kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 467 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A szarvasmarha eredete és domesztikációja | 17 |
A marha rokonfajai | 20 |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 22 |
A szarvasmarhák elnevezései | 23 |
A szarvasmarha külső testalakulása | |
A testalakulás bírálatának jelentősége | 24 |
A szarvasmarha kültakarója | 27 |
A szarvasmarhák színei | 28 |
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása | 29 |
A fejlettség és az élősúly | 30 |
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása | 36 |
A fej | 36 |
A törzs | 39 |
A tőgy | 43 |
A végtagok | 51 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 55 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 57 |
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai | |
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam | 58 |
Termékenység | 62 |
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés | 64 |
Vérmérséklet, természet és rossz szokások | 65 |
A tejtermelés | 67 |
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése | 69 |
Tejzsírtermelés, zsírszázalék | 72 |
A tej egyéb alkotórészei | 74 |
Fejhetőség | 76 |
Perzisztencia | 77 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 79 |
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség | 83 |
Hústermelés, hizodalmasság | 84 |
Erőtermelés | 86 |
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | |
Magyar szürke marha | 88 |
A szimmentáli marha | 89 |
A magyar tarka marha | 91 |
Borzderes fajták | 94 |
Kosztromai | 96 |
A jersey marha | 97 |
Fekete és vöröstarka lapálymarhák | 99 |
Dán vörös | 101 |
Egyéb fajták | 102 |
A szarvasmarha tenyésztése | |
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei | 109 |
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás | 112 |
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás | 113 |
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben | 116 |
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés | 122 |
Állományfelvétel | 122 |
Termelési adatok megállapítása | 122 |
Tenyésztési adatok | 123 |
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése | 123 |
Küllemi bírálat | 125 |
Törzskönyvezési adatok értékelése | 129 |
A szarvasmarha szaporítása | |
Az ivarzás | 133 |
A bika használata | 135 |
Fedeztetés | 136 |
A vemhesség jelei és tartama | 137 |
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása | 138 |
Az ellés | 140 |
A szarvasmarha fölnevelése | |
Az újszülött borjú ápolása | 145 |
A borjúnevelés | 147 |
Az üszők és tinók takarmányozása | 153 |
A bikaborjak fölnevelése | 155 |
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása | 157 |
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása | |
A tehenek takarmányozása | 159 |
Tenyészbikák takarmányozása | 167 |
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás | 167 |
A vágómarha minősítése | 173 |
Az igásökör takarmányozása | 175 |
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása | |
A tehénistálló | 177 |
Az istálló berendezése és tartozékai | 189 |
A bikaistálló | 192 |
A borjúistálló | 193 |
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók | 195 |
A fejés | 200 |
A tehenek gondozása | 205 |
A tenyészbikák gondozása | 212 |
Az igásmarhák gondozása és járomozása | 213 |
Javasolt irodalom | 214 |
JUHTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 217 |
A juh mint gyapjútermelő | 217 |
A juh mint tejtermelő | 218 |
A juh mint hústermelő | 218 |
A juh egyéb szolgáltatásai | 218 |
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben | 218 |
A juhászat takarmányigényei | 219 |
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás? | 219 |
A juh mint gyomirtó és féregirtó | 220 |
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában | 221 |
A juhok elnevezése ivar és kor szerint | 223 |
Honnan eredtek juhfajtáink? | 223 |
Alapismeretek a juhtenyésztéshez | |
A testtájak külső alakulása | 225 |
A fej | 225 |
A törzs | 227 |
A végtagok | 229 |
Méretek felvétele a juhon | 231 |
A juh életkorának meghatározása | 231 |
Gyapjúismeret | |
A gyapjú | 232 |
A bundát alkotó szőrképletek | 232 |
A gyapjúzsír | 234 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 235 |
A gyapjúszál színe | 235 |
A gyapjúszál fénye | 236 |
A gyapjúszál finomsága | 236 |
A gyapjúszál hűsége | 238 |
A gyapjúszál erőssége | 239 |
A gyapjúszál nyújthatósága | 240 |
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága | 240 |
A gyapjúszál rugalmassága | 241 |
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége) | 241 |
A gyapjú belszerkezete vagy jellege | 241 |
Kiegyenlítettség | 242 |
Gyapjúféleségek | 244 |
A nyírósúly és a gyapjúanyag | 245 |
A rendement | 246 |
A gyapjú összértékének kifejezése | 248 |
A juh fajtái | |
A merinók | 250 |
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti) | 251 |
A francia rambouillet | 252 |
A francia húsmerinó (Merinó precoce) | 252 |
A német húsmerinó | 253 |
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók | 254 |
A magyar fésűsmerinó | 254 |
A magyar húsmerinó | 254 |
A cigája | 258 |
A racka | 261 |
A tolna-baranyai cikta juh | 264 |
Karakul juh | 264 |
Ile de France | 266 |
Keletfriz | 268 |
Egyéb fajták | 269 |
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása | |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 272 |
Az anyajuhok kiválasztása | 273 |
Termékenység és nevelőképesség | 274 |
Egészséges szervezet | 275 |
Termelő-képesség | 275 |
Gyapjútermelő-képesség | 275 |
Tejtermelő-képesség | 278 |
Hústermelő-képesség | 278 |
Testalakat és testnagyság | 278 |
A kor | 278 |
Igénytelenség és élelmesség | 279 |
Származás | 280 |
A tenyészkosok kiválasztása | 280 |
Juhok törzskönyvezése | 282 |
Állományfelvétel | 282 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 282 |
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei | 283 |
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatait is! | 283 |
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete | 286 |
A juh nyári takarmányai, azaz legelői | 287 |
Gyeplegelők | 287 |
Esetleges legelők | 288 |
Mesterséges legelők | 288 |
Óvintézkedések legeltetés közben | 289 |
A legeltetés rendje | 289 |
A juhászkutya | 291 |
A juh téli takarmányai | 292 |
Szilázsok | 292 |
Téli legelők | 293 |
Nedvdús takarmányok | 294 |
Széna- és szalmafélék | 294 |
Abrakfélék | 295 |
Az ivóvíz és az itatások száma | 295 |
A juhakol | 295 |
Az akol elhelyezése és méretei | 296 |
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj | 297 |
Fészeraklok | 298 |
Az aklok berendezési tárgyai | 298 |
A juhok ápolása | 300 |
Lábvéggyulladás (büdössántaság) | 300 |
Kergeség | 301 |
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban | 302 |
Gyomor-, bélférgesség | 303 |
Tüdőférgesség | 303 |
A mételykór | 303 |
A juhcsimbe | 304 |
A rühösség | 304 |
Tőgygyulladás | 305 |
A szaporítás | |
A párosítás | 306 |
Mikor ellessünk? | 307 |
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése | 308 |
Egy koshoz hány anya osztható be? | 309 |
A nyáj előkészítése pároztatásra | 309 |
A kosok táplálása és ápolása | 309 |
Az anyák előkészítése a pároztatásra | 310 |
A pároztatás | 310 |
A mesterséges termékenyítés | 312 |
Az utópároztatás, utó-beondózás | 312 |
A pároztatási idény időtartama | 312 |
A vemhesség tartama és jelei | 313 |
A vemhes anya táplálása és ápolása | 313 |
A elvetélés | 314 |
Az ellés | 315 |
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása | 316 |
A juh felnevelése | |
Az újszülött bárány ápolása | 318 |
A szopós bárányok táplálása | 319 |
A szopós bárányok ápolása | 321 |
A szopós bárányok osztályozása és farkalása | 322 |
A bárányok elválasztása | 322 |
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása | 323 |
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása | 324 |
A juh gyapjútermelése | |
Az egészségi állapot | 325 |
Idegizgalmak | 325 |
A hiányos táplálás | 325 |
A vizelet és bélsár hatása | 326 |
A juhakol rossz szellőzöttsége | 326 |
Az út porának és a futóhomoknak hatása | 326 |
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában | 326 |
A szurokjelzés | 327 |
A juhok nyírása | 327 |
Mikor nyírjuk a juhokat? | 327 |
Érdemes-e évente kétszer nyírni? | 327 |
Mikor nyírjuk a bárányokat? | 328 |
Előkészület a nyírásra | 328 |
A nyírás munkája | 328 |
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása | 329 |
A gyapjú értékesítése | 330 |
A juh tejtermelése | |
A juhtej-gazdaság jelentősége | 331 |
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai | 332 |
A tejhozam növelése | 332 |
A juhok fejése | 334 |
A juhtej értékesítése | 335 |
A juh hústermelése | |
A vágójuh minősége | 336 |
A hústermelés szervezése juhászatainkban | 337 |
A juhhizlalás gyakorlata | 337 |
Függelék | |
A kecske tenyésztése | |
A kecske gazdasági jelentősége | 339 |
Honnan eredtek kekcskefajtáink? | 339 |
A külső testtájak | 339 |
A szőrözet és a szín | 340 |
A súly és a testméretek | 340 |
Az életkor meghatározása | 341 |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 341 |
A tenyészkecskék kiválasztása | 342 |
A kecske táplálása | 343 |
Táplálóanyag-szükséglet | 343 |
Takarmányok | 344 |
Takarmányszabványok | 345 |
A kecske istállója | 345 |
A kecske ápolása | 345 |
Tenyésztési teendők | 345 |
Pároztatás | 345 |
A gödölyék és gidák fölnevelése | 346 |
A kecske tejtermelése | 346 |
A kecske egyéb haszonvételei | 346 |
Irodalom | 347 |
TEJGAZDASÁGTAN | |
Bevezetés | |
A tejgazdaságtan története és jelentősége | 351 |
A tej táplálkozástani jelentősége | 353 |
A tejelválasztás | |
A tejmirigy fejlődése és szerkezete | 355 |
A tejtermelés élettana | 360 |
A tejleadás élettana | 363 |
A tej tulajdonságai és összetétele | |
A tej érzékelhető tulajdonságai | 365 |
A tej fizikai tulajdonságai | 366 |
A tej kémhatása | 367 |
A tej biológiai tulajdonságai | 367 |
A tej összetétele | 368 |
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma | 369 |
A tejcukor | 369 |
A tejzsír | 370 |
A tej fehérjéi | 371 |
A tej ásványi anyagai | 373 |
A tej vitaminjai | 373 |
A tej enzimjei | 374 |
A tejben található egyéb anyagok | 375 |
A kolosztrum | 375 |
A különböző állatfajok tejének összetétele | 376 |
A tej mikrobái | 376 |
Baktériumok | 380 |
Tajsavbaktériumok | 380 |
Gáztermelő baktériumok | 381 |
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok | 381 |
Bakteriofágok | 382 |
Kórokozó baktériumok és vírusok | 382 |
Élesztők (sarjadzó gombák) | 382 |
Penészek (fonálgombák) | 383 |
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása | |
A kifejt tej gyűjtése és szűrése | 384 |
A tejkamra és berendezése | 387 |
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása | 394 |
A tej csírátlanítása és konzerválása | 397 |
A tej szállítása | 401 |
A tejhibák | |
Takarmányeredetű hibák | 403 |
Istállóeredetű tejhibák | 404 |
Mikrobák okozta tejhibák | 404 |
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák | 405 |
A tej feldolgozása | |
A minősített tej | 407 |
Savanyútej készítmények | 407 |
Aludttej | 407 |
A joghurt, tarhó és kefir | 408 |
A tej fölözése és a vajkészítés | 408 |
A tej fölözése | 408 |
A vajkészítés alapelvei | 412 |
A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 415 |
A vaj összetétele és forgalombahozása | 415 |
A sajt- és túrókészítés alapelvei | 415 |
A sajtkészítés | 415 |
A sajtok osztályozása | 421 |
A túrókészítés alapelvei | 424 |
Az étkezési túró készítése | 424 |
Juhtúró készítése | 425 |
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei | 425 |
Tejkonzervek | 426 |
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei | |
A mintavétel | 247 |
A tej szennytartalmának meghatározása | 248 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 230 |
A tej savfokának meghatározása | 231 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 233 |
A tejszín zsírtartalmának meghatározása | 236 |
A vaj víztartalmának meghatározása | 238 |
A tej hamisított voltának kimutatása | 239 |
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására | 240 |
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok | 243 |
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások | 244 |
Tejgazdasági jogszabályok | 246 |
Irodalom | 246 |
Tárgymutató | 449 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.