1.063.152

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakkönyvtár
Kötetszám: 17
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Állatbonctan és élettan
Az állati test megismerésének jelentősége3
Az állati test vegyi alkotórészei3
Sejtek, szövetek, szervek4
Nyálkahártyák és savós hártyák6
A csontok és a csontváz6
Az állati test csontjai7
A fogak9
Izmok, inak, inhüvelyek10
Az állati test általános beoszlása és tájai12
Az emésztőszervek rendszere12
Az emésztőcső12
Az emésztőcső járulékos mirigyei15
Az emésztés16
A vérrendszer17
A lélekzőszervek rendszere19
A kiválasztószervek20
A belsőelválasztású mirigyek21
Az ivarszervek rendszere22
Az ivarszervek élettani működése24
Az idegrendszer25
Az érzékszervek rendszere27
Kültakaró és képletei28
Általános állattenyésztés
Háziállataink változékonysága31
Az öröklődés33
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak34
Tenyészet, törzs, család, vérvonal35
Gazdasági háziállatok értékének megítélése36
Törzskönyvezés41
Tenyésztési módok42
Háziállatok szaporítása45
Pároztatási módok45
Hím- és nőnemű állatok számaránya48
A vemhesség48
A vemhes állat gondozása49
Az ellés és az ellés körüli teendők49
A koraszülés és elvetélés50
Az anyaállat gondozása ellés után51
Az újszülött kezelése és felnevelésének irányítása51
Takarmányozástan
A takarmányozás jelentősége53
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe54
A takarmányok összetétele54
A takarmányok táplálóértékének megjelölése57
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére61
Az állatok táplálóanyag-szükséglete61
A napi takarmányszükséglet megállapítása62
A takarmányok csoportosítása és ismertetése63
Szálastakarmányok63
Zöldtakarmányok64
Szénák68
Szalma, törek, pelyva69
Gyökér és gumós takarmányok70
Szemes takarmányok71
Gabonamagvak71
Hüvelyes magvak72
Mezőgazdasági ipari melléktermékek73
Állati eredetű takarmányok76
Takarmánykiegészítő anyagok77
Az ivóvíz80
A takarmányok tartósítása és tárolása81
A takarmányok előkészítése82
Takarmányadagok összeállításának alapelvei és az etetés rendje85
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapszabályai87
Állategészségügyi alapismeretek
Az állattenyésztés, egészségügyi feltételei90
Az egészség és betegség jelei92
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása93
A betegség okai és osztályozásuk94
Állategészségügyi rendészeti intézkedések96
Bejelentési kötelezettség97
A zárlat97
A kártalanítás98
Az állatszavatosság98
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége100
A ló testtájai, külsejének megítélése100
A ló életkorának meghatározása104
A lábállások105
A ló mozgása105
A ló szőre, színe, jegyei105
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint106
A lófajták és azok kialakulása106
A lovak származása és csoportosítása106
Az ősi magyar ló107
Magyarországon tenyésztett, külföldről származó lófajták107
Az arab telivér107
Az angol telivér107
A lipicai107
Az amerikai ügető108
A hazai melegvérű lófajták108
Nóniusz108
Gidrán108
Mezőhegyesi félvér109
Kisbéri félvér109
Hidegvérű lovak109
Szovjetunió lófajtái109
A ló tenyésztése és gondozása110
Tenyészállatkiválasztás110
Tenyésztésbevétel111
A tenyésztési ellenőrzés111
A párosítás, sárlás, fedeztetés és mesterséges termékenyítés112
A vemhesség, az ellés és az elvetélés113
Az újszülött csikó gondozása114
Csikónevelés választástól befogásig114
A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása115
A ló takarmányozási rendje115
A csikó takarmányozása116
Tenyészmének takarmányozása117
Kifejlett lovak takarmányozása117
A lovak elhelyezése117
A lovak ápolása117
A ló értékét csökkentő tulajdonságai. A lovak leggyakoribb betegségei118
A lovak rossz szokásai118
A lovak öröklődő hibái119
A lovak leggyakoribb betegségei119
A ló hasznosítása121
A csikó betanítása121
A ló szerszámai122
A lovak használata123
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége124
A sertés külseje, testalkatának megítélése124
A sertések elnevezése nem és koruk szerint126
Hazánkban tenyésztett sertésfajták127
Szovjetunió sertésfajtái127
A tenyésztések kiválasztása a sertések szaporítása127
A magyar húsipar és fogyasztók számára előállítandó sertéstermékek129
A sertések takarmányozása és hizlalása129
A takarmányok előkészítése130
Az etetés és itatás módja130
A sertések takarmányszükséglete131
Szopós malacok takarmányozása131
Választott malacok takarmányozása133
Vemhes és szoptatós kocák takarmányozása134
Tenyészkanok takarmányozása137
A sertéshizlalás138
A hizlalás ellenőrzése139
A hizósertések elhelyezése és ápolása140
Zsírsertések hizlalása140
Az expressz hizlalás142
Tenyésztésből kiselejtezett sertések hizlalása142
Hússertések hizlalása142
A sertések törzskönyvezése146
A sertések leggyakoribb betegségei146
Szarvasmarhatenyésztés
Szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége149
A testalakulás megítélése151
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei155
Testméretek és súlymeghatározás157
Fontosabb szarvasmarhák ismertetése158
A magyartarka marha158
A magyar alföldi marha159
A szimmentáli marha160
A borzderes marha160
A pinzgaui marha161
A lapálymarhák161
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái161
A tenyészállatok kiválasztása162
Termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés165
Tenyésztésbevétel és kiselejtezés ideje166
Az üzekedés166
A borjazások egyenletes eloszlása167
A párosítás és pároztatás168
A vemhes tehenek ápolása, elapasztása168
Az ellés, elléskörüli teendők169
Az anya ápolása ellés után170
Az újszülött borjú ápolása171
A borjú felnevelése az elválasztásig172
Borjak Steiman-rendszerű felnevelése176
Növendék szarvasmarhák felnevelése176
A szarvasmarha takarmányozása179
A tehenek takarmányozása179
Egyedi takarmányozás180
A tehenek szárazra állítása180
Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés181
Az előetetés, vagy ráetetés181
Tehenek nyári takarmányozása181
A tehenek téli takarmányozása182
Bikák takarmányozása183
Igásökrök takarmányozása183
Takarmányelőkészítés184
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése184
Körömápolás185
Elhelyezés185
A szarvasmarha hasznosítása187
Tejtermelés187
Tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők187
A tejgazdaság formái188
A szarvasmarha igázása188
Szarvasmarhahizlalás189
Bivalytenyésztés189
Tejgazdasági ismeretek
A tej képződése191
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők192
A tej összetétele193
A tejben található baktériumok, tejhibák194
A tej kezelése a fejés után196
A tej vizsgálata197
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége199
A juhok megnevezése kor, ivar és használat szerint200
A juh testalakulása200
Gyapjúismeret201
Gyapjúféleségek203
Legfontosabb juhfajták203
Szovjetunió juhtenyésztése206
A tenyészjuhok kiválasztása207
A juhakol és berendezése, felszerelése208
A juhok takarmányozása209
A juhok egészségének megóvása212
Pároztatás, vemhesség, ellés, tej, gyapjú és hústermelés213
A juh termelése215
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége220
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei220
A baromfiak külleme és a kiválogatás222
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták224
Szovjetunió tyúktenyésztése225
Tenyészállat kiválogatás, nemesítés, takarmányozás226
Tyúkok takarmányozása227
A baromfiak szaporítása237
Egyéb baromfiak tenyésztése233
Víziszárnyasok tenyésztése233
Pulyka tenyésztése234
Gyöngytyúk tenyésztése234
Baromfibetegségek235
Függelék
A kétéves állattenyésztési és takarmánytermelési terv237
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem