1.063.231

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztéstan II.

Takarmányozástan/Kézirat/Tanárképző Főiskolák számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 292 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 11-252. A könyv 170 példányban jelent meg. 32 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés7
A takarmányozástan fogalma7
Az okszerű takarmányozás jelentősége7
A takarmányozás története8
Az állati test és a takarmányok alkotórészei és azok szerepe az anyagforgalomban12
Az állati test alkotórészei12
A takarmányok kémiai összetétele12
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma13
A takarmányok szerves anyagai15
Nitrogéntartalmú anyagok17
A takarmányok nitrogénmentes anyagai17
A zsírok, zsírszerű vegyületek19
Szénhidrátok22
Vitaminok24
Zsírban oldódó vitaminok24
Vízben oldódó vitamonok26
A vitamonokkal kapcsolatos összefoglaló jellegzetességek28
Enzimek, hormonok, anyagcserére ható anyagok32
Ásványi anyagok32
Szervalkotó-elemek33
Mikroelemek36
A takarmányok vegyi összetételének megállapítása37
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők37
A takarmányok vizsgálata38
A takarmányok makroszkópos vizsgálata41
A takarmányok belső alkotórészeinek kimutatása41
A takarmányok megemésztése46
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználása az állati szervezetben46
A táplálóanyagok kihasználása (emészthetősége) és befolyásoló tényezői46
A takarmányok alkotórészéinek anyagcsere-forgalma51
A közbülső anyagcsere51
A nitrogénforgalom51
A szénforgalom51
Az energiaforgalom52
Az ásványianyag-forgalom54
A vízforgalom56
A takarmányok táplálóértéke, értékesülése57
Táplálóérték, termelőképesség, hatékonyság57
Keményítőérték57
Egyéb takarmányértékelési módok63
Tápértékarányok65
A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai68
A takarmányozási táblázatok70
A táplálóanyagok és a takarmányok értékesülése73
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete77
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete77
A termelés táplálóanyag-szükséglete83
A növekedés táplálóanyag-szükséglete86
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete90
A vemhesség alatti táplálóanyag-szükséglete91
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete93
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete95
A gyapjutermelés táplálóanyag-szükséglete95
A hizlalás táplálóanyag-szükséglete96
Az erőtermelés táplálóanyag-szükséglete98
Hímivarú állataink táplálóanyag-szükséglete99
A táplálóanyag-szükséglet megállapításának gyakorlati módszerei100
A takarmányok ismertetése111
A zöldtakarmányok112
A legelő és legeltetés121
Nedvdús-takarmányok127
Silozózott (erjesztett) takarmányok131
Gyökér-gumós és egyéb nedvdús-takarmányok134
Száraz-szálas takarmányok136
Szénafélék139
Szalmafélék142
Magvak és egyéb termések145
Gabonamagvak147
Hüvelyes magvak148
Olajos magvak149
Egyéb magvak és termések150
Ipari eredetű takarmányok (melléktermékek)150
Malomipari takarmányok150
Növényolajipari melléktermék-takarmányok151
Cukorgyári melléktermékek153
Szeszgyári takarmányok153
Sörgyári takarmányok154
Konzervipari melléktermék-takarmányok154
Állati eredetű takarmányok155
A tej és tejfeldolgozás melléktermékei155
A húsfeldolgozás melléktermékei156
A rovareredetű takarmányok158
A takarmánykiegészítő anyagok159
Gyári keveréktakarmányok161
Ivóvíz164
A takarmányok eltartása, etetéshez előkészítése165
A takarmányok eltartása165
A takarmányok savanyítása165
A silózás szabályai, a tejsavas erjedés feltételei167
Silótípusok170
Szénakészítés174
A szénaszárítás módjai175
A szalmafélék tárolása, felhasználása180
A gyökér és gumóstakarmányok eltartása181
Az abraktakarmányok eltartása182
A takarmányok előkészítése183
A takarmányok szétosztása186
Az etetés, itatás megoldásai186
A gazdasági állapot takarmányozásának módszerei191
Alaptakarmány, termelőpótlék193
A takarmányadagok összeállításának menete, gyakorlati megoldásai194
Állatcsoportok takarmányozási irányelvei197
Fiatal (szopós és választott) állatok takarmányozása199
Növendék állatok takarmányozása203
Vemhes állatok takarmányozása206
Szoptató állatok takarmányozása207
Tojástermelő állatok takarmányozása208
Hímivarú állatok takarmányozása209
Igásállatok takarmányozása211
Hízóállatok takarmányozása213
Tervezések a takarmánygazdálkodásban215
Irodalom219
A takarmány táplálóanyag-tartalma221
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete250
Gazdasági állataink takarmányszükségleti táblázatai281
Tartalomjegyzék289

Dr. Istók Barnabás

Dr. Istók Barnabás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Istók Barnabás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem