kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 265 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J6-99. Megjelent 327 példányban. 100 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | 9 |
Bevezetés a laboratóriumi munkába | 11 |
Általános laboratóriumi tudnivalók a rendszablyok | 13 |
Laboratóriumi felszerelés | 18 |
Laboratóriumi edények | 18 |
Laboratóriumi segédeszközök | 25 |
Edények és készülékek tartásra és befogadására szolgáló készülékek | 25 |
Csövek és csővezetékek | 25 |
Csapok és szorítók | 27 |
Dugók | 28 |
Laboratóriumi alapműveletek | 31 |
Melegítés | 31 |
Hűtés | 36 |
Oldás és bepárlás | 37 |
Szárítás | 40 |
Porítás és szitálás | 43 |
Gázokkal való munka | 43 |
Általános tudnivalók | 43 |
Gázok laboratóriumi előállítása | 47 |
HIdrogén, klór, sósavgáz, kénhidrogén, kéndioxid, széndioxid | 47 |
Gázok laboratóriumi csappfolyósítása | 52 |
Nátrium és kálcium oldása folyékony ammóniában | 54 |
A laboratóriumban használatos oldatok koncentrációja | 56 |
Oldatok kémhatásának beállítása | 57 |
Vegyületek minőségi jelzései | 58 |
Vegyületek szétválasztásának fizikai módszerei | 59 |
Szürés | 59 |
Kristályosítás | 63 |
Folyadékok szétválasztása | 68 |
Szublimálás | 71 |
Feladatok a fizikai módszerrel való szétválasztására | 71 |
Átkristályosítás, desztillálás, szublimálás | 77 |
Vegyületek szétválasztásának, tisztításának kémiai módszerei | 74 |
Általános tudnivalók a preparátumok készítésére vonatkozóan | 78 |
Szervetlen preparatív feladatok | 81 |
Bevezetés | 83 |
A preparátumok csoportosítása | 83 |
A preparatív gyakorlatok célja | 83 |
Gyakorlati útmutatások | 84 |
Oxidok | 85 |
Fontosabb tulajdonságai | 85 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 86 |
Előállításra példák | 87 |
Kloridok és a klór oxisavainak sói | 98 |
Kloridok | 98 |
Fontosabb tulajdonságai | 98 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 98 |
Előállítására példák | 100 |
A klór oxisavainak sói | 111 |
Fontosabb tulajdonságaik | 111 |
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások | 111 |
Előállításukra példák | 112 |
Szulfidok és a kén oxisavainak sói | 114 |
Szulfidok | 114 |
Fontosabb tulajdonságai | 114 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 114 |
Előállítására példák | 115 |
A kén oxisavainak sói | 118 |
Szulfitok | 118 |
Fontosabb tulajdonságai | 118 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 119 |
Előállítására példák | 119 |
Szulfátok | 121 |
Fontosabb tulajdonságai | 121 |
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások | 122 |
Előállítására példák | 123 |
Tiosavak sói | 134 |
Fontosabb tulajdonságaik | 134 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 134 |
Előállításukra példák | 135 |
Nitrátok | 137 |
Fontosabb tulajdonságai | 137 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 138 |
Előállítására példák | 139 |
Ortofoszfátok | 145 |
Fontosabb tulajdonságai | 145 |
Előállítására vonatkozó fontosabb eljárások | 145 |
Előállítására példák | 146 |
Karbonátok és szerves savak sói | 150 |
Karbonátok | 150 |
Fontosabb tulajdonságai | 150 |
Előállítására vonatkozó fontosabb eljárások | 151 |
Előállítására példák | 151 |
Szerves savak sói | 159 |
Fontosabb tulajdonságai | 159 |
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások | 159 |
Előállításukra példák | 160 |
Bórsav és borátok | 163 |
Fontosabb tulajdonságai | 163 |
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások | 163 |
Előállítására példák | 164 |
Fémekből levezethető savak sói | 166 |
Fontosabb tulajdonságaik | 166 |
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások | 166 |
Előállítására példák | 167 |
Komplex vegyületek | 172 |
Fontosabb tulajdonságaik | 172 |
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások | 173 |
Előállításukra példák | 174 |
Függelék | 185 |
Fémek laboratóriumi előállítása | 187 |
Általános kémiai mérések | 193 |
Bevezetés | 195 |
A mérésekről általában | 195 |
A mérőműszerek hitelesítése | 198 |
Tömegmérés | 199 |
A mérlegek | 199 |
I. feladat. Üveghasáb tömegének meghatározása analitikai mérlegen, vegyészmódszerrel | 202 |
Tömegmérés a mérlegkarok egyenlőtlenségének figyelembevételével | 203 |
2. feladat. Mérleg érzékenységének meghatározása | 204 |
3. feladat. Üveghasáb tömegének meghatározása Gauss és Borda szerint | 205 |
A légüres térre való redukció | 208 |
Folyadékok térfogatának mérése | 211 |
4. feladat. Térfogatmérő eszköz hitelesítése. Binér folyadékelegy kontrakciójának mérése | 213 |
Nyomásmérés | 216 |
Hőmérsékletmérés | 219 |
1. A hőmérők. A hőmérők kalibrálása | 219 |
5. feladat. Hőmérő kalibrálása 0-100 C°-ig, valamint a számított fonálkorrekció helyességének ellenőrzése | 223 |
Az olvadáspont meghatározása | 227 |
6. feladat. Ismeretlen anyag olvadáspontjának meghatározása | 228 |
A forráspont meghatározása | 230 |
7. feladat. Ismeretlen anyag forráspontjának meghatározása | 230 |
Sűrűségmérés | 232 |
A sűrűség fogalma és egységei | 232 |
Folyadékok sűrűségének mérése | 233 |
8. feladat. Folyadék sűrűségének meghatározása | 237 |
Szilárd testek sűrűségének mérése | 238 |
9. feladat. Szilárd test sűrűségének meghatározása pikométerrel | 238 |
Mólsúlymeghatározás | 240 |
Mólsúly meghatározása gőssűrűség méréssel | 240 |
10. feladat. Mólsúly meghatárzása Dumae-Winkler-féle módszerrel | 241 |
11. feladat. Folyadékelegy átlagos mólsúlyának és összetételének meghatározása Meyer Viktor-féle módszerrel | 243 |
Mólsúly, ill. látszólagos disszociációfok meghatározása, fagyáspontcsökkenéssel és forráspontemelkedéssel | 247 |
12. feladat. Ismeretlen vegyület mólsúlyának meghatározása fagyáspontcsökkenéssel | 248 |
13. feladat. Szervetlen elektrolit látszólagos disszociációfokának meghatározása forrsápontemelkedéssel | 253 |
pH-mérés | 258 |
14. feladat. Ismeretlen oldat pH-jának meghatározása indikátorokkal | 260 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.