törvénye76
Gay-Lussac törvénye77
Az egyesített gáztörvény79
A gáztörvények alapján történő számítások79
Az oldatok82
Az oldatok tulajdonságai82
Szilárd testek oldódása folyadékokban83
Folyadékok oldódása folyadékokban89
Gázok oldódása folyadékokban91
A diffúzió és a dialízis93
A felületi feszültség94
A híg oldatok fagyáspontcsökkenése, forráspontemelkedése és az ozmózis96
Az oldatok készítése100
Az oldatok hígításával kapcsolatos számítások103
A savak, bázisok és sók; a komplex vegyületek115
A savak115
A bázisok117
A sók119
A komplex vegyületek121
A kémiai átalakulások. Az egyenértéksúly; a normál oldatok126
A kémiai átalakulások127
Az egyesülés129
Az allotróp átalakulás129
A polimerizáció130
Az összegeződés (addíció)131
A kondenzáció131
A szétbomlás131
Az izomer átalakulás132
A cserebomlás132
Az oxidáció és redukció135
Az egyenértéksúly; a normál oldatok140
Néhány egyszerűbb szervetlen kémiai készítmény144
Termokémia149
Exoterm és endoterm folyamatok149
Az égés150
A robbanás154
Az égéshő fiziológiai jelentősége154
A kémiai reakciók során felszabaduló hőmennyiségek észlelése és mérése154
A közömbösítési hő154
A magnézium égéshőjének egyszerű módszerel történő mérése155
A mészoltás reakcióhőjének mérése egyszerű kaloriméterben155
A kalorimetriás mérések156
Az égéshő mérése a Berthelot-Mahler-féle bombakaloriméterrel157
A termokémiai főtétele158
Termokémiai számítások158
Kémiai mechanika161
A kémiai reakciók sebessége161
A pillanatszerűen végbemenő ionreakciók161
Az időreakciók162
A reakciósebesség függése a koncentrációtól163
A reakciósebesség függése a hőmérséklettől163
A katalizátorok működése165
A megfordítható reakciók; a kémiai egyensúlyok eltolása a tömeghatás törvénye alapján168
A megfordítható reakciók; az egyensúly eltolása a komponensek koncentrációjának változtatásáaval168
A tömeghatás törvényének alkalmazása a disszociációra169
Az elektrolitok oldékonyságának csökkentése saját ionjainak koncentráció-növelésével170
A hidrolízis170
Sók kémhatásának vizsgálata170
A hidrolízis mértékének növekedése az oldat hígításával és a hőmérséklet emelésével171
A hidrolízis teljessé tétele a keletkezett termékek egyikének koncentrációcsökkentésével172
A hidrogénkitevő (pH) fogalma és mérése. - A pufferoldatok172
pH-mérés indikátorok segítségével173
A pH kolorimetriás meghatározás ismert pH-jú puffersorozatok segítségével174
Elektrokémia177
A vezetőképesség177
Az elektrolízis: Faraday törvényei180
Az elektormos feszültségi sor182
A galván elemek184
A koncentrációs elem; a pH meghatározása elektromos úton184
A redoxpotenciál187
Fotokémia189
Kolloidika191
A kolloid-rendszerek előállítása192
Kolloid oldatok előállítása kondenzációs módszerrel192
Kolloid oldatok előállítása diszperziós módszerekkel194
A kolloid oldatok stabilitása; a koaguláló értékek és az izoelektromos pont meghatározása197
Hidrofób szólok koagulálása198
Hidrofil szólok koagulálása199
A kolloid-oldatok tisztítása; a dialízis199
Az emulziók200
Az emulziók előállítása200
Homogenizált és nem homogenizált emulziók stabilitásának vizsgálata201
A gélek sajátságai202
Az adszorpció204
Feladatok megoldása207
Táblázatok209
Az elemek periódusos rendszere210
Atomsúlyok212
A fontosabb elemek jellemző tulajdonságai212
Fizikai mértékegységek214
A kénsav-, sósav-, salétromsav- és nátriumhidroxid-oldatok koncentrációjának és fajsúlyának összefüggése216
Az ammónia-oldat koncentrációjának és fajsúlyának összefüggése220
Vizes etilalkohol-oldatok sűrűsége és etilalkohol-tartalma221
Szesz-hígitási táblázat223
Hektolitersúly átszámítási táblázat búza számára224
A rézszulfát-oldat fajsúlya és CuSO4-tartalma224
A rézszulfát-oldat fajsúlya és CuSO4 H2O-tartalma225
Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben224
A laboratóriumi gyakorlatban általában használatos hűtőkeverékek225
Vízgőz nyomása226
A hidrogén, oxigén, nitrogén és széndioxid oldékonysága vízben226
A kénhidrogén, kéndioxid, klór és brómgőz oldalékonysága vízben227
A levegő oldékonysága vízben228
A tömény savak és a tömény ammóniumhidroxid-oldat fajsúlya és normalitása228
Indikátoroldatok229
A görög ábécé230
Függelék
Laboratóriumi balesetvédelem231
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem