kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 439 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A sertés domesztikációja | 17 |
A sertés népgazdasági jelentősége | 19 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 21 |
Első fejezet | |
A sertés külső testalakulása | |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 22 |
Méretek felvétele a sertésen | 26 |
A sertés fejlettsége és súlya | 28 |
A sertés színe, bőre és szőrzete | 29 |
A sertés testrészei | 31 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 40 |
Második fejezet | |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 42 |
Szaporaság | 42 |
Tejtermelő-képesség | 44 |
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 44 |
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség | 45 |
A sertés vágóértéke | 47 |
Átörökítőképesség | 47 |
Harmadik fejezet | |
A sertés fajtái | |
A mangalica | 49 |
Magyar fehér hússertés | 53 |
Berkshire sertés | 56 |
A cornwall (large black) | 58 |
Egyéb fajták | 59 |
Negyedik fejezet | |
A sertés tenyésztése | |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 67 |
A tenyészkoca kiválasztása | 69 |
A tenyészkan kiválasztása | 71 |
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 71 |
A sertések törzskönyvezése | 78 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 78 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 78 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 80 |
A küllemi bírálat előfeltételei | 82 |
Törzskönyvi osztályok | 82 |
Törzskönyvi osztályba sorolás | 82 |
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása | 83 |
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 84 |
A vágóérték megállapítása | 87 |
Ötödik fejezet | |
A sertés takarmányozása | |
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 90 |
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 91 |
A sertés takarmányai | 93 |
A sertés legeltetése | 93 |
Zöldtakarmányok | 95 |
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 96 |
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 96 |
Nedves ipari melléktermékek | 97 |
Magvak | 98 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 99 |
Állati eredetű takarmányok | 100 |
Konyhamoslék | 100 |
Hatodik fejezet | |
A sertésistállók és berendezése | |
Általános irányelvek | 101 |
Az istállók alapterülete | 102 |
A sertésistállók elhelyezése | 03 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 103 |
A kifutók | 104 |
A fiaztató | 105 |
A szabad szállások mint fiaztatók | 107 |
A tenyészkanok istállója | 108 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 109 |
Egyéb épületek | 109 |
Vályúk és etetőhelyek | 110 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 110 |
Hetedik fejezet | |
A sertés szaporítása | |
A koca ivarzása | 111 |
A pároztatás | 112 |
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 114 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 116 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 118 |
Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 122 |
A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 124 |
A szopós malacok gondozása és táplálása | 128 |
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 132 |
A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 135 |
Nyolcadik fejezet | |
A sertés hizlalása | |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 140 |
Húsra hízlalás | 142 |
Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 142 |
Zsírra hizlalás | 147 |
Idősebb süldők zsírra hizlalása | 148 |
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 149 |
Tőkesertések hizlalása | 151 |
Öreg sertések hizlalása | 153 |
Makkoltatás | 155 |
LÓTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A lótenyésztés jelentősége | 159 |
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 160 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 162 |
A ló származása, fajrokonai | 163 |
A lófajták csoportosítása | 163 |
Első fejezet | |
A ló megítélése | |
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 165 |
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 166 |
A bírálat | 166 |
A méretek felvétele | 167 |
A kültakaró, szín és jegyek | 169 |
A testtájak alakulásai | 172 |
A fej és részei | 172 |
A fej egészében | 175 |
A nyak | 176 |
A mar | 177 |
A hát | 177 |
Az ágyék | 178 |
A far | 178 |
A farok | 179 |
A mellkas | 180 |
A has | 181 |
A nemiszervek | 181 |
Az elülső végtagok | 182 |
A hátulsó végtagok | 187 |
A lábállás | 189 |
A ló mozgása | 192 |
Rendellenes járásformák | 192 |
A lépés | 193 |
A poroszkálás | 193 |
Az ügetés (trab) | 193 |
A vágta (galopp) | 194 |
Az ugrás | 195 |
Az úszás | 195 |
A ló életkorának megállapítása | 195 |
Második fejezet | |
Magyarország lótenyésztésének története | |
Az ősi magyar ló kora | 200 |
Az arab ló kora | 201 |
A spanyol ló kora | 201 |
Az angol telivér kora | 201 |
A gazdasági típusra törekvés kora | 202 |
Jelenkor | 202 |
Mezőhegyes | 202 |
Nóniusz | 203 |
Mezőhegyesi félvér | 204 |
Gidran | 206 |
Bábolna | 208 |
A bábolnai arab | 208 |
Lipicai | 210 |
Kisbér | 212 |
A kisbéri félvér | 212 |
Angol telivér | 213 |
Ügető | 216 |
Hidegvérű ló | 218 |
Sodrott ló | 220 |
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron | 221 |
Egyéb fajták: ahal-tekin, anglo-arab, berber, Bugyonnij, clysdesdale, doni, haflingi, hannover-mecklenburgi, hunter, kladrubi, oldenburgi, poni, poitoui, rajani, shire, suggolk, vlagyimiri, voronyezsi | 224 |
Harmadik fejezet | |
A ló tenyésztése | |
A tenyészcél megválasztása | 225 |
A tenyészegyedek megítélésének alapja | 227 |
A tenyészkanca kiválasztása | 228 |
Származás | 228 |
Küllem | 229 |
Teljesítmény | 230 |
Utód | 231 |
A tenyészcsődör kiválasztása | 232 |
Származás | 232 |
Küllem | 232 |
Teljesítmény | 233 |
Utód | 233 |
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében | 234 |
A lovak törzskönyvezése | 234 |
A ló tenyésztésbevétele | 238 |
A nemi érettség | 238 |
A tenyészérettség | 238 |
Az ivartalanítás | 238 |
A párosítás | 239 |
Tenyésztési módozatok a lótenyésztésben | 239 |
A sárlás | 242 |
A megtermékenyítést befolyásoló tényezők | 243 |
A fedeztetés (pároztatás, ugratás) | 244 |
A fedeztetés idejének megválasztása | 245 |
A csődör nemzési ingere | 246 |
Egy csődörre hány kanca számítható? | 246 |
A mesterséges termékenyítés jelentősége | 247 |
A megtermékenyülés | 247 |
A fogamzás elmaradásának okai | 247 |
A vemhesség megállapításának módozatai | 248 |
A vemhesség tartama | 249 |
Az ellés | 249 |
A koraszülés és az elvetélés | 249 |
Az ellés előjelei | 250 |
Előkészület az elléshez | 250 |
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 250 |
A kanca ápolása ellés után | 252 |
Az újszülött csikó körüli teendők | 253 |
A csikó megítélése születés után | 255 |
Negyedik fejezet | |
A lovak takarmányozása | |
A ló takarmányai | 256 |
Legelő és a zöldtakarmányok | 256 |
Nedvdús takarmányok | 257 |
Szálastakarmányok | 258 |
Abraktakarmányok | 259 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 260 |
A ló takarmányozási rendje | 261 |
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 262 |
A szopós csikó takarmányozása | 263 |
A csikók választása utáni takarmányozása | 264 |
A csikó ménesbeni tartásának szervezése | 265 |
Igás lovak takarmányozása | 266 |
A tenyészcsődörök takarmányozása | 267 |
Ötödik fejezet | |
A lovak tartása és mozgatása | |
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 268 |
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 271 |
A ló ápolása | 271 |
Bőr- és szőrápolás | 271 |
Fürdetés, nyírás | 272 |
A pata és ápolása. Patkolás | 272 |
A ló istállója | 274 |
A csikó betanítása | 276 |
Nyereg alá tanítás | 277 |
Kocsibatanítás | 278 |
Galopp-csikók idomítása | 280 |
Az ügető csikók betanítása | 281 |
Hatodik fejezet | |
A ló munkáltatása | |
A ló használata | 282 |
A ló szerszámai | 282 |
Befogás és kifogás | 285 |
A fogat összeállítása | 286 |
Hajtás | 286 |
Nyereg alatti használat | 288 |
A ló rossz szokásai | 288 |
Függelék | |
A szamár tenyésztése | 291 |
Az öszvér | 293 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A baromfi származása és domesztikációja | 301 |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 302 |
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 303 |
Első fejezet | |
Baromfitenyésztéstani alapismeretek | |
A baromfi külső testalakulása | 304 |
Köztakaró | 304 |
A tollazat | 306 |
A vedlés | 307 |
Az életkor és az ivar meghatározása | 309 |
A tojás képződése | 309 |
A tojás alkotórészei | 310 |
Tojásrakás időszaki megoszlása | 312 |
A tojás osztályozása és raktározása | 313 |
A kotlás | 314 |
Második fejezet | |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | |
Termékenység | 315 |
Keltethetőség | 316 |
Ellenállóképesség és igénytelenség | 317 |
Egészségi állapot (életerő) | 318 |
Testnagyság | 318 |
Kotlás (költési láz) | 318 |
A tojástermelő-képesség | 319 |
Hústermelő-képesség | 321 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 321 |
Harmadik fejezet | |
Tenyésztési módszerek a baromfi tenyésztésében | |
Fajtatiszta tenyésztés | 322 |
Keresztezések | 322 |
A tenyészkiválasztás módszerei | 324 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 325 |
Törzskönyvezés | 326 |
A pároztatás módjai | 327 |
A baromfi minősítése és selejtezése | 328 |
Törzsállomány kialakítása | 329 |
Negyedik fejezet | |
A keltetés | |
A keltetőtojások gyűjtése, tárolása és szállítása | 331 |
A természetes keltetés | 331 |
A mesterséges (gépi) keltetés | 332 |
A keltetőgép szerkezete és működési elve | 333 |
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 336 |
A tojások lámpázása | 338 |
Csibék kelése, kiszedése és szállítása | 339 |
A keltetés biológiai ellenőrzése | 339 |
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása | 345 |
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 346 |
Ötödik fejezet | |
A baromfi takarmányozása | |
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete | 348 |
A baromfi fehérje-ellátása | 349 |
A baromfi ásványianyag-ellátása | 350 |
A baromfi vitaminellátása | 351 |
A baromfi takarmányai | 353 |
Növényi eredetű takarmányok | 353 |
Állati eredetű takarmányok | 354 |
Kiegészítő takarmányok | 355 |
Hatodik fejezet | |
A baromfi elhelyezése | |
A baromfitelep elhelyezése és berendezése | 356 |
Baromfiólak | 357 |
A baromfiól felszerelése és berendezése | 360 |
Baromfikifutók | 361 |
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése | 362 |
Hetedik fejezet | |
A tyúk tenyésztése | |
Tyúkfajták | 363 |
A magyar parlagi tyúk | 363 |
A magyar tyúk nemesített változatai | 363 |
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták | 368 |
Csibenevelés | 370 |
Természetes csibenevelés | 370 |
Mesterséges csibenevelés | 371 |
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés | 378 |
Növendékek fölnevelése | 379 |
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 380 |
Ipari tojástermelés | 381 |
A tyúkfélék hizlalása | 386 |
A vágottbaromfi minősítése | 389 |
Nyolcadik fejezet | |
A gyöngytyúk tenyésztése | |
A gyöngytyúk fajtái | 390 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 391 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 391 |
A gyöngytyúk hasznosítása | 392 |
Kilencedik fejezet | |
Pulykatenyésztés | |
A pulyka fajtái | 393 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 394 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 395 |
A pulyka hasznosítása | 397 |
Tizedik fejezet | |
Kacsatenyésztés | |
A kacsa fajtái | 398 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 400 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 404 |
A kacsa hasznosítása | 405 |
Tizenegyedik fejezet | |
Lúdtenyésztés | |
A lúd fajtái | 407 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 409 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 411 |
A lúd hús-, zsír- és májtermelése | 413 |
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása | 415 |
A lúd tolltermelése | 415 |
Tizenkettedik fejezet | |
Galambtenyésztés | |
A legismertebb galamfajták | 416 |
A galamb elhelyezése | 417 |
A galamb takarmányozása | 418 |
Szaporítás | 418 |
A galamb hasznosítása | 419 |
Függelék | |
A nyúl tenyésztése | |
A hazánkban tenyésztett nyúlfajták | 420 |
Szaporítás | 422 |
A nyulak elhelyezése | 422 |
A házinyúl termékeinek értékesítése | 423 |
Irodalom | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.