kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 193 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-234-162-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Általános állattenyésztéstan | 5 |
Bevezetés | |
Az állattenyésztés népgazdsági és mezőgazdasági jelentősége | 5 |
Az állattenyésztéstan mint tudományág | 6 |
Az általános állattenyésztéstan lényege | 6 |
Dr. Sófalvy Ferenc: Alapfogalmak | 8 |
A gazdasági állatok eredete, háziasítása | 8 |
A háziasítás ideje és módja | 10 |
A környezet hatása az állati szervezetre | 10 |
Takarmányozás | 10 |
Éghajlati tényezők | 11 |
A gyakorlás, a szervműködés és a tréning hatásai | 12 |
A honosulás | 13 |
A gazdasági állatok rendszerezése | 13 |
A faj és fajta | 13 |
Egyoldalú és vegyes hasznosítás | 16 |
A fajtatisztaság, a telivér és a félvér fogalma | 17 |
A fajtán belüli renszertani egységek | 17 |
Dr. Sófalvy Ferenc: A gazdasági állatok értékelése | 20 |
Külső értékmérő tulajdonságok | 20 |
A testalakulás jelentősége és bírálata | 20 |
Fejlettség (testtömeg) | 23 |
Arányosság (homogenitás) | 24 |
Kondíció | 24 |
Kültakaró, színeződés | 26 |
Formalizmus az állattenyésztében | 27 |
Ivarjelleg | 27 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 28 |
Termelőképesség | 28 |
Takarmányhasznosítás | 30 |
Növekedés és fejlődés | 30 |
Konstitúció | 30 |
Termékenység, szaporaság | 32 |
Egészség, ellenállóképesség | 32 |
Igényesség, igénytelenség | 32 |
Vérmérséklet, természet, szellemi képesség | 33 |
Dr. Sófalvy Ferenc: Örökléstani ismeretek | 34 |
Az öröklés anyagi alapjai | 34 |
A mendeli (klasszikus) genetika alkalmazása | 36 |
Öröklési formák | 37 |
Az ivar kialakulása és az ivarhoz kötött öröklés | 39 |
A populációgenetika alkalmazása | 40 |
Az örökölhetőség fogalma és jelentősége | 40 |
A heterózishatás | 40 |
Cseuz Károly:A gazdasági állatok tenyésztése | 43 |
A tenyésztő munka feladatai | 43 |
Tenyésztési eljárások | 44 |
Fajtatiszta tenyésztés | 44 |
Keresztezés | 46 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) és a tenyészértékbecslés módszerei | 51 |
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján | 51 |
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban | 52 |
Ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) | 52 |
Törzskönyvezés | 54 |
Cseuz Károly: A gazdasági állatok szaporítása | 57 |
A női nemi szervek működésének élettana | 57 |
Az irvarzás tünetei | 58 |
Párosítás | 58 |
A pároztatás módjai | 59 |
A vemhesség megállapítása és időtartama | 62 |
A meddőség fogalma, felosztása, gazdasági jelentősége | 62 |
Az ellés élettana | 63 |
Az ellés lefolyása | 63 |
Az újszülött állat ápolása | 64 |
Az anyaállat gondozása az ellés után | 65 |
A növendék állatok nevelésének alapelvei | 65 |
Cseuz Károly: Az állattartással kapcsolatos egyéb tudnivalók | 67 |
A gazdasági állatok viselkedése | 67 |
Az egyes állatfajok életfolyamatainak alakulása | 68 |
A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 69 |
A telep- és az istállótelepítéssel szembeni általános követelmények | 70 |
Az istálló méretezése és fölszerelései | 70 |
Az állatok ápolása | 71 |
Az állatok szállítása | 71 |
Dr. Kovács Gábor: Takarmányozástan | 73 |
Bevezetés | 75 |
A takarmányok alkotórészei | 76 |
A takarmányok kémiai összetétele | 77 |
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 77 |
A takarmányok szerves anyagai | 79 |
Nitrogénmentes szerves anyagok | 79 |
Nitrogéntartalmú szerves anyagok | 83 |
A takarmányok egyéb szerves anyagai | 89 |
A takarmányok szervetlen anyagai | 94 |
Nyomokban ható ásványi anyagok | 96 |
Közömbös vagy mérgező hatású ásványi anyagok | 97 |
A takarmányozás elméleti alapjai | 98 |
A takarmányok emészthetősége | 98 |
A takarmányok emésztehőségét befolyásoló tényezők | 99 |
A takarmányok termelőértéke | 100 |
Keményítőéték | 100 |
Takarmányegységek | 103 |
Energetikai mértékegységek | 103 |
A takarmányokban levő táplálóanyagok aránya | 104 |
Keményítő-arány | 104 |
Táparány | 105 |
Fehérjekoncentráció (fehérjehányad) | 105 |
A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai | 106 |
A takarmányok kiválasztásának irányelvei | 106 |
A takarmányok minőségének megállapítása | 108 |
A hizlalótakarmányok értékesülése | 108 |
Daraszázalék (darapercent) | 109 |
Keményítőérték-értékesülési százalék | 109 |
Fajlagos takarmány- és táplálóanyag-felhasználás, illetve költség | 110 |
A takarmányok ismertetése | 112 |
Zöldtakarmányok | 112 |
Legelők | 113 |
A legelők hasznosítása | 116 |
Szántóföldi zöldtakarmányok | 118 |
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 123 |
Gyökértakarmányok | 123 |
Gumós takarmányok | 123 |
Húsos termések | 124 |
Erjesztett (savanyított vagy silózott) takarmányok | 124 |
Szénák és szénalisztek | 127 |
Réti szénák | 128 |
Szántóföldi szénák | 129 |
Szénalisztek, zöldnövénylisztek | 130 |
Szántóföldi növénytermesztési melléktermékek | 132 |
Szalmafélék | 132 |
Törekek, polyvák, terméshéjak | 133 |
Magvak és termések | 134 |
Gabonamagvak | 134 |
Hüvelyesmagvak | 136 |
Olajosmagvak és termések | 136 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 137 |
Malomipari takarmányok | 138 |
Magtisztítási hulladékok | 138 |
Növényolajipari melléktermékek | 139 |
Cukorgyári melléktermékek | 140 |
Konzervgyári melléktermékek | 141 |
Sörgyári melléktermékek | 141 |
Szeszgyári melléktermékek | 142 |
Keményítőgyári melléktermékek | 142 |
Állati eredetű takarmányok | 142 |
Tejfeldolgozási melléktermékek | 143 |
Húsipari melléktermékek | 144 |
Halfeldolgozási melléktermékek | 144 |
Egyéb állati eredetű takarmányok | 144 |
Ipari abrakkeverékek | 145 |
Egyéb takarmányok | 147 |
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények | 148 |
A takarmányok tartósítása | 152 |
A takarmányok tartósításának jelentősége | 152 |
A takarmányok erjesztéses tartósítása | 152 |
Az erjedés (silózás) elméleti alapjai | 152 |
Silótípusok | 155 |
A takarmányok tartósítása szárítással | 155 |
Szénakészítési eljárások | 155 |
A szemes kukorica nedves tartósítása | 157 |
A gazdasági állatok takarmányozásának gyakorlata | 159 |
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 159 |
Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 159 |
A termelés táplálóanyag-szükséglete | 160 |
Az etetés rendszere és technikája | 161 |
Az ivóvíz és az itatás | 163 |
A takarmányok előkészítése | 164 |
A szálas takarmányok előkészítése | 164 |
Az abraktakarmányok előkészítése | 164 |
A takarmányrépa, a burgonya és a száraz répaszelet előkészítése | 165 |
A takarmányozási táblázatok használata | 165 |
A takarmányadagok összeállítása | 166 |
Takarmányadagok összeállítása szarvasmarhák részére | 167 |
Takarmányadagok összeállítása juhok részére | 174 |
Takarmányadagok összeállítása sertések részére | 175 |
A gazdasági álltok táplálóanyag-szükséglete | 179 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.