kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 507 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Szarvasmarhatenyésztés | |
Bevezetés (Dr. Horn Artúr) | |
A szarvasmarha eredete és domesztikációja | 13 |
A marha rokonfajai | 14 |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 19 |
A szarvasmarhák elnevezései | 21 |
A szarvasmarha külső testalakulása (Dr. Horn Artúr) | |
A testalakulás bírálatának jelentősége | 23 |
Konstitúció és típus | 24 |
Kültakaró és szín | 26 |
Az élősúly és a testméretek megállapítása | 28 |
A fejlettség és az élősúly | 31 |
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása | 32 |
A fej | 32 |
A törzs | 34 |
A tőgy | 39 |
A végtagok | 44 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 48 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 50 |
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai (Dr. Dohy János) | |
Tejtermelő képesség | 52 |
Hústermelő képesség | 61 |
Takarmányfelvevő képesség, legelőkészség | 65 |
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés | 66 |
Termékenység, szaporaság, egészség | 66 |
Konstitúció, élettartam | 67 |
Erőtermelés, lábszerkezet | 68 |
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk (Dr. Horn Artúr) | |
Magyar szürke marha | 72 |
Magyar tarka marha | 73 |
Hegyi tarka fajták | 76 |
Borzderes fajták | 78 |
Kosztromai | 79 |
Jersey marha | 80 |
Lapálymarhák | 84 |
Feketetarka lapálymarhák | 84 |
Vöröstarka lapálymarhák | 90 |
Egyszínű vörös lapálymarhák | 91 |
Ayrshire (ersir) marha | 92 |
Charolains (sárolé) | 93 |
Hereford (hírford) | 94 |
Limousin (limuzen) | 95 |
Egyéb fajták | 95 |
A szarvasmarha tenyésztése (Dr. Horn Artúr) | |
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei | 103 |
Kiválasztás az egyediség (fenotípus) alapján | 107 |
Kiválasztás a származás és a rokonok minősége alapján | 110 |
Tenyészértékbecslés az ivadékok minősége alapján | 113 |
A szelekció hatékonyságának növelése a gazdaságosabb termelés érdekében | 119 |
A törzskönyvezés és a termelés-ellenőrzés | 131 |
Állományfelvétel | 132 |
Termelési adatok megállapítása | 132 |
Tenyésztési adatok | 133 |
Küllemi bírálat | 134 |
Törzskönyvezési adatok értékelése | 138 |
A szarvasmarha szaporítása (Dr. Horn Artúr) | |
Az ivarzás | 143 |
A bika használata | 144 |
Fedeztetés és mesterséges termékenyítés | 145 |
A vemhesség jelei és tartama | 146 |
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása | 147 |
Az ellés | 149 |
A szarvasmarha felnevelés (Dr. Czakó József) | |
Az újszülött borjú ápolása és táplálása | 153 |
A borjú felnevelése | 144 |
Itatásos borjúnevelés | 155 |
Szoptatásos borjúnevelés | 161 |
Az üszők takarmányozása | 162 |
A bikaborjú felnevelése | 164 |
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása (Dr. Szentmihályi Sándor) | |
A tehenek takarmányozása (Dr. Guba Sándor) | 165 |
A tenyészbikák takarmányozása | 173 |
Szarvasmarha-hizlalás és -feljavítás | 174 |
A hízómarha táplálóanyag-szükséglete | 175 |
Hizlalásra felhasználható takarmányok | 176 |
Szarvasmarha-hizlalási módok | 178 |
Borjúhízlalás | 178 |
Baby-beef hizlalás | 178 |
Növendékbika-hizalás | 179 |
Intenzív növendékbika-hizlalás | 180 |
Növendéküsző-hizlalás | 180 |
Borjúfogastinó-hizlalás | 181 |
Kifejlett szarvasmarhák feljavítása | 182 |
A vágómarha minősítése (Dr. Nagy Nándor) | 183 |
A vágóérték | 185 |
A vágóérték elbírálása | 186 |
A szarvasmarha húsának felosztása és a húsrészek elnevezése | 186 |
A szarvasmarha elhelyezése (Dr. Guba Sándor) | |
Általános követelmények | 189 |
Tartási rendszerek | 191 |
Az iparszerű tartás lehetőségei | 199 |
Tehénistállók | 200 |
Zárt, kötött tartású tehénistálló | 200 |
Berendezések és tartozékok | 202 |
Zárt, kötetlen tartású tehénistálló | 203 |
Berendezések, és tartozékok | 205 |
Nyitott, kötetlen tartású tehénistálló | 206 |
Elletőistállók | 206 |
Növendékistállók | 207 |
Hízómarha-istállók | 208 |
Borjúistállók | 208 |
Tenyészbika-istállók | 211 |
Elkülönítőistállók | 211 |
Szarvasmarhatelepek | 211 |
Szarvasmarha-istállók korszerűsítése | 212 |
A fejés (Dr. Szajkó László) | |
A tejképződés | 215 |
A tejleadás mechanizmusa | 216 |
A fejés művelete | 217 |
Folyamatos működésű fejőállások, illetőleg fejőházak (Dr. Horn Artúr) | 220 |
A tehenek gondozása | 221 |
A tenyészbikák gondozása | 225 |
Az igásmarhák gondozása és jármozása | 226 |
Ajánlott irodalom | 227 |
Juhtenyésztés | |
Bevezetés (Dr. Mihálka Tibor) | |
A juhtenyésztés népgazdasági szerepe | 231 |
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben | 232 |
A juhok elnevezése ivar és kor szerint | 233 |
Alapismeretek a juhtenyésztésben (Dr. Mihálka Tibor) | |
A juh küllemtana | 235 |
A fej | 235 |
A törzs | 236 |
A végtagok | 237 |
Méretek felvétele | 237 |
Az életkor megállapítása | 239 |
Gyapjúismeret (Dr. Veress László) | |
A gyapjúszál és járulékai | 240 |
A bundát alkotó szőrképletek | 241 |
A bunda összetétele | 242 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 243 |
A gyapjúszál színe | 243 |
A gyapjúszál hossza | 243 |
A gyapjúszál finomsága | 243 |
A gyapjúszál erőssége, nyújthatósága | 243 |
A gyapjúszál ívelődése és rugalmassága | 245 |
A bunda belszerkezete és textilipari értékelése | 245 |
Belszerkezet | 245 |
Tömöttség, kiegyenlítettség | 246 |
A gyapjú ipari és kereskedelmi osztályozása | 246 |
A juh fajtái (Dr. Mihálka Tibor) | |
A racka | 249 |
A merniók | 250 |
Francia húsmerinó (merino precoce) | 250 |
Német húsmerinó | 251 |
Aszkániai merinó | 251 |
Kaukázusi finomgyapjas merinó | 252 |
Sztavropoli finomgyapjas fajta | 252 |
Grozneni finomgyapjas merinó | 252 |
Magyar fésűsmerinó | 253 |
Egyéb fajták | 254 |
Cigája | 254 |
Corriedale | 254 |
Rommey march | 254 |
Dorset-horn | 254 |
Ile de France | 255 |
Keletfríz | 255 |
Finn landrace | 256 |
Svéd landrace | 256 |
Romanovi | 257 |
Border-leicester | 258 |
Texel | 259 |
Berrichonne du Cher | 259 |
South-down | 259 |
Hampshire-down | 260 |
Suffolk | 261 |
A juh tenyésztése (Dr. Mihálka Tibor) | |
Fajtakérdés | 263 |
A kiválasztás szempontjai | 264 |
Egészséges szervezet | 264 |
Termékenység és nevelőképesség | 264 |
Testalkat és testnagyság | 266 |
Termelőképesség | 266 |
Hústermelő képesség | 266 |
Tejtermelő képesség | 267 |
Gyapjútermelő képesség | 267 |
A kor | 268 |
A kiválogatás szempontjainak mérlegelése | 269 |
Bonitálás | 270 |
Növendék jerkék és növendék kosok bonitálása | 270 |
Anyajuhok bonitálása | 271 |
Tenyészkosok bonitálása | 271 |
A fenotípusos kiválogatást segítő támpontok | 271 |
Ivadékvizsgálat | 273 |
Központos hízékonyságvizsgálat | 274 |
Törzskönyvezés | 274 |
A szaporítás (Dr. Veress László) | |
A párosítás irányelvei és a különböző párosítási módok | 278 |
Mikor ellessünk? | 279 |
A kosok és az anyák előkészítése a párzásra | 282 |
Az anyák üzekedésének tünetei, az üzekedők kiválogatása | 283 |
Az ellés | 283 |
A juh felnevelése (Dr. Veress László) | |
Szopós bárányok gondozása | 285 |
Mesterséges báránynevelés | 286 |
Korai bárányválasztás, előkészítés a gyors hizlalásra | 286 |
Tenyésztésre szánt növendékek nevelése | 288 |
A juhok takarmányozása (Dr. Veress László) | |
Táplálóanyag-szükséglet | 289 |
Szopós és hízóbárányok takarmányozása | 293 |
Tenyész és növendék juhok téli takarmányozása | 296 |
A juhok nyári takarmányai | 297 |
Gyepek | 297 |
A legeltetés általános szabályai | 297 |
Alkalmi legelők, tarlók | 298 |
Mesterséges legelők | 298 |
Az itatásról | 299 |
Juhászati technológiák és az elhelyezés (Dr. Mihálka Tibor) | |
Technológia, rotáció | 301 |
Elhelyezés | 306 |
Férőhelyigény | 307 |
Juhistállók | 307 |
Fészeristállók | 308 |
A juhistállók berendezési tárgyai | 308 |
Juhtelepek | 309 |
Növendékjuhtelepek | 309 |
Anyajuhtelep | 310 |
Pecsenyebárány-hizlaló telep | 312 |
A juh termelés (Dr. Veress László) | |
Gyapjútermelés | 315 |
A bunda gondozása az élő juhon, a nyírás ideje | 315 |
A nyírás előkészítése és lebonyolítása | 316 |
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása | 316 |
Tejtermelés (Dr. Mihálka Tibor) | 318 |
Hústermelés | 318 |
A hústermelés jelentősége | 318 |
A juhhústermelés növelésének lehetőségei | 319 |
Kívánalmak a juhhússal szemben | 320 |
A hizlalás előkészítése | 321 |
A hizlalás módjai | 321 |
Tejesbárány-hizlalás | 322 |
Korai (expressz) pecsenyebárány-hizlalás | 323 |
Éves pecsenybárány-hizlalás | 324 |
Idősebb juhok feljavítása | 324 |
Hizlalt bárányok szállítása | 324 |
A juhhizlalás eredményének értékelése | 326 |
A juhbőrők kezelése | 326 |
A kecske tenyésztése (Dr. Veress László) | |
A kecske gazdasági jelentősége | 327 |
Honnan erednek kecskefajtáink? | 327 |
A külső testtájak | 327 |
A szőrözet és a szín | 328 |
A súly és a szín | 328 |
Az életkor és a testméretek | 329 |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 329 |
A tenyészkecskék kiválasztása | 330 |
A kecske takarmányozása | 331 |
Táplálóanyag-szükséglet | 331 |
A kecske takarmányai | 332 |
Takarmányadagok | 332 |
A kecske istállója | 333 |
A kecske ápolása | 333 |
Pároztatás | 333 |
A gödölyék és gidák felnevelése | 333 |
A kecske tejtermelése | 334 |
A kecske egyéb haszontételei | 334 |
Ajánlott irodalom | 335 |
Lótenyésztés | |
Bevezetés (Dr. Ócsag Imre) | |
A lótenyésztés helyzete | 339 |
Miért lehet nálunk eredményes lótenyésztést folytatni? | 341 |
A ló megítélése (Dr. Ócsag Imre) | |
Ivar, kor és használat szerinti elnevezés | 343 |
A munkaképesség és a külső testalakulás közötti összefüggés | 343 |
A ló bírálata | 344 |
A kültakaró, a szín és a jegyek | 348 |
A testtájak és alakulásaik | 353 |
A fej és részei | 353 |
A nyak | 355 |
A mar | 356 |
A hát | 357 |
Az ágyék | 358 |
A far | 358 |
A farok | 359 |
A mellkas | 359 |
A has | 360 |
A nemi szervek | 360 |
Az elülső végtagok | 361 |
A hátulsó végtagok | 363 |
A pata | 366 |
A lábállás | 368 |
A ló mozgása | 371 |
A lépés | 373 |
A poroszkálás | 373 |
Az ügetés (trab, trot) | 373 |
A vágta (galopp) | 374 |
Az ugrás | 375 |
Az úszás | 375 |
A ló életkorának megállapítása | 375 |
Magyarország lótenyésztésének története (Dr. Ócsag Imre) | |
Lótenyésztésünk története a XIX. századig | 380 |
Jelenkori lótenyésztésünk | 382 |
A ló fajtái | 384 |
Könnyű hátas fajták | 384 |
Az arab ló (Dr. Fehér Dezső) | 384 |
Az angol telivér (Dr. Ócsag Imre) | 385 |
A kisbéri félvér | 386 |
Nehéz hátas fajták | 387 |
A gidrán | 387 |
A mezőhegyesi félvér | 388 |
Könnyű hámos fajták (Dr. Fehér Dezső) | 389 |
Az ügetőló (Dr. Ócsag Imre) | 390 |
A nóniusz | 391 |
A lipicai | 392 |
A muraközi | 393 |
Nehéz hámos fajták | 394 |
A magyar hidegvérű | 394 |
A sodrott ló | 395 |
Egyéb fajták | 395 |
A lótenyésztés célja (Dr. Ócsag Imre) | |
A mezőgazdasági célú lótenyésztés | 400 |
A sportcélú lótenyésztés (Dr. Fehér Dezső) | 400 |
A versenylótenyésztés (Dr. Ócsag Imre) | 401 |
A hústermelés mint tenyészcél | 402 |
A tenyészkanca és a tenyészmén kiválasztása | 403 |
A származás értékelése | 403 |
A küllem értékelése | 405 |
A teljesítmény értékelése | 407 |
Az utód megítélése | 409 |
A tenyésztésbevétel | 414 |
Az ivartalanítás | 414 |
A párosítás | 415 |
Tenyésztési rendszerek | 415 |
Fajtatiszta tenyésztési rendszerek | 416 |
A keresztezés | 416 |
A sárlás | 417 |
A fedeztetés | 419 |
A fedeztetés idejének megválasztása | 420 |
A megtermékenyülés | 421 |
A megtermékenyülést gátló külső és belső tényezők | 421 |
A vemhesség megállapításának módja | 422 |
Az elvetélés | 423 |
A vemhesség és az ellés | 423 |
A kanca és az újszülött ápolása ellés után | 426 |
A csikó születés utáni megítélése | 427 |
Az öröklődés | 428 |
A ló törzskönyvezése | 430 |
A lovak takarmányozása (Dr. Ócsag Imre) | |
A ló takarmányai | 433 |
A legelő és a zöldtakarmányok | 433 |
Nedvdús takarmányok | 434 |
Szálas takarmányok | 435 |
Abraktakarmányok | 435 |
Vitaminok és egyéb anyagok | 436 |
A takarmányozás rendje | 437 |
A vemhes és a kiscsikós kanca takarmányozása | 437 |
A csikó takarmányozása választásig | 439 |
A csikó elválasztás utáni takarmányozása másfél éves korig | 440 |
A csikók takarmányozása másfél éves kor után | 443 |
Az igáslovak takarmányozása | 445 |
A versenylovak és a nagy teljesítményű sportlovak takarmányozása | 446 |
A tenyészmének takarmányozása | 447 |
A lovak nevelése és tartása (Dr. Ócsag Imre) | |
A csikók ménesi tartása | 449 |
A kifutólegelős csikónevelés | 453 |
Vegyes legeltető tartás | 453 |
Versenyző fajtájú csikók ménesi tartása | 454 |
Csődörcsikók tartása | 454 |
Tenyészkancák tartása | 455 |
A tenyészcsődörök tartása és a fedeztetési rendszer | 458 |
A ló istállójának adatai | 458 |
A ló ápolása | 459 |
Bőr- és szőrápolás | 459 |
Fürdetés, nyírás | 461 |
A pata ápolása, patkolás | 461 |
A ló munkáltatása (Dr. Ócsag Imre) | |
A csikó betanítása | 465 |
Kocsiba tanítás | 466 |
Nyereg alá tanítás | 467 |
Sportcélú csikók ménesi előtréningje | 469 |
Telivér csikók ménesi előidomítása (Dr. Fehér Dezső) | 470 |
Telivér csikók pálya idomítása és a versenyzés | 471 |
Az ügető csikók ménesi előidomítása | 473 |
Az ügető csikók pályai idomítása és az ügetőversenyzés (Dr. Ócsag Imre) | 474 |
A fogatos használat | 476 |
A ló szerszámai | 476 |
A fogat összeállítása | 479 |
Befogás és kifogás | 480 |
Hajtás | 481 |
Nyereg alatti használat | 483 |
A ló rossz szokásai | 483 |
A vágócsikó-előállítás (Dr. Ócsag Imre) | 485 |
A vágóló | 486 |
Függelék (Dr. Ócsag Imre) | |
A szamár és az öszvér | 487 |
Ajánlott irodalom | 489 |
Név- és tárgymutató | 491 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.