kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Rt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 360 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Állatbonc- és élettan | |
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek | 3 |
A szervezet vegyi alkotórészei | 9 |
Az állati test általános beosztása | 9 |
A csontok és a csontváz | 12 |
Az ízület és a szalag | 13 |
A nevezetesebb csontok és ízületek | 14 |
Az izmok, inak és ínhüvelyek | 17 |
A szervezet nevezetesebb izmai | 18 |
A szív-, a véredény- és a nyirokér-rendszer | 19 |
A vér és a vérkeringés | 20 |
Az emésztés szervei | 22 |
A lélegzőkészülék | 27 |
A húgyszervek | 28 |
A nemiszervek | 29 |
Az idegrendszer | 34 |
Az érzékszervek | 34 |
Általános állattenyésztés | |
Állattartás és állattenyésztés | 47 |
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, a törzs, család, egyed | 47 |
A háziállatok külső és belső tulajdonságai | 49 |
A külső és belső tulajdonságok összefüggése | 57 |
A tulajdonságok öröklése | 58 |
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése | 61 |
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre | 62 |
A visszaütés | 63 |
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása | 63 |
A tenyészcél kitűzése | 64 |
A tenyésztési eljárások | 65 |
A tenyész állatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága | 68 |
Az ivarérettség és tenyészérettség | 69 |
Az ivarzás | 70 |
A szaporító eljárások | 71 |
Az apa- és anyaállatok számaránya | 72 |
A terméketlenség és meddőség | 73 |
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartalma | 73 |
A vemhes állatok gondozása | 74 |
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés | 75 |
A koraszülés és elvetélés | 77 |
Az anyaállat gondozása a szülés után | 78 |
Az újszülött kezelése | 79 |
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek | 80 |
Az újszülött nevelése, elválasztása, gondozása | 81 |
Az állatok jelzése | 83 |
Hágatási, ellési kimutatások | 83 |
Hágatási és ellési jegyzék | 84 |
Az állatok mérése és bírálata | 84 |
Bírálati lap | 85 |
A törzskönyv | 86 |
Kiállítások, díjazások | 87 |
Takarmányozástan | |
Az okszerű takarmányozás fontossága | 90 |
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok | 91 |
A takarmány vegyi összetétele | 91 |
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe | 92 |
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik | 95 |
A szervetlen anyagok és feladataik | 96 |
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények | 98 |
A takarmányok áthasonítása | 100 |
A takarmányok emészthetősége | 100 |
A takarmányok termelő erejének mérése, a keményítőérték | 101 |
A keményítőértékarány | 103 |
A takarmány árának megállapítása termelőképessége alapján | 104 |
A takarmányfélék osztályozása | 105 |
A szálastakarmányok | 106 |
A gyökeres- és gumóstakarmányok | 112 |
Az abraktakarmányok | 113 |
A szemestakarmányok | 113 |
Az ipari takarmányok | 116 |
Az állati eredetű takarmányok | 119 |
A legelő és rét | 120 |
A takarmányok eltartása | 123 |
A takarmányok előkészítése | 124 |
Az ivóvíz és az itatás | 126 |
A só és sózás | 127 |
A takarmánymész és használata | 128 |
Az egyedi takarmányozás | 129 |
Az etetések gyakorlati kivitele | 130 |
A takarmányadagok kiszámítása | 131 |
Takarmányozási előirányzat készítése | 133 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei | 144 |
A szarvasmarha külseje | 145 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták | 149 |
A szarvasmarha tenyésztése és gondozása | 155 |
A szarvasmarhák takarmányozása | 167 |
A szarvasmarha hasznosítása | 177 |
A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek és állami intézmények | 182 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 184 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták | 187 |
A juhok tenyésztése és gondozása | 190 |
A juhok takarmányozása | 193 |
A juh hasznosítása | 195 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 201 |
A sertés külleme | 202 |
A sertésfajták | 205 |
A sertés tenyésztése és gondozása | 211 |
A sertés takarmányozása | 224 |
A sertés hízlalása | 232 |
A sertések értékesítése | 247 |
A sertéstenyésztő egyesületek | 248 |
Kisállatok tenyésztése | |
A baromfitenyésztés. A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 249 |
Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése | 250 |
A tyúk külleme | 251 |
Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés | 251 |
A sikeres tyúktenyésztés feltételei | 252 |
A tyúktenyésztés termelési irányai | 253 |
A tyúkfajták | 253 |
A tenyésztendő tyúkfajták megválasztása | 257 |
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése | 258 |
Tenyésztörzsek alakítása | 259 |
Az ivarok közötti számarány | 260 |
A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése | 261 |
A természetes keltetés | 262 |
A mesterséges keltetés | 264 |
A csirkék természetes nevelése | 267 |
A csirkék mesterséges nevelése | 268 |
A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása | 270 |
Tojótyúkok takarmányozása és ápolása | 273 |
A tyúkfélék elhelyezése, tyúkólak | 276 |
A tyúkok és termékeik értékesítése | 284 |
Pulykatenyésztés | 288 |
Kacsatenyésztés | 294 |
Lúdtenyésztés | 299 |
Gyöngytyúktenyésztés | 306 |
A baromfitenyésztés ügyét előmozdító szervek | 307 |
Állategészségi ismeretek | |
Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása | 309 |
A jó istálló kellékei | 312 |
Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem | 314 |
Az állategészségügyi ismeretek fontossága | 315 |
Az egészség és betegség jelei | 315 |
Az állati test hőmérséklete, a láz és a hőmérő használata | 316 |
A betegség folyamata | 317 |
A betegségek okai és megelőzésük | 317 |
Könnyebb a betegséget megelőzni, mint gyógyítani | 317 |
A meghűlés tünetei és orvoslása | 318 |
Emésztési zavarok okozta betegségek | 320 |
A mérgezések és gyógykezelésük | 323 |
Erőművi behatások okozta megbetegedések | 324 |
Élősködők okozta megbetegedések | 326 |
A fertőző betegségekről általában | 332 |
Lovak fontosabb fertőző betegségei | 339 |
Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei | 342 |
Sertések fontosabb fertőző betegségei | 346 |
A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei | 346 |
Baromfiak és galambok fontosabb fertőző betegségei | 348 |
A házinyulak fontosabb fertőző betegségei | 350 |
A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei | 350 |
A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek | 351 |
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók | 353 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.