1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános állathigiéniai ismeretek

Szerkesztő
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 193 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége1
A környezet fogalma és változása2
A szervezet és a környezet egymásra hatása3
Az alkat (konstitúció) és az alkalmazkodás6
Környezetünk a bioszféra13
Általános meteorológiai alapismeretek13
A légkör fizikai és kémiai állandóinak biológiai hatása14
A levegő hőmérséklete15
A levegő nedvességtartalma15
A légnyomás16
A légmozgás16
A napsugárzás17
Időjárási frontok, időjárás-változások21
A frontátvonulások hatása a szervezetre22
Az üzemek fejlesztése és az üzemeltetés higiéniája25
Az épületek elhelyezése, épülettípusok26
Az istállók építésének higiéniája27
Alapismeretek az építőanyagok felhasználásához28
A határoló szerkezetek hőtechnikai tulajdonságai30
Higiéniai követelmények a padozattal szemben32
Rugalmasság33
Hőtechnikai követelmények34
Az istálló hő- és légtechnikai tulajdonságának kapcsolata az állati szervezettel36
Az állati szervezet energiaforgalma36
A környezeti tényezők hatása az energia-forgalomra38
Az állatok hőtermelése39
Az állatok hőszabályozása40
Az állatok hőcseréje44
Hőcsere sugárzás útján45
Hőcsere áramlás útján46
Hőcsere párologtatással47
Az istálló mikroklímája49
Az istálló hőmérséklete50
Az optimális termelési zóna klímatényezőinek ajánlott értékei50
Az alacsony hőmérséklet51
A magas hőmérséklet52
Az istálló levegőjének nedvességtartalma53
Az istálló belüli légáramlás54
A lehűlés nagysága (száraz kataérték)55
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége56
A levegőt szennyező gázok56
Az istállólevegő porszennyezettsége61
Az istállólevegő élőcsíra-szennyezettsége (mikroflórája)63
Az istálló megvilágítása65
Az istálló szellőztetése66
A levegő kicserélésének lehetőségei66
Az istállóklíma vizsgálatának általános szempontjai67
A takarmányozás higiéniája70
A takarmány, az állatok termelésének és egészségének kapcsolata70
A takarmánygazdálkodás hazai sajátosságai71
A tápláló- és hatóanyagok hatása az ellenálló képességre73
Fehérjeellátás, biológiai hatóanyagok74
Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása81
Az ipari abrakkeverékek kémiai és mikróbás eredetű bomlása83
Peroxidszám84
Specifikus toxin termelés85
Ártalmas bomlástermékek85
A bélflóra változása86
Az állathullák és az állati eredetű hulladékok takarmányozásának higiéniája87
A húspépek gyártása és felhasználása88
A kukorica nedvesen (erjesztéssel) való tárolásának higiéniai szempontjai90
Erjedésbiológiai kérdések90
Diétás és gyógyszert tartalmazó takarmányok93
Az ivóvíz higiéniája95
Az állatok vízszükséglete95
A jó ivóvíz tulajdonságai96
A vizet szennyező anyagok96
A víz fertőzést közvetítő szerepe98
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése98
A víz tisztítása és fertőtlenítése99
Az etetés és itatás higiéniája100
Az itatás higiéniája101
A legeltetés higiéniája102
A parazitás és fertőző betegségek megelőzése a legelőn103
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai105
A takarmány és mérgező növények okozta ártalmak106
Növényi mérgek107
A szemes takarmányok penészgombás fertőzöttsége108
A penészgombák szaporodásához szükséges feltételek109
A penészes takarmányok káros hatásai110
Az egyes gombatörzsek toxintermelése111
Penészgomba-toxikózisok111
A telepek és üzemek járványvédelmi szempontjai116
Általános járványvédelmi fogalmak116
Komplex (polifaktorális) oktanú betegségek116
A technológiai hibákkal összefüggő komplex (polifaktorális) oktanú betegségek megelőzése119
Az oktani tényezők kombinációs lehetőségei121
Fertőtlenítés130
Fertőtlenítés vegyszerekkel131
Fertőtlenítés gáz halmazállapotú vegyszerekkel132
A gyakorlatban használatos folyékony és szilárd halmazállapotú fertőtlenítőszerek136
Lúgok137
Savtartalmú fertőtlenítők137
Klórtartalmú fertőtlenítőszerek138
Aldehidek139
Jodoforok139
A felületi fertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzése140
Aeroszol fertőtlenítés141
A fertőtlenítés gyakorlati végrehajtása143
A szakosított kisüzemi árutermelés állathigiéniai vonatkozásai146
Általános szempontok146
Genetikai munka150
Tartáshigiénia151
Takarmányozás és takarmányellátás152
A kisüzemi állomány "élő" (mikrobiális) környezete153
A termelőhelyen ható tényezők befolyása az élelmiszerek minőségére155
Általános szempontok155
A minőségre ható tényezők157
Genetikai tényezők157
A tartástechnológia hatása a minőségre160
A takarmány hatása a minőségre164
Az állatok fertőzöttsége és a minőség168
Az állati eredetű élelmiszerek termelése, valamint a környezet- és egészségvédelem kapcsolata170
Általános szempontok170
A talaj savasodása172
Makro- és mikroelem állapot172
Nehézfémsók173
Nitrátterhelés175
A talajok és takarmányok gombás fertőzöttsége175
Különféle szervesanyagok környezetszennyező hatása 177
A hígtrágya177
Homogenizáló (elválasztás nélküli) hígtrágyakezelés179
Elválasztó (fázisbontó) hígtrágyakezelés180
A hígtrágya biológiai kezelése180
A hígtrágya és szerves anyagok káros hatása181
Ajánlásoka talaj és a víz szervesanyag-szennyezettségének a csökkentésére183
A hígtrágya183
Bűzös anyagok184
Állathullák184
A levegőt szennyező gázok186
Állatról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek187
A brucellosis, a lépfene, a sertésorbánc188
A salmonellosis, a campylobacteriosis, a leptospirosis189
A Q-láz, a chlamydiosis190
A tularémia, Lyme-kór, gombák okozta betegségek190
A vírusok okozta zoonosisok191
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem