1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1-3.

1.: Általános állattenyésztés, Gazdasági állatok takarmányozása/2.: Szarvasmarhatenyésztés, Juhtenyésztés, Tejgazdaságtan/3.: Sertéstenyésztés, Lótenyésztés, Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.429 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. KÖTET: Általános állattenyésztés, takarmányozás
Előszó5
Előszó a második kiadáshoz7
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Az állattenyésztés fogalma17
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás18
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán22
Elvadulás (dedomesztikáció)26
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége26
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése28
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése30
A környezet hatása a szervezetre31
Takarmányozás31
Éghajlat33
Hőmérséklet33
Nedvesség35
Fény36
Egyéb éghajlati tényezők37
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása38
A honosulás (akklimatizáció)40
A szervezetre ható belső tényezők41
Belső elválasztású mirigyek42
Ivarjelleg46
Ivartalanítás48
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata49
Testméretek felvétele52
Fejlettség (testsúly)54
Kondíció57
Arányosság (homogenitás)58
Kültakaró59
Színeződés60
Formalizmus az állattenyésztésben63
Az átöröklés64
A változékonyság66
Az immunitás és a betegségek átöröklése76
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése79
Mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok átöröklése81
A vegetatív hibridek86
Biometriai alapfogalmak86
A variációs sor87
Az aritmetikai átlag. Szóródás. Variációs koefficiens89
Korrelációk90
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata93
Gazdasági állatok rendszerezése93
A faj94
A fajta94
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben102
A fajtatisztaság. A telivér, félvér.103
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal104
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük105
Termelőképesség108
Tejelékenység108
Hús- és zsírtermelőképesség109
A fejlődés gyorsasága, koraérés111
Erőtermelés111
Gyapjútermelés112
Tojástermelés113
Termékenység. Szaporaság114
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokások.114
Szellemi és ösztönszerű képességek116
Igényesség, igénytelenség116
Konstitúció117
Egészség120
A szaporodás123
A szaporodás fogalma123
Ivarzás123
Párzás (fedezés, hágás stb.)125
Megtermékenyülés126
Meddőség127
A pároztatás módjai128
Az egy apaállatra számítható nőstények száma129
Mesterséges termékenyítés130
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése134
A vemhesség tartama136
A vemhesség megállapításának módjai138
Az ellés. Elvetélés139
A közeledő ellés jelei140
Az ellés lefolyása140
Az anyag és az újszülött ápolása az ellés után141
Ikerellés (egypetés ikrek)142
Növekedés és fejlődés144
Ivarérettség, tenyészérettség149
A kor szerepe az állatok életében150
A tenyészkiválasztás (szelekció)153
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján157
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban158
Az utódellenőrzés (ivadékvizsgálat)160
A párosítás alapelvei165
A tenyésztési eljárások166
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)167
Rokontenyésztés. Beltenyésztés169
Vérvonaltenyésztés171
Keresztezés172
Cseppvérkeresztezés174
Fajtaátalakító keresztezés175
Új fajtát előállító keresztezés176
Haszonállatelőállító keresztezés178
Közvetlen haszonállatelőállító keresztezés módszerei180
A közvetett haszonállatelőállító keresztezés módszerei181
Fajhibrid előállítás185
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése188
A törzskönyvezés190
Az egyedi megjelölés módszerei194
Az állatok fényképezés195
Állatkiállítások196
GAZDASÁGI ÁLLATOK ELHELYEZÉSE ÉS GONDOZÁSA
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények198
Az istállóépítés199
Istállórendszerek201
A természetszerű tartás. Fészerek, karámok, kifutók202
A legeltetés204
Az állatok ápolása206
Az állatok szállítása208
Balesetelhárítás az állattenyésztésben208
Az állattenyésztés gépesítése210
Ajánlott irodalom210
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
Bevezetés213
Gazdasági állataink takarmányozásának története214
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyarkorlatban215
Az állati szervezet kémiai összetétele216
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában218
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma219
A zsírnemű anyagok (lipidek)220
A nyersrost és a N-mentes kivonat223
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai229
Az ásványianyagok234
Szervalkotó elemek235
Kalcium és foszfor235
Magnézium238
Nátrium- és káliumkloridok238
Kén239
Vas239
Mikroelemek240
Réz240
Jód241
Mangán241
Szilicium242
Fluor242
Cink242
Kobalt242
Nikkel243
Az állati szervezet szempontjából közömbös vagy mérgező ásványianyagok243
Vitaminok244
Zsírban oldódó vitaminok244
A-vitamin244
D-vitamin247
E-vitamin248
K-vitamin248
F-vitamin249
Vízben oldódó vitaminok249
B-vitamin csoport249
C-vitamin, aszkorbinsav, skorbut ellenes vitamin253
Antibiotikumok253
Hormonok és anyagcserére ható anyagok255
Antimetabolitok256
A takarmányok megemésztése256
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők259
A közbülső anyagcsere262
A nitrogénforgalom262
A szénforgalom264
Az energiaforgalom265
Az ásványianyag-forgalom269
A vízforgalom277
A takarmányok táplálóértéke279
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete286
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet286
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete289
A növekedés táplálóanyag-szükséglete289
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete294
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete294
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete296
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete297
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete303
A munka táplálóanyag-szükséglete305
A takarmányértékesítés307
Takarmányismeret309
A zöldtakarmányok309
A legelő jelentősége309
Gyeplegelők310
Mesterséges legelők316
Alkalmi legelők317
Kaszált zöldtakarmányok317
Pillangósvirágú zöldtakarmányok318
Fűféle zöldtakarmányok320
Egyéb zöldtakarmányok321
Keverék zöldtakarmányok324
A folyamatos zöldtakarmány-ellátás325
Silózott (erjesztett) takarmányok325
Gyökér- és gumóstakarmányok, húsos termények328
Répafélék328
A burgonya és a csicsóka329
A tök, dinnye és gomba329
Széna-, szalma- és pelyvafélék330
Szénák330
Szlamák333
Pelyva- és törekfélék334
Lomb és gallyas takarmányok335
Magvak és termések335
Gabonafélék336
Hüvelyesmagvak338
Egyéb magvak339
Ipari eredetű takarmányok340
Malomipari takarmányok341
Magtisztítási hulladékok342
Növényolajipari melléktermékek343
Cukorgyári melléktermékek346
Konzervipari melléktermékek346
Szeszgyári takarmányok347
Sörgyári takarmányok347
Keményítőgyári takarmányok348
Állati eredetű takarmányok348
Tej- és tejtermékek349
Húsipari hulladékok350
Halfeldolgozási melléktermékek351
Egyéb állati eredetű takarmányok352
Egyéb takarmányok352
Étkezési hulladékok (konyhai moslék)352
Keverékabrakok353
Takarmánykiegészítő anyagok356
A takarmány minőségének megítélése359
Gyakorlati minősítés359
Mintavétel takarmányvizsgálathoz360
Laboratóriumi vizsgálat362
A takarmányok eltartása és etetés363
A takarmányok eltartása363
A szénaszárítás363
A takarmányok savanyítása378
A gyökér-, gumós- és egyéb vizenyőstakarmányok eltartása391
Az abraktakarmányok eltartása393
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása394
A takarmányok előkészítése395
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása400
A takarmányadag összeállítása400
A karotin-ellátottság ellenőrzése411
Az etetés módjai412
A legeltetés412
A vályúból etetés416
Ivóvíz és itatás421
A jó takarmányozási előirányzat423
Ajánlott irodalom425
Takarmányozási előirányzat426
A takarmányok táplálóanyag-tartalma430
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete459
Tárgymutató489
II. KÖTET: Szarvasmarhatenyésztés, juhtenyésztés, tejgazdaságtan
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés
A szarvasmarha eredete és domesztikációja17
A marha rokonfajai20
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége22
A szarvasmarhák elnevezései23
A szarvasmarha külső testalakulása
A testalakulás bírálatának jelentősége24
A szarvasmarha kültakarója27
A szarvasmarhák színei28
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása29
A fejlettség és az élősúly30
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása36
A fej36
A törzs39
A tőgy43
A végtagok51
A szarvasmarha életkorának meghatározása55
Az ivari jelleg és az ivartalanítás57
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam58
Termékenység62
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés64
Vérmérséklet, természet és rossz szokások65
A tejtermelés67
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése69
Tejzsírtermelés, zsírszázalék72
A tej egyéb alkotórészei74
Fejhetőség76
Perzisztencia77
A tejtermelést befolyásoló tényezők79
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség83
Hústermelés, hizodalmasság84
Erőtermelés86
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk
Magyar szürke marha88
A szimmentáli marha89
A magyar tarka marha91
Borzderes fajták94
Kosztromai96
A jersey marha97
Fekete és vöröstarka lapálymarhák99
Dán vörös101
Egyéb fajták102
A szarvasmarha tenyésztése
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei109
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás112
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás113
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben116
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés122
Állományfelvétel122
Termelési adatok megállapítása122
Tenyésztési adatok123
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése123
Küllemi bírálat125
Törzskönyvezési adatok értékelése129
A szarvasmarha szaporítása
Az ivarzás133
A bika használata135
Fedeztetés136
A vemhesség jelei és tartama137
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása138
Az ellés140
A szarvasmarha fölnevelése
Az újszülött borjú ápolása145
A borjúnevelés147
Az üszők és tinók takarmányozása153
A bikaborjak fölnevelése155
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása157
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása
A tehenek takarmányozása159
Tenyészbikák takarmányozása167
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás167
A vágómarha minősítése173
Az igásökör takarmányozása175
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása
A tehénistálló177
Az istálló berendezése és tartozékai189
A bikaistálló192
A borjúistálló193
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók195
A fejés200
A tehenek gondozása205
A tenyészbikák gondozása212
Az igásmarhák gondozása és járomozása213
Javasolt irodalom214
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége217
A juh mint gyapjútermelő217
A juh mint tejtermelő218
A juh mint hústermelő218
A juh egyéb szolgáltatásai218
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben218
A juhászat takarmányigényei219
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás?219
A juh mint gyomirtó és féregirtó220
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában221
A juhok elnevezése ivar és kor szerint223
Honnan eredtek juhfajtáink?223
Alapismeretek a juhtenyésztéshez
A testtájak külső alakulása225
A fej225
A törzs227
A végtagok229
Méretek felvétele a juhon231
A juh életkorának meghatározása231
Gyapjúismeret
A gyapjú232
A bundát alkotó szőrképletek232
A gyapjúzsír234
A gyapjúszál tulajdonságai235
A gyapjúszál színe235
A gyapjúszál fénye236
A gyapjúszál finomsága236
A gyapjúszál hűsége238
A gyapjúszál erőssége239
A gyapjúszál nyújthatósága240
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága240
A gyapjúszál rugalmassága241
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége)241
A gyapjú belszerkezete vagy jellege241
Kiegyenlítettség242
Gyapjúféleségek244
A nyírósúly és a gyapjúanyag245
A rendement246
A gyapjú összértékének kifejezése248
A juh fajtái
A merinók250
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti)251
A francia rambouillet252
A francia húsmerinó (Merinó precoce)252
A német húsmerinó253
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók254
A magyar fésűsmerinó254
A magyar húsmerinó254
A cigája258
A racka261
A tolna-baranyai cikta juh264
Karakul juh264
Ile de France266
Keletfriz268
Egyéb fajták269
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása
Milyen fajtát tenyésszünk?272
Az anyajuhok kiválasztása273
Termékenység és nevelőképesség274
Egészséges szervezet275
Termelő-képesség275
Gyapjútermelő-képesség275
Tejtermelő-képesség278
Hústermelő-képesség278
Testalakat és testnagyság278
A kor278
Igénytelenség és élelmesség279
Származás280
A tenyészkosok kiválasztása280
Juhok törzskönyvezése282
Állományfelvétel282
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése282
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei283
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatait is!283
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete286
A juh nyári takarmányai, azaz legelői287
Gyeplegelők287
Esetleges legelők288
Mesterséges legelők288
Óvintézkedések legeltetés közben289
A legeltetés rendje289
A juhászkutya291
A juh téli takarmányai292
Szilázsok292
Téli legelők293
Nedvdús takarmányok294
Széna- és szalmafélék294
Abrakfélék295
Az ivóvíz és az itatások száma295
A juhakol295
Az akol elhelyezése és méretei296
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj297
Fészeraklok298
Az aklok berendezési tárgyai298
A juhok ápolása300
Lábvéggyulladás (büdössántaság)300
Kergeség301
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban302
Gyomor-, bélférgesség303
Tüdőférgesség303
A mételykór303
A juhcsimbe304
A rühösség304
Tőgygyulladás305
A szaporítás
A párosítás306
Mikor ellessünk?307
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése308
Egy koshoz hány anya osztható be?309
A nyáj előkészítése pároztatásra309
A kosok táplálása és ápolása309
Az anyák előkészítése a pároztatásra310
A pároztatás310
A mesterséges termékenyítés312
Az utópároztatás, utó-beondózás312
A pároztatási idény időtartama312
A vemhesség tartama és jelei313
A vemhes anya táplálása és ápolása313
A elvetélés 314
Az ellés315
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása316
A juh felnevelése
Az újszülött bárány ápolása318
A szopós bárányok táplálása319
A szopós bárányok ápolása321
A szopós bárányok osztályozása és farkalása322
A bárányok elválasztása322
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása323
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása324
A juh gyapjútermelése
Az egészségi állapot325
Idegizgalmak325
A hiányos táplálás325
A vizelet és bélsár hatása326
A juhakol rossz szellőzöttsége326
Az út porának és a futóhomoknak hatása326
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában326
A szurokjelzés327
A juhok nyírása327
Mikor nyírjuk a juhokat?327
Érdemes-e évente kétszer nyírni?327
Mikor nyírjuk a bárányokat?328
Előkészület a nyírásra328
A nyírás munkája328
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása329
A gyapjú értékesítése330
A juh tejtermelése
A juhtej-gazdaság jelentősége331
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai332
A tejhozam növelése332
A juhok fejése334
A juhtej értékesítése335
A juh hústermelése
A vágójuh minősége336
A hústermelés szervezése juhászatainkban337
A juhhizlalás gyakorlata337
Függelék
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége339
Honnan eredtek kekcskefajtáink?339
A külső testtájak339
A szőrözet és a szín340
A súly és a testméretek340
Az életkor meghatározása341
Milyen fajtát tenyésszünk?341
A tenyészkecskék kiválasztása342
A kecske táplálása343
Táplálóanyag-szükséglet343
Takarmányok344
Takarmányszabványok345
A kecske istállója345
A kecske ápolása345
Tenyésztési teendők345
Pároztatás345
A gödölyék és gidák fölnevelése346
A kecske tejtermelése346
A kecske egyéb haszonvételei346
Irodalom347
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés
A tejgazdaságtan története és jelentősége351
A tej táplálkozástani jelentősége353
A tejelválasztás
A tejmirigy fejlődése és szerkezete355
A tejtermelés élettana360
A tejleadás élettana363
A tej tulajdonságai és összetétele
A tej érzékelhető tulajdonságai365
A tej fizikai tulajdonságai366
A tej kémhatása367
A tej biológiai tulajdonságai367
A tej összetétele368
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma369
A tejcukor369
A tejzsír370
A tej fehérjéi371
A tej ásványi anyagai373
A tej vitaminjai373
A tej enzimjei374
A tejben található egyéb anyagok375
A kolosztrum375
A különböző állatfajok tejének összetétele376
A tej mikrobái376
Baktériumok380
Tajsavbaktériumok380
Gáztermelő baktériumok381
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok381
Bakteriofágok382
Kórokozó baktériumok és vírusok382
Élesztők (sarjadzó gombák)382
Penészek (fonálgombák)383
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása
A kifejt tej gyűjtése és szűrése384
A tejkamra és berendezése387
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása394
A tej csírátlanítása és konzerválása397
A tej szállítása401
A tejhibák
Takarmányeredetű hibák403
Istállóeredetű tejhibák404
Mikrobák okozta tejhibák404
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák405
A tej feldolgozása
A minősített tej407
Savanyútej készítmények407
Aludttej407
A joghurt, tarhó és kefir408
A tej fölözése és a vajkészítés408
A tej fölözése408
A vajkészítés alapelvei412
A fölözés és vajgyártás melléktermékei415
A vaj összetétele és forgalombahozása415
A sajt- és túrókészítés alapelvei415
A sajtkészítés415
A sajtok osztályozása421
A túrókészítés alapelvei424
Az étkezési túró készítése424
Juhtúró készítése425
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei425
Tejkonzervek426
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei
A mintavétel247
A tej szennytartalmának meghatározása248
A tej fajsúlyának meghatározása230
A tej savfokának meghatározása231
A tej zsírtartalmának meghatározása233
A tejszín zsírtartalmának meghatározása236
A vaj víztartalmának meghatározása238
A tej hamisított voltának kimutatása239
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására240
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok243
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások244
Tejgazdasági jogszabályok246
Irodalom246
Tárgymutató449
III. KÖTET: Sertéstenyésztés, lótenyésztés, baromfitenyésztés
SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A sertés domesztikációja17
A sertés népgazdasági jelentősége19
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint21
A sertés külső testalakulása
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez23
Méretek felvétele a sertésen28
A sertés fejlettsége és súlya30
A sertés színe, bőre és szőrzete31
A sertés testrészei32
Az ivari jelleg és az ivartalanítás41
A sertés belső értékmérő tulajdonságai
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság44
Szaporaság44
Tejtermelő-képesség46
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség46
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség47
A sertés vágóértéke49
Átörökítőképesség50
A sertés fajtái
A mangalica51
Magyar fehér hússertés55
Berkshire sertés58
A cornwall (large black)60
Egyéb fajták61
A sertés tenyésztése
A fajta és a tenyészirány megválasztása68
A tenyészkoca kiválasztása70
A tenyészkan kiválasztása72
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben72
A sertések törzskönyvezése79
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel79
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése79
Ellenőrzési lapok vezetése81
Törzs és tenyésztési főkönyv82
A külemi bírálat előfeltételei83
Törzskönyvi osztályok84
Törzskönyvi osztályba sorolás84
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása85
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása85
A vágóérték megállapítása87
Baconsertés minősítése87
Tőkesertés minősítése89
Nehéz hússertések minősítése90
Zsírsertések minősítése90
A sertés takarmányozása
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete92
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend93
A sertés takarmányai94
A sertés legeltetése94
Zöldtakarmányok96
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák97
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok97
Nedves ipari melléktermékek98
Magvak98
Légszáraz gyári melléktermékek100
Állati eredetű takarmányok100
Konyhamoslék101
A sertésistállók és berendezése
Általános irányelvek102
Az istállók alapterülete103
A sertésistállók elhelyezése104
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők104
A kifutók105
A fiaztató106
A szabad szállások mint fiaztatók108
A tenyészkanok istállója109
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója109
Egyéb épületek114
Vályúk és etetőhelyek114
A sertések ápolásának általános irányelvei115
A sertés szaporítása
A koca ivarzása116
A pároztatás117
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja119
A tenyészkan takarmányozása és ápolása121
A vemhes koca ápolása és takarmányozása123
Az ellés (elvetélés, koraszülés)127
A szoptató koca gondozása és takarmányozása129
A szopós malacok gondozása és táplálása133
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása138
A növendéksertések takarmányozása és gondozása140
A sertés hizlalása
A hízósertések takarmányozásának rendje145
Húsra hízlalás147
Bacon- és sonkasüldők hizlalása147
Zsírra hizlalás152
Idősebb süldők zsírra hizlalása153
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása154
Tőkesertések hizlalása156
Öreg sertések hizlalása159
Makkoltatás160
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A lótenyésztés jelentősége165
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei167
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése168
A ló származása, fajrokonai168
A lófajták csoportosítása170
A ló megítélése
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés171
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához172
A bírálat172
A méretek felvétele173
A kültakaró, szín és jegyek175
A testtájak alakulásai178
A fej és részei178
A fej egészében181
A nyak182
A mar182
A hát183
Az ágyék184
A far184
A farok185
A mellkas186
A has186
A nemiszervek187
Az elülső végtagok188
A hátulsó végtagok193
A lábállás195
A ló mozgása197
Rendellenes járásformák198
A lépés199
A poroszkálás199
Az ügetés (trab)199
A vágta (galopp)200
Az ugrás201
Az úszás201
A ló életkorának megállapítása201
Magyarország lótenyésztésének története
Az ősi magyar ló kora205
Az arab ló kora206
A spanyol ló kora206
Az angol telivér kora206
A gazdasági típusra törekvés kora206
Jelenkor207
Hátastípusok207
Az arab ló207
Az angol telívér209
A kisbéri félvér210
A gidrán211
A mezőhegyesi félvér212
Melegvérű hámostípusok214
A nóniusz214
A lipicai215
Az ügető216
Hidegvérű hámostípusok217
A magyar hidegvérű217
A muraközi ló218
Sodrott ló219
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron221
Egyéb fajták222
A ló tenyésztése
A tenyészcél megválasztása224
A tenyészegyedek megítélésének alapja225
A tenyészkanca kiválasztása226
Származás226
Küllem228
Teljesítmény229
Utód230
A tenyészcsődör kiválasztása230
Származás231
Küllem 231
Teljesítmény231
Utód232
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében232
A lovak törzskönyvezése234
A ló tenyésztésbevétele236
A nemi érettség236
A tenyészérettség236
Az ivartalanítás237
A párosítás237
A sárlás238
A fedeztetés (pároztatás, ugratás)239
A fedeztetés idejének megválasztása240
A csődör nemzési ingere241
Egy csődörre hány kanca számítható?241
A mesterséges termékenyítés jelentősége242
A megtermékenyülés242
A vemhesség megállapításának módozatai243
A vemhesség tartama243
Az ellés244
A koraszülés és az elvetélés244
Az ellés előjelei244
Előkészület az elléshez245
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél245
A kanca ápolása ellés után247
Az újszülött csikó körüli teendők248
A csikó megítélése születés után250
A lovak takarmányozása
A ló takarmányai251
Legelő és a zöldtakarmányok251
Nedvdús takarmányok252
Szálastakarmányok253
Abraktakarmányok254
A ló takarmányozásának főbb elvei255
A ló takarmányozási rendje256
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása257
A szopós csikó takarmányozása258
A csikók választása utáni takarmányozása259
A csikó ménesbeni tartásának szervezése261
Igáslovak takarmányozása261
A tenyészcsődörök takarmányozása262
A lovak tartása és mozgatása
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása263
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása265
A ló ápolása266
Bőr- és szőrápolás266
Fürdetés, nyírás267
A pata és ápolása. Patkolás267
A ló istállója269
A csikó betanítása271
Nyereg alá tanítás272
Kocsibatanítás273
Galopp-csikók idomítása275
Az ügető csikók betanítása276
A ló munkáltatása
A ló használata277
A ló szerszámai277
Befogás és kifogás279
A fogat összeállítása281
Hajtás281
Nyereg alatti használat283
A ló rossz szokásai283
Függelék
A szamár tenyésztése286
Az öszvér287
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés
A baromfi származása és domesztikációja293
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége294
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése296
Baromfitenyésztéstani alapismeretek
A baromfi külső testalakulása297
Köztakaró297
A tollazat299
A vedlés300
Az életkor és az ivar meghatározása302
A tojás képződése303
A tojás alkotórészei304
Tojásrakás időszaki megoszlása305
A kotlás306
A baromfi értékmérő tulajdonságai
Termékenység308
Keltethetőség309
Ellenállóképesség és igénytelenség310
Egészségi állapot (életerő)310
Testnagyság310
A tojástermelő-képesség311
Hústermelő-képesség318
Vérmérséklet és rossz szokások319
A baromfi takarmányozása
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete320
A baromfi fehérjeellátása321
A baromfi ásványi anyag ellátása322
A baromfi vitaminellátása324
A baromfi takarmányai326
Növényi eredetű takarmányok326
Állati eredetű takarmányok327
Kiegészítő takarmányok328
A tyúk tenyésztése
Tyúkfajták331
A magyar parlagi tyúk331
A magyar tyúk nemesített változatai331
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták336
Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében341
Fajtatiszta tenyésztés341
Keresztezések344
A korszerű hibridtenyésztés módszerei és alapelvei a baromfitenyésztésben (Horn A.)345
A tenyészkiválasztás módszerei350
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában351
Törzskönyvezés352
A pároztatás módjai353
A baromfi minősítése és selejtezése354
A keltetés355
A keltetőtojások gyűjtése, tárolása és szállítása355
A természetes keltetés355
A mesterséges (gépi) keltetés356
A keltetőgép szerkezete és működési elve357
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői360
A tojások lámpázása362
Csibék kelése, kiszedése és szállítása363
A keltetés biológiai ellenőrzése363
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása367
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése367
Csibenevelés367
Természetes csibenevelés367
Mesterséges csibenevelés369
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés376
Növendékek fölnevelése377
A tyúk elhelyezése379
A baromfitelep elhelyezése és berendezése379
Baromfiólak380
A baromfiól felszerelése és berendezése383
Baromfikifutók384
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése385
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása385
A tyúkfélék hizlalása386
A vágottbaromfi minősítése391
A tojás osztályozása és raktározása391
A tyúk tolltermelése392
Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.)
Nagyüzemi tartás fajtái395
A belterjes tartás különféle formái395
A tyúkok padlón tartása396
Az istálló396
Takarmányozás404
Selejtezés404
Betegségek405
A tojótyúkok ketreces tartása406
Belterjes húscsibe nevelése409
Ketreces csibenevelés413
A belterjes tartás jövője414
A gyöngytyúk tenyésztése
A gyöngytyúk fajtái415
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása416
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás417
A gyöngytyúk hasznosítása418
Pulykatenyésztés
A pulyka fajtái419
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása420
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás422
A pulyka hasznosítása424
Kacsatenyésztés
A kacsa fajtái426
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása428
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás429
A kacsa hasznosítása434
Lúdtenyésztés
A lúd fajtái436
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása438
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás439
A lúd hús-, zsír- és májtermelése442
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása444
A lúd tolltermelése444
Galambtenyésztés
A legismertebb galamfajták445
A galamb elhelyezése446
A galamb takarmányozása447
Szaporítás447
A galamb hasznosítása448
Irodalom448
Tárgymutató449
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem