kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 292 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J 11-252. A könyv 170 példányban jelent meg. 32 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kézirat. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 7 |
A takarmányozástan fogalma | 7 |
Az okszerű takarmányozás jelentősége | 7 |
A takarmányozás története | 8 |
Az állati test és a takarmányok alkotórészei és azok szerepe az anyagforgalomban | 12 |
Az állati test alkotórészei | 12 |
A takarmányok kémiai összetétele | 12 |
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 13 |
A takarmányok szerves anyagai | 15 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 17 |
A takarmányok nitrogénmentes anyagai | 17 |
A zsírok, zsírszerű vegyületek | 19 |
Szénhidrátok | 22 |
Vitaminok | 24 |
Zsírban oldódó vitaminok | 24 |
Vízben oldódó vitamonok | 26 |
A vitamonokkal kapcsolatos összefoglaló jellegzetességek | 28 |
Enzimek, hormonok, anyagcserére ható anyagok | 32 |
Ásványi anyagok | 32 |
Szervalkotó-elemek | 33 |
Mikroelemek | 36 |
A takarmányok vegyi összetételének megállapítása | 37 |
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 37 |
A takarmányok vizsgálata | 38 |
A takarmányok makroszkópos vizsgálata | 41 |
A takarmányok belső alkotórészeinek kimutatása | 41 |
A takarmányok megemésztése | 46 |
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználása az állati szervezetben | 46 |
A táplálóanyagok kihasználása (emészthetősége) és befolyásoló tényezői | 46 |
A takarmányok alkotórészéinek anyagcsere-forgalma | 51 |
A közbülső anyagcsere | 51 |
A nitrogénforgalom | 51 |
A szénforgalom | 51 |
Az energiaforgalom | 52 |
Az ásványianyag-forgalom | 54 |
A vízforgalom | 56 |
A takarmányok táplálóértéke, értékesülése | 57 |
Táplálóérték, termelőképesség, hatékonyság | 57 |
Keményítőérték | 57 |
Egyéb takarmányértékelési módok | 63 |
Tápértékarányok | 65 |
A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai | 68 |
A takarmányozási táblázatok | 70 |
A táplálóanyagok és a takarmányok értékesülése | 73 |
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 77 |
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 77 |
A termelés táplálóanyag-szükséglete | 83 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 86 |
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 90 |
A vemhesség alatti táplálóanyag-szükséglete | 91 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 93 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 95 |
A gyapjutermelés táplálóanyag-szükséglete | 95 |
A hizlalás táplálóanyag-szükséglete | 96 |
Az erőtermelés táplálóanyag-szükséglete | 98 |
Hímivarú állataink táplálóanyag-szükséglete | 99 |
A táplálóanyag-szükséglet megállapításának gyakorlati módszerei | 100 |
A takarmányok ismertetése | 111 |
A zöldtakarmányok | 112 |
A legelő és legeltetés | 121 |
Nedvdús-takarmányok | 127 |
Silozózott (erjesztett) takarmányok | 131 |
Gyökér-gumós és egyéb nedvdús-takarmányok | 134 |
Száraz-szálas takarmányok | 136 |
Szénafélék | 139 |
Szalmafélék | 142 |
Magvak és egyéb termések | 145 |
Gabonamagvak | 147 |
Hüvelyes magvak | 148 |
Olajos magvak | 149 |
Egyéb magvak és termések | 150 |
Ipari eredetű takarmányok (melléktermékek) | 150 |
Malomipari takarmányok | 150 |
Növényolajipari melléktermék-takarmányok | 151 |
Cukorgyári melléktermékek | 153 |
Szeszgyári takarmányok | 153 |
Sörgyári takarmányok | 154 |
Konzervipari melléktermék-takarmányok | 154 |
Állati eredetű takarmányok | 155 |
A tej és tejfeldolgozás melléktermékei | 155 |
A húsfeldolgozás melléktermékei | 156 |
A rovareredetű takarmányok | 158 |
A takarmánykiegészítő anyagok | 159 |
Gyári keveréktakarmányok | 161 |
Ivóvíz | 164 |
A takarmányok eltartása, etetéshez előkészítése | 165 |
A takarmányok eltartása | 165 |
A takarmányok savanyítása | 165 |
A silózás szabályai, a tejsavas erjedés feltételei | 167 |
Silótípusok | 170 |
Szénakészítés | 174 |
A szénaszárítás módjai | 175 |
A szalmafélék tárolása, felhasználása | 180 |
A gyökér és gumóstakarmányok eltartása | 181 |
Az abraktakarmányok eltartása | 182 |
A takarmányok előkészítése | 183 |
A takarmányok szétosztása | 186 |
Az etetés, itatás megoldásai | 186 |
A gazdasági állapot takarmányozásának módszerei | 191 |
Alaptakarmány, termelőpótlék | 193 |
A takarmányadagok összeállításának menete, gyakorlati megoldásai | 194 |
Állatcsoportok takarmányozási irányelvei | 197 |
Fiatal (szopós és választott) állatok takarmányozása | 199 |
Növendék állatok takarmányozása | 203 |
Vemhes állatok takarmányozása | 206 |
Szoptató állatok takarmányozása | 207 |
Tojástermelő állatok takarmányozása | 208 |
Hímivarú állatok takarmányozása | 209 |
Igásállatok takarmányozása | 211 |
Hízóállatok takarmányozása | 213 |
Tervezések a takarmánygazdálkodásban | 215 |
Irodalom | 219 |
A takarmány táplálóanyag-tartalma | 221 |
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 250 |
Gazdasági állataink takarmányszükségleti táblázatai | 281 |
Tartalomjegyzék | 289 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.