A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztéstan

Főiskolai tankönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 584 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 182 ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gazdasági állataink szervezetének felépítése és működése
Az állati szervezet felépítése3
Az élet jelenségei3
Az állati test beosztása. Testtájak10
Az anyagcsere szervei és működésük12
Az anyagforgalom szállítóberendezése18
A kiválasztás szerveinek felépítése és működése23
A szaporodás szervei és működésük24
Hím nemikészülék24
Női nemikészülék25
Az ivarszervek élettani működése26
A tejelválasztás27
Az idegrendszer és működése28
A középponti idegrendszer29
A környéki idegrendszer29
Az érzékszervek30
Az ízlelés szerve30
A szaglás szerve30
A látás készüléke30
A hallás készüléke31
A tapintás szerve32
A kültakaró32
A szervezet általános működését befolyásoló anyagok33
Belsőelválasztású mirigyek és működésük33
A vitaminok élettani szerepei35
Általános állattenyésztés
Bevezetés az állattenyésztésbe37
Az állatvilág kifejlődése40
A fajok és fajták kialakulása40
Az öröklődéssel kapcsolatos tudnivalók43
Háziállataink eredete44
Állattenyésztési alapfogalmak45
Háziállataink értékelésének alapvonalai50
Háziállataink bírálata és törzskönyvelése60
Tenyésztechnikai tudnivalók63
A tenyészcél kitűzésének szempontjai64
Tenyészendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása64
Tenyésztési módok65
Az állatok szaporítása69
Az újszülött növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők79
Általános takarmányozástan
Bevezetés
A takarmányok kémiai összetétele82
Takarmányozási alapfogalmak87
Takarmányismeret88
A takarmányok tartósítása99
Szénaszárítás100
A széna kazalozása104
A takarmányerjesztés (silózás, savanyítás)108
A szalmák és pelyvák eltartása114
A kukoricaszár eltartása115
A takarmányrépa és burgonya eltartása116
A takarmányok előkészítése116
Gazdasági állataink takarmányozása119
Egyedi takarmányozás119
A takarmányadagok összeállítása120
A takarmányozás tervszerűségének biztosítása123
A takarmányozás tervszerűsítése a termelőszövetkezetben123
Az ország takarmánygazdálkodása125
Szarvasmarhatenyésztés
Szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége
Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek132
A szarvasmarha eredete és fajtái143
A szarvasmarha tenyésztése150
A szarvasmarha felnevelése162
A tenyészállatok takarmányozása180
A szarvasmarha tejtermelése200
A szarvasmarha hizlalása212
A szarvasmarha igázása222
A szarvasmarha ápolása és elhelyezése222
A szarvasmarhatenyésztési munka megszervezése228
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége236
A sertés konstitúciója és küleme241
Tenyésztés-technika267
A sertések takarmányozása, elhelyezése, gondozása274
Az újszülött malacok gondozása295
A sertés hizlalása309
A sertések elhelyezése322
A sertés törzskönyvezése324
Lótenyésztés
Bevezetés330
A ló külemtana334
A lófajták356
A tenyésztői munka362
A lótenyésztési technika368
A ló takarmányozása384
A lovak elhelyezése, ápolása és használata392
A ló értékét csökkentő tulajdonságok408
A szamár409
Az öszvér410
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége. Tervgazdasági feladatok
Alapismeretek412
Gyapjúismeret415
A fontosabb juhfajták420
A juhok tenyésztése427
A juhok szaporítása431
A növendékjuhok takarmányozása442
A kifejlett juhok takarmányozása444
A juhok itatása446
A juhistálló és berendezése447
A juhok gondozása452
A juhok gyapjútermelése456
A juhbőrök lefejtése és tárolása462
A juhok tejtermelése463
A juhok hústermelése466
Az eredményes juhtenyésztés feltételei466
Kecsketenyésztés468
Kisállattenyésztés
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége470
A háziszárnyasok fajai és fajtái471
A tyúk tenyésztése473
A pulyka tenyésztése485
A gyöngytyúk tenyésztése486
A kacsa tenyésztése487
A lúd tenyésztése488
Méhtenyésztés495
Haltenyésztés501
Állategészségügy
Az állategészségügy feladata510
Az egészséges állat életjelenségei516
A beteg állat ismertetőjelei516
Nem fertőző betegségek520
A fertőző betegségekről általában526
Fertőző betegségek530
Élősködők okozta betegségek539
Állategészségügyi-rendészeti intézkedések a fertőző betegség fellépésének megelőzésével544
Állategészségügyi-rendészeti intézkedések a fertőző betegségek elfojtására546
Állatszavatosság547
Táblázatok549
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem