kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 677 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-628-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | |
A világ almatermesztésének alakulása (Pethő Ferenc) | |
Magyarország almatermesztése | |
Az almatermesztés termeléspolitikai kérdései | 13 |
A termelés területi elhelyezkedése | 14 |
Termelési rendszerek | 20 |
Az almaültetvények létesítése | |
Környezeti tényezők | 24 |
Ökológiai körzetek | 26 |
Éghajlati tényezők | 27 |
Talajnedvesség, egyéb vízkészletek | 38 |
Talajtani tényezők | 39 |
Domborzat | 41 |
Biotikus tényezők | 42 |
Közgazdasági tényezők | 43 |
A területkiválasztás gyakorlata | 44 |
Az alma alanyai (Probocskai Endre) | |
Az alanyhasználat múltja | 49 |
Az almaalany-kutatás a XX. században | 51 |
A hazai alanykutatás | 52 |
Az alany és a nemes egymásra hatása | 54 |
Az alany és a nemes hatása a terméshozamra | 58 |
Összeférhetetlenség | 62 |
Az almaalanyok leírása | |
Az almatermesztésben használt fontosabb alanyok | 65 |
M 27 | 65 |
M 9 | 66 |
M 26 | 68 |
MM 106 | 70 |
M 4 | 72 |
Egyéb M és MM alanyok | 73 |
Almamagoncalanyok | 78 |
Európai vadalma Malus silvestris (L.) Mill. | 78 |
Malus prolifonia (Wild.) Borkh. Malus bacca (L.) Borkh. | 78 |
A Malus pumila Mill. | 79 |
Kereskedelmi almamag | 79 |
A termesztett almafajták magvai | 79 |
Klónértékű magoncok | 79 |
Közbeoltott alanyok | 80 |
Gyökérnemes fajták | 80 |
Fajta-előállítás, fajtaismeret, fajtahasználat (Nyéki József - Pethő Ferenc) | |
Az alma rendszertani vonatkozásai | 84 |
Az almafajták keresztezése | 86 |
Nemesítési módszerek | 88 |
Ismert vagy ismeretlen származású magoncok szelekciója | 88 |
Keresztezéses nemesítés | 88 |
Faj- és nemzetségkeresztezés | 89 |
Természtes mutáció | 89 |
Mesterséges mutáció | 91 |
Kimérák | 91 |
A rezisztencianemesítés eddigi eredményei | 92 |
Az almanemesítés hazai eredményei | 93 |
Az almafajták jellemzése | 96 |
Nyári és őszi érésű fajták | 96 |
Close | 97 |
Ceglédi piros | 97 |
Early Red Bird | 97 |
Éva | 98 |
Kecskeméti vajalma | 98 |
Melba | 98 |
Stark Earliest | 98 |
Asztraháni piros | 99 |
Jerseymac | 99 |
Julyred | 99 |
Nyári csíkos fűszeres | 99 |
Egri piros | 100 |
Nyári fontos | 100 |
Paulared | 100 |
Summerred | 100 |
Pisgoudi páratlan | 101 |
McIntosh | 101 |
Spartan | 102 |
Jonamac | 102 |
Téli érésű fajták | 103 |
Jonathán fajtacsoport | 103 |
Jonathán (alapfajta) | 103 |
Külföldi Jonathán klónok | 104 |
Hazai Jonathán klónok | 104 |
Jonathán M 41 | 106 |
Neményi Jonathán | 106 |
Jonathán hibridek | 107 |
Idared - Jonagold - Golden Delicious fajtacsoport | 109 |
Golden Delicious | 109 |
Mutsu | 114 |
Delicous fajtacsoport | 115 |
Stark Delicious = Red Delicious | 117 |
Richared Delicious | 117 |
Starking | 118 |
Starking Nm. 47 | 121 |
Starking Nm. 251 | 121 |
Spur típusok | 123 |
Starkrimson Delicious | 125 |
Redspur Delicious | 126 |
Skyspur Red Delicoius | 126 |
Wellspur Delicious | 126 |
Red Chief (Campbell Spur) | 126 |
Heavy Stripe (Cooper 7. S. B. 2.) | 126 |
Eden Spur | 126 |
Miller Sturdyspur | 127 |
Paynter Spurred | 127 |
Sali Spurred | 127 |
Super Earlistripe (Cooper 3.) | 127 |
Starkspur Red | 127 |
Wayne Spur | 127 |
Delicious hibridek | 127 |
Gloster 68 | 127 |
Chieftain | 128 |
Cacanska Pozna | 129 |
Egyéb termesztett almafajták | 129 |
Cox's narancs renet | 129 |
Cox's orange korteegard | 130 |
Cox's rouge des Flandres | 130 |
Crimson Cox | 130 |
Alkmene | 130 |
Karmijn de Sonnaville | 130 |
Malling Kent | 130 |
Ingrid Marie | 130 |
Kalco | 130 |
Tumanga | 130 |
Boskoopi szép | 131 |
Roter Boskoop | 131 |
Boskoop Typ. Bakker | 131 |
Granny Smith | 132 |
Granny Smith spur | 133 |
Red Granny Smith | 133 |
Rome Beauty | 133 |
Stayman Winesap | 133 |
Staymared | 135 |
Staymared Nk. 573. | 135 |
Double Red Stayman | 136 |
Early Red Stayman | 136 |
Improved Blaxtayman 201 | 136 |
Neipling Early Stayman | 136 |
Stayman Black | 136 |
Stayman Red | 137 |
Ipari almafajták | 137 |
A fontosabb almatermesztő államok fajtahasználata | 138 |
A nyugat-európai országok fajtahasználata | 138 |
Szocialista országok almafajta-használata | 144 |
Az USA államainak almafajta-használata | 147 |
A fajtahasználat hazai helyzete | 150 |
Az almafa alaktana és fontosabb élettani jellemzői (Pethő Ferenc) | |
Az almafa részei | 158 |
Gyökérrendszer | 158 |
Hajtásrendszer | 163 |
A törzs | 163 |
A korona | 164 |
A rügy (hajtás- és virágrügy) | 164 |
A hajtás, a vessző | 164 |
A gally | 169 |
Az ág | 170 |
Virágrügyképződés, virágfejlődés, megtermékenyülés (Bubán Tamás) | |
A virágrügyek képződése | 172 |
A rügyfejlődés vegetatív szakasza | 172 |
A virágrügy-differenciálódás | 174 |
A virágrügyek mennyiségét és funkcionális értékét meghatározó tényezők | 180 |
A gyümölcsterhelés | 180 |
A virágrügyképződés helye | 180 |
A virágrügyképződés időpontja | 182 |
A növekedési erély | 183 |
Fényviszonyok | 184 |
Tápelemhatások | 185 |
A virágfejlődés | 186 |
A porzók és a pollen | 186 |
A termő és a magkezdemény | 188 |
A megtermékenyülés | 191 |
A hőmérséklet és a fajtatulajdonságok szerepe a megtermékenyülésben | 191 |
A virágrügyképződés szabályozása | |
A növekedés- és a termésszabályozás vegyszerei | 198 |
Ethephon hatóanyagú készítmények | 199 |
Alar | 200 |
Naftilecetsav és néhány egyéb vegyszer | 201 |
A növekedés szabályozása és a termőre fordulás gyorsítása fiatal ültetvényekben | 202 |
A termőrügyképződés fokozása sok termés esetén | 208 |
A termékenység és tényezői (Zatykó Imre) | |
A hajtásnövekedés szerepe az alma termékenységének alakulásában | |
A hosszú szártágú vesszők termékenysége | 214 |
A dárdák termékenysége | 218 |
A kondíció és a termékenység összefüggései | 223 |
A termékenység és a térállás összefüggései | 231 |
A gyümölcskötődés környezeti és agrotechnikai tényezői | 242 |
A virágok fejlődése | 243 |
A beporzás | 255 |
A gyümölcskötődés primer életszakasza | 256 |
A gyümölcskötődés szekunder (befejező) szakasza | 259 |
Fenológia, fenometria (Pethő Ferenc) | |
Az ültetvény üzemelését meghatározó tényezők | |
Koronaforma | 279 |
Ültetési rendszer, tenyészterület | 280 |
Külföldi állásfoglalások | 280 |
Hazai kísérletek | 285 |
Gyümölcsös rét | 293 |
Utak, táblák kijelölése | 294 |
Az almafajták társítása, és táblán belüli elrendezése (Pethő Ferenc - Soltész Miklós) | |
A fajták társítása | 296 |
A fajták táblán belüli elrendezése | 303 |
A méhek jelentősége | 309 |
Ültetés | 310 |
Az almafák metszése (Pethő Ferenc) | |
Történelmi visszapillantás | 312 |
Metszési műveletek rendszerezése | 317 |
A metszés időszaka | 318 |
Sebkezelés (Gonda István) | 320 |
Sebkezelésre használható készítmények | 321 |
Hajtásképződés mérséklése sebkezeléssel | 322 |
Fontosabb koronaformák alakító metszése (Pethő Ferenc) | |
Karcsú orsó koronaforma | 330 |
Metszés az ültetés évében | 332 |
Metszés a második évben | 332 |
Metszés a harmadik évben | 334 |
Metszés a negyedik évben | 334 |
Metszés az ötödik és az ezt követő években | 338 |
Karcsú orsó koronaforma és a támrendszer | 339 |
Termőkaros orsó koronaforma | 340 |
Metszés az ültetés évében | 341 |
Metszés a második évben | 341 |
Metszés a harmadik évben | 342 |
Metszés a negyedik évben | 342 |
Szabad orsó koronaforma | 344 |
Sövény alakú koronaformák | 345 |
Hungária sövény koronaforma | 345 |
Metszés az ültetés évében | 345 |
Metszés a második évben | 346 |
Metszés a harmadik és a további években | 347 |
Ferdekarú sövény koronaforma | 348 |
Metszés a második évben | 349 |
Metszés a harmadik évben | 349 |
Metszés a negyedik és az ezt követő években | 350 |
Karbantartó metszés | 351 |
A koronaformák és a metszés gépesítésének összefüggései (Pethő Ferenc) | |
A metszőeszközök, gépek csoportosítása és használatuk területe | |
Kézi metszőollók és fűrészek | 355 |
Kézi üzemeltetésű, félautomatikus, szakaszos üzemű metszőollók és forgó rendszerű fűrészek | 355 |
Gépi üzemeltetésű automatikus, folyamatos működésű metszőgépek | 356 |
Mit tegyünk a nyesedékkel, hogyan hasznosítható? | 358 |
Talajerő-gazdálkodás (Pethő Ferenc) | |
Terület- és talaj-előkészítés | 361 |
Terület-előkészítés | 361 |
Talaj-előkészítés | 362 |
Az almaültetvények talajművelése | 364 |
A talajművelés alapeljárásai | 365 |
Porhanyítás | 366 |
Mélylazítás | 367 |
Talajművelési rendszerek | 367 |
Ugar talajművelési rendszer | 368 |
Füves talajművelési rendszer | 369 |
Füves talajművelési rendszer természetes gyomvegetáció felhasználásával | 372 |
Füves talajművelési rendszer vetett fűfélék felhasználásával | 372 |
Alkalmazható fűfajok | 374 |
Trágyázás (Szűcs Endre - Horák Endre) | 375 |
A tápelemek hatsa az almafák termőképességére | 375 |
A talajok tápanyag-szolgáltatása, a tápanyag szelvényen belüli mozgása | 380 |
Az almafa tápanyagfelvételének dinamikája | 383 |
Korszerű tápanyag-gazdálkodási rendszer | 391 |
A talaj- és növénymintavétel egységes rendszere | 392 |
Feltöltő trágyázás | 393 |
Talajvizsgálati határértékek | 393 |
A talaj kedvező tápanyagszintjének eléréséhez szükséges hatóanyagmennyiségek | 395 |
A feltöltő trágyázás ideje, a bedolgozás módja | 397 |
Fenntartó trágyázás | 398 |
Tápanyag-határértékek és értékelésük a levélben | 401 |
A fenntartó tápanyag mennyiségének meghatározása | 403 |
A fenntartó trágya mennyiségének kiszámítása | 407 |
Trágyázástechnika | 413 |
Nitrogéntrágyázás | 413 |
Foszfor- és káliumtrágyázás | 414 |
Permettrágyázás | 415 |
Oldattrágyázás | 418 |
Öntözés (Gergely István) | 419 |
Az öntözés hatása a termés mennyiségére és méretére | 419 |
Az öntözés hatása a gyümölcs beltartalmi értékére és tárolhatóságára | 421 |
Az öntözés hatása a termés szakaszosságára | 423 |
Az öntözés alapismeretei | 423 |
Almaültetvények vízfogyasztása | 424 |
Almaültetvények öntözésének rendje | 429 |
Egyéb öntözési célok | 430 |
Frissítő öntözés | 430 |
Színező öntözés | 431 |
Fagyok elleni védekezés öntözéssel | 432 |
Közvetlen védekezés fagyveszély esetén esőszerű öntözéssel | 432 |
Virágzás késleltetése öntözéssel | 433 |
Öntözés fagyveszély előtt, hogy a talaj és a levegő nedvességtartalmát növeljük | 436 |
A talaj víztelítettségének hatása a gyümölcsfákra | 436 |
Az alma növényvédelme | |
A termesztéstechnológia és az ellenállóképesség kölcsönhatásai (Bartha József) | 439 |
A növényvédő szerek fő- és mellékhatásai | 441 |
Az almát károsító szervezetek, kórokozók, kártevők (Jenser Gábor) | 447 |
Az alma újratelepítésének növényvédelmi problémái | 448 |
Alma venturiás varasodása | 450 |
Almalisztharmat | 454 |
Almatermésűek facidiellás rákbetegsége | 456 |
Almatermésűek pezikulás kéregnekrózisa | 456 |
Vértetű | 456 |
Kaliforniai pajzstetű | 458 |
Májusi cserebogár | 458 |
Üvegszárnyú almafalepke | 459 |
Almamoly | 460 |
Sodrómolyok | 461 |
Aknázómolyok | 462 |
Piros gyümölcs-takácsatka | 463 |
Vegyszeres gyomirtás (Pethő Ferenc) | 464 |
Fiatal (1-3 éves) ültetvény vegyszeres gyomirtása | 464 |
Háromévesnél idősebb ültetvény vegyszeres gyomirtása | 465 |
Triazin hatóanyagú készítmények | 466 |
Triazin és egyéb hatóanyagú szerkombinációk | 467 |
Karbamid hatóanyagú szerek | 467 |
Dichlobenil hatóanyagú szerek | 468 |
Propyzamid hatóanyagú szerek | 468 |
Glyphosate hatóanyagú szerek | 468 |
Paraquat hatóanyagú szerek | 469 |
Oxadiazon hatóanyagú szerek | 469 |
Szüret és áruvá készítés (Pethő Ferenc) | |
Termésbecslés | 471 |
A szüret tervezése | 473 |
A szedésre érettség meghatározása | 481 |
Az ültetvény kora | 482 |
Az alany hatása a gyümölcs érésére | 482 |
A koronaforma hatása | 486 |
Az évjárat hatásai | 487 |
A növényvédelem hatása | 488 |
A gyümölcs alap- és fedőszínének meghatározása | 489 |
A gyümölcs keményítőtartalmának meghatározása | 493 |
A gyümölcshús keménységének meghatározása | 497 |
A klimakterikus légzés mérése | 499 |
Az almaszüret technológiája | 500 |
Az alma válogatása, osztályozása, csomagolása | 505 |
Az alma tárolása (Kállay Tamás) | |
A tárolás szerepe, jelentősége az almatermesztésben | 508 |
Az almatárolás jelenlegi helyzete | 509 |
Az alma tárolhatósága | 512 |
Az alma előélete és a tárolhatóság összefüggései | 513 |
A gyümölcsérés élettani ismeretei | 519 |
Tárolási betegségek és rendellenességek | 530 |
A fonnyadás | 531 |
A héjbarnulás | 533 |
Az üvegesedés | 534 |
A túlérett almák húsbarnulása | 535 |
A lenticellafoltok | 537 |
Jonathán-foltok | 538 |
A keserűfoltosodás | 544 |
Az almatárolás technológiája | 546 |
A tárolóüzem méretezése | 547 |
A betárolás szervezése | 548 |
Betárolás | 551 |
Vegyszeres előkezelés | 552 |
A termek megtöltése | 554 |
Javasolható tárolási paraméterek | 559 |
A tárolás alatti műveletek, a tárolt alma ellenőrzése | 562 |
Hűtés | 562 |
Páratartalom | 562 |
Levegő-összetétel, légnyomás-szabályozás | 563 |
A tárolási paraméterek ellenőrzése | 565 |
A tárolt gyümölcs ellenőrzése | 570 |
A kitárolás lebonyolítása | 573 |
Az almatermesztés jövedelmezőségét befolyásoló tényezők (Víg Péter) | |
A költségek | 577 |
Az ültetvénylétesítés és a termőre fordulásig végzett ápolás költségei | 577 |
A termőre fordult ültetvények költségei | 584 |
Műveleti költségek | 584 |
Közvetett költségek | 594 |
Az almagyümölcsösök termésmennyisége | 595 |
Az alma önköltsége | 601 |
Az árbevétel | 606 |
Az öntözés és a jövedelmezőség | 611 |
A tárolás | 612 |
A beruházások megtérülése | 613 |
Termelésfejlesztési tendenciák | 615 |
Műszaki segédlet (Gondor Tibor - Pethő Ferenc) | |
A metszés, a nyesedékkel kapcsolatos munkák gépei | 619 |
A tápanyag-visszapótlás, talajművelés gépei | 624 |
A növényvédelem gépei | 631 |
A szedés, a szállítás, a rakodás gépei | 635 |
A manipulálás gépei, eszközei | 645 |
Az öntözés gépei és eszközei | 650 |
Irodalom |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.