1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1.

Általános állattenyésztés, Gazdasági állatok takarmányozása

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 525 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz5
Előszó a második és harmadik kiadáshoz7
Általános állattenyésztés
Az állattenyésztés fogalma15
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás16
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán20
Elvadulás (dedomesztikáció)24
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége24
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése26
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése29
A környezet hatása a szervezetre30
Takarmányozás310
Éghajlat32
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása37
A honosulás (akklimatizáció)39
A szervezetre ható belső tényezők40
Belső elválasztású mirigyek41
Ivarjelleg45
Ivartalanítás47
A gazdasági állatok testalakuiláésának jelentősége és bírálata48
Testméretek felvétele 51
Fejlettség (testsúly)53
Kondíció56
Arányosság (homogenitás)58
Kültekaró59
Színeződés60
Formalizmus az állattenyésztésben63
Az átöröklés64
A változékonyság66
Az immunitás és a betegségek átöröklése76
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben78
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése81
Mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok átöröklése84
A vegetatív hibridek89
Biometriai alapfogalmak89
A biometria területe90
Az átlag és a szórás kiszámítása92
Korrelációk94
A regresszió és a korreláció kiszámítása96
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata97
Gazdasági állatok rendszerezése101
A faj101
A fajta102
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben109
A fajtatisztaság. A telivér, félvér110
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs család, vérvonal, vonal, populáció111
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük112
Termelőképesség115
Termékenység. Szaporaság121
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokások121
Szellemi és ösztönszerű képességek123
Igényesség, igénytelenség123
Konstitúció124
Egészség127
A szaporodás129
A szaporodás fogalma129
Ivarzás129
Párzás (fedezés, hágás stb.)131
Megtermékenyülés132
Meddőség133
A pároz tatás módjai134
Az egy apaállatra számítható nőstények száma135
Mesterséges termékenyítés136
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése141
A vemhesség tartama143
A vemhesség megállapításának módjai144
Az ellés. Elvetélés145
Növekedés és fejlődés150
Ivarérettség, tenyészérettség156
A kor szerepe az állatok életében157
A tenyészkiválasztás (szelekció)159
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján164
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészállatkiválasztásban165
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés)167
A párosítás alapelvei172
A tenyészeti eljárások173
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)174
Rokontenyésztés. Beltenyésztés176
Vérvonaltenyésztés178
Keresztezés179
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése195
A törzskönyvezés197
Az egyedi megjelölés módszerei201
Az állatok fényképezése203
Állatkiállítások204
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása205
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények205
Az istállóépítés206
A természetszerű tartás. fészerek, karámok, kifutók209
A legeltetés212
Az állatok ápolása213
Az állatok szállítása215
Balesetelhárítás az állattenyésztésben215
Az állattenyésztés gépesítése217
Ajánlott irodalom217
Gazdasági állatok takarmányozása
Bevezetés221
Gazdasági állataink takarmányozásának története222
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyakorlatban224
Az állati szervezet kémiai összetétele225
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában226
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma227
Zsírok és zsírnemű anyagok228
A nyersrost és a nitrogénmentes ksivonat231
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai237
Az ásványi anyagok242
Vitaminok253
Antibiotikumok263
Hormonok és anyagcserére ható anyagok264
Antimetabolitok265
A takarmányok megemésztése266
A takarmányok táplálékanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők269
A közbülső anyagcsere272
A nitrogénforgalom273
A szénforgalom274
Az energiaforgalom276
Az ásványi anyag forgalom280
A vízforgalom289
A takarmányok táplálóértéke290
Gazdasági állataink táplálóanyagszükséglete298
Az életfenntartó táplálóanyagszükséglet298
Az állati termelés táplálóanyagszükséglete301
A takarmányértékesítés319
Takarmányismeret321
A zöldtakarmányok321
Silózott (erjesztett) takarmányok338
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termények340
Széna-, szalma- és pelyvafélék342
Magvak és termések349
Ipari eredetű takarmányok354
Állati eredetű takarmányok362
Egyéb takarmányok366
A takarmány minőségének megítélése373
A takarmányok eltartása és etetése378
A takarmányok eltartása378
A takarmányok előkészítése410
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása415
A jó takarmányellátás megszervezése436
Ajánlott irodalom438
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4 %-os zsírtartalmú tejmennyiségre440
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma444
Gazdasági állatok táplálóanyagszükséglete473
Név- és tárgymutató507
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem