1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés I.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 392 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Állatbonctan és élettan
Az állati szervezet3
Az állati szervezet megismerésének jelentősége3
Az állat szervezetének vegyi alkotórészei3
Az állat testének felépítése5
A sejtek főbb alkotórészei5
A sejtek életjelenségei6
Az állati test szövetei10
Az állat testtájai11
A fej tájékai13
A törzs tájékai14
A végtagok tájékai15
A mozgásszervek rendszere15
Csonttan15
A fej (caput) csontjai18
A törzs csontjai22
A végtagok csontjai24
Izomtan26
A fej izmai27
A törzs izmai27
A végtagok izmai28
Az anyagcsere és az anyagforgalom szervei30
A zsigerekről általában30
Az emésztőkészülék31
Az emésztés34
A máj élettani feladatai38
A belső anyagforgalom38
A vér- és a nyirokérrendszer40
A vér40
A szív42
A nyirokérrendszer45
A lép45
A légzőszervek45
A kiválasztószervek48
A húgyszervek49
Az izzadság- vagy verejtékmirigyek51
A tüdő51
Az utóbél mirigyei51
Egyéb szervek és szervrendszerek52
Ivarszervek52
A hím nemi szervek52
A női nemi szervek54
Az ivarszervek élettani működése, a magzat fejlődése57
A belső elválasztású mirigyek64
Az idegrendszer67
A központi idegrendszer67
A környéki idegrendszer69
Az érzékszervek71
Az ízlelés szervei71
A szaglás szervei72
A látás szerve72
A hallás és az egyensúlyozás szerve74
A tapintás szerve75
Általános állattenyésztés
Bevezetés79
Állattenyésztési biológia82
A háziasítás (domeszkitáció)82
A gazdasági állatok rendszerezése86
A faj87
A fajta88
A tenyészet90
A törzs, a család, a vérvonal92
Típus92
Populáció94
Örökléstani (genetikai) alapfogalmak95
Az átöröklés95
A változékonyság97
A populáció (állomány) genetika97
Az ivarsejtek és a testi sejtek szerepe az átörökítésben98
Az öröklés megjelenési formái99
Az értékmérő tulajdonságok öröklődése101
Az örökítőképesség becslése103
Az egyes betegségek átöröklése105
Háziállataink értékelése105
Külső és belső értékmérő tulajdonságok105
A külem106
A küllemi bírálat108
Az alkat (konstitúció)115
Egészséges, ellenállóképesség (rezisztencia és immunitás)119
Igényesség, igénytelenség120
Alkalmazkodóképesség, honosodás (akklimatizáció)120
A szellemi és az ösztönszerű képességek121
Vérmérséklet, természet, rossz szokások122
Termékenység és szaporaság122
Takarmányértékesítő képesség124
Termelőképesség126
Kapcsolat az értékmérő tulajdonságok között129
Törzskönyvezés130
A tenyésztőmunka szervezése131
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása131
Tenyésztési eljárások133
Fajtatiszta eljárások133
Keresztezés136
Tenyészállat-kiválasztás (szelekció)141
Háziállataink szaporítása148
Az ivarzás és a pároztatás148
A pároztatás153
A vemhesség158
A meddőség160
Az ellés160
Fölnevelés és állatgondozás165
Növendéknevelés165
Fejlődés és növekedés165
A fejlődés szakaszai166
A fejlődés irányítása167
Az állatok elhelyezése169
Közhasznú állattartási tudnivalók170
Az állatok szállítása170
Szállítás járművei171
A háziállatok hajtása lábon174
Balesetelhárítás176
Takarmányozástan
Bevezetés179
A takarmányok alkotórészei180
A takarmányok összetétele180
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma182
A takarmányok nitrogénmentes vegyületei184
A takarmányok nitrogéntartalmú vegyületei187
Az ásványi anyagok és jelentőségük190
A vitaminok192
Antibiotikumok198
Hormonhatású anyagok199
A betegséget megelőző (profilaktikus) takarmánypótlékok199
Takarmányozástani alapismeretek200
A takarmányok emészthetősége200
A takarmányok zsírtermelő képessége203
A keményítőérték204
Takarmányegység205
Keményítőérték-arány és fehérjehányad (fehérjekoncentárció)205
A takarmányok értékelésének szempontjai206
A takarmányok pénzértékének a felbecslése208
A hízlalótakarmányok értékesülése210
Daraszázalék (darapercent)210
Keményítőérték-értékesülési százalék210
A takarmányok ismertetése211
A takarmányok csoportosítása211
Zöldtakarmányok212
A legelő212
Kaszált zöldtakarmányok216
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok223
Erjesztett vagy savanyított (silózott) takarmányok225
Szénák és szénalisztek227
Cséplési melléktermékek (szalmák, polyvák, törekek)230
Magvak és termések232
Gabonamagvak233
Hüvelyesmagvak236
Olajos- és egyéb magvak, termések237
Ipari melléktermékek és hulladékok238
Malomipari takarmányok238
Növényolajipari melléktermékek240
Cukorgyári melléktermékek242
Konzervipari melléktermékek243
Sörgyári hulladéktakarmányok244
Szeszgyári hulladékok244
Keményítőipari hulladékok245
Állati eredetű takarmányok245
Ásványi eredetű takarmányok248
Takarmánykiegészítő anyagok250
Az ivóvíz251
Gyári abraktakarmány-keverékek252
A vízdús takarmányok tartósítása (konzerválása)253
A szénakészítés253
A takarmányok savanyítása (silózása)262
A gyökér-, a gumós, a kobakos és az egyéb takarmányok eltartása272
A takarmányok helyes előkészítése274
Gazdasági állataink takarmányozási szabályai277
A takarmányozás alapelvei277
A takarmányozási táblázatok használata283
Az etetés és itatás technikája300
A takarmányozási előírányzat készítése309
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyagtartalma, a gazdasági állatok táplálóanyag szükséglete311
Tartalomjegyzék388
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem