1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési ismeretek II.

Baromfi-, galamb-, nyúltenyésztés, méhészet, halgazdaságtan, vadgazdaságtan/Kézirat/Tanárképző Főiskolák

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 339 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 226 példányban. 22 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J 11-706.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Sándor Ferenc: Baromfitenyésztés3
A baromfitenyésztés közgazdasági jelentősége5
A baromfitenyésztés világgazdasági helyzete5
A baromfihús-termelés világgazdasági helyzete6
A tojástermelés világgazdasági helyzete7
Magyarország baromfitenyésztésének alakulása8
A baromfiak hasznosítása11
A tyúk tenyésztése13
A tyúk külleme15
A tyúk ivar és életkor szerinti elnevezései18
A tojás és képződése18
A tojás képződése és összetétele18
A kotlás22
A vedlés23
Értékmérő tulajdonságok24
Gazdasági tyúkfajták és hibridek33
A tyúk származása, háziasítása33
A tyúkfajták csoportosítása33
Tenyésztési módszerek a baromfitenyésztésben41
Tenyésztéstechnikai eljárások41
A baromfitenyésztésben alkalmazott tenyészkiválasztási módszerek42
Pároztatási eljárások43
A tyúk takarmányozása44
Különböző életkorú és hasznosítású tyúkok takarmányozása52
Keltetés56
A keltetés előkészítő munkái56
A természetes keltetés57
A mesterséges keltetés58
A csibék felnevelése66
A nagyüzemi tojástermelés70
A tyúk elhelyezése71
A gyöngytyúk tenyésztése85
A gyöngytyúk származása, háziasítása, jelentősége87
A gyöngyötyúk testalakulása87
Értékmérő tulajdonságok88
A gyöngytyúk tenyésztett változatai90
A gyöngyötyúk tenyésztése90
A pulyka tenyésztése97
A pulyka származása, háziasítása, jelentősége99
A pulyka faji sajátosságai99
A pulyka fajtái és hibridek101
Értékmérő tulajdonságok104
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása108
A pulyka takarmányozása110
A pulyka tojástermelése, keltetése113
A pulyka felnevelése, elhelyezése115
A kacsa tenyésztése121
A kacsa származása, háziasítása és haszna123
A kacsa faji sajátosságai124
A kacsa fajtái126
Értékmérő tulajdonságok130
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása133
A kacsa takarmányozása134
Keltetés139
A kacsák felnevelése140
A lúd tenyésztése147
A lúd származása, háziasítása és haszna149
A lúd faji sajátosságai150
A lúd fajtái151
A lúd értékmérő tulajdonságai154
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása158
A lúd takarmányozása160
Keltetés163
A ludak felnevelése, elhelyezése és hasznosítása164
Baromfi betegségek169
A baromfiak gyakoribb betegségei171
Takarmányozási hibákból eredő betegségek172
Fertőző betegségek174
Bogáthy András: Galambtenyésztés187
A galambtenyésztés története, népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége189
A galamb életmódja190
A galambok elnevezése, ivarának és korának meghatározása191
Ivarérettség, tenyészérettség, ivarirány192
A galambok vedlése és annak sorrendje193
A galambok értékét meghatározó tulajdonságok194
A galambok helye az állatvilág rendszerében, a fajták eredete és csoportosítása196
Hazánkban tenyésztett fajták ismertetése197
Postagalambok197
Keringő, bukó és pergőgalambok198
Díszgalambok201
Mezőre járó húsgalambok202
Mezőre nem járó húsgalambok204
A galambok takarmányozása206
A galambok elhelyezése és gondozása. A galambházak és berendezéseik208
A galambház felszerelése209
Bogáthy András: Nyúltenyésztés211
A házinyúl eredete, népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége213
A telephely megválasztása. A házinyúl elhelyezése215
A különböző ketrectípusok és azok felszerelési tárgyai218
A nagyüzemi nyúltenyésztés etetési és itatási megoldásai221
Az istállók fűtése és szellőztetése222
Az istállótér megvilágítása223
A házinyúl takarmányai224
A nyulak takarmányozása230
Hazánkban tenyésztett nyúlfajták230
Új-zélandi fehér nyúl230
A kaliforniai nyúl231
A fehér gyöngy hibrid nyúl232
A csincsilla nyúl232
A bécsi kék nyúl233
Lepketarka nyúl233
Magyar tarka nyúl234
Magyar vadas és vasderes nyúl234
Az angóra nyúl234
A nyúl hústermelése235
A hús minőségét befolyásoló tényezők236
A pecsenyenyúl előállítása236
Gyakorlati tenyésztői munkák a nyúltenyésztésben238
Az anyaváltós rendszer technológiája242
Szelekció243
Tenyészanyag kiválasztás szempontjai243
A házinyúl gyakoribb betegségei és az azok ellen való védekezés244
Fertőző betegségek244
Helytelen takarmányozás miatt fellépő betegségek245
Helytelen tartás okozta megbetegedések246
Sándor Ferenc: Méhtenyésztés249
A méhészet gazdasági szerepe és haszna251
Méz és viasztermelés252
A méhészet története253
Magyarország méhészete253
A méh és a méhcsalád254
A házi méh szervezete254
A méhcsalád256
A méhcsalád élete a kaptárban259
A méh lakása és fontosabb felszerelések261
Magyarországon elterjedt fontosabb kaptártípusok263
Méhlegelő264
A látás, szaglás és ízlelés szerepe az eleség fölkutatásában266
A méhek gyűjtőterülete267
Fontosabb méhlegelőnövényeink267
Méhfajták269
A méhészkedés megkezdésének feltételei271
Méhek kezelése271
Kaptárbontás272
A méhes helye273
Fölszerelések273
Méhészkedés megkezdése273
A méhek kezelése az első megmozdulástól betelelésig274
Termelés időszaka274
Viasztermelés274
Anyanevelés275
Méztermelés277
Rajzás és mesterséges szaporítás277
A méh tenyésztése279
A tenyészcsalád kiválasztása279
Tenyésztési módszerek a méhészetben282
Fajtatiszta tenyésztés282
Keresztezés282
Tenyésztés ellenőrzése283
A termelő méhész tenyésztő munkája283
Pároztatás módszerei a méhészetben284
A méhek betegségei és kártevői285
Nyúlós költésrothadás285
Európai vagy enyhébb költésrothadás285
Atkakór286
Gyomorvész286
Májusi vész287
Hasmenés287
Mérgezés287
A méhek egyéb kártevői287
Sándor Ferenc: Halgazdaságtan289
A magyar halászat története291
A vizek osztályozása. Víztípusok293
Gazdaságilag jelentős halaink294
Ponty294
Compó (cigányhal)295
Süllő (fogassüllő)296
Harcsa296
Csuka297
A tógazdaság297
A tógazdaság fogalma és típusai297
A tógazdaságok tavai298
A tógazdaság műtárgyai299
Halszaporítás300
A halszaporításról általában300
A ponty szaporítása301
A halastavak népesítése303
A hozamok303
A természetes hozam növelésének módszerei304
A haltermés betakarítása308
Lehalászás308
Nyári lehalászás. Folyamatos halászás309
A halak tárolása310
A halak ellenségei és betegségei311
A növényi mikroszervezetek által okozott fertőző betegségek311
Állati szervezetek által előidézett halbetegségek313
Darabetegség313
Kopoltyúférgesség313
Fekete pettyesség313
Májférgesség314
A hal-piócásság314
Pontytetvesség314
Egyéb halkártevők314
Bogáthy András: Vadgazdaságtan317
A vadgazdálkodás jelentősége319
Vadászati állattan321
Szőrmés vadak321
Szárnyas vadak325
Vadgazdaságunk kártevői327
A vadászatra alkalmas ebek327
Lőfegyvereink327
Irodalomjegyzék329
Tartalomjegyzék331
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem