A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés 2.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 291 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: MG-267. Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A szervezetet az élet folyamán a külvilág számtalan ingere éri. Ezekhez alkalmazkodik a szervezet, amikor szabályozó szervei útján változtatja életfolyamatait, hogy... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A szervezetet az élet folyamán a külvilág számtalan ingere éri. Ezekhez alkalmazkodik a szervezet, amikor szabályozó szervei útján változtatja életfolyamatait, hogy kiegyenlítse a külvilág ingereinek hatását. Így alkot a szervezet a környezetével szoros egységet.
A környezet fogalmába tartozik a levegő, a sugárzás, a talaj és a víz. Ezek a természetes környezeti tényezők. Ezekhez járul az ember létesítette mesterséges környezet: az istálló levegőjének összetétele, hőmérséklete és páratartalma, a légáramlás mértéke és a világítás. A mesterséges környezethez tartoznak még a takarmányok, és ide soroljuk azokat a kórokozókat, amelyek veszélyeztetik az állatok egészségét, végül azokat a mikroorganizmusokat, amelyek részt vesznek a táplálóanyagforgalomban." Vissza

Tartalom

Állategészségtan3
Az állat és környezete, környezethigiénia3
A levegő4
A napsugárzás6
A rádioaktív sugárzás6
A talaj7
A víz7
Az egészséges és a beteg állat8
A belső hőmérséklet9
A bőr és a bőrképzletek10
A nyálkahártyák és a nyirokcsomók11
A szem12
A légzőszervek12
Az emésztőszervek13
Az étvágy és szomjúság13
Az evés és ivás módja13
A kérődzés és a bendőmozgások14
A has14
A bélsár15
A vizelet15
A vérkeringés szervei15
Belgyógyászati betegségek16
Az emésztőszervek betegségei16
A légzőszervek betegségei23
Anyagforgalmi betegségek25
A bőr betegségei28
Parazitás betegségek32
A külső élősködők okozta betegségek32
A belső élősködők okozta betegségek39
Sebészeti betegségek44
A sebek44
A csontok betegségei47
Az ízületek betegségei47
Az inak betegségei49
A sántaság50
A sérv51
Szülészeti és tőgybetegségek52
Az ellés52
Az ellés előtti vizenyő52
Az ellés előtti megfekvés52
Az ellési bénulás52
Az elléssel kapcsolatos egyéb betegségek53
A méh betüremkedése és előesése54
A magzatburkok visszatartása55
A meddőség55
A tejmirigy betegségei56
Fertőző betgségek58
A fertőző betegség fogalma58
A kórokozók58
A fertőzés forrásai60
A fertőzés útjai62
A fertőzés következményei63
A gümőkűr64
A brucellózis68
A ragadós száj- és körömfájás70
A lépfene73
A sercegő üszők74
A tetanusz (dermedés)74
A veszettség75
A sertéspestis76
A sertésorbánc77
A sertések paratífusza78
A sertések fertőző gyomorbélgyulladása79
Az Aujeszky-féle betegség80
A baromfipestis81
A baromfihimlő82
A baromfikolera83
A baromfitífusz84
Állategészségügyi igazgatás85
Bejelentési kötelezettség85
Marhalevél86
A kártalanítás87
A fertőtlenítés
Lótenyésztés91
Magyarország lótenyésztésének múltja91
A ló gazdasági értéke és jelentősége92
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése92
A ló megítélése93
A ló bírálata93
A ló külső testalakulása94
A ló mozgása103
Fajtaismeret107
A ló származása107
A lófajták típusai107
A ló takarmányozása118
A ló takarmányozásának főbb elvei118
A ló takarmányai119
A csikó takarmányozása126
A ló tenyésztése129
Az ellés és a csikó felnevelése132
Sertéstenyésztés135
A sertés gazdasági értéke és jelentősége135
A sertés háziasítása135
A sertés népgazdasági jelentősége136
A sertés ivar, kor és használat szerinti elnevezése138
A sertés külső testalakulása139
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez140
Méretek felvétele a sertésen143
A sertés fejlettsége és súlya145
A sertés színe, bőre és szőrözete146
A sertés testrészei149
Az ivari jelleg és az ivartalanítás158
A sertés belső értékmérő tulajdonságai159
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság159
Szaporaság160
Tejtermelő képesség161
Malacnevelő képesség162
Hízékonyság és takarmányértékesítő képesség163
A sertés vágóértéke165
Átörökítő képesség166
A sertés fajtái167
A mangalica167
Magyar nagy fehér hússertés176
Cornwall (large black)176
Berkshire176
Egyéb fajták177
A fajta és tenyészirány megválasztása183
A tenyészkoca kiválasztása185
A tenyészkan kiválasztása186
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben187
A sertések törzskönyvezése195
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel195
A küllemi bírálat előfeltételei198
Törzskönyvi osztályok200
Törzskönyvi osztályba sorolás200
A hízékonyság és vágóérték megállapítása202
A hízékonyság és a takarmányértékesítő képesség megállapítása203
A vágott áru minősítése206
A vizsgált egyed értékelése és inősítése208
A sertés takarmányozása209
A sertés életfenntartó táplálóanyag szükségelet209
A sertés takarmányainak előkészítése, etetési rend210
A sertés takarmányai211
A sertésistállók és berendezésük217
Általános irányelvek217
Az istálló elhelyezsése219
A fiaztató221
Egyéb épületek228
Vályuk és etetőhelyek228
Almozás és fertőtlenítés229
A sertés szaporítása230
A koca ivarzása230
Páriztatás231
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja233
A tenyészkan takarmányozása és ápolása235
A vemhes koca ápolása és takarmányozása239
Az ellés (elvetélés, koraszülés)249
A szoptató koca gondozása és táplálása254
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása259
A növendék sertések takarmányozása és gondozása262
A sertés hizlalása264
A hízósertések takarmányozásának rendje266
Húsrahizlalás269
Zsírrahizlalás274
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések gyorshizlalása276
Öreg sertések hizlalása281
A sertés mázsálása282
A sertés szállítása283
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem