SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 13 |
A sertés domesztikációja | 13 |
A sertés népgazdasági jelentősége | 15 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 17 |
A sertés külső testalakulása | 15 |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 19 |
Méretek felvétele a sertésen | 24 |
A sertés fejlettsége és súlya | 26 |
A sertés színe, bőre és szőrzete | 26 |
A sertés testrészei | 29 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 38 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 40 |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 40 |
Szaporaság | 40 |
Tejtermelő-képesség | 42 |
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 42 |
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség | 43 |
A sertés vágóértéke | 45 |
Átörökítőképesség | 47 |
A sertés fajtái | 48 |
A mangalica | 48 |
Magyar fehér hússertés | 52 |
Berkshire sertés | 55 |
A cornwall (large black) | 56 |
Egyéb fajták | 58 |
A sertés tenyésztése | 66 |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 66 |
A tenyészkoca kiválasztása | 69 |
A tenyészkan kiválasztása | 70 |
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 71 |
A sertések törzskönyvezése | 77 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 77 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 77 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 80 |
Törzs és tenyésztési főkönyv | 84 |
A külemi bírálat előfeltételei | 84 |
Törzskönyvi osztályok | 84 |
Törzskönyvi osztályba sorolás | 84 |
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása | 87 |
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 87 |
A vágottáru minősítése | 89 |
Zsírsertések minősítése | 92 |
A vizsgált egyed értékelése és minősítése | 92 |
A sertés takarmányozása | 95 |
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 95 |
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 96 |
A sertés takarmányai | 97 |
A sertés legeltetése | 97 |
Zöldtakarmányok | 99 |
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 100 |
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 100 |
Nedves ipari melléktermékek | 101 |
Magvak | 101 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 103 |
Állati eredetű takarmányok | 103 |
Konyhamoslék | 104 |
A sertésistállók és berendezése | 105 |
Általános irányelvek | 105 |
Az istállók alapterülete | 106 |
A sertésistállók elhelyezése | 106 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 107 |
A kifutók | 108 |
A fiaztató | 108 |
A szabad szállások mint fiaztatók | 111 |
A tenyészkanok istállója | 111 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 112 |
Egyéb épületek | 116 |
Vályúk és etetőhelyek | 117 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 117 |
A sertés szaporítása | 119 |
A koca ivarzása | 119 |
A pároztatás | 120 |
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 122 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 124 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 126 |
Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 130 |
A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 133 |
A szopós malacok gondozása és táplálása | 136 |
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 141 |
A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 143 |
A sertés hizlalása | 147 |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 148 |
Húsra hízlalás | 151 |
Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 151 |
Zsírra hizlalás | 156 |
Idősebb süldők zsírra hizlalása | 156 |
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 158 |
Tőkesertések hizlalása | 160 |
Öreg sertések hizlalása | 162 |
Makkoltatás | 163 |
A sertés mázsálása | 164 |
A sertés szállítása | 165 |
Ajánlott irodalom | 167 |
LÓTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 171 |
A lótenyésztés jelentősége | 171 |
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 173 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 174 |
A ló származása, fajrokonai | 174 |
A lófajták csoportosítása | 176 |
A ló megítélése | 177 |
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 177 |
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 178 |
A bírálat | 179 |
A méretek felvétele | 180 |
A kültakaró, szín és jegyek | 181 |
A testtájak alakulásai | 184 |
A fej és részei | 184 |
A ló mozgása | 204 |
A lépés | 205 |
A poroszkálás | 205 |
Az ügetés (trab) | 206 |
A vágta (galopp) | 206 |
Az ugrás | 207 |
Az úszás | 207 |
A ló életkorának megállapítása | 207 |
Magyarország lótenyésztésének története | 212 |
Az ősi magyar ló kora | 212 |
Az arab ló kora | 213 |
A spanyol ló kora | 213 |
Az angol telivér kora | 213 |
A gazdasági típusra törekvés kora | 214 |
Jelenkor | 214 |
Hátastípusok | 215 |
Az arab ló | 215 |
Az angol telívér | 216 |
A kisbéri félvér | 217 |
A gidrán | 218 |
A mezőhegyesi félvér | 219 |
Melegvérű hámostípusok | 221 |
A nóniusz | 221 |
A lipicai | 222 |
Az ügető | 223 |
Hidegvérű hámostípusok | 224 |
A magyar hidegvérű | 224 |
A muraközi ló | 226 |
Sodrott ló | 226 |
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron | 228 |
Egyéb fajták | 230 |
A ló tenyésztése | 231 |
A tenyészcél megválasztása | 231 |
A tenyészegyedek megítélésének alapja | 232 |
A tenyészkanca kiválasztása | 234 |
Származás | 234 |
Küllem | 236 |
Teljesítmény | 237 |
Utód | 238 |
A tenyészcsődör kiválasztása | 238 |
Származás | 238 |
Küllem | 239 |
Teljesítmény | 239 |
Utód | 240 |
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében | 241 |
A lovak törzskönyvezése | 242 |
A ló tenyésztésbevétele | 244 |
A nemi érettség | 244 |
A tenyészérettség | 244 |
Az ivartalanítás | 245 |
A párosítás | 245 |
A sárlás | 246 |
A fedeztetés (pároztatás, ugratás) | 247 |
A fedeztetés idejének megválasztása | 248 |
A csődör nemzési ingere | 249 |
Egy csődörre hány kanca számítható? | 249 |
A mesterséges termékenyítés jelentősége | 250 |
A megtermékenyülés | 250 |
A vemhesség megállapításának módozatai | 251 |
A vemhesség tartama | 251 |
Az ellés | 252 |
A koraszülés és az elvetélés | 252 |
Az ellés előjelei | 252 |
Előkészület az elléshez | 253 |
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 253 |
A kanca ápolása ellés után | 255 |
Az újszülött csikó körüli teendők | 256 |
A csikó megítélése születés után | 257 |
A lovak takarmányozása | 259 |
A ló takarmányai | 259 |
Legelő és a zöldtakarmányok | 259 |
Nedvdús takarmányok | 260 |
Szálastakarmányok | 261 |
Abraktakarmányok | 262 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 263 |
A ló takarmányozási rendje | 264 |
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 265 |
A szopós csikó takarmányozása | 266 |
A csikók választása utáni takarmányozása | 267 |
A csikó ménesbeni tartásának szervezése | 268 |
Igáslovak takarmányozása | 269 |
A tenyészcsődörök takarmányozása | 270 |
A lovak tartása és mozgatása | 272 |
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 272 |
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 274 |
A ló ápolása | 275 |
Bőr- és szőrápolás | 275 |
Fürdetés, nyírás | 276 |
A pata és ápolása. Patkolás | 276 |
A ló istállója | 278 |
A csikó betanítása | 280 |
Nyereg alá tanítás | 281 |
Kocsibatanítás | 282 |
Galopp-csikók idomítása | 284 |
Az ügető csikók betanítása | 285 |
A ló munkáltatása | 286 |
A ló használata | 286 |
A ló szerszámai | 286 |
Befogás és kifogás | 289 |
A fogat összeállítása | 290 |
Hajtás | 291 |
Nyereg alatti használat | 292 |
A ló rossz szokásai | 293 |
Függelék | |
A szamár tenyésztése | 295 |
Az öszvér | 296 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 301 |
A baromfi származása és domesztikációja | 301 |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 302 |
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 303 |
Baromfitenyésztéstani alapismeretek | 304 |
A baromfi külső testalakulása | 304 |
Köztakaró | 305 |
A tollazat | 306 |
A vedlés | 307 |
Az életkor és az ivar meghatározása | 309 |
A tojás képződése | 309 |
A tojás alkotórészei | 310 |
Tojásrakás időszaki megoszlása | 312 |
A kotlás | 313 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | 316 |
Termékenység | 316 |
Keltethetőség | 317 |
Ellenállóképesség és igénytelenség | 318 |
Egészségi állapot (életerő) | 319 |
Testnagyság | 319 |
A tojástermelő-képesség | 319 |
Hústermelő-képesség | 326 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 327 |
A baromfi takarmányozása | 329 |
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete | 329 |
A baromfi fehérjeellátása | 330 |
A baromfi ásványi anyag ellátása | 332 |
A baromfi vitaminellátása | 333 |
A baromfi takarmányai | 337 |
Növényi eredetű takarmányok | 337 |
Állati eredetű takarmányok | 338 |
Kiegészítő takarmányok | 339 |
A tyúk tenyésztése | 339 |
Tyúkfajták | 342 |
A magyar parlagi tyúk | 342 |
A magyar tyúk nemesített változatai | 342 |
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták | 346 |
Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében (Horn A.) | 354 |
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 354 |
A tenyészkiválasztás főbb elvei | 356 |
Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 356 |
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 359 |
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 361 |
Reciprok rekurrens szelekció | 363 |
Rekurrens szelekció | 364 |
A hibridtenyésztő üzemek | 364 |
A tojástermelésre irányuló szelekció | 366 |
A hústermelésre irányuló szelekció | 367 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 368 |
Törzskönyvezés | 369 |
A pározatás módjai | 370 |
A baromfi minősítése és selejtezése | 371 |
A keltetés | 372 |
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 372 |
A természetes keltetés | 372 |
A mesterséges (gépi) keltetés | 373 |
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 387 |
Csibenevelés | 388 |
Természetes csibenevelés | 388 |
Mesterséges csibenevelés | 388 |
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés | 394 |
Növendékek fölnevelése | 395 |
A tyúk elhelyezése | 397 |
A baromfitelep elhelyezése és berendezése | 397 |
Baromfiólak | 398 |
A baromfiól felszerelése és berendezése | 400 |
Baromfikifutók | 402 |
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése | 402 |
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 403 |
A tyúkfélék hizlalása | 406 |
A vágottbaromfi minősítése | 407 |
A tojás osztályozása és raktározása | 407 |
Tolltermelés | 409 |
Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.) | 410 |
Nagyüzemi tartás fajtái | 412 |
A belterjes tartás különféle formái | 412 |
A tyúkok padlón tartása | 412 |
Az istálló | 420 |
Takarmányozás | 420 |
Selejtezés | 421 |
Betegségek | 422 |
A tojótyúkok ketreces tartása | 425 |
Belterjes húscsibe nevelése | 430 |
Ketreces csibenevelés | 431 |
A belterjes tartás jövője | 431 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 432 |
A gyöngytyúk fajtái | 432 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 433 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 434 |
A gyöngytyúk hasznosítása | 435 |
Pulykatenyésztés | 436 |
A pulyka fajtái | 436 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 438 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 439 |
A pulyka hasznosítása | 441 |
Kacsatenyésztés | 442 |
A kacsa fajtái | 442 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 444 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 445 |
A kacsa hasznosítása | 447 |
Lúdtenyésztés | 449 |
A lúd fajtái | 449 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 451 |
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 452 |
A lúd hús-, zsír- és májtermelése | 453 |
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása | 455 |
A lúd tolltermelése | 456 |
Galambtenyésztés | 457 |
A legismertebb galamfajták | 457 |
A galamb elhelyezése | 458 |
A galamb takarmányozása | 459 |
Szaporítás | 459 |
A galamb hasznosítása | 459 |
Irodalom | 460 |
Tárgymutató | 461 |