kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 444 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval és kihajtható melléklettel. |
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A szarvasmarha eredete és domesztikációja | 17 |
A marha rokonfajai | 20 |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 22 |
A szarvasmarhák elnevezései | 23 |
Első fejezet | |
A szarvasmarha külső testalakulása | |
A testalakulás bírálatának jelentősége | 24 |
A szarvasmarha kültakarója | 27 |
A szarvasmarhák színei | 28 |
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása | 29 |
A fejlettség és az élősúly | 32 |
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása | 34 |
A fej | 34 |
A törzs | 37 |
A tőgy | 42 |
A végtagok | 49 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 53 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 55 |
Második fejezet | |
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai | |
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam | 56 |
Termékenység | 60 |
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés | 63 |
Vérmérséklet, természet és rossz szokások | 63 |
A tejtermelés | 65 |
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése | 68 |
Tejzsírtermelés, zsírszázalék | 72 |
A tej egyéb alkotórészei | 74 |
Fejhetőség | 75 |
Perzisztencia | 76 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 77 |
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség | 82 |
Hústermelés, hizodalmasság | 83 |
Erőtermelés | 85 |
Harmadik fejezet | |
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | |
Magyar szürke marha | 87 |
A szimmentáli marha | 88 |
A magyar tarka marha | 91 |
Borzderes fajták | 94 |
Kosztromai | 96 |
A jersey marha | 97 |
Fekete és vöröstarka lapálymarhák | 99 |
Dán vörös | 102 |
Egyéb fajták | 103 |
Negyedik fejezet | |
A szarvasmarha tenyésztése | |
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei | 111 |
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás | 114 |
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás | 115 |
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben | 118 |
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés | 124 |
Állományfelvétel | 124 |
Termelési adatok megállapítása | 125 |
Tenyésztési adatok | 126 |
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése | 126 |
Küllemi bírálat | 127 |
Törzskönyvezési adatok értékelése | 133 |
Ötödik fejezet | |
A szarvasmarha szaporítása | |
Az ivarzás | 136 |
A bika használata | 138 |
Fedeztetés | 139 |
A vemhesség jelei és tartama | 140 |
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása | 141 |
Az ellés | 143 |
Hatodik fejezet | |
A szarvasmarha fölnevelése | |
Az újszülött borjú ápolása | 147 |
A borjúnevelés | 150 |
Az üszők és tinók takarmányozása | 155 |
A bikaborjak fölnevelése | 158 |
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása | 160 |
Hetedik fejezet | |
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása | |
A tehenek takarmányozása | 162 |
Tenyészbikák takarmányozása | 170 |
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás | 170 |
A vágómarha minősítése | 176 |
Az igásökör takarmányozása | 178 |
Nyolcadik fejezet | |
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása | |
A tehénistálló | 180 |
Az istálló berendezése és tartozékai | 189 |
A bikaistálló | 192 |
A borjúistálló | 193 |
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók | 195 |
A fejés | 198 |
A tehenek gondozása | 203 |
A tenyészbikák gondozása | 209 |
Az igásmarhák gondozása és járomozása | 209 |
Javasolt irodalom | 211 |
JUHTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 215 |
A juh mint gyapjútermelő | 215 |
A juh mint tejtermelő | 216 |
A juh mint hústermelő | 216 |
A juh egyéb szolgáltatásai | 216 |
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben | 217 |
A juhászat takarmányigényei | 217 |
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás? | 218 |
A juh mint gyomirtó és féregirtó | 218 |
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában | 219 |
A juhok elnevezése ivar és kor szerint | 221 |
Honnan eredtek juhfajtáink? | 221 |
Első fejezet | |
Alapismeretek a juhtenyésztéshez | |
A testtájak külső alakulása | 223 |
A fej | 223 |
A törzs | 225 |
A végtagok | 226 |
Méretek felvétele a juhon | 229 |
A juh életkorának meghatározása | 230 |
Gyapjúismeret | |
A gyapjú | 230 |
A bundát alkotó szőrképletek | 231 |
A gyapjúzsír | 233 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 234 |
A gyapjúszál színe | 234 |
A gyapjúszál fénye | 234 |
A gyapjúszál finomsága | 235 |
A gyapjúszál hűsége | 237 |
A gyapjúszál erőssége | 237 |
A gyapjúszál nyújthatósága | 238 |
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága | 239 |
A gyapjúszál rugalmassága | 239 |
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége) | 239 |
A gyapjú belszerkezete vagy jellege | 240 |
Kiegyenlítettség | 240 |
Gyapjúféleségek | 242 |
A nyírósúly és a gyapjúanyag | 243 |
A rendement | 244 |
A gyapjú összértékének kifejezése | 246 |
Második fejezet | |
A juh fajtái | |
A merinók | 248 |
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti) | 249 |
A francia rambouillet | 250 |
A francia húsmerinó (Merinó precoce) | 250 |
A német húsmerinó | 251 |
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók | 252 |
A magyar fésűsmerinó | 252 |
A magyar húsmerinó | 256 |
A cigája | 257 |
A racka | 260 |
A tolna-baranyai cikta juh | 263 |
Karakul juh | 263 |
Ile de France | 265 |
Keletfriz | 266 |
Egyéb fajták | 268 |
Harmadik fejezet | |
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása | |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 270 |
Az anyajuhok kiválasztása | 271 |
Termékenység és nevelőképesség | 272 |
Egészséges szervezet | 272 |
Termelő-képesség | 272 |
Gyapjútermelő-képesség | 272 |
Tejtermelő-képesség | 275 |
Hústermelő-képesség | 275 |
Testalakat és testnagyság | 276 |
A kor | 276 |
Igénytelenség és élelmesség | 277 |
Származás | 277 |
A tenyészkosok kiválasztása | 277 |
Juhok törzskönyvezése | 280 |
Állományfelvétel | 280 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 280 |
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei | 280 |
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatai is! | 282 |
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete | 283 |
A juh nyári takarmányai, azaz legelői | 285 |
Gyeplegelők | 285 |
Esetleges legelők | 285 |
Mesterséges legelők | 286 |
Óvintézkedések legeltetés közben | 286 |
A legeltetés rendje | 287 |
A juhászkutya | 289 |
A juh téli takarmányai | 289 |
Szilázsok | 290 |
Téli legelők | 290 |
Nedvdús takarmányok | 292 |
Széna- és szalmafélék | 292 |
Abrakfélék | 293 |
Az ivóvíz és az itatások száma | 293 |
A juhakol | 293 |
Az akol elhelyezése és méretei | 293 |
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj | 295 |
Fészeraklok | 296 |
Az aklok berendezési tárgyai | 297 |
A juhok ápolása | 298 |
Lábvéggyulladás (büdössántaság) | 298 |
Kergeség | 299 |
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban | 300 |
Gyomor-, bélférgesség | 301 |
Tüdőférgesség | 301 |
A mételykór | 301 |
A juhcsimbe | 302 |
A rühösség | 302 |
Tőgygyulladás | 303 |
Negyedik fejezet | |
A szaporítás | |
A párosítás | 304 |
Mikor ellessünk? | 305 |
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése | 306 |
Egy koshoz hány anya osztható be? | 307 |
A nyáj előkészítése pároztatásra | 307 |
A kosok táplálása és ápolása | 307 |
Az anyák előkészítése a pároztatásra | 308 |
A pároztatás | 308 |
A mesterséges termékenyítés | 310 |
Az utópároztatás, utó-beondózás | 310 |
A pároztatási idény időtartama | 310 |
A vemhesség tartama és jelei | 311 |
A vemhes anya táplálása és ápolása | 311 |
A levetélés | 312 |
Az ellés | 313 |
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása | 314 |
Ötödik fejezet | |
A juh felnevelése | |
Az újszülött bárány ápolása | 316 |
A szopós bárányok táplálása | 317 |
A szopós bárányok ápolása | 319 |
A szopós bárányok osztályozása és farkalása | 320 |
A bárányok elválasztása | 320 |
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása | 321 |
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása | 322 |
Hatodik fejezet | |
A juh gyapjútermelése | |
Az egészségi állapot | 323 |
Idegizgalmak | 323 |
A hiányos táplálás | 324 |
A vizelet és bélsár hatása | 324 |
A juhakol rossz szellőzöttsége | 324 |
Az út porának és a futóhomoknak hatása | 325 |
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában | 325 |
A szurokjelzés | 325 |
A juhok nyírása | 325 |
Mikor nyírjuk a juhokat? | 325 |
Érdemes-e évente kétszer nyírni? | 326 |
Mikor nyírjuk a bárányokat? | 326 |
Előkészület a nyírásra | 327 |
A nyírás munkája | 327 |
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása | 328 |
A gyapjú értékesítése | 329 |
Hetedik fejezet | |
A juh tejtermelése | |
A juhtej-gazdaság jelentősége | 330 |
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai | 331 |
A tejhozam növelése | 331 |
A juhok fejése | 333 |
A juhtej értékesítése | 334 |
Nyolcadik fejezet | |
A juh hústermelése | |
A vágójuh minősége | 335 |
A hústermelés szervezése juhászatainkban | 336 |
A juhhizlalás gyakorlata | 336 |
Függelék | |
A kecske tenyésztése | |
A kecske gazdasági jelentősége | 338 |
Honnan eredtek kekcskefajtáink? | 338 |
A külső testtájak | 338 |
A szőrözet és a szín | 339 |
A súly és a testméretek | 340 |
Az életkor meghatározása | 340 |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 340 |
A tenyészkecskék kiválasztása | 342 |
A kecske táplálása | 343 |
Táplálóanyag-szükséglet | 343 |
Takarmányok | 343 |
Takarmányszabványok | 344 |
A kecske istállója | 344 |
A kecske ápolása | 344 |
Tenyésztési teendők | 345 |
Pároztatás | 345 |
A gödölyék és gidák fölnevelése | 345 |
A kecske tejtermelése | 345 |
A kecske egyéb haszonvételei | 346 |
Irodalom | 346 |
TEJGAZDASÁGTAN | |
Bevezetés | |
A tejgazdaságtan története és jelentősége | 349 |
A tej táplálkozástani jelentősége | 351 |
Első fejezet | |
A tej tulajdonságai és összetétele | |
A tej érzékelhető tulajdonságai | 353 |
A tej fizikai tulajdonságai | 354 |
A tej kémhatása | 355 |
A tej biológiai tulajdonságai | 355 |
A tej összetétele | 356 |
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma | 357 |
A tejcukor | 357 |
A tejzsír | 358 |
A tej fehérjéi | 359 |
A tej ásványi anyagai | 361 |
A tej vitaminjai | 361 |
A tej enzimjei | 362 |
A tejben található egyéb anyagok | 363 |
A kolosztrum | 363 |
A különböző állatfajok tejének összetétele | 364 |
A tej mikrobái | 365 |
Baktériumok | 368 |
Tajsavbaktériumok | 368 |
Gáztermelő baktériumok | 369 |
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok | 369 |
Bakteriofágok | 370 |
Kórokozó baktériumok és vírusok | 370 |
Élesztők (sarjadzó gombák) | 370 |
Penészek (fonálgombák) | 371 |
Második fejezet | |
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása | |
A kifejt tej gyűjtése és szűrése | 372 |
A tejkamra és berendezése | 375 |
A tej hűtése, szellőztetéses és tárolása | 377 |
A tej csírátlanítása és konzerválása | 381 |
A tej szállítása | 384 |
Harmadik fejezet | |
A tejhibák | |
Takarmányeredetű hibák | 387 |
Istállóeredetű tejhibák | 388 |
Mikrobák okozta tejhibák | 388 |
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák | 389 |
Negyedik fejezet | |
A tej feldolgozása | |
A minősített tej | 391 |
Savanyútej készítmények | 391 |
Aludttej | 391 |
A joghurt, tarhó és kefir | 392 |
A tej fölözése és a vajkészítés | 392 |
A tej fölözése | 392 |
A vajkészítés alapelvei | 396 |
A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 398 |
A vaj összetétele és forgalombahozása | 398 |
A sajt- és túrókészítés alapelvei | 399 |
A sajtkészítés | 399 |
A sajtok osztályozása | 404 |
A túrókészítés alapelvei | 407 |
Az étkezési túró készítése | 407 |
Juhtúró készítése | 407 |
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei | 409 |
Tejkonzervek | 409 |
Ötödik fejezet | |
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei | |
A mintavétel | 410 |
A tej szennytartalmának meghatározása | 411 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 412 |
A tej savfokának meghatározása | 414 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 416 |
A tejszín szírtartalmának meghatározása | 419 |
A vaj víztartalmának meghatározása | 421 |
A tej hamisított voltának kimutatása | 422 |
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására | 423 |
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok | 426 |
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások | 428 |
Tejgazdasági jogszabályok | 429 |
Irodalom | 430 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.