kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 551 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 7 |
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
Az állattenyésztés fogalma | 15 |
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 16 |
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 18 |
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 21 |
Elvadulás (dedomesztikáció) | 25 |
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 25 |
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 28 |
A környezet hatása a szervezetre | 29 |
Takarmányozás | 29 |
Éghajlat | 31 |
Hőmérséklet | 31 |
Nedvesség | 33 |
Fény | 33 |
Egyéb éghajlati tényezők | 34 |
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása | 35 |
A honosulás (akklimatizáció) | 37 |
A szervezetre ható belső tényezők | 38 |
Ivarjelleg | 42 |
Ivartalanítás | 44 |
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata | 45 |
Testméretek felvétele | 48 |
Fejlettség (testsúly) | 50 |
Kondíció | 53 |
Arányosság (homogenitás) | 54 |
Kültakaró | 55 |
Színeződés | 56 |
Formalizmus az állattenyésztésben | 58 |
Az átöröklés | 60 |
Az immunitás és a betegségek átöröklése | 77 |
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése | 80 |
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben | 85 |
Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok átöröklése | 89 |
Biometriai alapfogalmak | 103 |
A biometria területe | 103 |
Az átlag és a szórás kiszámítása | 105 |
Korrelációk | 106 |
A regresszió és a korreláció kiszámítása | 108 |
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 109 |
Gazdasági állatok rendszerezése | 112 |
A faj | 112 |
A fajta | 113 |
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben | 119 |
A fajtatisztaság. A telivér, félvér. | 120 |
Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció | 121 |
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük | 123 |
Termelőképesség | 126 |
Tejelékenység | 126 |
Hús- és zsírtermelőképesség | 126 |
A fejlődés gyorsasága, koraérés | 129 |
Erőtermelés | 129 |
Gyapjútermelés | 130 |
Tojástermelés | 131 |
Termékenység. Szaporaság | 131 |
Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 132 |
Szellemi és ösztönszerű képességek | 133 |
Igényesség, igénytelenség | 134 |
Konstitúció | 135 |
Egészség | 138 |
A szaporodás | 139 |
A szaporodás fogalma | 139 |
Ivarzás | 139 |
Párzás (fedezés, hágás stb.) | 141 |
Megtermékenyülés | 142 |
Meddőség | 142 |
A pároztatás módjai | 143 |
Az egy apaállatra számítható nőstények száma | 144 |
Mesterséges termékenyítés | 146 |
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése | 150 |
A vemhesség tartama | 152 |
A vemhesség megállapításának módjai | 153 |
Az ellés, elvetélés | 154 |
A közeledő ellés jelei | 155 |
Az ellés lefolyása | 155 |
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után | 156 |
Ikerellés, egypetés ikrek | 158 |
Növekedés és fejlődés | 159 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 164 |
A kor szerepe az állatok életében | 165 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) | 167 |
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján | 175 |
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban | 178 |
Az ivadékvizsgálat | 181 |
A párosítás alapelvei | 186 |
A tenyésztési eljárások | 187 |
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés) | 188 |
Beltenyésztés (Rokontenyésztés.) | 190 |
Vérvonaltenyésztés | 195 |
Keresztezés | 197 |
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 212 |
A törzskönyvezés | 214 |
Az egyedi megjelölés módszerei | 217 |
Az állatok fényképezés | 219 |
Állatkiállítások | 220 |
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 221 |
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények | 221 |
Az istállóépítés | 222 |
A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók | 224 |
A legeltetés | 226 |
Az állatok ápolása | 227 |
Az állatok szállítása | 232 |
Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 232 |
Az állattenyésztés gépesítés | 234 |
Ajánlott irodalom | 234 |
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA | 237 |
Bevezetés | 237 |
Gazdasági állataink takarmányozásának története | 239 |
Az állati szervezet kémiai összetétele | 241 |
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában | 242 |
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 242 |
Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek) | 244 |
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat | 247 |
A takarmányok teriméje | 253 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 254 |
Vitaminok | 256 |
Zsírban oldódó vitaminok | 256 |
Vízben oldódó vitaminok | 260 |
Vitamin túladagolás (hypervitaminózis) | 263 |
Az ásványi anyagok | 264 |
Szervalkotó elemek | 266 |
Mikroelemek | 271 |
Az állati szervezet szempontjából közömbös vagy mérgező ásványi anyagok | 275 |
Antibiotikumok | 275 |
Hormonok és anyagcserére ható anyagok | 277 |
Enzimek | 278 |
Betegségek megelőzésére adagolt takarmánykiegészítők | 279 |
Antimetabolitok | 279 |
A takarmányok megemésztése | 280 |
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 282 |
A közbülső anyagcsere | 285 |
A szénforgalom | 286 |
Az energiaforgalom | 288 |
A nitrogénforgalom | 292 |
Az ásványianyag-forgalom | 298 |
A vízforgalom | 308 |
A takarmányok táplálóértéke | 310 |
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 317 |
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 317 |
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete | 320 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 320 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 324 |
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 324 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 326 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 328 |
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete | 335 |
A munka táplálóanyag-szükséglete | 336 |
A takarmányértékesítés | 338 |
Takarmányismeret | 341 |
Zöldtakarmányok | 341 |
A legelő jelentősége | 341 |
Kaszált zöldtakarmányok | 349 |
Silózott takarmányok | 358 |
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések | 360 |
Szénák | 362 |
Szántóföldi szénák | 365 |
Szalmák és szárak | 367 |
Pelyva, törekfélék és egyéb növényi maradványok | 368 |
Magvak és termések | 369 |
Gabonamagvak | 369 |
Hüvelyes magvak | 371 |
Olajos magvak | 372 |
Egyéb magvak | 372 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 372 |
Malomipari és magtisztítási hulladékok | 373 |
Növényolajipari melléktermékek | 374 |
Cukorgyári melléktermékek | 377 |
Szeszgyári takarmányok | 378 |
Sörgyári hulladékok | 379 |
Keményítőgyári takarmányok | 380 |
Konzervipari melléktermékek | 380 |
Állati eredetű takarmányok | 381 |
Tej- és tejtermékek | 381 |
Húsipari hulladékok | 382 |
Halfeldolgozási melléktermékek | 383 |
Egyéb állati eredetű takarmányok | 384 |
Egyéb takarmányok | 384 |
Étkezési hulladékok (konyhai moslék) | 384 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 385 |
Abrakkeverék | 389 |
Az abrakkeverékek készítése | 392 |
A takarmány minőségének megítélése | 393 |
Gyakorlati minősítés | 393 |
Mintavétel takarmányvizsgálathoz | 394 |
Laboratóriumi vizsgálat | 396 |
A takarmányok eltartása és etetése | 397 |
A takarmányok eltartása | 397 |
A szénakészítés | 397 |
A takarmányok savanyítása | 413 |
A gyökér-, gumós- és egyéb vizenyőstakarmányok eltartása | 429 |
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 430 |
Abraktakarmányok és ipari hulladéktakarmányok eltartása | 431 |
A takarmányok előkészítése etetéshez | 433 |
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 437 |
A takarmányadag összeállítása | 437 |
A vitamin-ellátottság ellenőrzése | 445 |
Az etetés módja | 446 |
Ivóvíz és itatás | 459 |
A jó takarmányellátás megszervezése | 461 |
Ajánlott irodalom | 462 |
Függelék | |
A fontosabb takarmánynövények karotintartalma | 466 |
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma | 468 |
Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 498 |
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre | 532 |
Név- és tárgymutató | 537 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.