Előszó (Czakó József) | 5 |
Tartalom | 7 |
Bevezetés és útmutató a könyv használatához (Czakó József) | 17 |
Gyakrabban előforduló jelölések és rövidítések | 19 |
Az állattenyésztési kísérletek tervezésének, lebonyolításának és értékelésének alapjai (Czakó József-Gudnel János) | 22 |
A kísérleti feladat megállapítása | 23 |
A téma szakirodalmának áttekintése | 25 |
A kísérlet típusának megválasztása | 25 |
Kísérleti szintek szerint | 26 |
A kísérlet végrehajtása szerint | 26 |
A módszer megválasztása szerint | 29 |
Az ellenőrző kezelés | 29 |
A kísérleti feladatok megoldásának megtervezése | 30 |
A kísérleti elrendezés megválasztása | 31 |
A kísérleti feltételek megteremtése | 33 |
A kísérlet időtartama | 33 |
A kísérleti útmutató | 35 |
A kísérlet lebonyolítása | 36 |
A kísérleti állatok kijelölésének szempontjai | 36 |
A kísérleti takarmányok boítása | 37 |
Az adatfelvétel megszervezése | 37 |
A kísérlet kiértékelése | 38 |
Ajánlott irodalom | 39 |
Az állattenyésztési kísérletek tervezésének és értékelésének általános módszerei (Tamássy Józsefné) | 40 |
A kísérletek tervezése | 40 |
A szisztematikus hibák következménye | 41 |
A hatás becslésének pontosságát befolyásoló tényezők | 42 |
Egytényezős teljes (komplett) elrendezések | 51 |
Egytényezős nem teljes (inkomplett) elrendezések | 57 |
Többtényezős kísérletek | 58 |
A kísérletek értékelési módszerei | 62 |
A hipotézisvizsgálatokról általában | 62 |
A páronkénti összehasonlítás és az egyszerű csoportosítás kiértékelése, egy- és kétmintás t-próba | 63 |
Több minta középértékének egyidejű összehasonlítása és a varianciaanalízis matematikai modellje | 73 |
A faktoriális kísérletek kiértékelése | 89 |
A hierarchikus elrendezések értékelése | 99 |
Általános értékelési módszer tetszőleges kiegyensúlyozott elrendezés esetén | 105 |
A varianciaanalízis táblasorainak meghatározása | 106 |
A közepes négyzetes eltérések szabadságfokának megállapítása | 107 |
A négyzetes eltérésszögetk (SQ) és a közepes eltérések (MQ) kiszámítása | 107 |
A közepes négyeztes eltérések várható értéke: a varianciakomponensek megállapítása | 108 |
Hipotézisvizsgálatok a közepes négyzetes eltérések alapján | 109 |
Az F-próba eredményének értékelése. A másodfajú hiba becslése | 109 |
A varianciakomponensek kiszámítása és konfidenciahatárai | 112 |
Értékelés hiányzó adatok esetén | 113 |
Gyakorlatok | 115 |
Két változó közötti összefüggés vizsgálata: a korreláció és a regresszióanalízis | 119 |
Kétváltozó lineáris összefüggés-vizsgálat | 119 |
A kétváltozós nem lienáris összefüggés | 127 |
A kétváltozós polinominális és többváltozós lineáris összefüggés-vizsgálat | 139 |
Példák | 144 |
Többváltozós analízisek | 156 |
Többváltozós összefüggés-vizsgálatok | 157 |
Többváltozós varianciaanalízisek | 158 |
Csoportosítási eljárások | 159 |
A számítógép használata az állattenyésztési kutatásban | 159 |
Ajánlott irodalom | 161 |
Az állatgenetikai kísérletek tervezése és értékelése (Tóth Sándor) | 163 |
Az állatgenetikai kísérletek fogalmának értelmezése | 163 |
A genetikai modellekkel kapcsolatos általános feltételezések | 163 |
A minőségi tulajdonságok tanulmányozásának módszerei | 163 |
A mennyiségi tulajdonságok tanulmányozásának módszerei | 163 |
Kísérleti elrendezés a genetikai variancia becslésére | 163 |
Az állattenyésztés kísérletekben használatos biometriai módszerek | 165 |
Lineáris korrelációk | 170 |
Lineáris regressziók | 173 |
Többszörös lineáris korrelációk és regressziók | 173 |
A "Path"-koefficiensek | 173 |
Varianciakomponensek | 175 |
Kovarianciakomponensek | 175 |
Az ismétlődhetőségi érték fogalma és számítása | 175 |
Egyedenkénti azonos számú megfigyelés | 176 |
Egyedenként eltérő számú megfigyelés | 178 |
Az ismétlődhetőségi koefficiens felhasználása | 178 |
Az öröklődhetőségi koefficiens becslése varianciakomponensek segítségével | 179 |
Egyszeres osztályozás | 179 |
h2 számítás, hierarchikus kísérlet kísérleti elrendezés, (többszörös osztályozás) | 185 |
Ivadék-szülő regresszió és az öröklődhetőségi érték | 192 |
A h2 számításhoz szükséges állatlétszám tervezése | 198 |
A fenotípusos, a genetikai és a örnyezeti korrelációk becslése | 201 |
A korrelációk becslése hierarchikus kísérleti elrendezéssel | 202 |
A korrelációk becslése szülő-ivadék kovarianciák segítségével | 211 |
A szelekciós folyamatok tervezése | 215 |
A genetikai változások becslése egyetlen mennyiségi tulajdonság és az egyed saját teljesíményére alapozott szelekciójával | 218 |
A szelekciós differenciál súlyozása | 219 |
A családszelekció | 220 |
A testvérszelekció | 221 |
A kombinált szelekció | 222 |
A különböző szelekciós módszerek hatékonysága | 222 |
A korrelációban levő tulajdonságok változása a szelekció hatására | 222 |
A genetikai változás becslésének gyakorlati módszere | 224 |
A szelekciós indexek szerkesztésének elvei | 224 |
Indexszerkesztés két jellegvonás esetében | 227 |
Indexszerkesztés mátrix algebra segítségével | 227 |
A tenyészértékbecslés elmélete és gyakorlata | 228 |
Tenyészértékbecslés az egyed teljesítménye alapján | 229 |
Tenyészértékbecslés az ősök fenotípusa alapján | 232 |
Tenyészértébecslés az oldalági rokonok és az ivadékok fenotípusa alapján | 232 |
Tenyészértékbecslés az ősök ismételt teljesítményének figyelembevételével | 233 |
A tenyészérték megállapítása a szarvasmarha tenyésztésben | 234 |
A bikaindexek | 235 |
A tehénindexek | 239 |
A tenyészérték standard hibája | 241 |
A sertésállományok ivadékvizsgálatának tervezése | 242 |
A baromfipopulációk genetikailag optimálils tenyészstruktúrája | 244 |
A tenyészállományok gazdasági szempontból optimális összetételének vizsgálata | 245 |
A kombinációs képesség értékelésének módjai | 246 |
Ajánlott irodalom | 250 |
A takarmányok kémiai vizsgálatának tervezése és kiértékelése (Gundel János) | 253 |
Mintavétel a vizsgálati anyagból | 256 |
A minta előkészítése | 258 |
Takarmányozás | 259 |
Néhány speciális vizsgálati módszer | 260 |
A laboratóriumi eredmények értékelése | 265 |
Ajánlott irodalom | 267 |
Az emésztésélettani vizsgálatok tervezése és értékelése (Juhász Balázs-Ifj. Baintner Károly-Szegedi Béla) | 268 |
Műtétek az emésztés kísérleti vizsgálatára | 269 |
A nyálmirigy kísérleti műtétei | 270 |
Gyomorműtétek | 270 |
Bélműtétek | 272 |
A hasnyálmirigy műtétei | 273 |
Epeműtétek | 274 |
Előgyomor-műtétek | 275 |
Az oltógyomor műtétei | 276 |
Bélműtétek kérődzőkben | 277 |
Az emésztőnedvek analízise | 277 |
A nyál vizsgálata | 277 |
Gyomoremésztés vizsgálata | 283 |
Az emésztőrendszerben előforduló enzimek aktivitásának meghatározása | 294 |
Általános szempontok | 294 |
Részletes rész | 297 |
Ajánlott irodalom | 304 |
Az anyagforgalmi kísérletek tervezése és lebonyolítása (Regusné Mőcsényi Ágnes) | 307 |
Az anyagforgalmi kísérletek célja | 307 |
Az anyagforgalmi kísérletek lebonyolítása | 310 |
A kísérleti csoportok kialakítása | 310 |
A takarmány előkészítése és kimérése | 311 |
Az állatok mérlegelése | 312 |
Etetés és itatás | 312 |
A bélsár és a vizelet gyűjtése, tárolása és vizsgálathoz való előkészítése | 313 |
Patkány-anyagforgalmi kísérletek | 313 |
Sertés-anyagforgalmi kísérletek | 314 |
Baromfi-anyagforgalmi kísérletek | 316 |
Juh-anyagforgalmi kísérletek | 320 |
Szarvasmarha-anyagforgalmi kísérletek | 321 |
Az anyagforgalmi kísérletek eredményeinek kiszámítása | 324 |
A kihasználási együttható kiszámítása | 326 |
A N-mérleg megállapítása | 328 |
A fehérjék biológiai értékének és valódi emészthetőségének kiszámítása | 329 |
Az energiaforgalom megállapítása | 330 |
Az ásványianyag-forgalom megállapítása | 330 |
Ajánlott irodalom | 334 |
Az ökológiai kísérletek tervezése és értékelése (Ádám Tamás) | 336 |
Az ökológiai kísérletek főbb típusai | 337 |
A biotikus tényezők | 338 |
Az abiotikus tényezők | 339 |
Az állatok reakciói a környezetre | 349 |
A genotípus-környezet interakció vizsgálata | 362 |
A kísérleti terv elkészítése | 363 |
A kísérleti módszer megválasztása | 363 |
A megfigyelések száma és a vizsgálatok időtartama | 367 |
A kísérleti feltételek biztosítása | 368 |
A kísérletekben használt eszközök és készülékek | 369 |
A kísérlet lebonyolítása | 374 |
A kísérleti útmutató | 375 |
A kísérleti adatok értékelése. Következtetések | 376 |
Ajánlott irodalom | 376 |
Az etológiai kísérletek tervezése és lebonyolítása (Czakó József) | 378 |
Az etológiai kísérletek tárgya | 378 |
A viselkedési formák | 379 |
A viselkedésvizsgálatok módszerének általános szempontjai | 382 |
A gazdasági állatok viselkedésének mérésére alkalmas módszerek | 383 |
Közvetlen megfigyelés, észlelés | 383 |
Mechanikus felvétel a táplálkozási életmegnyilvánulások meghatározására | 384 |
Mechanikus mozgásfeltétel | 385 |
Felvétel képsorozattal | 386 |
Fotocella (fénysorompó) | 387 |
Telemetrikus berendezés | 388 |
A "fekete doboz"-analízis felhasználása a viselkedés meghatározására | 389 |
A viselkedési kísérletek megtervezése | 390 |
Megfigyelések az alkalmazott etológiai vizsgálatokban | 390 |
A módszer megválasztása | 390 |
A mérőskála kijelölése | 391 |
A kísérletek elrendezése | 391 |
A megfigyelések számának megállapítása | 393 |
A megfigyelési időközök megállapítása | 395 |
A társas rangsor megállapítása | 396 |
A stresszhatás vizsgálata | 398 |
A tanulási képesség vizsgálata | 399 |
Ajánlott irodalom | 400 |
A szarvasmarha-takarmányozási kísérletek lebonyolítása (Herold István) | 401 |
A kísérlet elrendezése | 401 |
Szakaszos kísérlet | 401 |
Csoportos kísérlet | 403 |
Ciklikus elrendezésű kísérletek | 404 |
Kombinált elrendezésű kísérlet | 404 |
A kísérleti állatok kiválasztása | 404 |
Állatlétszám, csoportszám | 406 |
Elhelyezés, berendezés | 406 |
Etetési kísérlet | 406 |
Istállóklíma, világítás, almozás | 408 |
A szarvasmarha táplálóanyag- és ásványianyag-szükséglete | 408 |
Alapvető takarmányozási igények; életfenntartó szükséges | 408 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 409 |
A növekedés (nevelés) táplálóanyag-szükséglete | 411 |
A növendékmarha-hizlalás táplálóanyag-szükséglete | 412 |
A kísérleti takarmányadag összeállítása | 413 |
Az etetés techáka, az etetések száma | 414 |
Vízszükséglet és itatás | 415 |
Mérlegelés | 415 |
Kísérleti terv és kísérleti napló | 415 |
Ajánlott irodalom | 416 |
Szarvasmarhatartási kísérletek lebonyolítása (Czakó József) | 417 |
A szarvasmarhatartási kísérletek főbb típusai | 417 |
A kísérleti terv elkészítése | 420 |
A kísérleti módszer megválasztása | 421 |
A megfigyelések számának megállapítása | 421 |
A kísérleti feltételek megtervezése | 423 |
A genetikai hasonlóság | 423 |
Az ivar befolyása | 424 |
Az életkor | 424 |
A testtömeg és a tejtermelés | 425 |
A kísérletek időtartama | 425 |
A kísérlet elrendezése | 426 |
A kísérlet lebonyolítása | 426 |
Kísérleti útmutató | 426 |
Kísérleti napló | 427 |
Az adatfelvitel | 427 |
A kísérleti adatok értékelése | 429 |
Ajánlott irodalom | 430 |
A sertéstakarmányozási kísérletek tervezése és lebonyolítása (Fekete Lajos) | 431 |
A téma kiválasztása | 431 |
A hizlalási kísérletek technikai lebonyolítása | 434 |
Személyi feltételek | 434 |
A kísérletek helye, a technikai feltételek | 435 |
A kísérletbe vont állatok kiválasztása | 436 |
A csoportok kialakításának szabályai és technikája | 437 |
A hízósertések egyedi és falkás elhelyezése | 443 |
A kísérletbe vont állatok száma | 443 |
A kísérleti diéták kialakítása | 446 |
A takarmánykészlet biztosítása | 447 |
Az etetés technikája | 447 |
A kísérletek tartama | 448 |
Állategészségügyi ellenőrzés | 449 |
A hizlalási adatok | 449 |
Etológiai ellenőrzés | 450 |
A vágottáru minősítése | 450 |
Takarmányozási kísérletek tenyészkockákkal | 451 |
Takarmányozási kísérletek szopósmalacokkal | 452 |
A malac mint laboratóriumi állat | 453 |
Ajánlott irodalom | 456 |
A sertéstartási kísérletek tervezése és lebonyolítása (Wittmann Mihály) | 457 |
A sertéstartási kísérletek tárgya és főbb típusai | 457 |
A sertéstartási kísérletek tervezése | 458 |
A kísérleti feladat pontosítása | 459 |
A kísérleti módszer megválasztása | 459 |
A tulajdonságok szórásértéke | 460 |
Kísérleti modellek | 461 |
Kísérleti feltételek | 463 |
A fajta | 464 |
Az életkor | 464 |
A testtömeg | 465 |
Az ivar | 466 |
A takarmány | 466 |
A kísérlet beállításának ideje | 467 |
A kísérleti istálló kijelölése, berendezése, benépesítése | 467 |
A kísérletek végrehajtása | 469 |
Az adatfelvétel tervezése és előkészítése | 470 |
A sertések megjelölése | 472 |
Az adatgyűjtés módja és gyakorisága | 473 |
A kísérleti adatok értékelése és az eredmények értelmezése | 475 |
A kísérleti eredmények értelmezése | 476 |
A kísérleti eredmények bemutatása | 477 |
Ajánlott irodalom | 480 |
A juhkísérletek tervezése és értékelése (Gaál Mihály) | 481 |
A kísérletek általános irányelvei | 481 |
A kísérletek tervezése | 482 |
Kísérletek anyajuhokkal | 483 |
Kísérletek növendékjuhokkal | 484 |
Kísréletek választott bárányokkal | 485 |
Kísérletek szopós bárányokkal | 487 |
Kísérletek tenyészkosokkal | 489 |
A kísérletek értékelése | 491 |
Ajánlott irodalom | 492 |
A baromfifajok kísérleteinek tervezése és értékelése (Horn Péter) | 493 |
Az élőtömeg változásait vizsgáló kísérletek tervezésmódszertani elvei | 494 |
A létszám meghatározása | 495 |
Az ivari különbségek figyelembevétele | 495 |
Az elhelyezés | 497 |
A tojástermelési kísérletek tervezésének főbb kérdései | 500 |
A létszám meghatározása | 500 |
Egyéb tényezők | 501 |
A takarmányértékesítési kísérletek módszertana | 504 |
Az életképesség és az elhullási arányok értékelése | 506 |
A keltetési kísérletek módszertani alapelvei | 510 |
Ajánlott irodalom | 514 |
A vágási és a húsvizsgálati kísérletek tervezése és értékelése (Vágvölgyi Ottó-Nagy Nándor) | 515 |
A vágási és húsminősítési vizsgálatok általános elvei | 516 |
Más kísérletekhez kapcsolódó vizsgálatok | 516 |
Önálló vágási vizsgálatok | 521 |
A vágóállatok értékmérő tulajdonságainak vizsgálata | 524 |
A testtömeg (élősúly) | 525 |
A hasított test tömege | 526 |
A főtermék és összetevői | 527 |
A melléktermékek | 528 |
A hús | 528 |
A vizsgálatok mintaszáma | 530 |
A vágási vizsgálatok módszerei | 532 |
A vágómarhák vizsgálata | 533 |
A vágósertések vizsgálata | 536 |
A vágójuhok vizsgálata | 540 |
A hús vizsgálata | 541 |
A mintavétel | 542 |
A vizsgálati módszerek | 542 |
A vágás és húsvizsgálati eredmények feldolgozása és értékelése | 544 |
Ajánlott irodalom | 545 |