1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1.

Általános állattenyésztés, takarmányozás

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 506 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. KÖTET: Általános állattenyésztés, takarmányozás
Előszó5
Előszó a második kiadáshoz7
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Az állattenyésztés fogalma17
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás18
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán22
Elvadulás (dedomesztikáció)26
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége26
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése28
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése30
A környezet hatása a szervezetre31
Takarmányozás31
Éghajlat33
Hőmérséklet33
Nedvesség35
Fény36
Egyéb éghajlati tényezők37
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása38
A honosulás (akklimatizáció)40
A szervezetre ható belső tényezők41
Belső elválasztású mirigyek42
Ivarjelleg46
Ivartalanítás48
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata49
Testméretek felvétele52
Fejlettség (testsúly)54
Kondíció57
Arányosság (homogenitás)58
Kültakaró59
Színeződés60
Formalizmus az állattenyésztésben63
Az átöröklés64
A változékonyság66
Az immunitás és a betegségek átöröklése76
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése79
Mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok átöröklése81
A vegetatív hibridek86
Biometriai alapfogalmak86
A variációs sor87
Az aritmetikai átlag. Szóródás. Variációs koefficiens89
Korrelációk90
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata93
Gazdasági állatok rendszerezése93
A faj94
A fajta94
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben102
A fajtatisztaság. A telivér, félvér.103
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal104
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük105
Termelőképesség108
Tejelékenység108
Hús- és zsírtermelőképesség109
A fejlődés gyorsasága, koraérés111
Erőtermelés111
Gyapjútermelés112
Tojástermelés113
Termékenység. Szaporaság114
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokások.114
Szellemi és ösztönszerű képességek116
Igényesség, igénytelenség116
Konstitúció117
Egészség120
A szaporodás123
A szaporodás fogalma123
Ivarzás123
Párzás (fedezés, hágás stb.)125
Megtermékenyülés126
Meddőség127
A pároztatás módjai128
Az egy apaállatra számítható nőstények száma129
Mesterséges termékenyítés130
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése134
A vemhesség tartama136
A vemhesség megállapításának módjai138
Az ellés. Elvetélés139
A közeledő ellés jelei140
Az ellés lefolyása140
Az anyag és az újszülött ápolása az ellés után141
Ikerellés (egypetés ikrek)142
Növekedés és fejlődés144
Ivarérettség, tenyészérettség149
A kor szerepe az állatok életében150
A tenyészkiválasztás (szelekció)153
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján157
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban158
Az utódellenőrzés (ivadékvizsgálat)160
A párosítás alapelvei165
A tenyésztési eljárások166
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)167
Rokontenyésztés. Beltenyésztés169
Vérvonaltenyésztés171
Keresztezés172
Cseppvérkeresztezés174
Fajtaátalakító keresztezés175
Új fajtát előállító keresztezés176
Haszonállatelőállító keresztezés178
Közvetlen haszonállatelőállító keresztezés módszerei180
A közvetett haszonállatelőállító keresztezés módszerei181
Fajhibrid előállítás185
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése188
A törzskönyvezés190
Az egyedi megjelölés módszerei194
Az állatok fényképezés195
Állatkiállítások196
GAZDASÁGI ÁLLATOK ELHELYEZÉSE ÉS GONDOZÁSA
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények198
Az istállóépítés199
Istállórendszerek201
A természetszerű tartás. Fészerek, karámok, kifutók202
A legeltetés204
Az állatok ápolása206
Az állatok szállítása208
Balesetelhárítás az állattenyésztésben208
Az állattenyésztés gépesítése210
Ajánlott irodalom210
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
Bevezetés213
Gazdasági állataink takarmányozásának története214
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyarkorlatban215
Az állati szervezet kémiai összetétele216
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában218
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma219
A zsírnemű anyagok (lipidek)220
A nyersrost és a N-mentes kivonat223
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai229
Az ásványianyagok234
Szervalkotó elemek235
Kalcium és foszfor235
Magnézium238
Nátrium- és káliumkloridok238
Kén239
Vas239
Mikroelemek240
Réz240
Jód241
Mangán241
Szilicium242
Fluor242
Cink242
Kobalt242
Nikkel243
Az állati szervezet szempontjából közömbös vagy mérgező ásványianyagok243
Vitaminok244
Zsírban oldódó vitaminok244
A-vitamin244
D-vitamin247
E-vitamin248
K-vitamin248
F-vitamin249
Vízben oldódó vitaminok249
B-vitamin csoport249
C-vitamin, aszkorbinsav, skorbut ellenes vitamin253
Antibiotikumok253
Hormonok és anyagcserére ható anyagok255
Antimetabolitok256
A takarmányok megemésztése256
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők259
A közbülső anyagcsere262
A nitrogénforgalom262
A szénforgalom264
Az energiaforgalom265
Az ásványianyag-forgalom269
A vízforgalom277
A takarmányok táplálóértéke279
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete286
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet286
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete289
A növekedés táplálóanyag-szükséglete289
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete294
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete294
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete296
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete297
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete303
A munka táplálóanyag-szükséglete305
A takarmányértékesítés307
Takarmányismeret309
A zöldtakarmányok309
A legelő jelentősége309
Gyeplegelők310
Mesterséges legelők316
Alkalmi legelők317
Kaszált zöldtakarmányok317
Pillangósvirágú zöldtakarmányok318
Fűféle zöldtakarmányok320
Egyéb zöldtakarmányok321
Keverék zöldtakarmányok324
A folyamatos zöldtakarmány-ellátás325
Silózott (erjesztett) takarmányok325
Gyökér- és gumóstakarmányok, húsos termények328
Répafélék328
A burgonya és a csicsóka329
A tök, dinnye és gomba329
Széna-, szalma- és pelyvafélék330
Szénák330
Szlamák333
Pelyva- és törekfélék334
Lomb és gallyas takarmányok335
Magvak és termések335
Gabonafélék336
Hüvelyesmagvak338
Egyéb magvak339
Ipari eredetű takarmányok340
Malomipari takarmányok341
Magtisztítási hulladékok342
Növényolajipari melléktermékek343
Cukorgyári melléktermékek346
Konzervipari melléktermékek346
Szeszgyári takarmányok347
Sörgyári takarmányok347
Keményítőgyári takarmányok348
Állati eredetű takarmányok348
Tej- és tejtermékek349
Húsipari hulladékok350
Halfeldolgozási melléktermékek351
Egyéb állati eredetű takarmányok352
Egyéb takarmányok352
Étkezési hulladékok (konyhai moslék)352
Keverékabrakok353
Takarmánykiegészítő anyagok356
A takarmány minőségének megítélése359
Gyakorlati minősítés359
Mintavétel takarmányvizsgálathoz360
Laboratóriumi vizsgálat362
A takarmányok eltartása és etetés363
A takarmányok eltartása363
A szénaszárítás363
A takarmányok savanyítása378
A gyökér-, gumós- és egyéb vizenyőstakarmányok eltartása391
Az abraktakarmányok eltartása393
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása394
A takarmányok előkészítése395
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása400
A takarmányadag összeállítása400
A karotin-ellátottság ellenőrzése411
Az etetés módjai412
A legeltetés412
A vályúból etetés416
Ivóvíz és itatás421
A jó takarmányozási előirányzat423
Ajánlott irodalom425
Takarmányozási előirányzat426
A takarmányok táplálóanyag-tartalma430
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete459
Tárgymutató489
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem