Előszó | 3 |
Az állattenyésztés fogalma, jelentősége és fejlődéstörténete | 5 |
Az állattenyésztés fogalma, feladata, alanyai és segédtudományai | 5 |
A gazdasági állatok eredete és domesztikációja | 7 |
A domesztikáció ideje és helye | 9 |
A háziasítás módjai | 12 |
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 20 |
Elvadulás (dedomesztikáció) | 32 |
Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége | 33 |
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 37 |
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 50 |
Irodalom | 58 |
A változékonyság és az átöröklés | 61 |
Az átöröklés fogalma, lényege | 61 |
A változékonyság fogalma, okai, a megváltozások irányítása | 63 |
Két ellentétes irányzat harca és győzelme | 77 |
A micsurini irányzat harca és győzelme | 77 |
A szervezet és környezet egysége | 83 |
A szerzett tulajdonságok öröklődése | 85 |
A vegetatív hibridek | 90 |
A növényi és állati szervezetek tulajdonságainak irányított megváltozása | 92 |
Irodalom | 94 |
Biometriai alapfogalmak | 95 |
A variációs sor grafikus ábrázolása | 96 |
A variáció szélessége | 100 |
A variáció magassága | 100 |
Az aritmetikai átlag (középérték, átlagérték, média) | 100 |
Korrelációk | 105 |
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 109 |
A középérték közepes hibája, a valódi érték | 111 |
Két középérték különbsége | 113 |
A korrelációs koefficiens megbízhatósága | 114 |
Irodalom | 114 |
A gazdasági állatok külső testalakulása | 115 |
A külső testalakulás jelentősége és bírálata | 115 |
A bírálat technikai lebonyolítása | 121 |
Bírálati eljárások | 122 |
A méretek felvétele | 124 |
Fejlettség (testsúly) | 131 |
A testsúly megállapítása | 138 |
Kondíció | 139 |
Arányosság | 142 |
A kültakaró | 144 |
Színeződés (pigmentáció) | 145 |
A nemi jelleg | 151 |
Irodalom | 158 |
A külső és belső tényezők hatása az állati szervezet kialakítására | 160 |
A takarmányozás hatása az állati szervezet kialakítására | 162 |
Az éghajlat hatása az állatok szervezetének kialakulására | 166 |
A hőmérséklet | 167 |
A nedvesség | 173 |
A fény | 175 |
Egyéb éghajlati tényezők | 180 |
Az istálló | 182 |
A gyakorlás, mozgás és a szervműködés hatása a szervezet kialakulására | 185 |
A meghonosulás (akklimatizáció) | 188 |
Az ivartalanítás, ennek hatása és jelentősége | 192 |
A belső elválasztású mirigyek hatása az állati szervezet kialakítására | 193 |
A konstitúció és ennek gazdasági jelentősége | 202 |
Az egészség | 211 |
Irodalom | 215 |
Gazdasági állatok rendszerezése | 218 |
A faj | 218 |
A fajta | 218 |
A fajták osztályozása | 226 |
A fajták keletkezése | 232 |
A fajták változékonysága, fejlődése és leromlása | 243 |
A fajtatisztaság, a telivér és félvér fogalma és jelentősége | 250 |
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal | 253 |
Irodalom | 256 |
A szaporodás | 258 |
A szaporodás lényege és módjainak fejlődése általános biológiai megvilágításban | 258 |
A hím ivarsejt | 259 |
A női ivarsejt szerkezete és fejlődése | 263 |
A megtermékenyülés | 265 |
A párzás | 266 |
A pároztatás módjai | 267 |
Egy apaállatra számítható nőivarú állatok száma | 274 |
Az ivarzás biológiai alapja | 275 |
Az ivarzás | 277 |
A nőstény szerepe a szaporodásban | 279 |
A hímállat szerepe a szaporodásban | 280 |
Az ivarzás rendellenességei | 285 |
Az ivarzás pozitív irányú rendellenességei | 285 |
Az ivarzás negatív irányú rendellenességei | 287 |
A hím párzási ingere | 288 |
A meddőség | 293 |
A magzat fejlődése | 302 |
A vemhesség ideje és ennek tartamát befolyásoló tényezők | 307 |
A magzat méhen belüli elhelyezkedése | 309 |
A vemhesség ideje és ennek tartamát befolyásoló tényezők | 307 |
A magzat méhen belüli elhelyezkedése | 309 |
A vemhesség megállapításának lehetőségei | 310 |
A vemhesség alatt előforduló megbetegedések | 314 |
A közeledő ellás jelei és az ellés lefolyása | 318 |
Az újszülött gondozása | 323 |
Az anyaállat ápolása az ellés után | 324 |
Az elléssel kapcsolatos megbetegedések | 325 |
A gazdasági háziállatok mesterséges termékenyítése | 327 |
A mesterséges termékenyítés története | 329 |
A mesterséges termékenyítés Magyarországon | 331 |
Az ondóvétel módja | 332 |
Az ondóvizsgálat | 336 |
Az ondó hígítása és konzerválása | 338 |
Az ondó szállítása | 338 |
Az ondó mélyhűtése | 339 |
Az inszeminálás technikája | 339 |
A mesterséges termékenyítő állomások szervezete | 340 |
Irodalom | 342 |
A növekedés és fejlődés | 343 |
A növekedés és fejlődés fogalma és irányíthatósága | 343 |
Az egyes állatfajok értékmérő tulajdonságainak kialakulása a fejlődés során | 359 |
Az ikerkutatás | 375 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 378 |
A kor szerepe az állatok életében | 383 |
Irodalom | 388 |
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai, ezek megállapítása, elbírálása és átöröklése | 391 |
Az értékmérő tulajdonságok értékelése, átöröklésük jellege | 391 |
A tejelékenység | 402 |
Hús- és zsírtermelőképesség, gyorsfejlődés, koraérés | 416 |
Az erőtermelés | 429 |
A gyapjútermelés | 437 |
A tojástermelés | 440 |
Termékenység, szaporaság | 442 |
A betegségek átöröklése és az immunitás | 446 |
Egyes kvalitatív jellegű értékmérő tulajdonságok átöröklése és jelentősége | 451 |
Vérmérséklet, természet és rossz szokások | 457 |
Szellemi és ösztönszerű képességek | |
Igénytelenség | 464 |
Irodalom | 465 |
A kiválasztás és módszerei | 470 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) | 470 |
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján | 478 |
A származás, a család és a rokonok jelentősége a tenyészkiválasztásban | 480 |
Az utóellenőrzés (ivadékvizsgálat) és ennek módszerei | 488 |
A párosítás alapelvei | 501 |
A tenyészkiválasztás sikeres alkalmazásának általános irányelvei | 504 |
Irodalom | 505 |
Tenyésztési eljárások | 507 |
A tenyésztési eljárások fejlődése | 507 |
Fajtatiszta tenyésztés, vérújítás (vérfrissítés) | 510 |
Rokontenyésztés és beltenyésztés mértékének megállapítása | 518 |
A rokontenyésztés gyakorlati végrehajtása | 521 |
Vérvonaltenyésztés | 525 |
Keresztezés | 527 |
Cseppvérkeresztezés | 531 |
Fajtaátalakító keresztezés | 532 |
Új fajtát előállító keresztezés | 534 |
Haszonállatelőállító keresztezés | 536 |
A fajhibrid előállítás (hibridizáció) | 549 |
Irodalom | 556 |
A törzskönyvezés | 560 |
Az egyedi megjelölés módszerei | 568 |
Az állatok fényképezése | 573 |
Irodalom | 581 |
A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 583 |
A jó istállóval és az állatok elhelyezésével szemben támasztott általános követelmények | 583 |
Istállórendszerek | 587 |
A természetszerű tartás, fűszerek, karámok, kifutók | 592 |
A legeltetés és a legelő tartozékai | 597 |
Az állatok ápolása | 601 |
Az állatok szállítása | 606 |
Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 607 |
Irodalom | 609 |
Az állattenyésztés néhány időszerű kérdése | 612 |
A gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 612 |
A törzskönyvezés kritikája és a jövő feladatai | 618 |
Formalizmus az állattenyésztésben | 620 |
Állatkiállítások | 623 |
Egyoldalú és vegyeshasznosítás az állattenyésztésben | 625 |
Irodalom | 628 |
Névmutató | 631 |
Tárgymutató | 639 |