1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános és élelmiszeripari kémia III.

Főiskolai jegyzet

Szerző
Lektor
Szeged
Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 289 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Élettanilag hatásos szerves vegyületek3
Vitaminok3
Történeti áttekintés3
Alapfogalmak4
Elnevezések6
A vitaminok csoportosítása7
Csoportosítás hatásmechanizmus szerint7
Csoportosítás oldhatóság alapján8
Csoportosítás élettani sajátságok szerint8
Fontosabb vitaminok10
Vízoldható vitaminok10
Zsíroldható vitaminok51
Vitagének68
Enzimek69
Katalitikus reakciófolyamatok69
Enzimológiai alapfogalmak70
Enzimek keletkezése, összetétele70
Az enzimtevékenység mechanizmusa72
Bioenergetikai alapjelentések75
Enzimaktivitás76
Enzimek fajlagossága78
Enzimes reakcióat befolyásoló tényezők80
Hőmérséklethatás80
Környezethatás82
Enzimeffektorok88
Az enzimek elnevezése92
Az enzimek osztályozása92
Hormonok116
A pajzsmirigy hormonjai117
A mellékpajzsmirigy hormonja118
A hasnyálmirigy hormonja118
A mellékvese hormonjai119
A mellékvese velőállományának hormonjai119
A mellékvese kéregállományának hormonjai120
Szexuálhormonok121
Az agyfüggelék hormonjai121
Emésztőnedvek hormonjai121
A csecsemőmirigy és tobozmirigy hormonjai122
Növényi hormonok122
Élelmiszerek járulékos anyagai123
Az élelmiszerek színe123
A színérzet123
Természetes színezőanyagok124
Mesterségek színezőanyagok135
Színkialakító eljárások az élelmiszeriparban136
Színtelenítési eljárások138
Illatkeltő anyagok139
A szagérzet139
Növényi szagkomponensek139
Állati szagkomponensek142
Ízesítőanyagok143
Az ízérzet143
Édesítőanyagok143
Sós ízt adó vegyületek146
Savanyú ízhatást keltő vegyületek146
Keserű ízanyagok148
Fanyar ízt adó vegyületek149
Csípős és égető ízanyagok150
Ipari feldolgozás alatt kialakítható zamatanyagok152
Ízanyagok kölcsönhatása, egyéb, ízt befolyásoló tényezők154
Állománykialakító anyagok155
Kolloid rendszerek kialakítása155
Sűrítők158
Véralvadásgátlók158
Kristályosodásgátlók158
Antioxidánsok159
Egyfunkciós antioxidánsok160
Több funkciós antioxidánsok160
Deaktivátorok160
Tartósítószerek161
Élelmiszerek fizikai-kémiai törvényszerűségeinek alapjai166
Víztartalom166
A víz fontosabb fizikai állandói167
A víz biológiai jelentősége168
Hidratáció168
A víz kötésmódjai172
Élelmiszerek víztartalmának csoportosítása a szöveti funkciók alapján177
Adszorpció178
Gázok és gőzök adszorpciója szilárd anyagok felületén179
Adszorpció oldatokból181
Adszorpció elegyekből181
Adszorpció folyadékok felületén182
Kicserélődéses adszorpció183
A levegő abszolút és relatív páratartalma184
A levegő abszolút páratartalma184
A levegő relatív páratartalma184
A levegő páratartalmának mérése185
A levegő állapotának jellemzése i-x diagrammal186
Az élelmiszerek egyensúlyi nedvességtartalma188
Hidratura190
Nedvességváltozás, nedvességvándorlás élelmiszerekben191
Diffúzió, ozmózis195
Diffúzió195
Ozmózis197
A diffúzió és ozmóziós élelmiszeripari jelentősége199
Fagyáspontcsökkenés201
Forráspont-növekedés203
Szilárd testek oldhatósága folyadékokban205
Kristályosodás206
Folyadékelegyek gőznyomása és forráspontja209
Folyadékelegyek desztillációja213
Fázis egyensúlyok215
A pH jelentősége218
Oxidációs - redukciós változások221
Kolloidikai ismeretek224
Történeti áttekintés224
A kolloid állapot fogalma225
Kolloid rendszerek előállítása225
Kolloid rendszerek csoportosítása a keletkezés alapján225
Fáziskolloidok225
Eukolloidok228
Óriásmolekulákból előállított fáziskolloidok229
Micellakolloidok230
Kolloid rendszerek morfológiai csoportosítása230
Difform rendszerek230
Diszperz rendszerek230
Átmeneti rendszerek233
Kettős rendszerek237
Komplex rendszerek241
Kolloid rendszerek csoportosítása halmazállapot szerint242
Difform rendszerek halmazállapot szerinti csoportosítása242
Diszperz rendszerek csoportosítása242
Gélek, átmeneti rendszerek csoportosítása243
Kettős rendszerek csoportosítása243
Fontosabb kolloid rendszerek244
Szuszpenziók, szuszpenzoidok244
Emulziók, emulzoidok251
Habok258
Gélek /kocsonyák/262
Fontosabb élelmiszerkolloid rendszerek268
Élelmiszerszuszpenzoidok268
Élelmiszeremulziók270
Élelmiszerhabok274
Élelmiszerkocsonyák277
Komplex élelmiszerkolloid rendszerek281-289

Dr. Gábor Miklósné

Dr. Gábor Miklósné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gábor Miklósné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.