kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 392 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Állatbonctan és élettan | |
Az állati szervezet | 3 |
Az állati szervezet megismerésének jelentősége | 3 |
Az állat szervezetének vegyi alkotórészei | 3 |
Az állat testének felépítése | 5 |
A sejtek főbb alkotórészei | 5 |
A sejtek életjelenségei | 6 |
Az állati test szövetei | 10 |
Az állat testtájai | 11 |
A fej tájékai | 13 |
A törzs tájékai | 14 |
A végtagok tájékai | 15 |
A mozgásszervek rendszere | 15 |
Csonttan | 15 |
A fej (caput) csontjai | 18 |
A törzs csontjai | 22 |
A végtagok csontjai | 24 |
Izomtan | 26 |
A fej izmai | 27 |
A törzs izmai | 27 |
A végtagok izmai | 28 |
Az anyagcsere és az anyagforgalom szervei | 30 |
A zsigerekről általában | 30 |
Az emésztőkészülék | 31 |
Az emésztés | 34 |
A máj élettani feladatai | 38 |
A belső anyagforgalom | 38 |
A vér- és a nyirokérrendszer | 40 |
A vér | 40 |
A szív | 42 |
A nyirokérrendszer | 45 |
A lép | 45 |
A légzőszervek | 45 |
A kiválasztószervek | 48 |
A húgyszervek | 49 |
Az izzadság- vagy verejtékmirigyek | 51 |
A tüdő | 51 |
Az utóbél mirigyei | 51 |
Egyéb szervek és szervrendszerek | 52 |
Ivarszervek | 52 |
A hím nemi szervek | 52 |
A női nemi szervek | 54 |
Az ivarszervek élettani működése, a magzat fejlődése | 57 |
A belső elválasztású mirigyek | 64 |
Az idegrendszer | 67 |
A központi idegrendszer | 67 |
A környéki idegrendszer | 69 |
Az érzékszervek | 71 |
Az ízlelés szervei | 71 |
A szaglás szervei | 72 |
A látás szerve | 72 |
A hallás és az egyensúlyozás szerve | 74 |
A tapintás szerve | 75 |
Általános állattenyésztés | |
Bevezetés | 79 |
Állattenyésztési biológia | 82 |
A háziasítás (domeszkitáció) | 82 |
A gazdasági állatok rendszerezése | 86 |
A faj | 87 |
A fajta | 88 |
A tenyészet | 90 |
A törzs, a család, a vérvonal | 92 |
Típus | 92 |
Populáció | 94 |
Örökléstani (genetikai) alapfogalmak | 95 |
Az átöröklés | 95 |
A változékonyság | 97 |
A populáció (állomány) genetika | 97 |
Az ivarsejtek és a testi sejtek szerepe az átörökítésben | 98 |
Az öröklés megjelenési formái | 99 |
Az értékmérő tulajdonságok öröklődése | 101 |
Az örökítőképesség becslése | 103 |
Az egyes betegségek átöröklése | 105 |
Háziállataink értékelése | 105 |
Külső és belső értékmérő tulajdonságok | 105 |
A külem | 106 |
A küllemi bírálat | 108 |
Az alkat (konstitúció) | 115 |
Egészséges, ellenállóképesség (rezisztencia és immunitás) | 119 |
Igényesség, igénytelenség | 120 |
Alkalmazkodóképesség, honosodás (akklimatizáció) | 120 |
A szellemi és az ösztönszerű képességek | 121 |
Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 122 |
Termékenység és szaporaság | 122 |
Takarmányértékesítő képesség | 124 |
Termelőképesség | 126 |
Kapcsolat az értékmérő tulajdonságok között | 129 |
Törzskönyvezés | 130 |
A tenyésztőmunka szervezése | 131 |
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 131 |
Tenyésztési eljárások | 133 |
Fajtatiszta eljárások | 133 |
Keresztezés | 136 |
Tenyészállat-kiválasztás (szelekció) | 141 |
Háziállataink szaporítása | 148 |
Az ivarzás és a pároztatás | 148 |
A pároztatás | 153 |
A vemhesség | 158 |
A meddőség | 160 |
Az ellés | 160 |
Fölnevelés és állatgondozás | 165 |
Növendéknevelés | 165 |
Fejlődés és növekedés | 165 |
A fejlődés szakaszai | 166 |
A fejlődés irányítása | 167 |
Az állatok elhelyezése | 169 |
Közhasznú állattartási tudnivalók | 170 |
Az állatok szállítása | 170 |
Szállítás járművei | 171 |
A háziállatok hajtása lábon | 174 |
Balesetelhárítás | 176 |
Takarmányozástan | |
Bevezetés | 179 |
A takarmányok alkotórészei | 180 |
A takarmányok összetétele | 180 |
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 182 |
A takarmányok nitrogénmentes vegyületei | 184 |
A takarmányok nitrogéntartalmú vegyületei | 187 |
Az ásványi anyagok és jelentőségük | 190 |
A vitaminok | 192 |
Antibiotikumok | 198 |
Hormonhatású anyagok | 199 |
A betegséget megelőző (profilaktikus) takarmánypótlékok | 199 |
Takarmányozástani alapismeretek | 200 |
A takarmányok emészthetősége | 200 |
A takarmányok zsírtermelő képessége | 203 |
A keményítőérték | 204 |
Takarmányegység | 205 |
Keményítőérték-arány és fehérjehányad (fehérjekoncentárció) | 205 |
A takarmányok értékelésének szempontjai | 206 |
A takarmányok pénzértékének a felbecslése | 208 |
A hízlalótakarmányok értékesülése | 210 |
Daraszázalék (darapercent) | 210 |
Keményítőérték-értékesülési százalék | 210 |
A takarmányok ismertetése | 211 |
A takarmányok csoportosítása | 211 |
Zöldtakarmányok | 212 |
A legelő | 212 |
Kaszált zöldtakarmányok | 216 |
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 223 |
Erjesztett vagy savanyított (silózott) takarmányok | 225 |
Szénák és szénalisztek | 227 |
Cséplési melléktermékek (szalmák, polyvák, törekek) | 230 |
Magvak és termések | 232 |
Gabonamagvak | 233 |
Hüvelyesmagvak | 236 |
Olajos- és egyéb magvak, termések | 237 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 238 |
Malomipari takarmányok | 238 |
Növényolajipari melléktermékek | 240 |
Cukorgyári melléktermékek | 242 |
Konzervipari melléktermékek | 243 |
Sörgyári hulladéktakarmányok | 244 |
Szeszgyári hulladékok | 244 |
Keményítőipari hulladékok | 245 |
Állati eredetű takarmányok | 245 |
Ásványi eredetű takarmányok | 248 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 250 |
Az ivóvíz | 251 |
Gyári abraktakarmány-keverékek | 252 |
A vízdús takarmányok tartósítása (konzerválása) | 253 |
A szénakészítés | 253 |
A takarmányok savanyítása (silózása) | 262 |
A gyökér-, a gumós, a kobakos és az egyéb takarmányok eltartása | 272 |
A takarmányok helyes előkészítése | 274 |
Gazdasági állataink takarmányozási szabályai | 277 |
A takarmányozás alapelvei | 277 |
A takarmányozási táblázatok használata | 283 |
Az etetés és itatás technikája | 300 |
A takarmányozási előírányzat készítése | 309 |
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyagtartalma, a gazdasági állatok táplálóanyag szükséglete | 311 |
Tartalomjegyzék | 388 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.