A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési kísérletek tervezése és értékelése

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 545 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-2779-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (Czakó József)5
Tartalom7
Bevezetés és útmutató a könyv használatához (Czakó József)17
Gyakrabban előforduló jelölések és rövidítések19
Az állattenyésztési kísérletek tervezésének, lebonyolításának és értékelésének alapjai (Czakó József-Gudnel János)22
A kísérleti feladat megállapítása23
A téma szakirodalmának áttekintése25
A kísérlet típusának megválasztása25
Kísérleti szintek szerint26
A kísérlet végrehajtása szerint26
A módszer megválasztása szerint29
Az ellenőrző kezelés29
A kísérleti feladatok megoldásának megtervezése30
A kísérleti elrendezés megválasztása31
A kísérleti feltételek megteremtése33
A kísérlet időtartama33
A kísérleti útmutató35
A kísérlet lebonyolítása36
A kísérleti állatok kijelölésének szempontjai36
A kísérleti takarmányok boítása37
Az adatfelvétel megszervezése37
A kísérlet kiértékelése38
Ajánlott irodalom39
Az állattenyésztési kísérletek tervezésének és értékelésének általános módszerei (Tamássy Józsefné)40
A kísérletek tervezése 40
A szisztematikus hibák következménye41
A hatás becslésének pontosságát befolyásoló tényezők42
Egytényezős teljes (komplett) elrendezések51
Egytényezős nem teljes (inkomplett) elrendezések57
Többtényezős kísérletek58
A kísérletek értékelési módszerei62
A hipotézisvizsgálatokról általában62
A páronkénti összehasonlítás és az egyszerű csoportosítás kiértékelése, egy- és kétmintás t-próba63
Több minta középértékének egyidejű összehasonlítása és a varianciaanalízis matematikai modellje73
A faktoriális kísérletek kiértékelése89
A hierarchikus elrendezések értékelése99
Általános értékelési módszer tetszőleges kiegyensúlyozott elrendezés esetén105
A varianciaanalízis táblasorainak meghatározása106
A közepes négyzetes eltérések szabadságfokának megállapítása107
A négyzetes eltérésszögetk (SQ) és a közepes eltérések (MQ) kiszámítása107
A közepes négyeztes eltérések várható értéke: a varianciakomponensek megállapítása108
Hipotézisvizsgálatok a közepes négyzetes eltérések alapján109
Az F-próba eredményének értékelése. A másodfajú hiba becslése109
A varianciakomponensek kiszámítása és konfidenciahatárai112
Értékelés hiányzó adatok esetén113
Gyakorlatok115
Két változó közötti összefüggés vizsgálata: a korreláció és a regresszióanalízis119
Kétváltozó lineáris összefüggés-vizsgálat119
A kétváltozós nem lienáris összefüggés127
A kétváltozós polinominális és többváltozós lineáris összefüggés-vizsgálat139
Példák144
Többváltozós analízisek156
Többváltozós összefüggés-vizsgálatok157
Többváltozós varianciaanalízisek158
Csoportosítási eljárások159
A számítógép használata az állattenyésztési kutatásban159
Ajánlott irodalom161
Az állatgenetikai kísérletek tervezése és értékelése (Tóth Sándor)163
Az állatgenetikai kísérletek fogalmának értelmezése163
A genetikai modellekkel kapcsolatos általános feltételezések163
A minőségi tulajdonságok tanulmányozásának módszerei163
A mennyiségi tulajdonságok tanulmányozásának módszerei163
Kísérleti elrendezés a genetikai variancia becslésére163
Az állattenyésztés kísérletekben használatos biometriai módszerek165
Lineáris korrelációk170
Lineáris regressziók173
Többszörös lineáris korrelációk és regressziók173
A "Path"-koefficiensek173
Varianciakomponensek175
Kovarianciakomponensek175
Az ismétlődhetőségi érték fogalma és számítása175
Egyedenkénti azonos számú megfigyelés176
Egyedenként eltérő számú megfigyelés178
Az ismétlődhetőségi koefficiens felhasználása178
Az öröklődhetőségi koefficiens becslése varianciakomponensek segítségével179
Egyszeres osztályozás179
h2 számítás, hierarchikus kísérlet kísérleti elrendezés, (többszörös osztályozás)185
Ivadék-szülő regresszió és az öröklődhetőségi érték192
A h2 számításhoz szükséges állatlétszám tervezése198
A fenotípusos, a genetikai és a örnyezeti korrelációk becslése201
A korrelációk becslése hierarchikus kísérleti elrendezéssel202
A korrelációk becslése szülő-ivadék kovarianciák segítségével211
A szelekciós folyamatok tervezése215
A genetikai változások becslése egyetlen mennyiségi tulajdonság és az egyed saját teljesíményére alapozott szelekciójával218
A szelekciós differenciál súlyozása219
A családszelekció220
A testvérszelekció221
A kombinált szelekció222
A különböző szelekciós módszerek hatékonysága222
A korrelációban levő tulajdonságok változása a szelekció hatására222
A genetikai változás becslésének gyakorlati módszere224
A szelekciós indexek szerkesztésének elvei224
Indexszerkesztés két jellegvonás esetében227
Indexszerkesztés mátrix algebra segítségével227
A tenyészértékbecslés elmélete és gyakorlata228
Tenyészértékbecslés az egyed teljesítménye alapján229
Tenyészértékbecslés az ősök fenotípusa alapján232
Tenyészértébecslés az oldalági rokonok és az ivadékok fenotípusa alapján232
Tenyészértékbecslés az ősök ismételt teljesítményének figyelembevételével233
A tenyészérték megállapítása a szarvasmarha tenyésztésben234
A bikaindexek235
A tehénindexek239
A tenyészérték standard hibája241
A sertésállományok ivadékvizsgálatának tervezése242
A baromfipopulációk genetikailag optimálils tenyészstruktúrája244
A tenyészállományok gazdasági szempontból optimális összetételének vizsgálata245
A kombinációs képesség értékelésének módjai246
Ajánlott irodalom250
A takarmányok kémiai vizsgálatának tervezése és kiértékelése (Gundel János)253
Mintavétel a vizsgálati anyagból256
A minta előkészítése258
Takarmányozás259
Néhány speciális vizsgálati módszer260
A laboratóriumi eredmények értékelése265
Ajánlott irodalom267
Az emésztésélettani vizsgálatok tervezése és értékelése (Juhász Balázs-Ifj. Baintner Károly-Szegedi Béla)268
Műtétek az emésztés kísérleti vizsgálatára269
A nyálmirigy kísérleti műtétei270
Gyomorműtétek270
Bélműtétek272
A hasnyálmirigy műtétei273
Epeműtétek274
Előgyomor-műtétek275
Az oltógyomor műtétei276
Bélműtétek kérődzőkben277
Az emésztőnedvek analízise277
A nyál vizsgálata277
Gyomoremésztés vizsgálata283
Az emésztőrendszerben előforduló enzimek aktivitásának meghatározása294
Általános szempontok294
Részletes rész297
Ajánlott irodalom304
Az anyagforgalmi kísérletek tervezése és lebonyolítása (Regusné Mőcsényi Ágnes)307
Az anyagforgalmi kísérletek célja307
Az anyagforgalmi kísérletek lebonyolítása310
A kísérleti csoportok kialakítása310
A takarmány előkészítése és kimérése311
Az állatok mérlegelése312
Etetés és itatás312
A bélsár és a vizelet gyűjtése, tárolása és vizsgálathoz való előkészítése313
Patkány-anyagforgalmi kísérletek313
Sertés-anyagforgalmi kísérletek314
Baromfi-anyagforgalmi kísérletek316
Juh-anyagforgalmi kísérletek320
Szarvasmarha-anyagforgalmi kísérletek321
Az anyagforgalmi kísérletek eredményeinek kiszámítása324
A kihasználási együttható kiszámítása326
A N-mérleg megállapítása328
A fehérjék biológiai értékének és valódi emészthetőségének kiszámítása329
Az energiaforgalom megállapítása330
Az ásványianyag-forgalom megállapítása330
Ajánlott irodalom334
Az ökológiai kísérletek tervezése és értékelése (Ádám Tamás)336
Az ökológiai kísérletek főbb típusai337
A biotikus tényezők338
Az abiotikus tényezők339
Az állatok reakciói a környezetre349
A genotípus-környezet interakció vizsgálata362
A kísérleti terv elkészítése363
A kísérleti módszer megválasztása363
A megfigyelések száma és a vizsgálatok időtartama367
A kísérleti feltételek biztosítása368
A kísérletekben használt eszközök és készülékek369
A kísérlet lebonyolítása374
A kísérleti útmutató375
A kísérleti adatok értékelése. Következtetések376
Ajánlott irodalom376
Az etológiai kísérletek tervezése és lebonyolítása (Czakó József)378
Az etológiai kísérletek tárgya378
A viselkedési formák379
A viselkedésvizsgálatok módszerének általános szempontjai382
A gazdasági állatok viselkedésének mérésére alkalmas módszerek383
Közvetlen megfigyelés, észlelés383
Mechanikus felvétel a táplálkozási életmegnyilvánulások meghatározására384
Mechanikus mozgásfeltétel385
Felvétel képsorozattal386
Fotocella (fénysorompó)387
Telemetrikus berendezés388
A "fekete doboz"-analízis felhasználása a viselkedés meghatározására389
A viselkedési kísérletek megtervezése390
Megfigyelések az alkalmazott etológiai vizsgálatokban390
A módszer megválasztása390
A mérőskála kijelölése391
A kísérletek elrendezése391
A megfigyelések számának megállapítása393
A megfigyelési időközök megállapítása395
A társas rangsor megállapítása396
A stresszhatás vizsgálata398
A tanulási képesség vizsgálata399
Ajánlott irodalom400
A szarvasmarha-takarmányozási kísérletek lebonyolítása (Herold István)401
A kísérlet elrendezése401
Szakaszos kísérlet401
Csoportos kísérlet403
Ciklikus elrendezésű kísérletek404
Kombinált elrendezésű kísérlet404
A kísérleti állatok kiválasztása404
Állatlétszám, csoportszám406
Elhelyezés, berendezés406
Etetési kísérlet406
Istállóklíma, világítás, almozás408
A szarvasmarha táplálóanyag- és ásványianyag-szükséglete408
Alapvető takarmányozási igények; életfenntartó szükséges408
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete409
A növekedés (nevelés) táplálóanyag-szükséglete411
A növendékmarha-hizlalás táplálóanyag-szükséglete412
A kísérleti takarmányadag összeállítása413
Az etetés techáka, az etetések száma414
Vízszükséglet és itatás415
Mérlegelés415
Kísérleti terv és kísérleti napló415
Ajánlott irodalom416
Szarvasmarhatartási kísérletek lebonyolítása (Czakó József)417
A szarvasmarhatartási kísérletek főbb típusai417
A kísérleti terv elkészítése420
A kísérleti módszer megválasztása421
A megfigyelések számának megállapítása421
A kísérleti feltételek megtervezése423
A genetikai hasonlóság423
Az ivar befolyása424
Az életkor424
A testtömeg és a tejtermelés425
A kísérletek időtartama425
A kísérlet elrendezése426
A kísérlet lebonyolítása426
Kísérleti útmutató426
Kísérleti napló 427
Az adatfelvitel427
A kísérleti adatok értékelése429
Ajánlott irodalom430
A sertéstakarmányozási kísérletek tervezése és lebonyolítása (Fekete Lajos)431
A téma kiválasztása431
A hizlalási kísérletek technikai lebonyolítása434
Személyi feltételek434
A kísérletek helye, a technikai feltételek435
A kísérletbe vont állatok kiválasztása436
A csoportok kialakításának szabályai és technikája437
A hízósertések egyedi és falkás elhelyezése443
A kísérletbe vont állatok száma443
A kísérleti diéták kialakítása446
A takarmánykészlet biztosítása447
Az etetés technikája447
A kísérletek tartama448
Állategészségügyi ellenőrzés449
A hizlalási adatok449
Etológiai ellenőrzés450
A vágottáru minősítése450
Takarmányozási kísérletek tenyészkockákkal451
Takarmányozási kísérletek szopósmalacokkal452
A malac mint laboratóriumi állat453
Ajánlott irodalom456
A sertéstartási kísérletek tervezése és lebonyolítása (Wittmann Mihály)457
A sertéstartási kísérletek tárgya és főbb típusai457
A sertéstartási kísérletek tervezése458
A kísérleti feladat pontosítása459
A kísérleti módszer megválasztása459
A tulajdonságok szórásértéke460
Kísérleti modellek461
Kísérleti feltételek463
A fajta464
Az életkor464
A testtömeg465
Az ivar466
A takarmány466
A kísérlet beállításának ideje467
A kísérleti istálló kijelölése, berendezése, benépesítése467
A kísérletek végrehajtása469
Az adatfelvétel tervezése és előkészítése470
A sertések megjelölése472
Az adatgyűjtés módja és gyakorisága473
A kísérleti adatok értékelése és az eredmények értelmezése475
A kísérleti eredmények értelmezése476
A kísérleti eredmények bemutatása477
Ajánlott irodalom480
A juhkísérletek tervezése és értékelése (Gaál Mihály)481
A kísérletek általános irányelvei481
A kísérletek tervezése482
Kísérletek anyajuhokkal483
Kísérletek növendékjuhokkal484
Kísréletek választott bárányokkal485
Kísérletek szopós bárányokkal487
Kísérletek tenyészkosokkal489
A kísérletek értékelése491
Ajánlott irodalom492
A baromfifajok kísérleteinek tervezése és értékelése (Horn Péter)493
Az élőtömeg változásait vizsgáló kísérletek tervezésmódszertani elvei494
A létszám meghatározása495
Az ivari különbségek figyelembevétele495
Az elhelyezés497
A tojástermelési kísérletek tervezésének főbb kérdései500
A létszám meghatározása500
Egyéb tényezők501
A takarmányértékesítési kísérletek módszertana504
Az életképesség és az elhullási arányok értékelése506
A keltetési kísérletek módszertani alapelvei510
Ajánlott irodalom514
A vágási és a húsvizsgálati kísérletek tervezése és értékelése (Vágvölgyi Ottó-Nagy Nándor)515
A vágási és húsminősítési vizsgálatok általános elvei516
Más kísérletekhez kapcsolódó vizsgálatok516
Önálló vágási vizsgálatok521
A vágóállatok értékmérő tulajdonságainak vizsgálata524
A testtömeg (élősúly)525
A hasított test tömege526
A főtermék és összetevői527
A melléktermékek528
A hús528
A vizsgálatok mintaszáma530
A vágási vizsgálatok módszerei532
A vágómarhák vizsgálata533
A vágósertések vizsgálata536
A vágójuhok vizsgálata540
A hús vizsgálata541
A mintavétel542
A vizsgálati módszerek542
A vágás és húsvizsgálati eredmények feldolgozása és értékelése544
Ajánlott irodalom545
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem