1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános és szervetlen kémiai gyakorlatok

I. éves vegyészmérnök-hallgatók részére

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 466 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
Bevezetés a laboratóriumi munkába11
Általános laboratóriumi tudnivalók a rendszablyok13
Laboratóriumi felszerelés18
Laboratóriumi edények18
Laboratóriumi segédeszközök25
Edények és készülékek tartásra és befogadására szolgáló készülékek25
Csövek és csővezetékek25
Csapok és szorítók27
Dugók28
Laboratóriumi alapműveletek31
Melegítés31
Hűtés36
Oldás és bepárlás37
Szárítás40
Porítás és szitálás43
Gázokkal való munka43
Általános tudnivalók43
Gázok laboratóriumi előállítása47
HIdrogén, klór, sósavgáz, kénhidrogén, kéndioxid, széndioxid47
Gázok laboratóriumi csappfolyósítása52
Nátrium és kálcium oldása folyékony ammóniában54
A laboratóriumban használatos oldatok koncentrációja56
Oldatok kémhatásának beállítása57
Vegyületek minőségi jelzései58
Vegyületek szétválasztásának fizikai módszerei59
Szürés59
Kristályosítás63
Folyadékok szétválasztása68
Szublimálás71
Feladatok a fizikai módszerrel való szétválasztására71
Átkristályosítás, desztillálás, szublimálás77
Vegyületek szétválasztásának, tisztításának kémiai módszerei74
Általános tudnivalók a preparátumok készítésére vonatkozóan78
Szervetlen preparatív feladatok81
Bevezetés83
A preparátumok csoportosítása83
A preparatív gyakorlatok célja83
Gyakorlati útmutatások84
Oxidok85
Fontosabb tulajdonságai85
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások86
Előállításra példák87
Kloridok és a klór oxisavainak sói98
Kloridok98
Fontosabb tulajdonságai98
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások98
Előállítására példák100
A klór oxisavainak sói111
Fontosabb tulajdonságaik111
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások111
Előállításukra példák112
Szulfidok és a kén oxisavainak sói114
Szulfidok114
Fontosabb tulajdonságai114
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások114
Előállítására példák115
A kén oxisavainak sói118
Szulfitok118
Fontosabb tulajdonságai118
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások119
Előállítására példák119
Szulfátok121
Fontosabb tulajdonságai121
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások122
Előállítására példák123
Tiosavak sói134
Fontosabb tulajdonságaik134
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások134
Előállításukra példák135
Nitrátok137
Fontosabb tulajdonságai137
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások138
Előállítására példák139
Ortofoszfátok145
Fontosabb tulajdonságai145
Előállítására vonatkozó fontosabb eljárások145
Előállítására példák146
Karbonátok és szerves savak sói150
Karbonátok150
Fontosabb tulajdonságai150
Előállítására vonatkozó fontosabb eljárások151
Előállítására példák151
Szerves savak sói159
Fontosabb tulajdonságai159
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások159
Előállításukra példák160
Bórsav és borátok163
Fontosabb tulajdonságai163
Előállítására szolgáló fontosabb eljárások163
Előállítására példák164
Fémekből levezethető savak sói166
Fontosabb tulajdonságaik166
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások166
Előállítására példák167
Komplex vegyületek172
Fontosabb tulajdonságaik172
Előállításukra szolgáló fontosabb eljárások173
Előállításukra példák174
Függelék185
Fémek laboratóriumi előállítása187
Általános kémiai mérések193
Bevezetés195
A mérésekről általában195
A mérőműszerek hitelesítése198
Tömegmérés199
A mérlegek199
I. feladat. Üveghasáb tömegének meghatározása analitikai mérlegen, vegyészmódszerrel202
Tömegmérés a mérlegkarok egyenlőtlenségének figyelembevételével203
2. feladat. Mérleg érzékenységének meghatározása204
3. feladat. Üveghasáb tömegének meghatározása Gauss és Borda szerint205
A légüres térre való redukció208
Folyadékok térfogatának mérése211
4. feladat. Térfogatmérő eszköz hitelesítése. Binér folyadékelegy kontrakciójának mérése213
Nyomásmérés216
Hőmérsékletmérés219
1. A hőmérők. A hőmérők kalibrálása219
5. feladat. Hőmérő kalibrálása 0-100 C°-ig, valamint a számított fonálkorrekció helyességének ellenőrzése223
Az olvadáspont meghatározása227
6. feladat. Ismeretlen anyag olvadáspontjának meghatározása228
A forráspont meghatározása230
7. feladat. Ismeretlen anyag forráspontjának meghatározása230
Sűrűségmérés232
A sűrűség fogalma és egységei232
Folyadékok sűrűségének mérése233
8. feladat. Folyadék sűrűségének meghatározása237
Szilárd testek sűrűségének mérése238
9. feladat. Szilárd test sűrűségének meghatározása pikométerrel238
Mólsúlymeghatározás240
Mólsúly meghatározása gőssűrűség méréssel240
10. feladat. Mólsúly meghatárzása Dumae-Winkler-féle módszerrel241
11. feladat. Folyadékelegy átlagos mólsúlyának és összetételének meghatározása Meyer Viktor-féle módszerrel243
Mólsúly, ill. látszólagos disszociációfok meghatározása, fagyáspontcsökkenéssel és forráspontemelkedéssel247
12. feladat. Ismeretlen vegyület mólsúlyának meghatározása fagyáspontcsökkenéssel248
13. feladat. Szervetlen elektrolit látszólagos disszociációfokának meghatározása forrsápontemelkedéssel253
pH-mérés258
14. feladat. Ismeretlen oldat pH-jának meghatározása indikátorokkal260
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem