kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 238 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-356-358-5 |
Bevezetés | 11 |
Szarvasmarha-tenyésztés (Tőzsér János, Bedő Sándor, Kovács Alfréd) | 12 |
A szarvasmarha-tenyésztés náhány általános jellemzője | 12 |
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint | 13 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 14 |
Szarvasmarhafajták | 15 |
Tenyésztésszervezés | 18 |
A tenyészcél meghatározása | 18 |
A fajta, ill. a genotípus kiválasztása | 19 |
A tenyésztési eljárás megválasztása | 19 |
A teljesítményvizsgálat és a tenyészkiválasztás | 20 |
A termelés-ellenőrzés | 23 |
Az ellés és az újszülött borjú nevelése | 28 |
Az ellés előkészítése és az ellés | 28 |
Az újszülött borjú ápolása | 30 |
A borjú táplálása a föcstejes időszakban | 30 |
Tejfélék és tejpótló készítmények | 33 |
A tejpótlő és tejpótló készítmények | 33 |
A tej és a tejpótló tápszerek előkészítése etetésre | 37 |
Tejitatási előirányzatok | 38 |
A borjak etetése szilárd takarmányokkal | 40 |
A választott borjak takarmányozása és tartása | 42 |
A tejelő tehén takarmányozása | 49 |
Zöldtakarmányok | 49 |
Silózott takarmányok, szilázsok | 53 |
Szénafélék | 52 |
A tartástechnológia fogalma | 58 |
Általános javaslatok különböző szarvasmarha-tartási technológiák alkalmazásához | 58 |
Általános irányelvek | 59 |
Épületek és berendezések | 59 |
Tartástechnológia-üzemeltetés | 60 |
A környezetterhelés megítélése | 61 |
A borjak elhelyezése | 61 |
A növendék üszők elhelyezése | 63 |
A növendék bikák elhelyezése | 64 |
A tehenek elhelyezése, gondozása | 65 |
Javaslatok | 66 |
Tejgazdaság (Bedő Sándor) | 71 |
A tej fogalma és összetétele | 71 |
A tejképződés | 72 |
A fejhetőség | 73 |
A tejmennyiség | 76 |
A tej összetétele | 77 |
A tej kezelése | 80 |
A tejkezelés műveletei | 80 |
Sertéstenyésztés (Wittmann Mihály) | 82 |
A sertés kor- és ivar szerinti elnevezése, fogalommeghatározások | 82 |
A hazai sertésfajták és hibridek termelőképessége 1998-ban | 83 |
A sertési gyakorlati takarmányozása | 84 |
A tenyészkocák takarmányozása | 84 |
A malacok elválasztása | 87 |
A tenyészkanok tartása | 88 |
A kocák tartása | 89 |
Az üres kocák tartása | 89 |
A vemhes kocák tartása | 90 |
A szoptató kocák tartása | 90 |
A malacok utónevelése | 91 |
A malacok elhelyezése az utónevelés folyamán | 92 |
A hízósertések tartása | 93 |
A sertés férőhelyigénye | 94 |
Rácspadozatok | 95 |
A hízósertések takarmányozása | 96 |
Sertések vágáskori minősítése | 98 |
Vágott állapotban minősített sertés | 99 |
A hazai sertéstenyésztés szervezete | 99 |
Elismert sertéstenyésztési szervezetek | 100 |
Mesterséges termékenyítő állomások | 100 |
Juhtenyésztés (Bedő Sándor, Póti Péter) | 101 |
A juhok kor- és ivar szerinti elnevezése | 101 |
A hazai szempontból jelentősebb juhfajták, és értékmérő tulajdonságaik | 101 |
A tenyésztés | 103 |
A tenyészcél meghatározása | 103 |
Adatgyűjtés, törzskönyvezés | 105 |
Tenyészértékbecslés | 106 |
Tenyésztési eljárások | 107 |
Báránynevelés és -hizlalás | 110 |
A bárányhizlalás módszerei | 111 |
Az anyajuhok és a kosok takarmányozása és táplálóanyag-szükséglete | 113 |
Tejtermelés | 125 |
A juhtej összetétele, kémiai és biológiai tulajdonságai | 125 |
A juhok tartástechnológiája | 128 |
A telephely kijelölésének szempontjai | 128 |
A juhtartó telepekkel szembeni igények | 129 |
A juhtartó épületek és telepek berendezése | 131 |
Csülökápolás | 133 |
A farkalás | 134 |
Legeltetés | 134 |
A juhok gyepigénye | 135 |
A juhlegeltetés irányelvei | 136 |
A juhlegelők állateltartói képessége | 137 |
A legeltetés szervezése, kivitelezése | 138 |
A legeltetés technológiája | 139 |
A juhlegeltetés szabályai | 142 |
Anyajuhhasználat és állományrotáció | 143 |
Kecsketenyésztés (Bedő Sándor, Buzás Attila, Póti Péter) | 146 |
A kecsketenyésztés jelentősége | 146 |
A kecske eredete és domesztikációja | 147 |
Küllemi bírálat | 148 |
Kecskefajták | 148 |
Magyar parlagi kecske | 148 |
Saanen (Szánen, vagy szánentáli) kecske | 148 |
Bajor barna kecske (német nemesített vagy őzbarna fajta) | 149 |
Toggenburgi kecske | 149 |
Anglo-núbiai kecske | 149 |
Alpesi kecske | 149 |
A tenyésztés módszerei | 150 |
Tenyésztésszervezés | 152 |
Takarmányozás | 153 |
A kecske emésztési sajátosságai | 153 |
Takarmányozási technológia | 155 |
Legeltetés | 156 |
Száraz takarmányozás | 158 |
Mesterséges gidanevelés | 159 |
Tartástechnológia | 161 |
Tejtermelés | 162 |
A fejés technológiája | 161 |
Kézi fejés | 163 |
Gépi fejés | 163 |
Egészségügyi tennivalók | 165 |
A kecsketej feldolgozása | 166 |
Joghurt | 166 |
Túró | 167 |
Sajtkészítés | 167 |
Lótenyésztés (Szabó József, Mészáros Gyula) | 169 |
A ló származása, őse háziasítása, rokonfajai | 169 |
A ló kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése | 170 |
A lófajták csoportosítása, fontosabb fajták és típusok | 171 |
Melegvérű lófajták | 171 |
Hidegvérű lófajták | 172 |
A sodrott ló | 173 |
Pónifajták | 173 |
A ló mozgásának törvényszerűségei | 174 |
Az egyensúly és a mozgás | 174 |
A ló külleme és mozgása | 177 |
Pata, patkolás, patkótípusok | 178 |
Lószínek, színcsoportok | 180 |
A fej és a láb színjegyei | 181 |
A ló vételárát módosító főbb tényezők | 183 |
A ló életkora | 183 |
A végtagon látható elváltozások | 183 |
A ló elhelyezése, tartása | 184 |
A ló takarmányozása | 186 |
Táplálkozási, emésztési sajátosságok | 186 |
A ló használata | 190 |
A gazdasági állatok szaporodásáról (Látits György) | 193 |
A gazdasági állatok kora tenyésztésbe vételkor | 194 |
A tenyészállat-nevelés szaporodásbiológiai szempontjai | 195 |
Az ivari ciklus, ivarzás | 196 |
Az ivarzás | 197 |
Az ivarzás tüneteinek részletesebb ismertetése | 198 |
A szarvasmarha ivarzása | 198 |
A sertés ivarzása | 200 |
A juh és a kecske ivarzása | 204 |
Az anyajuhok és a kecskék ivarzásának hormonális szabályozása | 207 |
A ló ivarzása | 208 |
Termékenyítési módok | 211 |
A szarvasmarha termékenyítése | 211 |
A sertés termékenyítése | 211 |
A juh és a kecske termékenyítése | 212 |
A ló termékenyítése | 215 |
A vemhesség | 215 |
A szarvasmarha méhen belüli fejlődésének kritikus időszakai | 217 |
A sertésmagzatok méhen belüli fejlődése | 218 |
Az anyajuhok vemhességvizsgálata | 219 |
Az ellés | 222 |
A szarvasmarha ellése | 223 |
A sertéskoca fialása | 227 |
Az anyajuhok és a kecskék ellése | 229 |
Az ellést követő teendők | 233 |
A szarvasmarha ellátása ellés után | 233 |
A sertés fialást követő ellátása | 233 |
Az anyajuh és a kecske ellés utáni kezelése | 234 |
A kanca ellátása ellés után | 234 |
Az involúció | 235 |
Irodalom | 238 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.