A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési alapismeretek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 382 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Dr. Horn Artur - Dohy János: Általános állattenyésztéstan
Az állattenyésztés fogalma5
A gazdasági állatok eredete5
A háziasítás5
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán6
Elvadulás7
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége8
A környezet hatása a szervezetre9
Takarmányozás9
Éghajlat10
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatásai12
A honosulás13
Ivarjelleg15
Ivartalanítás17
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata17
A küllemi bírálat irányelvei17
A testméretek felvétele20
Fejlettség (testsúly)21
Kondíció24
Arányosság24
A kültakaró26
Színeződés27
Formalizmus az állattenyésztésben28
Az átöröklés28
Gazdasági szempontból legfontosabb tulajdonságok átöröklése29
Gazdasági állatok rendszerezése30
A faj30
A fajta30
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben32
A fajtatisztaság, a telivér és a félvér fogalma32
Alfajta (válfajta) tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárt tenyészet, törzs, család, vérvonal33
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és azok értékelése33
Termelőképesség34
Termékenység, szaporaság38
Vérmérséklet, természet, rossz szokások38
Igényesség, igénytelenség39
Szervezet vagy alkat39
Egészség41
A szaporodás41
A szaporodás fogalma41
Ivarzás42
Párzás (fedezés, hágás)43
Megtermékenyülés44
Meddőség44
A pároztatás módjai44
Egy apaállatra számítható nőstények száma45
Mesterséges termékenyítés (művi beondózás)46
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése49
A vemhesség tartama50
A vemhesség megállapításának módjai51
Az ellés, elvetélés51
Növekedés és fejlődés55
Ivarérettség, tenyészérettség56
A kor szerepe az állatok életében57
A tenyészkiválasztás (szelekció)58
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján59
Tenyészkiválasztás a származás, a család és a rokonok adatai alapján59
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés)61
A párosítás alapelvei61
Tenyésztési eljárások62
Fajtatiszta tenyésztés, vérújítás (vérfrissítés)62
Beltenyésztés, rokontenyésztés62
Vérvonaltenyésztés63
Keresztezés63
A törzskönyvezés65
Az egyedi megjelölés módszerei66
A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása68
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények68
Az istállóval szemben támasztott fontosabb követelmények69
Természetszerű tartás, kifutók70
Az állatok ápolása71
Az állatok szállítása73
Dr. Baintner Károly: Gazdasági állatok takarmányozása
Bevezetés75
Az állati szervezet összetétele76
A takarmányok összetétele76
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma76
Takarmányozástani alapismeretek87
A takarmányok emészthetősége87
A takarmányok táplálóértéke88
Keményítőérték-arány és fehérjehányad89
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete91
A takarmányok ismertetése94
Zöldtakarmányok94
Gyökér-, gumós- és egyéb lédús takarmányok103
Erjesztett vagy savanyított (silózott) takarmányok105
Szénák és szénalisztek106
Cséplési melléktermékek (szalmák, polyvák, törekek)107
Magvak és termések108
Ipari melléktermékek112
Állati eredetű takarmányok117
Ásványi eredetű takarmányok119
Takarmánykiegészítő anyagok119
A takarmányok betakarítása és eltartása121
A szénakészítés121
A takarmányok savanyítása (silózás)124
Egyéb takarmányok eltartása128
A takarmányok előkészítése129
Felaprítás129
Beáztatás130
Páckészítés130
Főzés (gőzölés, párolás)130
Kilúgozás130
Pörkölés131
Mosás131
Gazdasági állataink takarmányozásának szabályai131
A takarmányozás általános szabályai131
A takarmányadagok összeállítása132
A takarmányozás technikai keresztülvitele140
A takarmánymérleg készítése148
Függelék a takarmányozási fejezethez170
Dr. Kovács Ferenc - Dr. Szép Iván: Általános állategészségügyi ismeretek
Az állat és környezetének egysége195
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei196
Az általános állapot197
A belső hőmérséklet197
A bőr és a szőrök198
A nyirokcsomók és a nyálkahártyák198
A légzőszervek199
A vérkeringési szervek199
Az emésztőszervek200
Húgyszervek, tőgy202
A környezet állategészségügyi vonatkozásai203
A hőszabályozás és az időjárás kapcsolata203
A szél hatása204
A napfény hatása az állatokra204
A talaj tulajdonságainak állategészségügyi jelentősége206
Az állattenyésztési épületekkel szemben támasztott állategészségügyi követelmények207
A takarmányozás állategészségügyi vonatkozásai215
A levegővel szemben támasztott állategészségügyi követelmények215
A legeltetés egészségügyi szabályai217
Állategészségügyi követelmények a takarmányozás technikájában218
Hibás és romlott takarmányok állategészségügyi jelentősége220
Az ivóvízellátás egészségügyi feltételei221
Mérgezések a gazdaságban223
Mikor kell mérgezésre gondolni?223
Milyen anyagok okozhatnak mérgezéseket?224
Mit kell tenni mérgezés gyanúja esetén?224
A mérgezések megelőzése225
Az élő kórokozók225
A fertőtlenítés226
A fertőtlenítést megelőző tisztogatás226
Egyszerű fertőtlenítés226
Szigorított fertőtlenítés227
Teendők a bejelentés kötelezettsége alá tartozó fertőző állatbetegségek kitörésekor 228
Állati hullák ártalmatlanná tétele229
Bánásmód az állatokkal229
A bánásmóddal összefüggő balesetek elhárítása
Szász János: Géptani ismeretek
A gépelemek alapjai231
Kötő gépelemek231
Forgómozgás átadására szolgáló gépelemek233
Forgattyús hajtóművek240
Csővezetékek és csőszerelvények241
Erőgépek242
Belsőégésű motorok242
Fontosabb mezőgazdasági traktortípusok250
Mezőgazdasági kismotorok250
Villamos motorok251
Az állattenyésztés munkagéspei252
A takarmányelőkészítés gépei253
Takarmánykeverők269
Takarmánypépesítő270
Önitató berendezések271
A tehenészeti munkák gépesítése272
A takarmányszállítás gépesítése272
A trágyakihordás gépesítése274
A fejés gépesítése276
A tejkezelés gépesítése287
A sertéstartási munkák gépesítése294
A takarmányelőkészítés és az etetés gépesítése294
A trágya kihordásának gépesítése296
A baromfitartás munkafolyamatainak gépesítése297
A keltetés gépesítése297
A tojóház és a húscsibe-nevelő gépesítése299
A juhtartás gépesítése303
Nyírógépek303
Önitatók303
Molnár László: Az állattenyésztés és tartás épületei
Bevezetés305
Az épületek telepítése305
Szarvasmarhaistállók306
Tehénistállók306
Növendékmarha-istállók316
Borjúnevelő-istállók321
Egyéb szarvasmarha-istállók325
Sertésistállók326
Fiaztatók326
Hízósertés-istállók331
Süldőnevelők, koca- és kanszállások334
Sertésvályúk335
Sertés-önetetők335
A sertések férőhely-szükséglete335
Baromfiistállók335
Csibenevelők335
Tojóházak339
Vándorólak és törzsólak344
Juhistállók344
A juhistállók berendezése344
Juhistálló-típusok345
Lóistállók348
Igásló-istállók348
Csikóistállók348
Dr. Székely József: Általános mezőgazdasági üzemtani alapismeretek
Mezőgazdasági üzemeink349
Állami üzemek349
Termelőszövetkezeti üzemek350
A mezőgazdasági üzem termelőeszközei352
Állóeszközök353
Forgóeszközök358
Az üzemágak359
Az üzemágak csoportosítása359
Az állattenyésztés üzemi jelentősége360
A legfontosabb üzemgazdasági mutatószámok361
Önköltség361
Jövedelem, veszteség362
A munka termelékenysége363
Számosállat364
Az állattenyésztés szervezésének alapjai364
Az állattenyésztés mérete365
Az állattenyésztés iránya365
A munka díjazásának alapelvei a szocialista mezőgazdasági nagyüzemekben366
A bérezés alapelvei az állami mezőgazdasági nagyüzemekben366
A jövedelemelosztás alapelvei a termelőszövetkezetekben367
A munkaszervezés általános alapelvei az állattenyésztésben370
A brigád és a munkacsapat370
Az állattenyésztés és állattartás munkafolyamatairól általában371
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem