kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 419 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-696-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható oldalakkal illusztrálva. |
Bevezetés (Dr. Csöre Lajos) | |
A sertés gazdasági jelentősége | 13 |
Domesztikáció és származás | 15 |
Elnevezés ivar, kor és használat szerint | 18 |
A sertés külső stestalakulása (Dr. Kovács József) | |
Testrészei | 19 |
Testméretek felvétele | 29 |
A bőr és a szőrzet | 30 |
Fejlettség és súly | 32 |
Az ivarjelleg és az ivartalanítás | 33 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai (Dr. Kovács József) | |
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság (konstitúció) | 35 |
Tenyésztési tulajdonságok | 36 |
Termékenység, szaporaság, vehemnevelő képesség | 36 |
Tejtermelő képesség | 39 |
Malacnevelő képesség, alomkiegyenlítettség | 40 |
Hízékonysági és vágási teljesítmények | 41 |
Növekedési erély | 41 |
Takarmányértékesítő képesség | 42 |
vágóérték | 43 |
Fejlődési és hasznosítási típusok és ezek fosntosabb jellemzői | 46 |
Törzskönyvezés, teljesítményvizsgálat és tenyészértékbecslés | 49 |
Termelési adatgyűjtés | 49 |
A küllemi bírálat előfeltételei | 50 |
Törzskönyvi osztályok | 52 |
Hízékonysági és vágási teljesítmény-ellenőrzés módszere | 53 |
Tenyészértékbecslés | 58 |
Tenyészkiválasztás | 58 |
A tenyésztési előrehaladás értékelése | 60 |
A sertés fajtái (Dr. Kovács József) | |
Mangalica (Dr. Csire Lajos) | 64 |
Nagy fehér hússertés fajtacsoport (Dr. Kovács József) | |
Magyar nagy fehér hússertés | 65 |
Angol nagy fehér hússertés | 67 |
Svéd nagy fehér hússertés | 68 |
Egyéb nagy fehér fajták | 68 |
Lapály (landrace) fajtacsoport (Dr. Csere Lajos) | 68 |
Dán lapálysertés | 69 |
Svéd lapálysertés | 70 |
Angol lapálysertés | 70 |
Holland lapálysertés | 71 |
Német lapálysertés | 71 |
Belga lapálysertés | 72 |
Észt lapálysertés | 72 |
Egyéb fajták | 73 |
A sertés tenyésztése (Dr. Kovács József) | |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 75 |
Tenyésztési eljárások | 77 |
A fajtatiszta tenyésztés módszerei | 77 |
Nemesítőkeresztezés módszerei | 80 |
Az árutermelő keresztezés módszerei (Dr. Csere Lajos) | 80 |
Hibridsertés-előállítás | 92 |
Forgalomban levő hibridek | 93 |
Vertikális integráció (Dr. Csere Lajos) | 97 |
A sertés takarmányozása (Dr. Fekete Lajos) | |
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 99 |
A takarmányozás általános irányelvei | 100 |
Takarmányok | 107 |
Legeltetés | 107 |
Zöldtakarmányok | 108 |
Szénalisztek, zöldlisztek, pelyvák | 108 |
Nedvdús takarmányok (gumók, gyökerek, szilázsok) | 109 |
Nedves ipari melléktermékek | 110 |
Magvak | 110 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 111 |
Állati eredetű takarmányok | 112 |
Ipari abrakkeverékek (tápok) | 114 |
Takarmánykiegészítők | 114 |
Takarmányok előkészítése | 115 |
Az etetés módszere | 116 |
A sertés elhelyezése (Dr. Cser Lajos) | |
Az elhelyezéssel szemben támasztott igény | 119 |
Az iparszerű tartás alapelvei | 121 |
A komplex sertéstelep tervezésének fő irányelvei | 122 |
A tartási rendszert meghatározó biológiai tényezők | 123 |
A sertéstelep állomány- és épületrotációja | 124 |
Az állatférőhely-szükséglet kiszámítása | 126 |
Az istállók építésének általános követelményei | 129 |
Az istállók szerkezetei | 130 |
A sertéstelep épületei, azok belső technológiája | 131 |
Fiaztató | 132 |
Búgató- (vemhesítő-) istálló | 134 |
Vemhes kocák istállója | 136 |
Hízlalóistálló | 137 |
Egyéb épületek | 140 |
Vályúk, önetetők és önitatók | 140 |
A trágya elhelyezése és hasznosítása | 141 |
Fázhisbontás nélküli hasznosítáűs | 142 |
Fázisbosntás utáni hasznosítás | 142 |
Fontosabb teleprendszerek | 143 |
Az ápolás irányelvei | 145 |
A stresszprobléma (Dr. Csere Lajos) | 146 |
A sertés szaporítása (Dr. Fekete Lajos) | |
A koca ivarzása. Az ivarzás szinkronizálása | 149 |
Pároztatás. Mesterséges termékenyítés | 150 |
Az ellés gyakorisága | 152 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 153 |
A vemhes koca takarmányozása és ápolása | 154 |
A szoptató koca takarmányozása és gondozása | 159 |
A szopós malacok takarmányozása és ápolása | 161 |
A növendék sertések takarmányozása és gondozása | 165 |
A sertés hízlalása (Dr. Kovács József) | |
A hús- és zsírtermelés elméleti alapjai | 167 |
A hizlalás eredményességét meghatározó tényezők | 174 |
Baconsüldő-hizlalás | 177 |
Sonkasertés-hizlalás | 180 |
Tőkesertés-hizlalás | 181 |
Öreg sertések hizlalása | 182 |
A hizlalási eredmények ellenőrzése | 183 |
A hízósertések értékesítése és szállítása | 185 |
Ajánlott irodalom | 188 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
Bevezetés (Dr. Bögre János) | |
A baromfi származása és domesztikációja | 191 |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 191 |
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 193 |
Baromfitenyésztési alapismeretek (Dr. Kiss István) | |
Külső testalakulás | 195 |
A köztakaró | 196 |
A tollazat | 197 |
A vedlés | 198 |
Az ivar meghatározása | 200 |
A tojás képződése és szerkezete | 203 |
A tojás alkotórészei | 205 |
A kotlás | 206 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai (Dr. Bögre János) | |
Termékenység | 207 |
Keltethetőség | 209 |
Ellenállóképesség | 210 |
Egészségi állapot (életerő) | 210 |
Testnagyság | 211 |
Tojástermelő képesség | 211 |
A tojás minősége | 215 |
Hústermelő képesség | 216 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 217 |
A tyúk tenyésztése (Dr. Bögre János) | |
Tyúkfajták | 219 |
Magyar nemesített tyúk | 219 |
Fehér leghorn | 220 |
Rhode island red | 220 |
New-hampshire | 221 |
Plymouth rock | 222 |
Sussex | 222 |
cornish | 223 |
Tojás- és hústermelő hibridek | 224 |
Tojóhibridek | 224 |
Hústermelő hibridek | 226 |
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben (Dr. Horn Péter) | 228 |
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 228 |
A tenyészkiválasztás főbb elvei | 230 |
Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 231 |
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 232 |
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 233 |
Nem rokontenyésztett vonalakkal végzett heterózistenyésztés | 244 |
A reciprok rekurrens szelekció | 235 |
A tenyésztési módszerek összefoglaló áttekintése | 237 |
A hibridtenyésztő üzemek | 237 |
A tojástermelésre irányuló szelekció | 239 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 240 |
Teljesítményvizsgálatok | 241 |
A pároztatás módjai | 243 |
A keltetés (Dr. Kiss István) | |
A keltetés időtartama | 246 |
Az inkubált tojásban végbemenő anyagcsere-folyamatok | 247 |
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 249 |
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 245 |
A keltetőtojással szemben támasztott minőségi követelmények | 254 |
Keltetőgépek osztályozása és főbb típusai | 256 |
Tenyészállat-nevelés, pecsenyecsirke- és árutojás-termelés (Dr. Kállay Béla, Dr. Ludrovszky Ferenc) | |
Tenyészcsirke- és növendéknevelés | 257 |
Nevelési rendszerek és nevelőházak | 257 |
A betelepítés | 261 |
Takarmányozás | 263 |
Világítás | 266 |
Istállóklíma | 267 |
Ivararány, szelekció | 267 |
Tenyésztojás-termelés | 268 |
A tojóidőszak rotációja és a tojóházak | 268 |
Állománysűrűség | 270 |
Takarmányozás | 270 |
Világítás | 271 |
Istállóklíma | 272 |
A termelés ellenőrzése, adatnyilvántartás | 272 |
A tojás gyűjtése | 273 |
A kotlás | 274 |
Intenzív pecsenyecsirke- (broiler-) előállítás | 274 |
Rotáció, elhelyezés | 275 |
Férőhely-előkészítés, naposcsibe-fogadás | 276 |
Takarmányozás, itatás | 276 |
Istállóklima | 277 |
Világítás | 277 |
A hizlalás befejezése | 278 |
Nyilvántartások | 278 |
Tenyész- és szaporítótelepek létesítése | 279 |
Nagyüzemi árutojás-termelés | 281 |
A fehér és a barna héjú tojást termelő tojóhibridek | 281 |
A tojóhibridek nevelése | 282 |
Takarmányozás | 283 |
Világítás és istállóklima | 284 |
Selejtezés | 285 |
Árutojás-termelés | 286 |
A tojóhibridtartás módszerei | 286 |
A ketreces tojótyúktartás | 287 |
Takarmányozás | 289 |
Világítás, istállóklima | 290 |
tojásgyűjtés és -tárolás | 291 |
Gyöngytyúktenyésztés (Miklósné dr. Horváth Erzsébet) | |
A gyöngytyúk fajtái | 293 |
Gyöngytyúkhibridek | 294 |
A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása | 295 |
Értékmérő tulajdonságok | 295 |
Pároztatás | 296 |
Extenzív gyöngytyúktartás | 296 |
Törzsállattartás | 296 |
Tenyész- és árugyöngytyúk nevelés | 296 |
Intenzív gyöngytyúktartás | 297 |
Tenyészállat-nevelés | 297 |
Törzsállattartás | 297 |
Pecsenyegyöngytyúk-nevelés | 298 |
Pulykatenyésztés (Dr. Perényi Miklós) | |
szdármaxzás, háziasítás | 299 |
Fajták | 299 |
Hibridek | 300 |
Biológiai sajátosságok | 301 |
Kotlás | 301 |
Vedlés | 302 |
Ivari jellegzetességek | 302 |
Értékmérő tulajdonságok | 302 |
Intenzív pulykahústermelés | 304 |
Hibridtenyésztés | 304 |
Szülőpártartás | 304 |
Végterméknevelés | 306 |
Kacsatenyésztés (Miklósné dr. Horváth Erzsébet) | |
Kacsafajták | 309 |
A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása | 310 |
Értékmérő tulajdonságok | 310 |
Pároztatás | 311 |
Törzskacsatartás | 312 |
Pecsenyekacsa-nevelés | 312 |
A félszáraz pecsenyekacsa-nevelés | 312 |
Tógazdasági pecsenyekacsa-nevelés | 313 |
Lúdtenyésztés (Dr. Bögre János) | |
Lúdfajták | 315 |
A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása | 317 |
Értékmérő tulajdonságok | 317 |
Pároztatás | 318 |
Tenyészállat-nevelés | 318 |
Pecsenyelúd-árutermelés | 320 |
Előnevelés | 320 |
Utónevelés | 321 |
Téli libanevelés (zárt rendszerű tartás) | 321 |
Törzslúdtartás | 323 |
Kétciklusos tojástermelés | 324 |
Lúdhizlalás, libamájtermelés | 324 |
Tolltermelés | 326 |
Haszongalamb-tenyésztés (Dr. Biszkup Ferenc) | |
Bevezetés | 327 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 328 |
Haszongalambfajták | 328 |
A tenyészgalambok kiválasztása és pároztatása | 331 |
Értékmérő tulajdonságok | 331 |
Pároztatás | 332 |
Haszonkeresztezések | 332 |
Elhelyezés | 333 |
Berendezések | 334 |
Takarmányozás | 335 |
Hasznosítás | 336 |
Ajánlott irodalom | 337 |
NYÚL- ÉS PRÉMESÁLLAT-TENYÉSZTÉS | |
Bevezetés (Dr. Holdas Sándor) | |
Házinyúltenyésztés | |
Jelentősége | 342 |
A fontosabb fajták | 342 |
Tenyésztés | 345 |
A tenyészkiválasztás szempontjai | 345 |
Öröklődési viszonyok | 347 |
Tenyésztési módszerek | 348 |
Elhelyezés és tartás | 348 |
Ketrecek | 349 |
A ketrecek berendezési tárgyai | 350 |
Takarmányozás a nyúltelepen | 351 |
Üzemelési módszerek | 352 |
Vágás, vágottáru-csomagolás | 353 |
Nyérctenyésztés | 354 |
Nutriatenyésztés | 357 |
Egyéb prémesállatok tenyésztése | 359 |
Ajánlott irodalom | 361 |
HALTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés (Tölg István) | |
A magyar haltenyésztés története és fő adatai | 366 |
A haltenyésztés jelentősége | 367 |
Tenyésztett halaink | |
A korosztályok elnevezése | 368 |
Halfajok (tógazdasági haszonhalak) | 369 |
A tógazdasági haltermelés biológiai alapjai | 373 |
Tógazdaság (Dr. Mitterstiller József) | |
Halgazdasági üzemformák | 376 |
Halastórendszerek | 377 |
Műszaki berendezések | 378 |
Felszerelések, gépek | 379 |
Tenyészkiválassztás (Tölg István) | |
A ponty nemesítése | 383 |
szaporítás (Tölg István) | |
A ponty szaporítása | 386 |
A növényevő halak szaporítása | 386 |
A süllő szaporítása | 387 |
A harcsa szaporítása | 388 |
A compó szaporítása | 388 |
A csuka szaporítása | 389 |
Tógazdasági termelés technológiája (Dr. Mitterstiller József) | |
A termelés folyamata | 390 |
Vízigény | 390 |
Népesítés | 390 |
Kihelyezés | 391 |
Tóművelés | 391 |
Tótalajművelés | 392 |
Tótrágyázás | 393 |
Tókarbantartás | 393 |
Takarmányodzás | 394 |
Haltakarmányok | 394 |
Takarmányértékesítés, takarmány-együttható | 395 |
A természetes és az adagolt táplálék fogyasztásának összefüggése | 396 |
A takarmányozás szabályai és módja | 396 |
A termelés ellenőrzése, próbahalászat, termésbecslés | 397 |
A haltermés betakarítása, halászatok | 398 |
Szállítás és tárolás | 398 |
A betegségek elleni védekezés | 399 |
Ajánlott irodalom | 401 |
Név- és tárgymutató | 403 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.