1.059.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1-3.

1.: Általános állattenyésztés, Gazdasági állatok takarmányozása/2.: Szarvasmarhatenyésztés, Juhtenyésztés, Tejgazdaságtan/3.: Sertéstenyésztés, Lótenyésztés, Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 1.482 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az "Állattenyésztési Enciklopédia" eddig megjelent kiadásai szinte évenként, jóval a tervezett idő előtt elfogytak. Ez a körülményt azt látszik igazolni, hogy agrárértelmiségünk különösen nagy... Tovább

Előszó

Az "Állattenyésztési Enciklopédia" eddig megjelent kiadásai szinte évenként, jóval a tervezett idő előtt elfogytak. Ez a körülményt azt látszik igazolni, hogy agrárértelmiségünk különösen nagy érdeklődéssel fordult együttes munkánk felé. Jóllehet, a három kötet egyben agrár- és állatorvosi felsőoktatásunk tankönyve, különösen örvendetes, hogy elsősorban a gyakorlati szakemberek nagy érdeklődése okozta az első három kiadásnak szinte rekord idő alatti elfogyását.
Az eddig megjelent kiadások anyagát szerzőtársaimmal elsősorban az időtállónak bizonyuló ismeretanyaggal igyekeztünk korszerűsíteni. Nagy nyomatékkal tárgyaltuk pl. az általános állattenyésztés keretében a korszerű populációs genetikai alapon nyugvó szelekciós módszereket, a takarmányozástanban az ásványianyag-forgalmat, a tárolás és betakarítás kérdéseit, a szarvasmarha-tenyésztésben az önköltségcsökkentés szempontjából legfontosabb tulajdonságokat stb. Figyelemmel voltak a szerzők azoknak a szempontoknak a kidomborítására, amelyek az időközben bekövetkezett nagyarányú szocialista átszervezés nyomán merültek fel. Ebben a vonatkozásban már szinte kizárólag a nagyüzemi állattenyésztés szemlélete érvényesül. A harmadik kiadásban új a biometriai alapfogalmakról írott rész (Dr. Csire Lajos). A negyedik kiadásban tovább korszerűsítettük a különböző szakterületek anyagát. Tovább fejlesztettük a genetikai vonatkozású fejezeteket. Szinte minden területen beépültek az újabb kutatási eredmények. Lényeges átdolgozásban részesült a baromfitenyésztési rész (Dr. Bögre János).
Őszinte köszönettel tartozunk mindazoknak, akik építő kritikával és a három kötet alapos tanulmányozásával hozzájárultak ahhoz, hogy a második, harmadik, majd a negyedik kiadásban sikerült több fogyatékosságot kiküszöbölni és a munkát tovább korszerűsíteni, mind a gyakorlatban működő szakemberek, mind pedig a főiskolai oktatás számára.
Szerzőtársaimmal együtt kérem a tisztelt olvasóinkat, hogy az egyes kötetekkel kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat a jövőben is juttassák el hozzám és úgy, mint eddig, ezután is segítsenek bennünket abban a törekvésünkben, hogy a további kiadások is minél jobban szolgálják állattenyésztésünk fejlődését.

Budapest, 1965. március
Horn Artúr Vissza

Tartalom

I. KÖTET
Előszó2
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Az állattenyésztés fogalma15
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége16
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás18
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán22
Elvadulás (dedomesztikáció)25
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése26
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése28
A környezet hatása a szervezetre29
Takarmányozás30
Éghajlat32
Hőmérséklet32
Nedvesség34
Fény34
Egyéb éghajlati tényezők35
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása36
A honosulás (akklimatizáció)38
A szervezetre ható belső tényezők40
Ivarjelleg44
Ivartalanítás46
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata46
Testméretek felvétele50
Fejlettség (testsúly)52
Kondíció55
Arányosság (homogenitás)56
Kültakaró57
Színeződés58
Formalizmus az állattenyésztésben61
Az átöröklés62
Az immunitás és a betegségek átöröklése72
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése75
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben80
Mennyiségi tulajdonságok átöröklése84
Biometriai alapfogalmak89
A vegetatív hibridek89
Biometriai alapfogalmak90
A biometria területe91
Az átlag és a szórás kiszámítása93
Korrelációk95
A regresszió és a korreláció kiszámítása96
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata98
Gazdasági állatok rendszerezése102
A faj102
A fajta103
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben110
A fajtatisztaság. A telivér, félvér.111
Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció112
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük113
Termelőképesség116
Tejelékenység116
Hús- és zsírtermelőképesség117
A fejlődés gyorsasága, koraérés119
Erőtermelés120
Gyapjútermelés121
Tojástermelés121
Termékenység. Szaporaság122
Vérmérséklet, természet, rossz szokások123
Szellemi és ösztönszerű képességek124
Igényesség, igénytelenség125
Konstitúció125
Egészség129
A szaporodás130
A szaporodás fogalma130
Ivarzás130
Párzás (fedezés, hágás stb.)132
Megtermékenyülés133
Meddőség134
A pároztatás módjai135
Az egy apaállatra számítható nőstények száma136
Mesterséges termékenyítés137
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése141
A vemhesség tartama143
A vemhesség megállapításának módjai145
Az ellés, elvetélés146
A közeledő ellés jelei147
Az ellés lefolyása147
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után148
Ikerellés, egypetés ikrek150
Növekedés és fejlődés151
Ivarérettség, tenyészérettség156
A kor szerepe az állatok életében158
A tenyészkiválasztás (szelekció)160
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján166
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban167
Az ivadékvizsgálat170
A párosítás alapelvei175
A tenyésztési eljárások176
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)177
Beltenyésztés (Rokontenyésztés.)179
Vérvonaltenyésztés181
Keresztezés182
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése198
A törzskönyvezés200
Az egyedi megjelölés módszerei203
Az állatok fényképezés204
Állatkiállítások205
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása207
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények207
Az istállóépítés208
A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók211
A legeltetés213
Az állatok ápolása214
Az állatok szállítása216
Balesetelhárítás az állattenyésztésben217
Az állattenyésztés gépesítés218
Ajánlott irodalom218
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
Bevezetés223
Gazdasági állataink takarmányozásának története224
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyakorlatban226
Az állati szervezet kémiai összetétele227
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában228
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma229
Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek)230
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat233
A takarmányok teriméje238
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai239
Vitaminok255
Zsírban oldódó vitaminok256
Vízben oldódó vitaminok260
Antibiotikumok266
Hormonok és anyagcserére ható anyagok267
Antimetabilitok268
A takarmányok megemésztése269
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők272
A közbülső anyagcsere275
A nitrogénforgalom275
A szénforgalom277
Az energiaforgalom279
Az ásványianyag-forgalom283
A vízforgalom292
A takarmányok táplálóértéke293
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete301
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet301
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete304
A növekedés táplálóanyag-szükséglete304
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete308
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete309
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete310
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete313
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete319
A munka táplálóanyag-szükséglete321
A takarmányértékesítés322
Takarmányismeret326
Zöldtakarmányok326
A legelő jelentősége326
Gyeplegelők327
Mesterséges legelők333
Alkalmi legelők334
Kaszált zöldtakarmányok334
Silózott takarmányok343
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések345
Széna-, szalma- és pelyvafélék347
Magvak és termések353
Ipari melléktermékek és hulladékok358
Állati eredetű takarmányok366
Egyéb takarmányok370
A takarmány minőségének megítélése379
A takarmányok eltartása és etetése384
A takarmányok eltartása384
A szénakészítés384
A takarmányok előkészítése415
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása420
A jó takarmányellátás megszervezése442
Ajánlott irodalom443
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre446
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma450
Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete479
Név- és tárgymutató513
II. KÖTET
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A szarvasmarha eredete és domesztikációja13
A marha rokonfajai15
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége18
A szarvasmarhák elnevezései19
A szarvasmarha külső testalakulása21
A testalakulás bírálatának jelentősége21
A szarvasmarha kültakarója23
A szarvasmarhák színei24
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása26
A fejlettség és az élősúly30
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása31
A fej31
A törzs34
A tőgy38
A végtagok45
A szarvasmarha életkorának meghatározása49
Az ivari jelleg és az ivartalanítás50
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai52
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam52
Termékenység56
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés58
Vérmérséklet, természet és rossz szokások59
A tejtermelés61
A tejképződés és tejleadás mechanizmusa66
Tejzsírtermelés, zsírszázalék68
A tej egyéb alkotórészei71
Fejhetőség (Fejési sebesség)73
Perzisztencia74
A tejtermelést befolyásoló tényezők76
Takarmányfelvevő-képesség, legelőkészség81
Hústermelés, hizodalmasság81
Erőtermelés, lábszerkezet84
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk85
Magyar szürke marha86
A szimmentáli marha87
A magyar tarka marha89
Borzderes fajták92
Kosztromai94
A jersey marha95
Fekete és vöröstarka lapálymarhák98
Dán vörös100
Egyéb fajták101
A szarvasmarha tenyésztése111
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei111
Kiválasztás az egyediség (fenotípus) alapján114
Kiválasztás a származás és a rokonok minősége alapján115
Az ivadékvizsgálat (tenyészértékbecslés az ivadékok alapján) a szarvasmarhatenyésztésben118
A szelekció hatékonyságának növelése a gazdaságosabb termelés érdekében124
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés128
Állományfelvétel129
Termelési adatok megállapítása129
Tenyésztési adatok130
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és utódai megjelölése130
Küllemi bírálat132
Törzskönyvezési adatok értékelése135
A szarvasmarha szaporítása139
Az ivarzás140
A bika használata142
Fedeztetés143
A vemhesség jelei és tartama144
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása145
Az ellés147
A szarvasmarha fölnevelése150
Az újszülött borjú ápolása152
A borjúnevelés154
Az üszők takarmányozása160
A bikaborjak felnevelése163
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása164
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása167
A tehenek takarmányozása167
Tenyészbikák takarmányozása175
Szarvasmarhahizlalás és -feljavítás176
A vágómarha minősítése181
A levágott szarvasmarha húsának kereskedelmi felosztása és minősítése181
Az igásökör takarmányozása184
A szarvasmarha elhelyezése, ápolása és fejése186
A tehénistállók186
Az istálló berendezése és tartozékai197
A bikaistálló200
A borjúnevelő200
Növendék- és hízóistállók. Egyéb rendeltetésű istállók202
A fejés207
A tehenek gondozása212
A tenyészbikák gondozása218
Az igásmarhák gondozása és járomozása219
Javasolt irodalom220
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés223
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége223
A juh mint gyapjútermelő223
A juh mint tejtermelő224
A juh mint hústermelő224
A juh mint prémtermelő224
A juh egyéb szolgáltatásai224
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben224
A juhászat takarmányigényei225
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás?225
A juh mint gyomirtó és féregirtó226
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában227
A juhok elnevezése ivar és kor szerint228
Honnan eredtek juhfajtáink?228
Alapismeretek a juhtenyésztéshez230
A testtájak külső alakulása230
A fej230
A törzs232
A végtagok234
Méretek felvétele a juhon236
A juh életkorának meghatározása326
Gyapjúismeret237
A gyapjú237
A bundát alkotó szőrképletek237
A gyapjúzsír239
A gyapjúszál tulajdonságai240
A gyapjú belszerkezete vagy jellege246
Kiegyenlítettség247
Gyapjúféleségek249
A nyírósúly és a gyapjúanyag251
A rendement251
A gyapjú összértékének kifejezése253
A juh fajtái255
A merinók255
A francia húsmerinó (Merinó precoce)256
A német húsmerinó258
A Szovjetunióban kitenyésztett '"finomgyapjas" merinók259
A magyar fésűsmerinó260
A cigája264
A racka266
Egyéb fajták269
Ile de France271
Keletfriz273
Egyéb fajták274
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálkozása, ápolása277
Milyen fajtát tenyésszünk?277
Az anyajuhok bonitálása278
Termelékenység és nevelőképesség278
Egészséges szervezet279
Termelőképesség279
Testalakat és testnagyság283
A kor283
Származás285
A tenyészkosok bonitálása285
A juhok törzskönyvezése287
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete291
A juh nyári takarmányai, azaz legelői292
A juh téli takarmányai297
Az ivóvíz és az itatások száma301
A juhakol301
A juhok ápolása305
A szaporítás312
A párosítás312
Mikor ellessünk?313
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése314
Egy koshoz hány anya osztható be?314
A nyáj előkészítése a pároztatásra315
A pároztatás316
A mesterséges termékenyítés317
Az utópároztatás, utóbeondózás318
A pároztatási idény időtartama318
A vemhesség tartama és jelei319
A vemhes anya táplálása és ápolása319
Az elvetélés320
Az ellés320
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása321
A juh felnevelése324
Az újszülött bárány ápolása324
A szopós bárányok táplálása325
A szopós bárányok ápolása327
A szopós bárányok farkalása328
A bárányok elválasztása328
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása329
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása330
A juh gyapjútermelése324
Az újszülött bárány ápolása324
A szopósbárányok táplálása325
A szopósbárnyok ápolása327
A növendékjerkék és növendékürül takarmányozása329
A növendkékkosok második osztályozása és takarmányozása330
A juh gyapjútermelése331
Az egészségi állapot331
Idegizgalmak331
A hiányos táplálás332
A vizelet és bélsár hatása332
A juhakol rossz szellőzöttsége332
Az út porának és a futóhomoknak hatása333
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában333
Szurokjelzés333
A juhok nyírása333
A juhok nyírása333
Mikor nyírjuk a juhokat?333
Érdemes-e évente kétszer nyírni?334
Mikor nyírjuk a bárányokat?334
Előkészület a nyírásra334
A nyírás munkája335
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása335
A gyapjú értékesítése337
A juh tejtermelése338
A juhtej gazdasági jelentősége338
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai338
A tejhozam növelésének lehetőségei339
A juhok fejése341
A juhtej értékesítése341
A juh hústermelése338
A vágójuh minősége338
A juhhizlalás gyakorlata344
A kecske tenyésztése346
A kecske gazdasági jelentősége346
Honnan erednek kecskefajtáink?346
A külső testtájak346
A szőrözet és a szín347
A súly és a testméretek348
Az életkor meghatározása348
Milyen fajtát tenyésszünk?348
A tenyészkecskék kiválasztása349
A kecske táplálása350
Táplálóanyag-szükséglet350
A kecske takarmányai351
Takarmányszabványok352
A kecske istállója352
A kecske ápolása352
Tenyésztési teendők352
Pároztatás352
A gödölyék és gidák felnevelése353
A kecske tejtermelése353
A kecske egyéb haszontételei354
Irodalom354
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés357
A tejgazdaságtan története és jelentősége357
A tej táplálkozástani jelentősége359
A tejelválasztás362
A tejmirigy fejlődése és szerkezete362
A tejtermelés élettana367
A tejleadás élettana369
A tej tulajdonságai és összetétele372
A tej érzékelhető tulajdonságai372
A tej fizikai tulajdonságai373
A tej kémhatása374
A tej biológiai tulajdonságai374
A tej összetétele375
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma376
A tejcukor376
A tejzsír377
A tej fehérjéi378
A tej ásványi anyagai380
A tej vitaminjai380
A tej enzimjei381
A tejben található egyéb anyagok382
A kolosztrum382
A különböző állatfajok tejének összetétele383
A tej mikrobái384
Baktériumok387
Élesztők (sarjadzó gombák)389
Penészek (fonálgombák)390
A tej kezelése a termelőhelyen és szállítása391
A kifejt tej gyűjtése és szűrése391
A tejkezelő helyiség és berendezése395
A tej hűtése, szellőztetéses és tárolása402
A tej csírátlanítása és konzerválása405
A tej szállítása409
A tejhibák411
Takarmányeredetű hibák411
Istállóeredetű tejhibák412
Mikrobák okozta tejhibák412
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák413
A tej feldolgozása415
A minősített tej415
A tej homogénezése415
Savanyútej készítmények416
Aludttej416
Joghurt, tarhó és kefír416
A tej fölözése és a vajkészítés416
A tej fölözése416
A vajkészítés alapelvei420
A fölözés és vajgyártás mellktermékei424
A vaj összetétele és forgalomba hozása424
A sajtkészítés alapelvei424
A sajtok osztályozása430
A túrókészítés alapelvei433
Az étkezési túró készítése433
A juhtúró készítése434
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei434
Tejkonzervek435
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei436
A mintavétel436
A tej szennytartalmának meghatározása437
A tej fajsúlyának meghatározása439
A tej és tejszín savfokának és pH-jának meghatározása440
A tej zsírtartalmának meghatározása443
A tej összes fehérjetartalmának meghatározása446
A tejszín szírtartalmának meghatározása448
A vaj víztartalmának meghatározása449
A tej hamisított voltának kimutatása451
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására454
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok456
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások458
Tejgazdasági jogszabályok460
Név- és tárgymutató461
III. KÖTET
SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A sertés domesztikációja13
A sertés gazdasági jelentősége15
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint17
A sertés külső testalakulása19
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez20
Méretek felvétele a sertésen25
A sertés fejlettsége és súlya27
A sertés színe, bőre és szőrzete27
A sertés testrészei30
Az ivari jelleg és az ivartalanítás38
A sertés belső értékmérő tulajdonságai41
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság41
Szaporaság41
Tejtermelő-képesség43
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség43
Hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség44
A sertés vágóértéke46
Átörökítő-képesség47
A sertés fajtái49
Mangalica49
Magyar nagy fehér hússertés53
A cornwall (large black)56
Berkshire sertés57
Egyéb fajták61
A sertés tenyésztése69
A fajta és a tenyészirány megválasztása69
A tenyészkoca kiválasztása71
A tenyészkan kiválasztása73
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben73
A sertések törzskönyvezése79
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel79
Tenyészállatok elnevezése a vonaltenyésztésben80
Ellenőrzési lapok vezetése82
Törzs- és tenyésztési főkönyv86
A küllemi bírálat előfeltételei86
Törzskönyvi osztályok86
Törzskönyvi osztályba sorolás87
A hízékonyság és vágóérték megállapítása89
A hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása89
A vágóttáru minősítése92
A sertés takarmányozása97
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete97
A sertés takarmányai98
A sertés legeltetése98
Zöldtakarmányok100
Szénalisztek, szénafélék és polyvák101
Nedvdús takarmányok. Szilázsok, gumók és gyökerek101
Nedves ipari melléktermékek102
Magvak102
Légszáraz gyári melléktermékek104
Állati eredetű takarmányok104
Konyhamoslék105
Fehérjekoncentrátumok105
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend106
A sertésistállók és berendezésük108
Általános irányelvek108
Az istállók alapterülete109
A sertésistállók elhelyezése110
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők110
Kifutók111
Fiaztatók112
Szállások, mint fiaztatók114
A tenyészkanok istállója115
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója115
Egyéb épületek120
Vályúk és etetőhelyek121
A sertések ápolásának általános irányelvei121
A sertés szaporítása123
A koca ivarzása123
A pároztatás124
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja126
A tenyészkan takarmányozása és ápolása128
A vemhes koca ápolása és takarmányozása131
Az ellés (elvetélés, koraszülés)135
A szoptató koca gondozása és takarmányozása138
A szopós malacok gondozása és táplálása142
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása147
A növendéksertések takarmányozása és gondozása150
A sertés hizlalása153
A hízósertések takarmányozásának rendje153
Húsra hízlalás157
Baconsüldők és sonkasertések hizlalása157
Zsírra hizlalás161
Idősebb süldők zsírra hizlalása162
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása163
Tőkesertések hizlalása165
Öreg sertések hizlalása169
Makkoltatás169
A sertés mázsálása170
A sertés szállítása171
Ajánlott irodalom173
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés177
A lótenyésztés jelentősége177
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei178
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése180
A ló származása180
A lófajták csoportosítása182
A ló megítélése183
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés183
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához184
A bírálat185
A méretek felvétele186
A kültakaró, szín és jegyek187
A testtájak alakulásai190
A fej és részei190
A ló mozgása210
Rendellenes járásformák211
A lépés211
A poroszkálás212
Az ügetés (trab)212
A vágta (galopp)213
Az ugrás214
Az úszás214
A ló életkorának megállapítása215
Magyarország lótenyésztésének története219
Az ősi magyar ló kora219
Az arab ló kora220
A spanyol ló kora220
Az angol telivér kora220
A gazdasági típusra törekvés kora221
Jelenkor221
Hátas típusok222
Az arab ló222
Angol telivér223
Kisbéri félvér224
Gidrán225
Mezőhegyesi félvér226
Melegvérű hámos típusok228
Nóniusz228
Lipicai229
Ügető230
Hidegvérű hámos típusok231
Magyar hidegvérű231
A muraközi ló232
A sodrott ló233
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták234
Egyéb fajták236
A ló tenyésztése238
A tenyészcél megválasztása238
A tenyészegyedek megítélésének alapja239
A tenyészkanca kiválasztása240
Származás240
Küllem242
Teljesítmény242
Utód244
A tenyészcsődör kiválasztása245
Származás245
Küllem 245
Teljesítmény245
Utód246
A lovak törzskönyvezése248
A ló tenyésztésbevétele250
A nemi érettség250
A tenyészérettség251
Az ivartalanítás251
A párosítás251
A sárlás253
A fedeztetés (pároztatás, ugratás, hágatás)253
A fedeztetés idejének megválasztása255
A csődör nemzési ingere255
Egy csődörre számítható kancák száma255
A mesterséges termékenyítés jelentősége256
A megtermékenyülés256
A vemhesség megállapításának módozatai257
A vemhesség tartama258
Az ellés258
A koraszülés és az elvetélés259
Az ellés előjelei259
Előkészület az elléshez259
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél260
A kanca ápolása ellés után262
Az újszülött csikó körüli teendők263
A csikó megítélése születés után264
A lovak takarmányozása266
A ló takarmányai266
Legelő és a zöldtakarmányok266
Nedvdús takarmányok267
Szálastakarmányok268
Abraktakarmányok269
A ló takarmányozásának főbb elvei270
Takarmányozási rend271
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása272
A szopós csikó takarmányozása273
A csikó választás utáni takarmányozása274
A csikó ménesi tartásának szervezése276
Igéslovak takarmányozása277
A tenyészcsődörök takarmányozása277
A lovak tartása és mozgatása279
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása279
A csődörcsikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása281
A ló ápolása282
Bőr- és szőrápolás282
Fürdetés, nyírás283
A pata és ápolása. Patkolás283
A ló istállója285
A csikó betanítása288
Nyereg alá tanítás288
Kocsiba tanítás289
Galoppcsikók idomítása291
Az ügető csikók betanítása292
A ló munkáltatása293
A ló szerszámai293
A ló használata293
Befogás és kifogás295
A fogat összeállítása297
Hajtása297
Nyereg alatti használat299
A ló rossz szokásai300
A szamár tenyésztése302
Az öszvér303
Ajánlott irodalom305
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés309
A baromfi származása és domesztikációja309
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége309
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése311
Baromfitenyésztési alapismeretek312
A baromfi külső testalakulása312
Köztakaró313
A tollazat314
A vedlés316
Az életkor és az ivar meghatározása317
Ivarmeghatározási eljárások (szexálás)317
A tojás képződése318
A tojás alkotórészei320
A kotlás321
A baromfi értékmérő tulajdonságai323
Termékenység324
Keltethetőség325
Ellenállóképesség326
Egészségi állapot (életerő)327
Testnagyság327
A tojástermelő-képesség327
A tojás minősége333
Hústermelő-képesség334
Vérmérséklet és rossz szokások336
A baromfi takarmányozása337
A baromfi életfenntartó és termelő szükséglete337
A baromfi takarmányai346
Takarmányozási módszerek348
A tyúk tenyésztése355
Tyúkfajták355
Magyar nemesített tyúk355
Fehér leghorn357
Rhode island rend (rodájlend)358
New-hampshire (nyuhemsir)359
Plymouth rock (plimut rokk)360
Sussex (szaszex)361
Cornish (kornis)362
Tojás- és hústermelő hibridek363
Hazánkban tenyésztett külföldi fajták366
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben369
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén369
A tenyészkiválasztás főbb elvei371
Beltenyésztés (rokontenyésztés)373
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei374
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés376
Reciprok rekurrens szelekció378
Rekurrens szelekció379
A hibridtenyésztő üzemek379
A tojástermelésre irányuló szelekció381
A hústermelésre irányuló szelekció382
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában383
Teljesítményvizsgálatok384
A pároztatás módjai386
A keltetés387
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása387
A természetes keltetés388
A mesterséges (gépi) keltetés388
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keletetése400
Tenyészcsibék nevelése401
Természetes csibenevelés401
Mesterséges csibenevelés403
Csibenevelés háztáji gazdaságokban410
A ketreces (Battérisá) csibenevelés411
Tojó- és hústípusó tenyészkakasok nevelése412
A tyúk elhelyezése414
A baromfitelep telepítése414
Baromfiólak415
A baromfiól felszerelése és berendezése416
Baromfikifutók419
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése419
A tojás osztályozása és raktározása420
Tolltermelés420
Belterjes nagyüzemi tojótyúk- és pecsenyecsirke-tartás421
A belterjes tartás különféle formái422
A tyúkok padlón tartása422
A tojótyúkok ketreces tartása432
Belterjes húscsirke nevelés435
Ketreces csibenevelés440
A belterjes baromfitartás jövője441
A gyöngytyúk tenyésztése442
A gyöngytyúk fajtái442
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása443
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás443
A gyöngytyúk hasznosítása444
Pulykatenyésztés445
A pulyka fajtái445
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása445
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás448
A pulyka hasznosítása449
Kacsatenyésztés450
A kacsa fajtái450
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása451
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás453
Pecsenyekacsa-nevelés453
Lúdtenyésztés457
A lúd fajtái457
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása459
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás460
Nagyüzemi lúdhizlalás462
A lúd tolltermelése465
Ajánlott irodalom466
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem