kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 289 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
Élettanilag hatásos szerves vegyületek | 3 |
Vitaminok | 3 |
Történeti áttekintés | 3 |
Alapfogalmak | 4 |
Elnevezések | 6 |
A vitaminok csoportosítása | 7 |
Csoportosítás hatásmechanizmus szerint | 7 |
Csoportosítás oldhatóság alapján | 8 |
Csoportosítás élettani sajátságok szerint | 8 |
Fontosabb vitaminok | 10 |
Vízoldható vitaminok | 10 |
Zsíroldható vitaminok | 51 |
Vitagének | 68 |
Enzimek | 69 |
Katalitikus reakciófolyamatok | 69 |
Enzimológiai alapfogalmak | 70 |
Enzimek keletkezése, összetétele | 70 |
Az enzimtevékenység mechanizmusa | 72 |
Bioenergetikai alapjelentések | 75 |
Enzimaktivitás | 76 |
Enzimek fajlagossága | 78 |
Enzimes reakcióat befolyásoló tényezők | 80 |
Hőmérséklethatás | 80 |
Környezethatás | 82 |
Enzimeffektorok | 88 |
Az enzimek elnevezése | 92 |
Az enzimek osztályozása | 92 |
Hormonok | 116 |
A pajzsmirigy hormonjai | 117 |
A mellékpajzsmirigy hormonja | 118 |
A hasnyálmirigy hormonja | 118 |
A mellékvese hormonjai | 119 |
A mellékvese velőállományának hormonjai | 119 |
A mellékvese kéregállományának hormonjai | 120 |
Szexuálhormonok | 121 |
Az agyfüggelék hormonjai | 121 |
Emésztőnedvek hormonjai | 121 |
A csecsemőmirigy és tobozmirigy hormonjai | 122 |
Növényi hormonok | 122 |
Élelmiszerek járulékos anyagai | 123 |
Az élelmiszerek színe | 123 |
A színérzet | 123 |
Természetes színezőanyagok | 124 |
Mesterségek színezőanyagok | 135 |
Színkialakító eljárások az élelmiszeriparban | 136 |
Színtelenítési eljárások | 138 |
Illatkeltő anyagok | 139 |
A szagérzet | 139 |
Növényi szagkomponensek | 139 |
Állati szagkomponensek | 142 |
Ízesítőanyagok | 143 |
Az ízérzet | 143 |
Édesítőanyagok | 143 |
Sós ízt adó vegyületek | 146 |
Savanyú ízhatást keltő vegyületek | 146 |
Keserű ízanyagok | 148 |
Fanyar ízt adó vegyületek | 149 |
Csípős és égető ízanyagok | 150 |
Ipari feldolgozás alatt kialakítható zamatanyagok | 152 |
Ízanyagok kölcsönhatása, egyéb, ízt befolyásoló tényezők | 154 |
Állománykialakító anyagok | 155 |
Kolloid rendszerek kialakítása | 155 |
Sűrítők | 158 |
Véralvadásgátlók | 158 |
Kristályosodásgátlók | 158 |
Antioxidánsok | 159 |
Egyfunkciós antioxidánsok | 160 |
Több funkciós antioxidánsok | 160 |
Deaktivátorok | 160 |
Tartósítószerek | 161 |
Élelmiszerek fizikai-kémiai törvényszerűségeinek alapjai | 166 |
Víztartalom | 166 |
A víz fontosabb fizikai állandói | 167 |
A víz biológiai jelentősége | 168 |
Hidratáció | 168 |
A víz kötésmódjai | 172 |
Élelmiszerek víztartalmának csoportosítása a szöveti funkciók alapján | 177 |
Adszorpció | 178 |
Gázok és gőzök adszorpciója szilárd anyagok felületén | 179 |
Adszorpció oldatokból | 181 |
Adszorpció elegyekből | 181 |
Adszorpció folyadékok felületén | 182 |
Kicserélődéses adszorpció | 183 |
A levegő abszolút és relatív páratartalma | 184 |
A levegő abszolút páratartalma | 184 |
A levegő relatív páratartalma | 184 |
A levegő páratartalmának mérése | 185 |
A levegő állapotának jellemzése i-x diagrammal | 186 |
Az élelmiszerek egyensúlyi nedvességtartalma | 188 |
Hidratura | 190 |
Nedvességváltozás, nedvességvándorlás élelmiszerekben | 191 |
Diffúzió, ozmózis | 195 |
Diffúzió | 195 |
Ozmózis | 197 |
A diffúzió és ozmóziós élelmiszeripari jelentősége | 199 |
Fagyáspontcsökkenés | 201 |
Forráspont-növekedés | 203 |
Szilárd testek oldhatósága folyadékokban | 205 |
Kristályosodás | 206 |
Folyadékelegyek gőznyomása és forráspontja | 209 |
Folyadékelegyek desztillációja | 213 |
Fázis egyensúlyok | 215 |
A pH jelentősége | 218 |
Oxidációs - redukciós változások | 221 |
Kolloidikai ismeretek | 224 |
Történeti áttekintés | 224 |
A kolloid állapot fogalma | 225 |
Kolloid rendszerek előállítása | 225 |
Kolloid rendszerek csoportosítása a keletkezés alapján | 225 |
Fáziskolloidok | 225 |
Eukolloidok | 228 |
Óriásmolekulákból előállított fáziskolloidok | 229 |
Micellakolloidok | 230 |
Kolloid rendszerek morfológiai csoportosítása | 230 |
Difform rendszerek | 230 |
Diszperz rendszerek | 230 |
Átmeneti rendszerek | 233 |
Kettős rendszerek | 237 |
Komplex rendszerek | 241 |
Kolloid rendszerek csoportosítása halmazállapot szerint | 242 |
Difform rendszerek halmazállapot szerinti csoportosítása | 242 |
Diszperz rendszerek csoportosítása | 242 |
Gélek, átmeneti rendszerek csoportosítása | 243 |
Kettős rendszerek csoportosítása | 243 |
Fontosabb kolloid rendszerek | 244 |
Szuszpenziók, szuszpenzoidok | 244 |
Emulziók, emulzoidok | 251 |
Habok | 258 |
Gélek /kocsonyák/ | 262 |
Fontosabb élelmiszerkolloid rendszerek | 268 |
Élelmiszerszuszpenzoidok | 268 |
Élelmiszeremulziók | 270 |
Élelmiszerhabok | 274 |
Élelmiszerkocsonyák | 277 |
Komplex élelmiszerkolloid rendszerek | 281-289 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.