1.059.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1.

Általános állattenyésztés, Gazdasági állatok takarmányozása

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 551 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Az állattenyésztés fogalma15
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége16
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás18
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán21
Elvadulás (dedomesztikáció)25
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése25
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése28
A környezet hatása a szervezetre29
Takarmányozás29
Éghajlat31
Hőmérséklet31
Nedvesség33
Fény33
Egyéb éghajlati tényezők34
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása35
A honosulás (akklimatizáció)37
A szervezetre ható belső tényezők38
Ivarjelleg42
Ivartalanítás44
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata45
Testméretek felvétele48
Fejlettség (testsúly)50
Kondíció53
Arányosság (homogenitás)54
Kültakaró55
Színeződés56
Formalizmus az állattenyésztésben58
Az átöröklés60
Az immunitás és a betegségek átöröklése77
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése80
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben85
Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok átöröklése89
Biometriai alapfogalmak103
A biometria területe103
Az átlag és a szórás kiszámítása105
Korrelációk106
A regresszió és a korreláció kiszámítása108
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata109
Gazdasági állatok rendszerezése112
A faj112
A fajta113
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben119
A fajtatisztaság. A telivér, félvér.120
Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció121
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük123
Termelőképesség126
Tejelékenység126
Hús- és zsírtermelőképesség126
A fejlődés gyorsasága, koraérés129
Erőtermelés129
Gyapjútermelés130
Tojástermelés131
Termékenység. Szaporaság131
Vérmérséklet, természet, rossz szokások132
Szellemi és ösztönszerű képességek133
Igényesség, igénytelenség134
Konstitúció135
Egészség138
A szaporodás139
A szaporodás fogalma139
Ivarzás139
Párzás (fedezés, hágás stb.)141
Megtermékenyülés142
Meddőség142
A pároztatás módjai143
Az egy apaállatra számítható nőstények száma144
Mesterséges termékenyítés146
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése150
A vemhesség tartama152
A vemhesség megállapításának módjai153
Az ellés, elvetélés154
A közeledő ellés jelei155
Az ellés lefolyása155
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után156
Ikerellés, egypetés ikrek158
Növekedés és fejlődés159
Ivarérettség, tenyészérettség164
A kor szerepe az állatok életében165
A tenyészkiválasztás (szelekció)167
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján175
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban178
Az ivadékvizsgálat181
A párosítás alapelvei186
A tenyésztési eljárások187
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)188
Beltenyésztés (Rokontenyésztés.)190
Vérvonaltenyésztés195
Keresztezés197
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése212
A törzskönyvezés214
Az egyedi megjelölés módszerei217
Az állatok fényképezés219
Állatkiállítások220
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása221
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények221
Az istállóépítés222
A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók224
A legeltetés226
Az állatok ápolása227
Az állatok szállítása232
Balesetelhárítás az állattenyésztésben232
Az állattenyésztés gépesítés234
Ajánlott irodalom234
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA237
Bevezetés237
Gazdasági állataink takarmányozásának története239
Az állati szervezet kémiai összetétele241
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában242
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma242
Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek)244
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat247
A takarmányok teriméje253
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai254
Vitaminok256
Zsírban oldódó vitaminok256
Vízben oldódó vitaminok260
Vitamin túladagolás (hypervitaminózis)263
Az ásványi anyagok264
Szervalkotó elemek266
Mikroelemek271
Az állati szervezet szempontjából közömbös vagy mérgező ásványi anyagok275
Antibiotikumok275
Hormonok és anyagcserére ható anyagok277
Enzimek278
Betegségek megelőzésére adagolt takarmánykiegészítők279
Antimetabolitok279
A takarmányok megemésztése280
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők282
A közbülső anyagcsere285
A szénforgalom286
Az energiaforgalom288
A nitrogénforgalom292
Az ásványianyag-forgalom298
A vízforgalom308
A takarmányok táplálóértéke310
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete317
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet317
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete320
A növekedés táplálóanyag-szükséglete320
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete324
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete324
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete326
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete328
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete335
A munka táplálóanyag-szükséglete336
A takarmányértékesítés338
Takarmányismeret341
Zöldtakarmányok341
A legelő jelentősége341
Kaszált zöldtakarmányok349
Silózott takarmányok358
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések360
Szénák362
Szántóföldi szénák365
Szalmák és szárak367
Pelyva, törekfélék és egyéb növényi maradványok368
Magvak és termések369
Gabonamagvak369
Hüvelyes magvak371
Olajos magvak372
Egyéb magvak372
Ipari melléktermékek és hulladékok372
Malomipari és magtisztítási hulladékok373
Növényolajipari melléktermékek374
Cukorgyári melléktermékek377
Szeszgyári takarmányok378
Sörgyári hulladékok379
Keményítőgyári takarmányok380
Konzervipari melléktermékek380
Állati eredetű takarmányok381
Tej- és tejtermékek381
Húsipari hulladékok382
Halfeldolgozási melléktermékek383
Egyéb állati eredetű takarmányok384
Egyéb takarmányok384
Étkezési hulladékok (konyhai moslék)384
Takarmánykiegészítő anyagok385
Abrakkeverék389
Az abrakkeverékek készítése392
A takarmány minőségének megítélése393
Gyakorlati minősítés393
Mintavétel takarmányvizsgálathoz394
Laboratóriumi vizsgálat396
A takarmányok eltartása és etetése397
A takarmányok eltartása397
A szénakészítés397
A takarmányok savanyítása413
A gyökér-, gumós- és egyéb vizenyőstakarmányok eltartása429
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása430
Abraktakarmányok és ipari hulladéktakarmányok eltartása431
A takarmányok előkészítése etetéshez433
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása437
A takarmányadag összeállítása437
A vitamin-ellátottság ellenőrzése445
Az etetés módja446
Ivóvíz és itatás459
A jó takarmányellátás megszervezése461
Ajánlott irodalom462
Függelék
A fontosabb takarmánynövények karotintartalma466
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma468
Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete498
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre532
Név- és tárgymutató537
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem