1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés 2.

Mezőgazdasági szakiskolák tankönyvei

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 494 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 200 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Állategészségtan
Az állategészségügyi ismeretek fontossága3
Az állatbetegségek megelőzése3
Az állatok elhelyezése4
Az állatok takarmányozása5
Az állatok rendeltetésszerű használata6
Az állatgondozás szabályai7
Az állatbetegsegek jelei10
Az állatbetegsegek okai10
A beteg állatok felismerése11
A beteg állatokal kapcsolatos teendők14
Elsősegélynyújtás19
A nem fertőző betegségek20
Betegségek erőművi hatások következtében20
A szervek gyakoribb betegségei22
Egyéb nem fertőző betegségek24
A fertőző betegségek31
Védekezés a fertőző betegségek ellen, megelőzés33
Az élősködők okozta megbetegedések36
Egyéb élősködők40
Állategészségügy-rendészet41
Az állategészségügyi igazgatás szervezete41
Intézkedések a fertőző állatbetegségek elfojtására43
Állatszavatosság44
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége, népgazdasági célkitűzések46
A szarvasmarha testalakulása47
A külem bírálat jelentősége47
Méret- és súlyfelvétel, életkormeghatározás, elnevezés51
A szarvasmarha kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése53
A szarvasmarhák bírálata az összbenyomás alapján54
Szarvasmarha testtájainak bírálata56
A külem és a hasznosítás iránya közötti kapcsolat61
Szarvasmarhafajták61
A szarvasmarhafajták csoportosítása61
A magyar szürke marha62
A szimmentáli marha63
A magyar tarka marha65
Borzderes fajták67
Kosztromai68
Jersey69
Lapályfajták69
A tenyészállat, kiválasztás szempontjai70
A tenyészállatok kiválasztásának jelentősége70
A szarvasmarha szaporítása82
Tenyésztési eljárások. A párosítási terv elkészítése82
Pároztatási módok84
Pároztatási és szaporulati terv84
Vemhesség és ellés86
A tenyésztői munka eredményeinek értékelése88
A szarvasmarha fölnevelése96
Az újszülött borjú gondozása és táplálása96
Szoptatásos borjúnevelés99
Itatásos (mesterséges) borjúnevelés99
Szilárd takarmányok etetése104
A szopós borjú ápolása és tartása106
A növendékmarhák fölnevelése107
A választott és növendékborjak takarmányozása, ápolása108
Tenyészbikanevelés110
A szarvasmarha takarmányozása111
A takarmányalap biztosítása111
A tehenek tápolálóanyag-szükséglete111
A tehenek takarmányadagjának összeállítása112
A vemhes tehenek takarmányozása114
A tehenek nyári takarmányozása115
A tehenek legeltetése116
A tehenek téli takarmányozása117
A fejlőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése118
A tenyészbika takarmányozása121
A szarvasmarha hasznosítása121
A hasznosítás irányai121
A szarvasmarha tejtermelése122
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők123
A tiszta tej termelése125
A fejés módjai126
A szarvasmarha hizlalása132
A szarvasmarha mint erőtermelő136
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása137
Beépített fejőállások és fejőházak140
A szarvasmarhák szabad tartásának épületei142
A fejőstehenek ápolása, gondozása és mozgatása145
A tenyészbikák ápolása és mozgatása148
Szarvasmarhák fontosabb betegségei149
A fontosabb fertőző betegségek149
Egyéb betegségek153
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége157
A sertés testájai és külső tulajdonságai157
A sertés elnevezése, testméretei és ivartalanítása160
A hazánkban tenyésztett sertésfajták162
A sertésfajták csoportosítása162
A mangalica sertés162
Az angol fehér hússertés164
A magyar fehér hússertés165
A berkshire sertés167
A cornwall sertés168
A sertés szaporítása, nevelése és ápolása169
A tenyészirány kitűzése és a fajta megválasztása169
A tenyészkoca és tenyészkan kiválasztása169
A sertés szaporítása172
A szoptató koca és szopós malacok ápolása174
A malacok elválasztása176
A választott malacok és süldők ápolása és takarmányozása178
A tenyész- és vemhes kocák takarmányozása181
A tenyészkanok gondozása, takarmányozása188
A sertések legeltetése190
A sertések makkoltatása191
A sertéshizlalás192
Milyen tényezők befolyolják a hizlalás eredményeit192
A sertéshizlalásban használt fogalmak és szakkifejezések196
A hizlalás ellenőrzése198
A hízó sertések takarmányai199
Az etetések száma és kivitele. A hízó sertések itatása201
A kocák egyszeri elletése hizlalás közben202
A sonka- és baconsüldők hizlalása203
A tőkesertések hizlalása205
A zsírsertések hizlalása208
A zsírsertések nagy súlyra való hizlalása208
A mangalicasertések gyors hizlalása211
A tenyésztésből kiselejtezett idős sertések hizlalása215
A sertések értékesítése216
A sertések szállítása217
A sertések vágása, kényszervágása219
A vágott sertésből származó termékek fölosztása és elnevezése a hentesiparban220
A sertések elhelyezése222
A sertésistállók és kellékei222
A sertésistállók elhelyezése223
A sertésistállók építésének irányelvei225
A fiaztató228
A tenyészkanok istállója231
A kocák, süldők és hízók istállója232
A sertéstelep egyéb épületei233
A sertések leggyakoribb megbetegedései233
Az állategészségügyi ismeretek jelentősége233
Az egészséges sertés életjelenségei234
Az elsősegélynyújtás234
A sertés nem fertőző betegségei236
Az erőművi hatások által okozott betegségek236
A sertés lélegzőszervi betegségei236
A torokgyulladás, a gége- és légcsőhurut236
A tüdőgyulladás236
A sertés emésztőszervi betegségei237
A gyomor- és bélhurut237
Az anyagcsere zavarából keletkező betegségek237
Az angolkór és csontlágyulás237
A mérgezések237
Vemhességgel kapcsolatos betegségek239
A magzatburok visszatartása239
A méhelőesés239
A méhgyulladás240
Az élősködők által előidézett betegségek240
A külső élősködők240
A legyek241
A tetvek241
A bolhák241
A rühösség241
A belső élősködők242
Az orsóférgesség242
A hólyagférgesség (rivókakór)243
A trichinellózis244
A sertés borsókakórja244
A sertés gyomorférgessége244
A fertőző betegségek245
A sertésorbánc245
A sertéspestis (sertésvész)246
A gümőkór (TBC vagy tuberkulózis)246
A fertőző elvetélés (brucellózis vagy Bang-féle betegség)247
A ragadós száj- és körömfájás248
A lépfene248
A tetanusz (merevgörcs, dermedés)249
A veszettség249
A fertőző sertésbénulás249
A Voldagsen-paratífusz251
A sertés fertőző gyomor- és bélgyulladása251
Malacok himlőszerű bőrkiütése251
A sertésinfluenza251
Az Aujeszky-féle betegség252
Szopós malacok bélelhalása252
A lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége254
A ló származása255
A ló megnevezése ivar és kor szerint255
A ló testtájainak megítélése255
A méretek felvétele a lovon257
A fej259
A törzs261
Az első végtagok265
A hátsó végtagok268
A láb állások269
A ló mozgása271
A ló szőre, színe és jegyei272
A ló életkorának meghatározása275
A ló rossz szokásai278
A hazánkban tenyésztett fontosabb lófajták280
A lófajták csoportosítása280
A hazánkban tenyésztett külföldi származású lófajták281
Az arab telivér281
Az angol telivér282
A lipicai283
Az amerikai ügető284
A belga és az ardeni284
A hazai lófajták285
A magyar félvér285
A nóniusz285
A gidrán286
A magyar hidegvérű ló287
A tenyészkanca és tenyészmén kiválasztása288
A tenyésztésbe-vétel288
A tenyésztés ellenőrzése289
A párosítás, sárlás, fedeztetés és a mesterséges termékenyítés289
A vemhesség, az ellés és az elvetélés290
Az újszülött csikó gondozása291
A csikó nevelése a választástól a befogásig291
A ló táplálóanyag-szükséglete, téli és nyári takarmányozása292
A vemhes és szoptató kanca ápolása és takarmányozása294
A csikók takarmányozása295
A tenyészmén takarmányozása295
A lovak elhelyezése296
A lovak ápolása296
A ló szerszámai297
A lovak használata297
Az öszvér298
A lovak leggyakrabban előforduló betegségei299
A nem fertőző betegségek299
Az élősködők által előidézett betegségek301
A fertőző betegségek302
A juhtenyésztés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége304
A juh származása305
A juh elnevezése306
A juh külemtana308
A juh testméretei, súlya311
A juh életkorának meghatározása313
A bunda- és gyapjúismeret313
A gyapjú értékmérő tulajdonságai315
A bunda belszerkezete (jellege)317
A nyírósúly, gyapjúanyag, rendement318
A gyapjúféleségek38
A hazánkban előforkuló fontosabb juhfajták319
A magyar fésűsmerinó319
A cihája321
A juh tenyésztésének módszertana324
A tenyészcél kitűzése - a fajta megválasztása324
A tenyészkiválasztás (szelekció)325
A párosítás327
A tenyésztési eljárások328
A juhok szaporítása328
A juhok felnevelése, gondozása és takarmányozása332
A szopós bárányok táplálása és ápolása332
A választott bárányok tartása és takarmányozása333
A növendékjuhok (toklyók) tartása és takarmányozása334
A kifejlődött juhok tartása és takarmányozása334
A juhalkol és berendezése339
A juhok hasznosítása341
A juhok leggyakoribb betegségei350
A tejgazdaságtan
A tejgazdaság jelentősége354
A tej tulajdonsága és alkotórészei355
A tej alkotórészeinek tulajdonságai356
A tej mikrobái358
A tejtermelést befolyásoló tényezők358
Előkészületek a fejéshez360
A fejés módjai360
A fejés helyes módjai362
A gépi fejés364
A tej kezelése és szállítása365
A tejkamra és berendezése367
A tej hűtése, szellőztetése, tárolása369
A tej csírátlanítása és konzerválása371
A tej szállítása373
A tejhibák374
A tej vizsgálata377
A tej szennytartalmának meghatározása377
A tej fajsúlyának vizsgálata378
A savfok meghatározása379
A tej zsírtartalmának meghatározása381
A hamisított tej felismerése382
A tej fölözése383
A vajkészítés385
A fölözés és vajgyártás melléktermékei388
A sajtkészítés389
A túrókészítés390
A juhtúró készítése391
A tejgazdasági jogszabályok391
A baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége393
A házi szárnyasok szervezete394
A tyúktenyésztés398
A hazai fajták401
A hazánkban tenyésztett külföldi fajták405
A fajtakiválasztás408
A tenyészállatok kiválasztása409
A párosító eljárások411
A keltetés412
A csirkék felnevelése417
A csirkék takarmányozása423
A tyúkok takarmányozása426
A pulykatenyésztés426
A kacsatenyésztés430
A lúdtenyésztés433
A baromfiak értékesítése és hizlalása435
A baromfiak elhelyezése és gondozása437
A fontosabb baromfibetegségek442
A kisállattenyésztés
A méhészet445
A méhészet jelentősége445
A méhek elhelyezése445
A méhészeti eszközök és felszerelések446
A méhlakás448
A méhek szervezete és a méhcsalád451
A fejlődés időszaka453
A termelés időszaka455
A méhek szaporítása458
A főhordás utáni időszak461
A betelelés megszervezése és végrehajtása462
A méhek betegségei és ellenségei463
Nyúltenyésztés464
A tenyésztés alapjai464
A házinyúl szaporítása467
A nyulak takarmányozása467
A nyúlfajták468
A prémezés és a gereznakezelés471
A nyúl egészségvédelme471
Haltenyésztés472
A halak szervezeti felépítése472
A tógazdasági haltenyésztés474
A tóféleségek476
A halastavak hozamának fokozása476
A takarmányozás478
A tógazdaságban tenyésztett halak479
A pontytenyésztés481
A lehalászás482
A süllőivadék nevelése483
A harcsaivadék nyerése484
Az egyéb haltermelő területek484
A halbetegségek és halellenségek486
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem