1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztéstan - Méhészet, selyemhernyó-, hal-, nyúl- és prémesállattenyésztés

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 90 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A méhek táplálékukat, a mézet és virágport virágokból gyűjtik. A virágokban nem kész mézet, hanem nektárt találnak. A nektárt és virágport is átdolgozzák, tartalékolják. Ahol... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A méhek táplálékukat, a mézet és virágport virágokból gyűjtik. A virágokban nem kész mézet, hanem nektárt találnak. A nektárt és virágport is átdolgozzák, tartalékolják. Ahol virágos növények nincsenek, ott méhek sem élhetnek. A növényvilág és a méhek közötti kapcsolat azonban nem egyoldalú. A növényeknek is szükségük van a méhekre. A virágos növények zöme csak akkor hoz magot (termést), ha bibéjére más virágból, más növényről jut virágpor. A virágport egyik növényről, egyik virágról a másikra legtöbbször rovarok viszik át. A rovarok között legfontosabbak a méhek. Míg a vadon élő rovarok száma a mezőgazdasági kultúra előrehaladásával állandóan csökken, addig a méhek számának meghatározása, a méhcsaládok szükség szerinti elosztása az ember kezében van. A méhek megporzó munkája még azoknál a növényeknél is fontos, amelyek önmegporzással is termékenyülhetnek. Az idegen megporzás a hozamot ezeknél a növényeknél is növeli, a magvak (gyümölcsök) élet- és csíraképességét fokozza. Igen nagy szerepe van a méhek megporzó munkájának azért is, mert a méh testéről sok, több virágporból származó virágporszemecske tapad a bibére. A virág a virágporban válogathat. Ez a termés mennyiségét, minőségét fokozza.
Mezőgazdasági növényeink közül igen sok a méhek munkájáéra van utalva. Egyesek méhek nélkül alig adnak termést. Mások adnak ugyan, de hozamuk a méhek munkájával nagyban fokozható.
A méhek megporzó munkájának jelentőségét a Szovjetunióban régen felismerték és a méheket a termés fokozására tervszerűen felhasználják. A teljes megporzás biztosításához az egyes mezőgazdasági növényeknél különböző számú méhcsaládra van szükség. Vissza

Tartalom

1. rész. Méhészet (Faluba Zoltán)
Bevezetés 3
A méhészet jelentősége 3
A méhek szerepe a megporzásban 3
A méz és viasz 4
Méhészetünk helyzete 4
1. fejezet: Nagyüzemi méhészet berendezése 5
A méhészét helye a mezőgazdasági nagyüzemben 5
A méhészet elhelyezése 5
Méhlegelő 6
A méhészethez szükséges eszközök és felszerelés 8
Munkaerőszükséglet 10
A méhlakás és méhcsalád 10
A kaptár 11
A keret 11
A lép 11
A méhek teste 12
2. fejezet: A méhcsalád élete a kaptárban 12
A fészek 12
A méztér 13
A méhcsalád egyedei 13
A méhek fejlődése 14
A fejlődés időszaka 15
Tisztuló kirepülés és a méhek tavaszi átvizsgálása 15
Tisztuló kirepülés 15
Első tavaszi átvizsgálás 16
Takarás 17
Méhészeti napló 17
Törzslap és jegyzőkönyv 17
Hogyan gyűjtenek a méhek 21
Serkentőetetés, fészekbővítés 22
Viasztermelés 23
Áttelepítés 24
Mézkamra megnyitása 24
Fiasítás korlátozása, egyesítés, anyanevelés 25
A termelés időszaka 27
Főhordás, pergetés 27
Vándorlás 29
Rajzás 30
Mesterséges szaporítás 31
A főhordás utáni időszak és a méhész feladatai 33
Anyacsere 33
Rablás megakadályozása, nyári legelő biztosítása 35
Betelelés, telelés 35
A jó telelés feltételeinek biztosítása 35
A méhész téli munkái 36
3. fejezet: A méhek betegségei és ellenségei 37
II. rész. Selyemhernyótenyésztés (Potzta Imre)
Bevezetés 40
A selyemhernyótenyésztés története 40
A hernyóselyem nélkülözhetetlen nyersanyag 44
1. fejezet: A selyemlepke 42
A pete keltetése 43
Tenyésztőhelyiség és berendezése 43
A selyemhernyó etetése és kezelése 44
Gubózás, beváltás 45
2. fejezet: Betegségek, kártevők 46
Eperfalombszedés 48
A selyemhernyótenyésztés jövője 48
III. rész. Haltenyésztés (Woynarovich Elek)
Bevezetés 50
Hazánk haltenyésztése 50
1. fejezet: A víz mint a halak élőhelye 51
A víz élővilága, vízi életközösség 53
2. fejezet: A halak szervezete 55
A halak rendszertana 58
Halbiológiai alapfogalmak 59
3. fejezet: Tógazdasági haltenyésztés 62
Alapismeretek 62
Tógazdaságban tenyésztett halak 65
Tógazdasági üzemfajták 68
A halastavak termelőképessége és természetes hozama 69
A halastavak népesítése 71
Halastavak hozamának fokozása 73
Halastavak trágyázása 73
A halastavak javítása 76
A ponty takarmányozása 77
Halastavak kezelése és karbantartása 82
Halhústermés betakarítása, lehalászás 83
Tógazdasági halak tárolása és teleltetése 86
Halszállítás 89
Halszaporítási munkák a tógazdaságban 90
Halhústermelés egyéb területei 94
4. fejezet: Halbetegségek, halellenségek 95
IV. rész. Nyúltenyésztés (Anghi Csaba)
Bevezetés 99
A házinyúl háziasítása, származása, tenyésztéstörténete és népgazdasági jelentősége 99
1. fejezet: Az elhelyezés 101
Tenyésztés és tenyészkiválasztás 103
Fajtaismeret 104
Takarmányozás 107
Egészségvédelem 110
Leprémezés és gereznakonzerválás 110
V. rész. Prémesállattenyésztés (Anghi Csaba)
Bevezetés 112
A tenyésztés története 112
1. fejezet: Ragadozó prémesállatok tenyésztése 113
Ezüstróka 113
Kékróka 114
Nyérc 115
Mosómedve 117
Házimacska 118
2. fejezet: Rágcsáló prémesállatok tenyésztése 120
Nutria 120
Pézsmapocok 122
3. fejezet: Patás prémesállatok 122
A karakuljuh 122
A kecske 123
Kisebb jelentőségű prémesállatok 124
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem