kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 255 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakkönyvtár |
Kötetszám: | 17 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Állatbonctan és élettan | |
Az állati test megismerésének jelentősége | 3 |
Az állati test vegyi alkotórészei | 3 |
Sejtek, szövetek, szervek | 4 |
Nyálkahártyák és savós hártyák | 6 |
A csontok és a csontváz | 6 |
Az állati test csontjai | 7 |
A fogak | 9 |
Izmok, inak, inhüvelyek | 10 |
Az állati test általános beoszlása és tájai | 12 |
Az emésztőszervek rendszere | 12 |
Az emésztőcső | 12 |
Az emésztőcső járulékos mirigyei | 15 |
Az emésztés | 16 |
A vérrendszer | 17 |
A lélekzőszervek rendszere | 19 |
A kiválasztószervek | 20 |
A belsőelválasztású mirigyek | 21 |
Az ivarszervek rendszere | 22 |
Az ivarszervek élettani működése | 24 |
Az idegrendszer | 25 |
Az érzékszervek rendszere | 27 |
Kültakaró és képletei | 28 |
Általános állattenyésztés | |
Háziállataink változékonysága | 31 |
Az öröklődés | 33 |
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 34 |
Tenyészet, törzs, család, vérvonal | 35 |
Gazdasági háziállatok értékének megítélése | 36 |
Törzskönyvezés | 41 |
Tenyésztési módok | 42 |
Háziállatok szaporítása | 45 |
Pároztatási módok | 45 |
Hím- és nőnemű állatok számaránya | 48 |
A vemhesség | 48 |
A vemhes állat gondozása | 49 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 49 |
A koraszülés és elvetélés | 50 |
Az anyaállat gondozása ellés után | 51 |
Az újszülött kezelése és felnevelésének irányítása | 51 |
Takarmányozástan | |
A takarmányozás jelentősége | 53 |
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 54 |
A takarmányok összetétele | 54 |
A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 57 |
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 61 |
Az állatok táplálóanyag-szükséglete | 61 |
A napi takarmányszükséglet megállapítása | 62 |
A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 63 |
Szálastakarmányok | 63 |
Zöldtakarmányok | 64 |
Szénák | 68 |
Szalma, törek, pelyva | 69 |
Gyökér és gumós takarmányok | 70 |
Szemes takarmányok | 71 |
Gabonamagvak | 71 |
Hüvelyes magvak | 72 |
Mezőgazdasági ipari melléktermékek | 73 |
Állati eredetű takarmányok | 76 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 77 |
Az ivóvíz | 80 |
A takarmányok tartósítása és tárolása | 81 |
A takarmányok előkészítése | 82 |
Takarmányadagok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 85 |
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapszabályai | 87 |
Állategészségügyi alapismeretek | |
Az állattenyésztés, egészségügyi feltételei | 90 |
Az egészség és betegség jelei | 92 |
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 93 |
A betegség okai és osztályozásuk | 94 |
Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 96 |
Bejelentési kötelezettség | 97 |
A zárlat | 97 |
A kártalanítás | 98 |
Az állatszavatosság | 98 |
Lótenyésztés | |
A lótenyésztés jelentősége | 100 |
A ló testtájai, külsejének megítélése | 100 |
A ló életkorának meghatározása | 104 |
A lábállások | 105 |
A ló mozgása | 105 |
A ló szőre, színe, jegyei | 105 |
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 106 |
A lófajták és azok kialakulása | 106 |
A lovak származása és csoportosítása | 106 |
Az ősi magyar ló | 107 |
Magyarországon tenyésztett, külföldről származó lófajták | 107 |
Az arab telivér | 107 |
Az angol telivér | 107 |
A lipicai | 107 |
Az amerikai ügető | 108 |
A hazai melegvérű lófajták | 108 |
Nóniusz | 108 |
Gidrán | 108 |
Mezőhegyesi félvér | 109 |
Kisbéri félvér | 109 |
Hidegvérű lovak | 109 |
Szovjetunió lófajtái | 109 |
A ló tenyésztése és gondozása | 110 |
Tenyészállatkiválasztás | 110 |
Tenyésztésbevétel | 111 |
A tenyésztési ellenőrzés | 111 |
A párosítás, sárlás, fedeztetés és mesterséges termékenyítés | 112 |
A vemhesség, az ellés és az elvetélés | 113 |
Az újszülött csikó gondozása | 114 |
Csikónevelés választástól befogásig | 114 |
A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása | 115 |
A ló takarmányozási rendje | 115 |
A csikó takarmányozása | 116 |
Tenyészmének takarmányozása | 117 |
Kifejlett lovak takarmányozása | 117 |
A lovak elhelyezése | 117 |
A lovak ápolása | 117 |
A ló értékét csökkentő tulajdonságai. A lovak leggyakoribb betegségei | 118 |
A lovak rossz szokásai | 118 |
A lovak öröklődő hibái | 119 |
A lovak leggyakoribb betegségei | 119 |
A ló hasznosítása | 121 |
A csikó betanítása | 121 |
A ló szerszámai | 122 |
A lovak használata | 123 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 124 |
A sertés külseje, testalkatának megítélése | 124 |
A sertések elnevezése nem és koruk szerint | 126 |
Hazánkban tenyésztett sertésfajták | 127 |
Szovjetunió sertésfajtái | 127 |
A tenyésztések kiválasztása a sertések szaporítása | 127 |
A magyar húsipar és fogyasztók számára előállítandó sertéstermékek | 129 |
A sertések takarmányozása és hizlalása | 129 |
A takarmányok előkészítése | 130 |
Az etetés és itatás módja | 130 |
A sertések takarmányszükséglete | 131 |
Szopós malacok takarmányozása | 131 |
Választott malacok takarmányozása | 133 |
Vemhes és szoptatós kocák takarmányozása | 134 |
Tenyészkanok takarmányozása | 137 |
A sertéshizlalás | 138 |
A hizlalás ellenőrzése | 139 |
A hizósertések elhelyezése és ápolása | 140 |
Zsírsertések hizlalása | 140 |
Az expressz hizlalás | 142 |
Tenyésztésből kiselejtezett sertések hizlalása | 142 |
Hússertések hizlalása | 142 |
A sertések törzskönyvezése | 146 |
A sertések leggyakoribb betegségei | 146 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
Szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 149 |
A testalakulás megítélése | 151 |
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 155 |
Testméretek és súlymeghatározás | 157 |
Fontosabb szarvasmarhák ismertetése | 158 |
A magyartarka marha | 158 |
A magyar alföldi marha | 159 |
A szimmentáli marha | 160 |
A borzderes marha | 160 |
A pinzgaui marha | 161 |
A lapálymarhák | 161 |
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái | 161 |
A tenyészállatok kiválasztása | 162 |
Termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés | 165 |
Tenyésztésbevétel és kiselejtezés ideje | 166 |
Az üzekedés | 166 |
A borjazások egyenletes eloszlása | 167 |
A párosítás és pároztatás | 168 |
A vemhes tehenek ápolása, elapasztása | 168 |
Az ellés, elléskörüli teendők | 169 |
Az anya ápolása ellés után | 170 |
Az újszülött borjú ápolása | 171 |
A borjú felnevelése az elválasztásig | 172 |
Borjak Steiman-rendszerű felnevelése | 176 |
Növendék szarvasmarhák felnevelése | 176 |
A szarvasmarha takarmányozása | 179 |
A tehenek takarmányozása | 179 |
Egyedi takarmányozás | 180 |
A tehenek szárazra állítása | 180 |
Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés | 181 |
Az előetetés, vagy ráetetés | 181 |
Tehenek nyári takarmányozása | 181 |
A tehenek téli takarmányozása | 182 |
Bikák takarmányozása | 183 |
Igásökrök takarmányozása | 183 |
Takarmányelőkészítés | 184 |
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 184 |
Körömápolás | 185 |
Elhelyezés | 185 |
A szarvasmarha hasznosítása | 187 |
Tejtermelés | 187 |
Tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők | 187 |
A tejgazdaság formái | 188 |
A szarvasmarha igázása | 188 |
Szarvasmarhahizlalás | 189 |
Bivalytenyésztés | 189 |
Tejgazdasági ismeretek | |
A tej képződése | 191 |
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 192 |
A tej összetétele | 193 |
A tejben található baktériumok, tejhibák | 194 |
A tej kezelése a fejés után | 196 |
A tej vizsgálata | 197 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 199 |
A juhok megnevezése kor, ivar és használat szerint | 200 |
A juh testalakulása | 200 |
Gyapjúismeret | 201 |
Gyapjúféleségek | 203 |
Legfontosabb juhfajták | 203 |
Szovjetunió juhtenyésztése | 206 |
A tenyészjuhok kiválasztása | 207 |
A juhakol és berendezése, felszerelése | 208 |
A juhok takarmányozása | 209 |
A juhok egészségének megóvása | 212 |
Pároztatás, vemhesség, ellés, tej, gyapjú és hústermelés | 213 |
A juh termelése | 215 |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 220 |
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 220 |
A baromfiak külleme és a kiválogatás | 222 |
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 224 |
Szovjetunió tyúktenyésztése | 225 |
Tenyészállat kiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 226 |
Tyúkok takarmányozása | 227 |
A baromfiak szaporítása | 237 |
Egyéb baromfiak tenyésztése | 233 |
Víziszárnyasok tenyésztése | 233 |
Pulyka tenyésztése | 234 |
Gyöngytyúk tenyésztése | 234 |
Baromfibetegségek | 235 |
Függelék | |
A kétéves állattenyésztési és takarmánytermelési terv | 237 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.