kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 525 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó az első kiadáshoz | 5 |
Előszó a második és harmadik kiadáshoz | 7 |
Általános állattenyésztés | |
Az állattenyésztés fogalma | 15 |
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 16 |
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 20 |
Elvadulás (dedomesztikáció) | 24 |
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 24 |
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 26 |
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 29 |
A környezet hatása a szervezetre | 30 |
Takarmányozás | 310 |
Éghajlat | 32 |
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása | 37 |
A honosulás (akklimatizáció) | 39 |
A szervezetre ható belső tényezők | 40 |
Belső elválasztású mirigyek | 41 |
Ivarjelleg | 45 |
Ivartalanítás | 47 |
A gazdasági állatok testalakuiláésának jelentősége és bírálata | 48 |
Testméretek felvétele | 51 |
Fejlettség (testsúly) | 53 |
Kondíció | 56 |
Arányosság (homogenitás) | 58 |
Kültekaró | 59 |
Színeződés | 60 |
Formalizmus az állattenyésztésben | 63 |
Az átöröklés | 64 |
A változékonyság | 66 |
Az immunitás és a betegségek átöröklése | 76 |
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben | 78 |
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése | 81 |
Mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok átöröklése | 84 |
A vegetatív hibridek | 89 |
Biometriai alapfogalmak | 89 |
A biometria területe | 90 |
Az átlag és a szórás kiszámítása | 92 |
Korrelációk | 94 |
A regresszió és a korreláció kiszámítása | 96 |
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 97 |
Gazdasági állatok rendszerezése | 101 |
A faj | 101 |
A fajta | 102 |
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben | 109 |
A fajtatisztaság. A telivér, félvér | 110 |
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs család, vérvonal, vonal, populáció | 111 |
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük | 112 |
Termelőképesség | 115 |
Termékenység. Szaporaság | 121 |
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokások | 121 |
Szellemi és ösztönszerű képességek | 123 |
Igényesség, igénytelenség | 123 |
Konstitúció | 124 |
Egészség | 127 |
A szaporodás | 129 |
A szaporodás fogalma | 129 |
Ivarzás | 129 |
Párzás (fedezés, hágás stb.) | 131 |
Megtermékenyülés | 132 |
Meddőség | 133 |
A pároz tatás módjai | 134 |
Az egy apaállatra számítható nőstények száma | 135 |
Mesterséges termékenyítés | 136 |
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése | 141 |
A vemhesség tartama | 143 |
A vemhesség megállapításának módjai | 144 |
Az ellés. Elvetélés | 145 |
Növekedés és fejlődés | 150 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 156 |
A kor szerepe az állatok életében | 157 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) | 159 |
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján | 164 |
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészállatkiválasztásban | 165 |
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) | 167 |
A párosítás alapelvei | 172 |
A tenyészeti eljárások | 173 |
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés) | 174 |
Rokontenyésztés. Beltenyésztés | 176 |
Vérvonaltenyésztés | 178 |
Keresztezés | 179 |
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 195 |
A törzskönyvezés | 197 |
Az egyedi megjelölés módszerei | 201 |
Az állatok fényképezése | 203 |
Állatkiállítások | 204 |
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 205 |
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények | 205 |
Az istállóépítés | 206 |
A természetszerű tartás. fészerek, karámok, kifutók | 209 |
A legeltetés | 212 |
Az állatok ápolása | 213 |
Az állatok szállítása | 215 |
Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 215 |
Az állattenyésztés gépesítése | 217 |
Ajánlott irodalom | 217 |
Gazdasági állatok takarmányozása | |
Bevezetés | 221 |
Gazdasági állataink takarmányozásának története | 222 |
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyakorlatban | 224 |
Az állati szervezet kémiai összetétele | 225 |
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában | 226 |
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 227 |
Zsírok és zsírnemű anyagok | 228 |
A nyersrost és a nitrogénmentes ksivonat | 231 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 237 |
Az ásványi anyagok | 242 |
Vitaminok | 253 |
Antibiotikumok | 263 |
Hormonok és anyagcserére ható anyagok | 264 |
Antimetabolitok | 265 |
A takarmányok megemésztése | 266 |
A takarmányok táplálékanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 269 |
A közbülső anyagcsere | 272 |
A nitrogénforgalom | 273 |
A szénforgalom | 274 |
Az energiaforgalom | 276 |
Az ásványi anyag forgalom | 280 |
A vízforgalom | 289 |
A takarmányok táplálóértéke | 290 |
Gazdasági állataink táplálóanyagszükséglete | 298 |
Az életfenntartó táplálóanyagszükséglet | 298 |
Az állati termelés táplálóanyagszükséglete | 301 |
A takarmányértékesítés | 319 |
Takarmányismeret | 321 |
A zöldtakarmányok | 321 |
Silózott (erjesztett) takarmányok | 338 |
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termények | 340 |
Széna-, szalma- és pelyvafélék | 342 |
Magvak és termések | 349 |
Ipari eredetű takarmányok | 354 |
Állati eredetű takarmányok | 362 |
Egyéb takarmányok | 366 |
A takarmány minőségének megítélése | 373 |
A takarmányok eltartása és etetése | 378 |
A takarmányok eltartása | 378 |
A takarmányok előkészítése | 410 |
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 415 |
A jó takarmányellátás megszervezése | 436 |
Ajánlott irodalom | 438 |
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4 %-os zsírtartalmú tejmennyiségre | 440 |
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma | 444 |
Gazdasági állatok táplálóanyagszükséglete | 473 |
Név- és tárgymutató | 507 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.