1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési ismeretek

A gazdaképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 502 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-356-0837
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A háziállatok anatómiája és élettana (Dr. Racskó Pál)
Az állat testtájai3
A fej tájékai 3
A törzs tájékai4
A végtagok tájékai4
A mozgásszervek rendszere5
A mozgás passzív szervei5
A mozgás aktív szervei7
Az emésztőkészülék9
Az emésztőkészülék szakaszai és az emésztés9
A vér- és a nyirokrendszer13
A vér14
A légzőszervek rendszere16
A légzőkészülék16
A kiválasztószervek rendszere18
A vese18
Az ivarszervek rendszere és a szaporodás20
A hím ivarszervek és élettani működésük20
A női ivarszervek és élettani működésük22
A szervezet hormonáli és idegrendszeri szabályozása29
A belső elválasztású mirigyek30
Az idegrendszer32
Általános állattenyésztés (Dr. Racskó Pál)
Az állattenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége35
Állattenyésztési alapfogalmak35
A gazdasági állatok rendszerezése37
A faj37
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai39
Külső értékmérő tulajdonságok39
Belső értékmérő tulajdonságok41
A gazdasági állatok tenyésztése46
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása46
Tenyésztési eljárások46
A gazdasági állatok szaporítása50
A párosítás50
Az állattartással kapcsolatos egyéb tudnivalók54
A gazdasági állatok viselkedése54
Takarmányozástan (Márkó József)
A takarmányozási ismeretek jelentősége57
A takarmányok alkotórészei57
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma58
A takarmányok szerves anyagai59
Szervetlen anyagok67
Takarmányozási alapismeretek69
A takarmányok emészthetősége69
A takarmányok táplálóértéke70
A takarmányok értékesülése72
A takarmányok minőségének megállapítása73
A takarmányok csoportosítása, ismertetése74
A takarmányok tartósítása, tárolása96
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása101
A takarmányok előkészítése etetésre101
A takarmánykiosztás módjai102
Az etetés rendje105
Az ivóvíz és az itatás módjai105
A takarmányszükséglet megállapítása, készletezése106
A gazdasági állatok táplálóanyag szükséglete107
Szarvasmarha-tenyésztés (Timári László)
A szarvasmarha-tenyésztés jelentősége 113
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint114
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai115
A szarvasmarha külső értékmérő tulajdonságai115
Belső értékmérő tulajdonságok116
Szarvasmarhafajták120
A szarvasmarhafajták hasznosításuk szerint120
A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása126
Tenyészcél, a fajta megválasztása126
Tenyésztési eljárások127
Vemhesség133
Az ellés és az ellés körüli teendők134
A szarvasmarha felnevelése, takarmányozása137
Borjúnevelés, a borjak takarmányozása138
A növendék üszők takarmányozása141
A hízómarhák takarmányozása143
A tehenek takarmányozása146
Az etetés és az itatás technikája150
A szarvasmarha tejtermelése152
Tejelválasztás, tejleadás152
Kézi fejés153
A gépi fejés munkaműveletei155
A szarvasmarha elhelyezése, gondozása161
Az elhelyezés módjai161
A szarvasmarha ápolása163
Kisgazdasági modellek166
Tejgazdaságtan
A tej jelentősége, összetétele171
A tej összetétele171
A tej minőségével szemben támasztott követelmények172
A tej szabványában foglalt minőségi jellemzői és követelményei172
Mintavétel, érzékszervi vizsgálatok176
Mintavétel176
A tej érzékszervi vizsgálata177
A tej fizikai és kémiai vizsgálatai177
Tejtermékek készítése184
Aludttej készítése184
Tejföl és túró készítése184
Kefír készítése185
Sajtkészítés185
Juhgomolya, zsendice és orda készítése185
Sertéstenyésztés (Dr. Racskó Pál)
A sertés gazdasági értéke és jelentősége189
A sertés származása, háziasítása190
A sertés ivar, kor és hasznosítás szerinti elnevezése190
A sertés külső értékmérő tulajdonságai191
A testalakulás megítélése191
A sertés belső értékmérő tulajdonságai198
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság198
A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok198
A hízékonysági és vágási teljesítmények201
Sertésfajták és hibridek203
Nagy fehér hússertés fajtacsoport203
Lapály (landrace - lándrász) fajtacsoport205
Egyéb sertésfajták208
Hazai hibridek211
A sertés tenyésztése213
A tenyészirány és a fajta megválasztása213
Tenyésztési eljárások213
A sertés tenyészértékének becslése217
A sertés takarmányozása219
A sertés takarmányozásának általános elvei219
A takarmányozás technológiája, az etetés módszere221
A sertés szaporítása223
A koca ivarzása223
A vemhesítés225
A fialások gyakorisága, a kocaforgó226
A tenyészkanok takarmányozása és ápolása228
Az üres és vemhes kocák takarmányozása, ápolása és elhelyezése229
A fialás230
A malacelválasztás234
A sertés hizlalása237
A hizlalást befolyásoló tényezők237
A sertés hústermelése, a hizlalási módok240
A sertés elhelyezése245
A sertéstartás épületeivel szemben támasztott követelmények246
Lótenyésztés (Komjáthy György)
Az ismeretek fontossága a ló tartásában és tenyésztésében251
A dézsaelmélet251
A ló tenyésztése253
A tenyészcél meghatározása253
A tenyészanyag kiválasztása255
Párosítás264
Szaporítás264
Ellés267
Felnevelés267
A ló tartása268
A lovak elhelyezése268
A lovak takarmányozása270
Egészségvédelem271
Lovas idegenforgalom274
Juhtenyésztés (Dr. Racskó Pál)
A juhtenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége277
A juh háziasítása278
A juh elnevezése ivar és kor szerint278
Gyapjúismeret278
A bunda alkotórészei278
A juh értékmérő tulajdonságai283
A juh testalakulása283
A juh értékmérő tulajdonságai285
Juhfajták287
Ősi fajtáink287
Merinó fajtacsoport288
Gyapjútermelő fajta291
Hústermelő fajták292
Szapora fajta293
A juh tenyésztése294
A tenyészirány és a fajtakérdés294
A juh szaporítása297
A párosítás és a pároztatás297
A tenyészjuhok előkészítése pároztatásra298
Az üzekedés jelei, tartama, ismétlődése299
Az ellés időpontjának megválasztása, az ellés szervezése300
A vemhesség301
Az ellés és az ellés körüli teendők301
A juh felnevelése302
Az újszülött és a szopós bárányok nevelése302
A bárányok elválasztása, a választott bárányok nevelése és takarmányozása303
A tenyésztésre szánt növendék nevelése, takarmányozása305
A juh takarmányozása305
A juh táplálóanyag-szükséglete305
A juhok takarmányai307
A juhok legeltetése307
A juhok hasznosítása309
A gyapjútermelés309
A hústermelés312
A tejtermelés314
A juhok elhelyezése316
A juhakol (hodály)316
A juhakol berendezései317
Baromfi-, nyúl-, prémesállat-tenyésztés (Maknics Zoltán)
Általános baromfitenyésztési ismeretek319
A baromfitenyésztés jelentősége319
A baromfifélék elvevezése kor, ivar és hasznosítás szerint319
A baromfi szervezetének sajátosságai320
A baromfi értékmérő tulajdonságai324
Tyúktenyésztés
A tyúkfajták és a hibridek329
A tyúk tenyésztése336
A pecsenyecsirke-hizlalás tartástechnológiája337
Természetes csibenevelés337
Mesterséges csibenevélés337
Az árutojás-termelés345
A nevelés szakasza346
A tojástermelés szakasza346
Szülőpártenyésztés351
Lúdtenyésztés
A lúd értékmérő tulajdonságai353
A tojástermelő képesség353
Hizlalhatóság és a májtermelő képesség353
Lúdfajták, hibridek 354
A pecsenyeliba-tartás technológiája355
A pecsenyeliba nevelése355
A lúdhizlalás, libamájtermelés357
A lúd tolltermelése359
Kacsatenyésztés
A kacsa értékmérő tulajdonságai361
A tojástermelő képesség361
A hústermelő képesség361
Kacsafajták, hibridek a pecsenyekacsa tartástechnológiája363
A pecsenyekacsa nevelése363
Pulykatenyésztés
A pulyka értékmérő tulajdonságai369
A testtömeg369
A hústermelő képesség369
Pulykafajták, hibridek369
A pecsenyepulyka tartástechológiája371
Pulykahizlalási módszerek371
Gyöngytyúktenyésztés
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai375
A hústermelő képesség375
A tojástermelő képesség375
Gyöngytyúkfajták és hibridek375
Gyöngytyúktartás extenzív körülmények között376
Istállók376
Környezetszabályozás377
Takarmányozás377
Keltetéstan
Természetes keltetés379
Mesterséges keltetés380
A tenyésztojás380
Keltetőgépek381
A keltetés technológiája382
Galambtenyésztés
A galamb életmódbeli sajátosságai387
A galamb értékmérő tulajdonságai388
A szaporaság388
A hústermelő képesség388
A takarmányértékesítő képesség388
A galamb hasznosítási típusai, galambfajták389
Röpgalambok389
Díszgalambok389
Gazdasági (haszon) galambok389
A galambok tenyésztése390
Pároztatás390
Tenyészésztési módszerek390
A galambok elhelyezése391
A galambok takarmányozása393
Nyúltenyésztés
A nyúl elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint395
A nyúl szervezetének felépítése, sajátosságai395
A nyúl szaporodása397
A nyúl köztakarója397
A nyúl értékmérő tulajdonságai398
A hústermelő képesség398
A takarmány398
A prém minősége399
A nyúl tenyésztése399
Pároztatás399
A vemhesség vizsgálata399
Az ellés399
Az elválasztás400
A tenyészegyedek kiválasztása400
Ivarmeghatározás400
Tenyésztési eljárások400
Házinyúlfajták és hibridek401
Házinyúlfajták401
Hibird nyulak403
A nyúl elhelyezése és tartása404
Szabadtartásos nyúltelep405
Zárt tartás405
A húsnyúl előállítása410
Takarmányozás410
A baromfifélék és a nyúl elsődleges feldolgozása412
A baromfi elsődleges feldolgozása412
A házinyúl feldolgozása414
Prémesállat-tenyésztés
A prémesállatok csoportosítása417
Rágcsáló prémesállatok417
A ragadozó prémesállatok420
Méhészeti alapismeretek (Dr. Racskó Pál)
A méhészet jelentősége423
A méhcsalád424
A munkásméhek425
A herék425
Az anya425
A méhkaptárak és méhészeti eszközök426
Méhlakás426
Méhészeti eszközök és felszerelések427
A méhcsalád gondozása, termeltetés428
A fejlődés időszaka428
A termelés időszaka429
A méhek szaporítása és a betelelés431
Rajzás431
Mesterséges szaporítás431
Söprött raj431
Röptetett raj431
A betelelés432
Állat-egészségügyi és higiéniai ismeretek (Dr. Mentes Katalin)
Állat-egészségügyi és higiéniai alapismeretek433
A betegség kifejlődése és általános tünetei433
Az egészséges és a beteg állat fogalma433
A betegség keletkezésének okai434
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei438
Az állatok betegségei444
A fertőző betegségek444
A fertőző betegségek gyógyítása445
A fertőző betegségek megelőzése446
A fertőző betegségek leküzdése449
A fertőzéstől való mentesítés449
A baktériumok okozta betegségek449
Vírusok okozta betegségek456
A gombák által okozott betegségek461
A paraziták okozta betegségek462
Nem fertőző betegségek467
A szaporodásbiológiai rendellenességek473
Az elléssel kapcsolatos megbetegedések475
Elsősegélynyújtás, gyógyszerbeadások, egyszerűbb beavatkozások477
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem