kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 627 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Gazdasági állataink szervezetének felépítsée és működése (Kállai László) | |
Az állati szervezet felépítése | 5 |
Az élő szervezet és környezete | 5 |
Az állat sejtjei és szövetei | 6 |
Az anyagforgalom | 9 |
Az emésztőkészülék | 9 |
Az emésztés és a felszívódás | 13 |
A légzőkészülék | 14 |
A gázcsere | 15 |
A kiválasztás szervei | 15 |
Az anyagszállítás és a szabályozás | 16 |
Az anyagcsere | 18 |
A növekedés és a szaporodás | 20 |
A fejlődés és a növekedés | 20 |
Az ivarkészülék | 21 |
A szaporodás | 23 |
A tejmirigy és a tejelválasztás | 23 |
A mozgás és szervei | 24 |
A csontvázrendszer | 24 |
Az izomrendszer | 26 |
A mozgás | 27 |
Az ingerfelvétel és szervei | 28 |
Az állati test felosztása, testtájak | 29 |
Általános állattenyésztéstan (Szigeti I. - Szigeti J.) | |
Bevezetés az állattenyésztésbe | 30 |
Az állatvilág kialakulása | 30 |
A fajok és fajták kialakulása | 31 |
Az öröklődéssel kapcsolatos néhány kérdés | 34 |
Gazdasági állataink eredete | 35 |
Állattenyésztési alapfogalmak | 36 |
Gazdasági állataink értékelési szempontjai | 41 |
Az értékmérő tulajdonságok ismertetése | 41 |
Gazdasági állataink bírálata és törzskönyvezése | 51 |
A testnagyság mérése és a testsúly megállapítása | 52 |
A származás és az oldalági rokonok ismeretének jelentősége | 53 |
Az ivadékvizsgálat jelentősége | 53 |
A törzskönyvezéssel kapcsolatos tudnivalók | 54 |
Az állatok megjelölésének módjai | 55 |
Tenyésztechnikai tudnivalók | 56 |
A tenyészcél kitűzésének szempontjai | 56 |
Tenyésztendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása | 56 |
Tenyéstési módok | 57 |
Az állatok szaporítása | 61 |
A fiatal állatok növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 71 |
Állategészségügy (Hámori Dezső) | |
Az állategészségügy feladata | 73 |
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 74 |
Időjárás | 74 |
Talajviszonyok | 77 |
Elhelyezés | 79 |
A természeszerű állattartás egészségügye | 81 |
Vízellátás | 82 |
Takarmányozás | 83 |
Az egészséges állat életjelenségei | 92 |
A beteg állat ismertetőjelei | 93 |
Teendők a beteg állattal | 95 |
Elsősegélynyújtás | 95 |
A gyógyszerek beadása | 96 |
Nem fertőző betegségek | 97 |
Betegségek erőművi behatások következtében | 97 |
Légzőszervi betegségek | 99 |
Az emésztőszervek gyakoribb betegségei | 99 |
Az újszülöttek egészségügye | 102 |
A vemhességgel kapcsolatos betegségek | 103 |
Egyéb betegségek | 105 |
A fertőző betegségekről általában | 106 |
A fertőzés | 106 |
Védekezés a fertőző betegség ellen | 108 |
Fertőző betegségek | 111 |
Élősködők okozta betegségek | 124 |
Külső élősködők | 125 |
Belső élősködők | 128 |
Állategészségügyi igazgatás | 134 |
Intézkedések a fertőző betegségek fellépésének megelőzésére | 134 |
Intézkedések a fertőző betegségek elfojtására | 137 |
Szavatosság állatok adásvétele esetén | 140 |
Általános takarmányozástan (Márkus József) | |
A takarmányok kémiai összetétele | 143 |
A víz | 143 |
Az ásványi anyagok | 144 |
A fehérjék | 144 |
A zsírok | 145 |
A nyersrost | 145 |
A nitrogénmentes kivonható anyagok | 146 |
A vitaminok | 146 |
Az antibiotikumok | 148 |
Takarmányozási alapfogalmak | 149 |
A takarmányok emészthetősége | 149 |
A takarmányok hasznosítható energiatartalma | 150 |
A keményítőérték | 150 |
A takarmányok táplálóértékét befolyásoló tényezők | 151 |
A táplálóanyagszükséglet fedezése | 151 |
A fehérje-keményítőértékarány | 151 |
A ballaszt | 152 |
A sav-bázis egyensúly | 152 |
Takarmányismeret | 153 |
A zöldtakarmányok | 153 |
A szénák | 157 |
Szalmák és pelyvák | 161 |
Gyökér- és gumóstakarmányok | 161 |
Magvak és szemek | 162 |
Ipari takarmányok | 163 |
Állati eredetű takarmányok | 165 |
Gyári takarmánykeverék | 166 |
A takarmányok tartósítása | 168 |
A szénaszárítás | 168 |
A széna kazalozása | 174 |
A takarmányerjesztés (silózás, savanyítás) | 177 |
A szalmák és pelyvák eltartása | 187 |
A kukoricaszár eltartása | 187 |
A takarmányrépa és a burgonya eltartása | 188 |
A takarmányok előkészítése | 189 |
Gazdasági állataink takarmányozása | 192 |
Egyedi takarmányozás | 192 |
A takarmányadagok összeállítása | 193 |
A takarmányozás tervszerűsége | 197 |
A takarmányozás tervszerűsítése a nagyüzemben | 197 |
Szarvasmarhatenyésztés (Czakó József) | |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 204 |
Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek | 205 |
A szarvasmarha testalakulása | 205 |
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 212 |
A szarvasmarha elnevezései | 213 |
Az ivarjelleg és az ivartalanítás | 213 |
A szarvasmarha életkorának megállapítása | 214 |
A szarvasmarha súlyának és legfontosabb testrészeinek meghatározása | 216 |
A szarvasmarha eredete és fajtái | 221 |
A szarvasmarha eredete, háziasítása és a szarvasmarhafajták csoportosítása | 221 |
Magyarországon tenyésztett szarvasmarhafajták | 221 |
A magyar szarvasmarha tenyésztésére befolyást gyakorolt külföldi fajták | 225 |
Egyéb, bennünket érdeklő külföldi fajták | 227 |
A szarvasmarha tenyésztése | 228 |
A tenyészállatok kiválasztása | 228 |
A tenyészállatok bírálata és törzskönyvezése | 234 |
Tenyésztési eljárások | 236 |
A szarvasmarha felnevelése | |
Az újszülött borjú gondozása és táplálása | 249 |
A szopósborjú táplálása | 252 |
A szopósborjú ápolása, tárolása | 261 |
A növendékmarhák felnevelése | 262 |
A tenyészállatok takarmányozása | 267 |
A takarmányalap megteremtése | 267 |
A tehenek táplálóanyag-szükséglete | 268 |
Fejőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése | 284 |
A tenyészbika takarmányozása | 286 |
A szarvasmarha tejtermelése | 287 |
A tőgy szerkezete és a tej képződése | 287 |
A tejelválasztást befolyásoló tényezők | 289 |
A fejés | 292 |
A tej kezelése a fejés után | 301 |
A szarvasmarha hízlalása | 303 |
A hízómarha ápolása | 305 |
A hízómarha takarmányozása | 306 |
A hízóállatok átvétele és elszállítása | 311 |
A szarvasmarha igázása | 312 |
A szarvasmrha ápolása és elhelyezése | 313 |
A szarvasmarha ápolása | 313 |
A szarvasmarhaistálló és berendezése | 316 |
Sertéstenyésztés (Csire Lajos) | |
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 323 |
Sertéstenyésztési alapismeretek | 324 |
A test mellső része | 326 |
A test középső része | 328 |
A test hátulsó része | 330 |
A sertés fajtái | 334 |
A sertések takarmányozása | 344 |
A sertések legeltetése | 344 |
A sertések téli tömegtakarmányozása | 346 |
A sertés makkoltatása | 347 |
A sertéstakarmányok előkészítése | 348 |
A sertés tenyésztése | 350 |
A tenyésztői munka megszervezése | 350 |
A tenyésztői munka módszerei | 351 |
A tenyészállatok kiválasztása | 354 |
A sertés törzskönyvezése | 357 |
Hízékonyságvizsgálatok | 361 |
A tenyésztésbevételre alkalmas kor és fejlettség | 366 |
A párosítás és a bugatás | 367 |
A kanok ápolása és takarmányozása | 371 |
A kocák ápolása és takarmányozása | 372 |
A malac felnevelése | 387 |
A sertések hizlalása | 396 |
Húsrahizlalás | 396 |
Zsírrahizlalás | 398 |
Sonka- és baconsüldő hizlalása | 398 |
Gyorshizlalás | 402 |
Öreg sertések hizlalása | 409 |
Az átlagos napi súlygyarapodás és a takarmányértékesítés kiszámítása | 409 |
A sertések vágóértéke | 411 |
A sertések elhelyezése és szállítása | 411 |
A sertésistállók elhelyezésének főbb szempontjai | 412 |
Az istálló alapterülete | 412 |
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok, szellőztetők | 413 |
A fiaztató | 413 |
A kanistálló | 415 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 415 |
Szabadszállások | 416 |
Egyéb épületek | 417 |
A sertések szállítása | 417 |
Lótenyésztés (Hámori Dezső) | |
A lótenyésztés jelentősége és célja a szocialista mezőgazdasági nagyüzemben | 419 |
A lovak csoportosítása és elnevezése használat, kor és ivar szerint | 421 |
Lótenyésztési alapismeretek | 421 |
A ló testalkata és használhatósága közötti összefüggések | 421 |
A ló testtájai | 423 |
A lábállások | 431 |
A ló mozgása | 433 |
Méretek felvétele | 435 |
A ló életkorának meghatározása | 435 |
A ló színe | 437 |
A lófajták | 440 |
Melegvérű lovak | 440 |
Hidegvérű lovak | 445 |
A ló tenyésztése | 446 |
A tenyészcél | 446 |
A tenyészlovak kiválasztása | 447 |
Lótenyésztésünk szervezete és intézményei | 448 |
A lótenyésztés módszerei | 450 |
A csikó felnevelése | 457 |
A szopós csikó nevelése | 457 |
A választott csikó nevelése | 459 |
A ló takarmányozása | 465 |
A ló táplálóanyag-szükséglete | 469 |
A lovak elhelyezése, ápolása és használata | 474 |
Az istálló | 474 |
Lóápolás | 476 |
A ló szerszámai | 480 |
A csikó betanítása | 182 |
A lovak használata | 485 |
A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 489 |
Öröklődő hibák | 489 |
Rossz szokások | 490 |
A szamár és az öszvér tenyésztése | 490 |
Juhtenyésztés (Márkus József) | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 493 |
Juhtenyésztésünk múltja | 493 |
Az eredményes juhtenyésztés feltételei | 494 |
Juhtenyésztési alapismeretek | 495 |
A juh testalakulása, méretei és súlya | 495 |
A juhok elnevezései | 496 |
A juhok korának meghatározása | 496 |
Gyapjúismeret | 497 |
Mitől függ a gyapjú értéke? | 498 |
A fontosabb bundaszerkezetek | 501 |
A gyapjú mennyiségét befolyásoló belső tényezők | 501 |
A gyapjúféleségek elnevezései | 502 |
Juhfajták | 503 |
A Magyarországon tenyésztett juhfajták | 503 |
A juh tenyésztése | 507 |
Az ország tenyészkerületi felosztása | 507 |
A tenyészállatok értékelése | 508 |
A párosítás | 512 |
A juhok törzskönyvezése | 512 |
A juhok szaporítása | 515 |
Az üzekedés | 515 |
A hágatás módjai | 516 |
A hágatás előkészítése és megszervezése | 518 |
A mesterséges termékenyítés | 521 |
A szaporulat növelésének lehetőségei | 522 |
A vemhes anyák gondozása és takarmányozása | 524 |
Az elletés előkészítése és megszervezése | 524 |
Teendők az ellés körül | 525 |
A növendékjuhok felnevelése | 527 |
A kifejlett juhok takarmányozása | 528 |
Takarmányozás a legeltetési idényben | 528 |
Takarmányozás a téli istállózás idején | 530 |
A juhok itatása | 532 |
A juhistálló berendezése | 533 |
A juhistálló | 533 |
A juhok gondozása | 539 |
A juhok gyapjának megóvása a károsodástól | 540 |
A juhok gyapjútermelése | 541 |
A juhok nyírása | 542 |
A juhbőrök lefejtése és tárolása | 546 |
A juhok tejtermelése | 548 |
A tejelés fokozásának lehetőségei | 548 |
A tiszta tej fejésének szabályai | 549 |
A juhtej feldolgozása | 550 |
A juhok hústermelése | 550 |
Kecsketenyésztés | 551 |
Baromfitenyésztés (Czakó József) | |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 553 |
Baromfitenyésztési alapismeretek | 554 |
A baromfi külleme | 554 |
A baromfi ivarának és életkorának megállapítása | 555 |
A baromfifélék elnevezése | 556 |
A tojás képződése | 556 |
A vedlés | 557 |
A kotlás | 558 |
Tenyésztési módszerek | 558 |
A fajtatiszta tenyésztés | 558 |
Tenyészkiválasztási eljárások | 559 |
Keresztezés | 560 |
A tyúk tenyésztése | 561 |
Tyúkfajták | 561 |
A tenyésztendő fajta megválasztása | 565 |
A tenyészanyag kiválasztása | 566 |
A törzskönyvezés | 569 |
A keltetés | 572 |
Csibenevelés | 574 |
A tojótyúkok takarmányozása | 584 |
A tyúkállomány elhelyezése | 587 |
A pulyka tenyésztése | 592 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 594 |
A kacsa tenyésztése | 595 |
A lúd tenyésztése | 597 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.