SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A sertés domesztikációja | 17 |
A sertés népgazdasági jelentősége | 19 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 21 |
A sertés külső testalakulása | |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 23 |
Méretek felvétele a sertésen | 28 |
A sertés fejlettsége és súlya | 30 |
A sertés színe, bőre és szőrzete | 31 |
A sertés testrészei | 32 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 41 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 44 |
Szaporaság | 44 |
Tejtermelő-képesség | 46 |
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 46 |
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség | 47 |
A sertés vágóértéke | 49 |
Átörökítőképesség | 50 |
A sertés fajtái | |
A mangalica | 51 |
Magyar fehér hússertés | 55 |
Berkshire sertés | 58 |
A cornwall (large black) | 60 |
Egyéb fajták | 61 |
A sertés tenyésztése | |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 68 |
A tenyészkoca kiválasztása | 70 |
A tenyészkan kiválasztása | 72 |
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 72 |
A sertések törzskönyvezése | 79 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 79 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 79 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 81 |
Törzs és tenyésztési főkönyv | 82 |
A külemi bírálat előfeltételei | 83 |
Törzskönyvi osztályok | 84 |
Törzskönyvi osztályba sorolás | 84 |
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása | 85 |
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 85 |
A vágóérték megállapítása | 87 |
Baconsertés minősítése | 87 |
Tőkesertés minősítése | 89 |
Nehéz hússertések minősítése | 90 |
Zsírsertések minősítése | 90 |
A sertés takarmányozása | |
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 92 |
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 93 |
A sertés takarmányai | 94 |
A sertés legeltetése | 94 |
Zöldtakarmányok | 96 |
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 97 |
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 97 |
Nedves ipari melléktermékek | 98 |
Magvak | 98 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 100 |
Állati eredetű takarmányok | 100 |
Konyhamoslék | 101 |
A sertésistállók és berendezése | |
Általános irányelvek | 102 |
Az istállók alapterülete | 103 |
A sertésistállók elhelyezése | 104 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 104 |
A kifutók | 105 |
A fiaztató | 106 |
A szabad szállások mint fiaztatók | 108 |
A tenyészkanok istállója | 109 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 109 |
Egyéb épületek | 114 |
Vályúk és etetőhelyek | 114 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 115 |
A sertés szaporítása | |
A koca ivarzása | 116 |
A pároztatás | 117 |
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 119 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 121 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 123 |
Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 127 |
A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 129 |
A szopós malacok gondozása és táplálása | 133 |
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 138 |
A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 140 |
A sertés hizlalása | |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 145 |
Húsra hízlalás | 147 |
Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 147 |
Zsírra hizlalás | 152 |
Idősebb süldők zsírra hizlalása | 153 |
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 154 |
Tőkesertések hizlalása | 156 |
Öreg sertések hizlalása | 159 |
Makkoltatás | 160 |
LÓTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A lótenyésztés jelentősége | 165 |
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 167 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 168 |
A ló származása, fajrokonai | 168 |
A lófajták csoportosítása | 170 |
A ló megítélése | |
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 171 |
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 172 |
A bírálat | 172 |
A méretek felvétele | 173 |
A kültakaró, szín és jegyek | 175 |
A testtájak alakulásai | 178 |
A fej és részei | 178 |
A fej egészében | 181 |
A nyak | 182 |
A mar | 182 |
A hát | 183 |
Az ágyék | 184 |
A far | 184 |
A farok | 185 |
A mellkas | 186 |
A has | 186 |
A nemiszervek | 187 |
Az elülső végtagok | 188 |
A hátulsó végtagok | 193 |
A lábállás | 195 |
A ló mozgása | 197 |
Rendellenes járásformák | 198 |
A lépés | 199 |
A poroszkálás | 199 |
Az ügetés (trab) | 199 |
A vágta (galopp) | 200 |
Az ugrás | 201 |
Az úszás | 201 |
A ló életkorának megállapítása | 201 |
Magyarország lótenyésztésének története | |
Az ősi magyar ló kora | 205 |
Az arab ló kora | 206 |
A spanyol ló kora | 206 |
Az angol telivér kora | 206 |
A gazdasági típusra törekvés kora | 206 |
Jelenkor | 207 |
Hátastípusok | 207 |
Az arab ló | 207 |
Az angol telívér | 209 |
A kisbéri félvér | 210 |
A gidrán | 211 |
A mezőhegyesi félvér | 212 |
Melegvérű hámostípusok | 214 |
A nóniusz | 214 |
A lipicai | 215 |
Az ügető | 216 |
Hidegvérű hámostípusok | 217 |
A magyar hidegvérű | 217 |
A muraközi ló | 218 |
Sodrott ló | 219 |
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron | 221 |
Egyéb fajták | 222 |
A ló tenyésztése | |
A tenyészcél megválasztása | 224 |
A tenyészegyedek megítélésének alapja | 225 |
A tenyészkanca kiválasztása | 226 |
Származás | 226 |
Küllem | 228 |
Teljesítmény | 229 |
Utód | 230 |
A tenyészcsődör kiválasztása | 230 |
Származás | 231 |
Küllem | 231 |
Teljesítmény | 231 |
Utód | 232 |
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében | 232 |
A lovak törzskönyvezése | 234 |
A ló tenyésztésbevétele | 236 |
A nemi érettség | 236 |
A tenyészérettség | 236 |
Az ivartalanítás | 237 |
A párosítás | 237 |
A sárlás | 238 |
A fedeztetés (pároztatás, ugratás) | 239 |
A fedeztetés idejének megválasztása | 240 |
A csődör nemzési ingere | 241 |
Egy csődörre hány kanca számítható? | 241 |
A mesterséges termékenyítés jelentősége | 242 |
A megtermékenyülés | 242 |
A vemhesség megállapításának módozatai | 243 |
A vemhesség tartama | 243 |
Az ellés | 244 |
A koraszülés és az elvetélés | 244 |
Az ellés előjelei | 244 |
Előkészület az elléshez | 245 |
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 245 |
A kanca ápolása ellés után | 247 |
Az újszülött csikó körüli teendők | 248 |
A csikó megítélése születés után | 250 |
A lovak takarmányozása | |
A ló takarmányai | 251 |
Legelő és a zöldtakarmányok | 251 |
Nedvdús takarmányok | 252 |
Szálastakarmányok | 253 |
Abraktakarmányok | 254 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 255 |
A ló takarmányozási rendje | 256 |
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 257 |
A szopós csikó takarmányozása | 258 |
A csikók választása utáni takarmányozása | 259 |
A csikó ménesbeni tartásának szervezése | 261 |
Igáslovak takarmányozása | 261 |
A tenyészcsődörök takarmányozása | 262 |
A lovak tartása és mozgatása | |
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 263 |
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 265 |
A ló ápolása | 266 |
Bőr- és szőrápolás | 266 |
Fürdetés, nyírás | 267 |
A pata és ápolása. Patkolás | 267 |
A ló istállója | 269 |
A csikó betanítása | 271 |
Nyereg alá tanítás | 272 |
Kocsibatanítás | 273 |
Galopp-csikók idomítása | 275 |
Az ügető csikók betanítása | 276 |
A ló munkáltatása | |
A ló használata | 277 |
A ló szerszámai | 277 |
Befogás és kifogás | 279 |
A fogat összeállítása | 281 |
Hajtás | 281 |
Nyereg alatti használat | 283 |
A ló rossz szokásai | 283 |
Függelék | |
A szamár tenyésztése | 286 |
Az öszvér | 287 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A baromfi származása és domesztikációja | 293 |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 294 |
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 296 |
Baromfitenyésztéstani alapismeretek | |
A baromfi külső testalakulása | 297 |
Köztakaró | 297 |
A tollazat | 299 |
A vedlés | 300 |
Az életkor és az ivar meghatározása | 302 |
A tojás képződése | 303 |
A tojás alkotórészei | 304 |
Tojásrakás időszaki megoszlása | 305 |
A kotlás | 306 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | |
Termékenység | 308 |
Keltethetőség | 309 |
Ellenállóképesség és igénytelenség | 310 |
Egészségi állapot (életerő) | 310 |
Testnagyság | 310 |
A tojástermelő-képesség | 311 |
Hústermelő-képesség | 318 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 319 |
A baromfi takarmányozása | |
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete | 320 |
A baromfi fehérjeellátása | 321 |
A baromfi ásványi anyag ellátása | 322 |
A baromfi vitaminellátása | 324 |
A baromfi takarmányai | 326 |
Növényi eredetű takarmányok | 326 |
Állati eredetű takarmányok | 327 |
Kiegészítő takarmányok | 328 |
A tyúk tenyésztése | |
Tyúkfajták | 331 |
A magyar parlagi tyúk | 331 |
A magyar tyúk nemesített változatai | 331 |
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták | 336 |
Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében | 341 |
Fajtatiszta tenyésztés | 341 |
Keresztezések | 344 |
A korszerű hibridtenyésztés módszerei és alapelvei a baromfitenyésztésben (Horn A.) | 345 |
A tenyészkiválasztás módszerei | 350 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 351 |
Törzskönyvezés | 352 |
A pároztatás módjai | 353 |
A baromfi minősítése és selejtezése | 354 |
A keltetés | 355 |
A keltetőtojások gyűjtése, tárolása és szállítása | 355 |
A természetes keltetés | 355 |
A mesterséges (gépi) keltetés | 356 |
A keltetőgép szerkezete és működési elve | 357 |
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 360 |
A tojások lámpázása | 362 |
Csibék kelése, kiszedése és szállítása | 363 |
A keltetés biológiai ellenőrzése | 363 |
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása | 367 |
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 367 |
Csibenevelés | 367 |
Természetes csibenevelés | 367 |
Mesterséges csibenevelés | 369 |
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés | 376 |
Növendékek fölnevelése | 377 |
A tyúk elhelyezése | 379 |
A baromfitelep elhelyezése és berendezése | 379 |
Baromfiólak | 380 |
A baromfiól felszerelése és berendezése | 383 |
Baromfikifutók | 384 |
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése | 385 |
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 385 |
A tyúkfélék hizlalása | 386 |
A vágottbaromfi minősítése | 391 |
A tojás osztályozása és raktározása | 391 |
A tyúk tolltermelése | 392 |
Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.) | |
Nagyüzemi tartás fajtái | 395 |
A belterjes tartás különféle formái | 395 |
A tyúkok padlón tartása | 396 |
Az istálló | 396 |
Takarmányozás | 404 |
Selejtezés | 404 |
Betegségek | 405 |
A tojótyúkok ketreces tartása | 406 |
Belterjes húscsibe nevelése | 409 |
Ketreces csibenevelés | 413 |
A belterjes tartás jövője | 414 |
A gyöngytyúk tenyésztése | |
A gyöngytyúk fajtái | 415 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 416 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 417 |
A gyöngytyúk hasznosítása | 418 |
Pulykatenyésztés | |
A pulyka fajtái | 419 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 420 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 422 |
A pulyka hasznosítása | 424 |
Kacsatenyésztés | |
A kacsa fajtái | 426 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 428 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 429 |
A kacsa hasznosítása | 434 |
Lúdtenyésztés | |
A lúd fajtái | 436 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 438 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 439 |
A lúd hús-, zsír- és májtermelése | 442 |
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása | 444 |
A lúd tolltermelése | 444 |
Galambtenyésztés | |
A legismertebb galamfajták | 445 |
A galamb elhelyezése | 446 |
A galamb takarmányozása | 447 |
Szaporítás | 447 |
A galamb hasznosítása | 448 |
Irodalom | 448 |
Tárgymutató | 449 |