kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 215 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
Szerves kémiai alapismeretek | |
Szerves vegyületek szénatomjainak kötődése | 7 |
Szerves vegyületek kötődésének elektronelmélete | 8 |
Alapfogalmak | 8 |
Fontosabb atomok elektronszerkezete és energiaszintje | 10 |
A kötődés mechanizmusa atomok között | 12 |
Szerves vegyületekben előforduló kötéstipusok | 13 |
A kötődés kvantumelmélete | 14 |
Izoméria | 19 |
Strukturizoméria | 19 |
Tautoméria | 20 |
Térizoméria | 20 |
Szénatomok rendüsége | 24 |
Szerves vegyületek csoportosítása | 24 |
Szénhidrogének | 25 |
Telitett, nyiltláncú vegyületek | 26 |
Alkánok és fontosabb reakciók | 27 |
Telitett gyürüs szénhidrogének /cikloalkánok/ | 28 |
Egy-gyürüs szénhidrogének /monocikloalkánok/ | 28 |
Többgyürüs szénhidrogének | 31 |
Olefinek | 33 |
Monoolefinek | 34 |
Nyiltláncú monoolefinek | 34 |
Gyürüs monoolofinok | 34 |
Olefinek fontosabb reakciói | 35 |
Diolefinek | 37 |
Poliolefinek | 38 |
Aromás vegyületek | 39 |
A benzol szerkezete | 39 |
Benzolból levezethető, aromás magon levő fontosabb gyökök és szénhidrogénszármazékok | 42 |
Toluolból levezethető, oldalláncon levő fontosabb szénhidrogén gyökök | 45 |
Alkánok aril-homológjai | 45 |
Benzol fenil-homologjai | 46 |
Acetilénsor | 47 |
Terpének | 48 |
Monoterpének | 49 |
Szeszkviterpének | 50 |
Szénhidrogének elnevezése | 51 |
Fontosabb alifás szénhidrogén gyökök | 51 |
A genfi nevezéktan alkalmazása | 52 |
Szénhidrogének halogénszármazékai | 54 |
Szénhidrogének hidroxilszármazékai | 55 |
Alkoholok | 57 |
Csoportositás | 57 |
Elnevezés | 58 |
Fontosabb reakciók | 60 |
Homológok | 61 |
Egyértékü alkoholok | 61 |
Telitett származékok | 61 |
Telitetlen származékok | 64 |
Aromás alkoholok | 65 |
Kétértékü alkoholok | 65 |
Többértékü alkoholok | 66 |
Enolok | 68 |
Fenolok | 69 |
Fontosabb kémiai átalakulások | 70 |
Fenolok csoportositása, fontosabb képviselőik | 71 |
Egyértékü fenolok | 71 |
Kétértékü fenolok | 72 |
Háromértékü fenolok | 72 |
Éterek | 72 |
Oxovegyületek | 75 |
Aldehidek | 75 |
Aldehidek elnevezése | 75 |
Aldehidek csoportositása | 76 |
Aldehidek fontosabb reakciói | 77 |
Fontosabb aldehidek | 78 |
Nyiltláncú telitett és telitetlen aldehidek | 78 |
Terpénaldehidek | 80 |
Aromás aldehidek | 80 |
Heterociklusos aldehidek | 81 |
Dialdehidek | 81 |
Ketonok | 81 |
Ketonok elnevezése | 82 |
Ketonok csoportosítása | 82 |
Ketonok fontosabb reakciói | 83 |
Fontosabb ketonok | 84 |
Kinonok | 85 |
Szerves savak | 88 |
Szerves savak elnevezése | 88 |
Szerves savak csoportosítása | 88 |
Fontosabb nyiltláncú telitett monokarbonsavak | 89 |
Fontosabb nyiltláncú telitett dikarbonsavak | 90 |
Fontosabb nyiltláncú telitetlen dikarbonsavak | 91 |
Néhány aromás karbonsav | 91 |
A savgyök | 92 |
Szerves savak fontosabb reakciói | 92 |
A karboxilcsoport fontosabb reakciói | 92 |
Az oldallánc fontosabb reakciói | 96 |
Oldalláncon helyettesített savszármazékok elnevezése | 96 |
Fontosabb származékok | 97 |
Szerves kénvegyületek | 100 |
Tiolok | 100 |
Tioéterek | 101 |
Diszulfidok, poliszulfidok | 101 |
Szulfoniumsók | 101 |
Tioaldehidek | 101 |
Tioketonok | 101 |
Tosavak | 102 |
Szulfonsavak | 102 |
Szulfinsavak | 102 |
Rodánsav, izo-rodánsav szerves származékai | 102 |
Szerves nitrogénvegyületek | 103 |
Nitrovegyületek | 103 |
Nitrozóvegyületek | 103 |
Hidroxilamin szerves származékai | 104 |
Szerves hidrazinszármazékok | 105 |
Azoxivegyületek | 105 |
Ammónia és ammóniumion szerves származékai | 105 |
Aminok csoportosítása | 106 |
Aminok kémhatása | 106 |
Ismertebb aminok | 106 |
Aminoalkoholok | 107 |
Aminofenolok | 108 |
Aromás heterociklusos vegyületek | 109 |
Öttagú aromás heterociklusos vegyületek | 109 |
Egy heteroatomot tartalmazó vegyületek | 109 |
Több heteroatomot tartalmazó vegyületek | 110 |
Hattagú aromás heterociklusos vegyületek | 115 |
Egy heteroatomot tartalmazó vegyületek | 117 |
Több heteroatomot tartalmazó vegyületek | 125 |
Élelmiszerkémia | |
Bevezetés | 132 |
Szénhidrátok | 134 |
Szénhidrátok fogalma, csoportositása | 134 |
Monoszacharidok | 135 |
Monoszacharidok csoportositása, kémiai szerkezete | 135 |
Természetben előforduló fontosabb monoszacharidok | 140 |
Triózok | 140 |
Tetrózok | 141 |
Pentózok | 141 |
Hexózok | 143 |
Monszacharidok egyes reakciói | 145 |
Ásványi savak hatása | 145 |
Lúgok hatása | 145 |
Redukáló jelleg | 146 |
Monoszacharid származékok | 146 |
Oligoszacharidok | 151 |
Oligoszacharidok csoportositása | 151 |
Természetben előforduló fontosabb oligoszacharidok | 152 |
Poliszacharidok | 154 |
Poliszacharidok csoportositása | 155 |
Természetben előforduló fontosabb poliszacharidok | 155 |
Lipidek | 159 |
Lipidek fogalma, csoportositása | 159 |
Gliceridek | 159 |
Gliceridek kémiai összetétel | 159 |
Zsirsavak kémiai tulajdonságai | 161 |
Zsirsavak fizikai tulajdonságai | 163 |
Gliceridek néhány kémiai átalakulása | 164 |
Zsiradékok romlása | 164 |
Olajok száradása | 167 |
Hidrolizis, sóképzés, átészteresités | 168 |
Természetben előforduló fontosabb zsiradékok | 169 |
Állati zsiradékok | 169 |
Növényi zsiradékok | 170 |
Lipoidok | 170 |
Viaszok | 171 |
Foszfatidok | 171 |
Cerebrozidok | 173 |
Szterinek | 173 |
Zsiroldható természetes szinezékek | 174 |
Zsiroldható vitaminok | 174 |
Glikozidok | 174 |
SZénhidrogének | 174 |
Fehérjék | 175 |
A fehérjék jelentősége az élő szervezetben | 175 |
A fehérjéket felépítő ainósavak | 175 |
Az aminósavak rendszerezése a funkciós csoportok alapján | 175 |
Aminósavak fontosabb fizikai és kémiai tulajdonságai | 181 |
Néhány fizikai tulajdonság | 181 |
Kémiai tulajdonságok, néhány mennyiségi meghatározás | 181 |
Aminósavak lehetséges reakciói egymással | 184 |
Aminósavak elektokémiai jellege | 186 |
Aminósavak csoportositása biológiai aktivitás szerint | 187 |
Aminosav származékok | 188 |
Fehérjék fontosabb tulajdonságai | 191 |
Fehérjék molekulasúlya, denaturálódás | 191 |
Fehérjék alakja | 191 |
Fehérjék oldékonysága | 191 |
Fehérjék optikai aktivitása | 192 |
Fehérjék elektrokémiai jelleg | 192 |
Fehérjék szerkezete | 192 |
Fehérjék denaturálódása | 195 |
Fehérjék csoportositása | 195 |
Egyszerű fehérjék | 195 |
Proaminok | 195 |
Hisztonok | 196 |
Albuminok | 196 |
Globulinok | 196 |
Prolaminok, glutelinek | 197 |
Globinok | 198 |
Fibrilláris fehérjék | 198 |
Összetett fehérjék | 199 |
Nukleoproteinek | 200 |
Foszforproteinek | 201 |
Glikoproteinek | 202 |
Lipoproteinek | 203 |
Kromoproteinek | 203 |
Fémet nem tartalmazó kromoproteinek | 204 |
Fémtartamú kromoproteinek | 204 |
Fehérjeszármazékok | 205 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.