1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési ismeretek gazdálkodóknak

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés11
Szarvasmarha-tenyésztés (Tőzsér János, Bedő Sándor, Kovács Alfréd)12
A szarvasmarha-tenyésztés náhány általános jellemzője12
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint13
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai14
Szarvasmarhafajták15
Tenyésztésszervezés18
A tenyészcél meghatározása18
A fajta, ill. a genotípus kiválasztása19
A tenyésztési eljárás megválasztása19
A teljesítményvizsgálat és a tenyészkiválasztás20
A termelés-ellenőrzés23
Az ellés és az újszülött borjú nevelése28
Az ellés előkészítése és az ellés28
Az újszülött borjú ápolása30
A borjú táplálása a föcstejes időszakban30
Tejfélék és tejpótló készítmények33
A tejpótlő és tejpótló készítmények33
A tej és a tejpótló tápszerek előkészítése etetésre37
Tejitatási előirányzatok38
A borjak etetése szilárd takarmányokkal40
A választott borjak takarmányozása és tartása42
A tejelő tehén takarmányozása49
Zöldtakarmányok49
Silózott takarmányok, szilázsok53
Szénafélék52
A tartástechnológia fogalma58
Általános javaslatok különböző szarvasmarha-tartási technológiák alkalmazásához58
Általános irányelvek59
Épületek és berendezések59
Tartástechnológia-üzemeltetés60
A környezetterhelés megítélése61
A borjak elhelyezése61
A növendék üszők elhelyezése63
A növendék bikák elhelyezése64
A tehenek elhelyezése, gondozása65
Javaslatok66
Tejgazdaság (Bedő Sándor)71
A tej fogalma és összetétele71
A tejképződés72
A fejhetőség73
A tejmennyiség76
A tej összetétele77
A tej kezelése80
A tejkezelés műveletei80
Sertéstenyésztés (Wittmann Mihály)82
A sertés kor- és ivar szerinti elnevezése, fogalommeghatározások82
A hazai sertésfajták és hibridek termelőképessége 1998-ban83
A sertési gyakorlati takarmányozása84
A tenyészkocák takarmányozása84
A malacok elválasztása87
A tenyészkanok tartása88
A kocák tartása89
Az üres kocák tartása89
A vemhes kocák tartása90
A szoptató kocák tartása90
A malacok utónevelése91
A malacok elhelyezése az utónevelés folyamán92
A hízósertések tartása93
A sertés férőhelyigénye94
Rácspadozatok95
A hízósertések takarmányozása96
Sertések vágáskori minősítése98
Vágott állapotban minősített sertés99
A hazai sertéstenyésztés szervezete99
Elismert sertéstenyésztési szervezetek100
Mesterséges termékenyítő állomások100
Juhtenyésztés (Bedő Sándor, Póti Péter)101
A juhok kor- és ivar szerinti elnevezése101
A hazai szempontból jelentősebb juhfajták, és értékmérő tulajdonságaik 101
A tenyésztés103
A tenyészcél meghatározása103
Adatgyűjtés, törzskönyvezés105
Tenyészértékbecslés106
Tenyésztési eljárások107
Báránynevelés és -hizlalás110
A bárányhizlalás módszerei111
Az anyajuhok és a kosok takarmányozása és táplálóanyag-szükséglete113
Tejtermelés125
A juhtej összetétele, kémiai és biológiai tulajdonságai125
A juhok tartástechnológiája128
A telephely kijelölésének szempontjai128
A juhtartó telepekkel szembeni igények129
A juhtartó épületek és telepek berendezése131
Csülökápolás133
A farkalás134
Legeltetés134
A juhok gyepigénye135
A juhlegeltetés irányelvei136
A juhlegelők állateltartói képessége137
A legeltetés szervezése, kivitelezése138
A legeltetés technológiája139
A juhlegeltetés szabályai142
Anyajuhhasználat és állományrotáció143
Kecsketenyésztés (Bedő Sándor, Buzás Attila, Póti Péter)146
A kecsketenyésztés jelentősége146
A kecske eredete és domesztikációja147
Küllemi bírálat148
Kecskefajták148
Magyar parlagi kecske148
Saanen (Szánen, vagy szánentáli) kecske148
Bajor barna kecske (német nemesített vagy őzbarna fajta)149
Toggenburgi kecske149
Anglo-núbiai kecske149
Alpesi kecske149
A tenyésztés módszerei150
Tenyésztésszervezés152
Takarmányozás153
A kecske emésztési sajátosságai153
Takarmányozási technológia155
Legeltetés156
Száraz takarmányozás158
Mesterséges gidanevelés159
Tartástechnológia161
Tejtermelés162
A fejés technológiája161
Kézi fejés163
Gépi fejés163
Egészségügyi tennivalók165
A kecsketej feldolgozása166
Joghurt166
Túró167
Sajtkészítés167
Lótenyésztés (Szabó József, Mészáros Gyula)169
A ló származása, őse háziasítása, rokonfajai169
A ló kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése170
A lófajták csoportosítása, fontosabb fajták és típusok171
Melegvérű lófajták171
Hidegvérű lófajták172
A sodrott ló173
Pónifajták173
A ló mozgásának törvényszerűségei174
Az egyensúly és a mozgás174
A ló külleme és mozgása177
Pata, patkolás, patkótípusok178
Lószínek, színcsoportok180
A fej és a láb színjegyei181
A ló vételárát módosító főbb tényezők183
A ló életkora183
A végtagon látható elváltozások183
A ló elhelyezése, tartása184
A ló takarmányozása186
Táplálkozási, emésztési sajátosságok186
A ló használata190
A gazdasági állatok szaporodásáról (Látits György)193
A gazdasági állatok kora tenyésztésbe vételkor194
A tenyészállat-nevelés szaporodásbiológiai szempontjai195
Az ivari ciklus, ivarzás196
Az ivarzás197
Az ivarzás tüneteinek részletesebb ismertetése198
A szarvasmarha ivarzása198
A sertés ivarzása200
A juh és a kecske ivarzása204
Az anyajuhok és a kecskék ivarzásának hormonális szabályozása207
A ló ivarzása208
Termékenyítési módok211
A szarvasmarha termékenyítése211
A sertés termékenyítése211
A juh és a kecske termékenyítése212
A ló termékenyítése215
A vemhesség215
A szarvasmarha méhen belüli fejlődésének kritikus időszakai217
A sertésmagzatok méhen belüli fejlődése218
Az anyajuhok vemhességvizsgálata219
Az ellés222
A szarvasmarha ellése223
A sertéskoca fialása227
Az anyajuhok és a kecskék ellése229
Az ellést követő teendők233
A szarvasmarha ellátása ellés után233
A sertés fialást követő ellátása233
Az anyajuh és a kecske ellés utáni kezelése234
A kanca ellátása ellés után234
Az involúció235
Irodalom238
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem