1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés és takarmányozás II-III.

Állattenyésztési és állategészségügyi szakközépiskolák tankönyve. Az 1801-3 sertéstenyésztő, az 1801-4 szarvasmarha-tenyésztő, az 1906 baromfitenyésztő, az 1807 állategészségőr szakma számára.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 408 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-063-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szarvasmarha-tenyésztés (Dr. Mikó József)
A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége5
A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésére irányuló tervek, intézkedések6
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint7
A szarvasmarha külső testalakulása7
A testalakulás bírálatának jelentősége7
A szarvasmarha testrészeinek bírálata8
A kültakaró, a színeződés11
Típus, fejlettség, élőtömeg, testméretek11
Ivarjelleg, ivartalanítás12
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai13
Tejtermelő képesség14
A tejtermelést befolyásoló tényezők16
Hústermelő képesség17
Takarmányfelvevő képesség, legelőkészség18
Növekedési erély, koraérés19
Termékenység, szaporaság, egészség19
Konstitúció, élettartam20
Szarvasmarhafajták20
A szarvasmarha eredete, háziasítása20
Fajták és fajtacsoportok21
A szarvasmarha tenyésztése30
A tenyészcél, a fajta és a típus megválasztása30
Speciális és vegyes hasznosítású állományok kialakítása31
Tenyésztési eljárások31
A tenyészkiválasztás elvei és módszerei33
A szarvasmarha törzskönyvezése35
A szarvasmarha szaporítása38
Tenyésztésbe vétel38
Ivarzás (üzekedés, folytatás)39
Fedeztetés, mesterséges termékenyítés40
Vemhesség41
Az ellés és az ellés körüli teendők42
A szarvasmarha fölnevelése45
Borjúnevelés45
Növendék üszők tartása és takarmányozása50
Bikaborjak fölnevelése51
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása52
A tehenek takarmányozása52
A tenyészbikák takarmányozása57
A szarvasmarha tejtermelése57
A tejtermelés élettana57
A tejleadás mechanizmusa58
A fejés művelete58
Fejési rendszerek59
A szarvasmarha hústermelése62
Borjúhizlalás63
Növendékbika-hizlalás63
Növendéküsző-hizlalás67
Növendék marhák gyepre alapozott hizlalása67
Kifejlett selejtmarhák feljavítása68
A vágómarhák mérlegelése és szállítása68
A vágóérték megállapítása, húsminősítés69
A szarvasmarha elhelyezése71
Az elhelyezéssel kapcsolatos általános követelmények71
Tartási rendszerek72
A hazai tehenészeti teleprendszerek típusai73
A tehenészeti telepek épületei74
A tehenészeti telepek fontosabb munkái és munkaszervezése80
A marhahizlaló telepek épületei és berendezései81
A növendéknevelő telepek épületei és berendezései82
Járulékos létesítmények83
A szarvasmarha-istállók korszerűsítése, rekonstrukciója84
Az intervenciós üszőnevelő telepek célja és jelentősége85
Termelési rendszerek86
Szarvasmarhatartás háztáji és a kisegítő gazdaságokban88
Jelentősége88
Tejtermelés88
Borjú- és növendéknevelés89
Növendékbika-hizlalás90
Sertéstenyésztés (Cseuz Károly)
A sertés gazdasági jelentősége93
A sertés származása, domesztikációja94
A sertések elnevezése ivar, kor és használat szerint94
A sertések külső testalakulása95
Az egyes testrészek alakulása és megítélése95
A bőr és a szőrzet99
Fejlettség és testtömeg100
Ivarjelleg, ivartalanítás100
Belső értékmérő tulajdonságok101
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság (konstitúció)102
A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok103
A hízékonysági és vágási teljesítmények105
A sertés tenyészértéke108
Sertésfajták114
Nagy fehér hússertés fajtacsoport114
Lapály (landrace lándrász fajtacsoport)117
Egyéb fajták121
Sertésfajták114
A tenyészirány és a fajta megválasztása125
Tenyésztési eljárások126
A sertés takarmányozása125
Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet131
A sertés takarmányai133
A takarmányok etetésének módszerei137
A sertés szaporítása138
A vemhesítés technológiája139
A tenyészkanok takarmányozása és ápolása143
A folyamatos fialás megszervezése143
A vemhesítő teleprészen levő kocák takarmányozása146
A fiaztató teleprész technológiája147
A sertés hizlalása155
A hizlalást befolyásoló belső tényezők155
A hizlalás eredményességét meghatározó külső tényezők157
A sertéshizlalás technológiája158
A hizlalási eredmények ellenőrzése163
A hízó sertések értékesítése és szállítása163
A sertések elhelyezése164
A sertéstelepek épületei és azok belső technológiája165
A trágya elhelyezése és hasznosítása169
A fontosabb telep- és termelési rendszerek169
Sertéstartás a háztáji és a kisegítő gazdaságokban172
Jelentősége172
A tenyész- és hízóanyag beszerzése173
A sertések takarmányozása, elhelyezése és gondozása a kisüzemekben174
Lótenyésztés (dr. Mikó József)
A ló gazdasági értéke és jelentősége179
A ló elnevezési ivar, kor és használat szerint179
A külső testalakulás és a ló használati értéke közötti összefüggés180
Fajtaismeret183
A lótenyésztés múltja183
A lófajták csoportosítása184
A ló tenyésztése190
A tenyészcél megválasztása190
A tenyészegyedek megítélése191
Tenyésztésbe vétel192
Tenyésztési módszerek a lótenyésztésben192
A ló szaporítása193
Sárlás, fedeztetés, mesterséges termékenyítés193
Vemhesség, ellés194
A kanca és az újszülött csikó ápolása194
A választott csikók nevelése195
A ló takarmányozása196
A ló takarmányai196
A ló takarmányozásának rendje198
A csikók takarmányozása szopós és választott korban198
A vemhes és a szoptató kancák takarmányozása199
Az igáslovak takarmányozása199
A lovak elhelyezése és használata200
Juhtenyésztés (dr. Mikó József)
A juhtenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége205
A juh elnevezései kor, ivar és hasznosítás szerint206
Gyapjúismeret206
A bundát alkotó szőrképletek207
A gyapjúszál tulajdonságai208
A bunda belszerkezete210
Gyapjúhozam, nyírótömeg210
A gyapjú kereskedelmi és ipari osztályozása211
A juh külső testalakulása és értékmérő tulajdonságai212
Testalakulás, testtájak212
Értékmérő tulajdonságok213
Juhfajták217
A juh eredete, háziasítása217
Ősi fajtáink217
Merino fajtacsoport217
Hústermelő fajták222
Egyéb fajták223
A juh tenyésztése231
Fajtakérdés224
Tenyészirány, hasznosítási irány, hibridtenyésztés224
A tenyészegyedek kiválogatása225
A juhok törzskönyvezése228
A juh szaporítása231
Párosítás231
Pároztatási módok232
A tenyészjuhok előkészítése pároztatásra233
Az üzekedés jelei, tartalma, ismétlődése233
Az üzekedés anyák kiválogatása234
Az ellés időpontjának megválasztása234
A vemhesség236
Az ellés és az ellés körüli teendők236
A juh fölnevelése238
Az újszülött és a szopós bárányok nevelése238
A választott bárányok tartása és takarmányozása240
A növendék tenyészjuhok nevelése és tartása241
A juh takarmányozása242
A juh táplálóanyag-szükséglete242
A juh takarmányai243
Az üres, a vemhes és a szoptató anyák takarmányozása246
A tenyészkosok takarmányozása247
A szopós és a választott bárányok takarmányozása248
A növendék tenyészjuhok és a kosok takarmányozása249
A juh termelése250
Gyapjútermelés250
Hústermelés254
Tejtermelés259
A juhok elhelyezése262
Az elhelyezéssel szembeni igények263
Férőhelyigény264
Juhistállók és berendezések265
Juhtelepek266
A hazai termelési társulások és termelési rendszerek271
Juhtartás a háztáji és kisegítő gazdaságokban272
Baromfitenyésztés és házinyúltenyésztés (dr. Sófalvy Ferenc)
A baromfitenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége277
A baromfifélék elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint278
Tyúktenyésztés
A tyúk testalakulása279
A kültakaró280
A baromfiak bőre281
A baromfiak tolltakarója281
A kotlás, a tojás és képződése283
Kotlás283
A tojás és képződése283
A tyúk értékmérő tulajdonságai285
Tojástermelő képesség285
Hústermelő képesség287
Takarmányértékesítő képesség288
Termékenység és keltethetőség288
A kifejlettkori testnagyság289
Ellenállóképesség, életerő290
Tyúkfajták és -hibridek291
A tyúk eredete, háziasítása291
A tyúkfajták csoportosítása292
Tyúkfajták293
Hibridek297
Tojástermelő hibridek297
Hústermelő hibridek299
A tyúk tenyésztése300
Tenyészkiválasztás300
A tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások303
Teljesítményvizsgálatok307
A tyúk megjelölésének módszerei307
Pároztatási módok309
Keltetés310
A gépi keltezés fizikai és mechanikai tényezői310
A keltetőgépek főbb típusai312
A kelés eredményét befolyásoló tényezők314
Naposkori ivarmeghatározás316
A továbbtartásra szánt csibék és növendékek, valamint a pecsenyecsirkék fölnevelése318
A továbbtartásra szánt állatok nevelése318
Pecsenyecsirke-nevelés327
Tojástermelés332
Tenyésztojás-termelés332
Árutojás-termelés338
Baromfitartás a háztáji és a kisegítő gazdaságokban346
A kisüzemi baromfitartási jelentősége346
Baromfitartási módszerek a kisüzemekben347
Csibenevelés a kisüzemben347
Tojástermelés a kisüzemben348
Lúdtenyésztés
A lúd származása és fajtái351
A lúd tenyésztése és tartása353
Értékmérő tulajdonságok353
Pároztatás355
A tenyésznövendékek nevelése355
A tenyésznövendékek takarmányozása256
Törzslúdtartás356
Hústermelés357
Libamájtermelés358
Tolltermelés359
Kacsatenyésztés
A kacsa származása és fajtái361
Származása361
Kacsafjták361
Kacsahibridek362
Értékmérő tulajdonságok363
Tojástermelő képesség363
A tojások termékenysége és keltethetősége364
Hústermelő képesség364
A kacsa tenyésztése365
Pároztatás365
Törzskacsatartás365
Pecsenyekacsa-nevelés366
Félszáraz pecsenyekacsa-nevelés366
Kacsanevelés halastavon368
Zárt rendszerű pecsenyekacsa-nevelés369
A pecsenyekacsák takarmányozása369
Pulykatenyésztés
A pulyka származása és fajtái371
Faji sajátosságok373
Értékmérő tulajdonságok374
Intenzív pulykahústermelés375
Szülőpártartás375
Végterméknevelés (broilerpulyka-előállítás)376
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem