1.062.345

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános állattenyésztés

Kézirat - Tanárképző Főiskolák

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 330 példányban jelent meg. 42 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi száma: J11-240. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hazánk mezőgazdasága az eltelt közel két évtized alatt gyökeres változásokon ment keresztül. A mezőgazdaság népgazdaságunk jelentős jövedelmi forrásává lett, amelynek terményeit és termékeit a... Tovább

Előszó

Hazánk mezőgazdasága az eltelt közel két évtized alatt gyökeres változásokon ment keresztül. A mezőgazdaság népgazdaságunk jelentős jövedelmi forrásává lett, amelynek terményeit és termékeit a növénytermesztés és az állattenyésztés szolgáltatja. E két termelési ágazat szervesen egészíti ki egymást, hiszen a fejlett állattenyésztésnek egyik fontos feltétele a bőséges takarmányellátás. Ha egységnyi területen több és jobb minőségű takarmányt állítunk elő, akkor növelhető ugyanarra a területre vonatkoztatott állatlétszám. Ez viszont magával vonja az állati termelés fokozódását, így a mezőgazdasági jövedelmet is. A nagyobb állatlétszám természetes velejárója a több trágya termelése, ami a mezőgazdasági művelés alatt álló területek bőségesebb szervestrágya ellátását biztosítja, így a termésátlagok növelésének egyik fő feltétele.
A növénytermesztés és állattenyésztés kölcsönhatása megmutatkozik abban is, hogy a takarmánynövények termesztésével változatosabb és a talajerőgazdálkodás szemszögéből megfelelőbb növényi sorrendet lehet összeállítani. Továbbá az állatok értékes termékeiket olcsó tömegtakarmányokból (zöldtakarmány, szilázs stb.) növénytermesztési melléktermékekből (répafej, polyva, törek stb.) és a növényi termékeket feldolgozó ipar melléktermékeiből, hulladékaiból (répaszelet, melasz, szeszgyári moslék stb.) állítják elő. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Az állattenyésztés történetének rövid áttekintése5
A magyar állattenyésztés fejlődésének összefoglalása8
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége11
A gazdasági állatok eredete és háziasítása13
A háziasítás hatása gazdasági állatainkra16
A dedomesztikáció18
A háziállatok domesztikációjának az adatai19
A külső és belső tényezők az állati szervezet kialakulására23
A takarmányozás hatása23
Az éghajlat hatása27
A gyakorlás, mozgás, szervműködés hatása34
A honosodóképesség34
A belsőelválasztású mirigyek hatása35
A nemi jelleg35
Az ivartalanítás hatása40
A háziállatok testtájékai42
A fej tájékai42
A törzs tájékai43
A végtagok tájékai45
Állattenyésztési alapfogalmak49
A faj49
A fajta fogalma49
A fajták csoportosítása51
A fajta változatai56
Tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal56
A fajták keletkezése58
A fajták változékonysága, fejlődése és leromlása59
A telivér és félvér60
A gazdasági állatok külső testalakulása62
A külső testalakulás jelentősége és bírálata62
Az állatok fejlettsége67
A testsúly megállapítása70
Az állatok kondíciója70
Arányosság73
A köztakaró73
A színeződés76
Az öröklés és változékonyság78
Az öröklés78
A változékonyság79
Populációs genetika80
Az öröklés megjelenési formái81
Az értékmérő tulajdonságok öröklődése84
A betegségek örökölhetősége87
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai88
Termelőképesség89
Termékenység és szaporaság94
Vérmérséklet, természet, rossz szokások95
Szellemi és ösztönszerű képességek97
Igényesség és igénytelenség99
Szervezeti felépítés, alkat99
Egészség, ellenállóképesség106
A háziállatok szaporodása107
A tenyésztésbevétel ideje108
Az ivarzás109
Ivarzási rendellenességek111
A meddőség113
A párosítás és pároztatás117
A megtermékenyülés, fogamzás121
A vemhesség122
A vemhes állat gondozása124
Az elvetélés, koraellés125
Az ellés125
Az újszülött és az anyaállat gondozása ellés után127
A növekedés és fejlődés130
Ivarérettség, tenyészérettség136
A kor szerepe az állatok életében137
Tenyészkiválasztás, szelekció140
A párosítás alapelvei144
Tenyésztési eljárások147
Fajtiszta tenyésztés147
Rokontenyésztés148
Vérvonaltenyésztés149
Keresztezések151
A törzskönyvezés165
A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása168
Az állatok környezetének egészségügyi vonatkozásai176
A levegő egészségtana176
A talaj állategészségügyi vonatkozásai183
Az ivóvíz és a vízellátás állategészségügyi vonatkozásai184
A takarmányozás egészségügyi követelményei186
Az állatok elhelyezésének, istállózásának és gondozásának egészségügyi vonatkozásai192
A gazdasági állataink munkáltatásával szemben támasztott egészségügyi követelmények196
Állategészségtani alapismeretek197
Az egészséges állat életjelenségei197
A beteg állat ismertetőjelei197
A betegség fogalma és a betegség okai201
A betegségek tüneteinek alapját képező kórfolyamatok203
Nem fertőző eredetű betegségek fogalma210
A fertőző betegségek fogalma210
Parazitológiai alapfogalmak215
Az állategészségügyi igazgatás, jogszabályok218
Irodalom jegyzék223

Pálfi György

Pálfi György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pálfi György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem