Állategészségtan | 3 |
Az állat és környezete, környezethigiénia | 3 |
A levegő | 4 |
A napsugárzás | 6 |
A rádioaktív sugárzás | 6 |
A talaj | 7 |
A víz | 7 |
Az egészséges és a beteg állat | 8 |
A belső hőmérséklet | 9 |
A bőr és a bőrképzletek | 10 |
A nyálkahártyák és a nyirokcsomók | 11 |
A szem | 12 |
A légzőszervek | 12 |
Az emésztőszervek | 13 |
Az étvágy és szomjúság | 13 |
Az evés és ivás módja | 13 |
A kérődzés és a bendőmozgások | 14 |
A has | 14 |
A bélsár | 15 |
A vizelet | 15 |
A vérkeringés szervei | 15 |
Belgyógyászati betegségek | 16 |
Az emésztőszervek betegségei | 16 |
A légzőszervek betegségei | 23 |
Anyagforgalmi betegségek | 25 |
A bőr betegségei | 28 |
Parazitás betegségek | 32 |
A külső élősködők okozta betegségek | 32 |
A belső élősködők okozta betegségek | 39 |
Sebészeti betegségek | 44 |
A sebek | 44 |
A csontok betegségei | 47 |
Az ízületek betegségei | 47 |
Az inak betegségei | 49 |
A sántaság | 50 |
A sérv | 51 |
Szülészeti és tőgybetegségek | 52 |
Az ellés | 52 |
Az ellés előtti vizenyő | 52 |
Az ellés előtti megfekvés | 52 |
Az ellési bénulás | 52 |
Az elléssel kapcsolatos egyéb betegségek | 53 |
A méh betüremkedése és előesése | 54 |
A magzatburkok visszatartása | 55 |
A meddőség | 55 |
A tejmirigy betegségei | 56 |
Fertőző betgségek | 58 |
A fertőző betegség fogalma | 58 |
A kórokozók | 58 |
A fertőzés forrásai | 60 |
A fertőzés útjai | 62 |
A fertőzés következményei | 63 |
A gümőkűr | 64 |
A brucellózis | 68 |
A ragadós száj- és körömfájás | 70 |
A lépfene | 73 |
A sercegő üszők | 74 |
A tetanusz (dermedés) | 74 |
A veszettség | 75 |
A sertéspestis | 76 |
A sertésorbánc | 77 |
A sertések paratífusza | 78 |
A sertések fertőző gyomorbélgyulladása | 79 |
Az Aujeszky-féle betegség | 80 |
A baromfipestis | 81 |
A baromfihimlő | 82 |
A baromfikolera | 83 |
A baromfitífusz | 84 |
Állategészségügyi igazgatás | 85 |
Bejelentési kötelezettség | 85 |
Marhalevél | 86 |
A kártalanítás | 87 |
A fertőtlenítés | |
Lótenyésztés | 91 |
Magyarország lótenyésztésének múltja | 91 |
A ló gazdasági értéke és jelentősége | 92 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 92 |
A ló megítélése | 93 |
A ló bírálata | 93 |
A ló külső testalakulása | 94 |
A ló mozgása | 103 |
Fajtaismeret | 107 |
A ló származása | 107 |
A lófajták típusai | 107 |
A ló takarmányozása | 118 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 118 |
A ló takarmányai | 119 |
A csikó takarmányozása | 126 |
A ló tenyésztése | 129 |
Az ellés és a csikó felnevelése | 132 |
Sertéstenyésztés | 135 |
A sertés gazdasági értéke és jelentősége | 135 |
A sertés háziasítása | 135 |
A sertés népgazdasági jelentősége | 136 |
A sertés ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 138 |
A sertés külső testalakulása | 139 |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 140 |
Méretek felvétele a sertésen | 143 |
A sertés fejlettsége és súlya | 145 |
A sertés színe, bőre és szőrözete | 146 |
A sertés testrészei | 149 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 158 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 159 |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 159 |
Szaporaság | 160 |
Tejtermelő képesség | 161 |
Malacnevelő képesség | 162 |
Hízékonyság és takarmányértékesítő képesség | 163 |
A sertés vágóértéke | 165 |
Átörökítő képesség | 166 |
A sertés fajtái | 167 |
A mangalica | 167 |
Magyar nagy fehér hússertés | 176 |
Cornwall (large black) | 176 |
Berkshire | 176 |
Egyéb fajták | 177 |
A fajta és tenyészirány megválasztása | 183 |
A tenyészkoca kiválasztása | 185 |
A tenyészkan kiválasztása | 186 |
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 187 |
A sertések törzskönyvezése | 195 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 195 |
A küllemi bírálat előfeltételei | 198 |
Törzskönyvi osztályok | 200 |
Törzskönyvi osztályba sorolás | 200 |
A hízékonyság és vágóérték megállapítása | 202 |
A hízékonyság és a takarmányértékesítő képesség megállapítása | 203 |
A vágott áru minősítése | 206 |
A vizsgált egyed értékelése és inősítése | 208 |
A sertés takarmányozása | 209 |
A sertés életfenntartó táplálóanyag szükségelet | 209 |
A sertés takarmányainak előkészítése, etetési rend | 210 |
A sertés takarmányai | 211 |
A sertésistállók és berendezésük | 217 |
Általános irányelvek | 217 |
Az istálló elhelyezsése | 219 |
A fiaztató | 221 |
Egyéb épületek | 228 |
Vályuk és etetőhelyek | 228 |
Almozás és fertőtlenítés | 229 |
A sertés szaporítása | 230 |
A koca ivarzása | 230 |
Páriztatás | 231 |
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 233 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 235 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 239 |
Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 249 |
A szoptató koca gondozása és táplálása | 254 |
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 259 |
A növendék sertések takarmányozása és gondozása | 262 |
A sertés hizlalása | 264 |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 266 |
Húsrahizlalás | 269 |
Zsírrahizlalás | 274 |
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések gyorshizlalása | 276 |
Öreg sertések hizlalása | 281 |
A sertés mázsálása | 282 |
A sertés szállítása | 283 |