kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 101 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J 11-705. |
Az állattenyésztés fogalma | 3 |
A gazdasági állatok háziasitása, tulajdonságaik öröklődése, rendszerezése | 3 |
A gazdasági állatok eredete, a háziasítás | 3 |
A háziasítás hatása a gazdasági állatainkra | 5 |
Elvadulás (dedomesztikáció) | 6 |
A környezet hatása az állati szervezetre | 6 |
Takarmányozás | 6 |
Éghajlat | 7 |
Honosulás (akklimatizáció) | 9 |
A szervezetre ható belső tényezők | 10 |
Belső elválasztásu mirigyek | 10 |
Ivarjelleg | 12 |
Ivartalanítás | 12 |
Gazdasági állataink testalakulásának jelentősége és birálata | 13 |
Az állatok kondiciója | 14 |
Az átöröklés | 14 |
A változékonyság | 15 |
Az átöröklés alapfogalmai | 15 |
Az átöröklés alaptörvényei | 16 |
Populációgenetika | 17 |
A termelési tulajdonságok átöröklődése | 18 |
A fontosabb értékmérő tulajdonságok öröklődésének sajátosságai | 19 |
A betegségek átöröklődése | 20 |
Biometriai alapfogalmak | 20 |
Gazdasági állatok rendszerezése | 22 |
A faj | 22 |
A fajta | 22 |
A fajtatisztaság. A telivér, félvér | 26 |
Alfajta, tájfajta, tenyészet, törzs, család, vérvonal | 27 |
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük | 27 |
Termelőképesség | 28 |
Termelékenység, szaporaság | 30 |
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokások | 30 |
Konstitució | 31 |
Gazdasági állataink szaporodása | 34 |
Az ivarzás | 34 |
Párzás (fedezés, hágás) | 36 |
Megtermékenyülés | 36 |
Meddőség | 37 |
Pároztatási módok | 38 |
Mesterséges termékenyítés | 39 |
A magzat fejlődése | 41 |
A vemhesség megállapításának módjai | 42 |
Elvetélés, koraellés | 43 |
Az ellés jelei és lefolyása | 44 |
Az anya és az ujszülött állat ápolása ellés után | 45 |
A növekedés és fejlődés | 46 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 47 |
A kor szerepe az állatok életében | 48 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) | 49 |
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotipus, individualitás) alapján | 51 |
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban | 51 |
Az utódellenőrzés (ivadékvizsgálat) | 52 |
A párositás alapelvei | 55 |
A tenyésztési eljárások | 56 |
Fajtatiszta tenyésztés. Vérujitás (vérfelfrissítés) | 56 |
Rokontenyésztés. Beltenyésztés | 57 |
Vérvonaltenyésztés | 58 |
Keresztezés | 58 |
Cseppvérkeresztezés | 59 |
Fajtaátalakító keresztezés | 60 |
Uj fajtát előállító keresztezés | 61 |
Haszonállat-előállító keresztezés | 62 |
Fajtahibrid előállítás | 69 |
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 70 |
A törzskönyvezés | 72 |
Az egyedi megjelölés módszerei | 73 |
Az állatok fényképezése | 74 |
Állatkiállítások | 75 |
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 76 |
Az elhelyezésiránt támasztott általános követelmények | 76 |
Az istállóépítés | 77 |
A természetszerü tartás, fészerek, karámok, kifutók | 79 |
Az állatok ápolása | 79 |
Az állatok szállítása | 90 |
Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 81 |
Állategészségügyi ismeretek | 82 |
A stress és annak hatása a termelésre | 82 |
A szervezet válaszreakcióját befolyásoló tényezők | 84 |
Az immunitás és az allergia | 86 |
A szervezet és a környezet egysége | 87 |
A betegség fogalma | 88 |
A betegség keletkezésének külső és belső feltételei | 88 |
A betegség lefolyása és kimenetele | 88 |
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 90 |
Az emésztőszervek betegségei | 91 |
Az anyagforgalom betegségei | 92 |
A fertőző betegségek | 92 |
A fertőzés módjai és utjai | 92 |
A fertőző betegségek megelőzése | 93 |
Az élősködők és az élősködés | 94 |
A paraziták kártétele a gazdaállat szervezetében | 95 |
Irodalom | 96 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.