kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 494 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 200 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Állategészségtan | |
Az állategészségügyi ismeretek fontossága | 3 |
Az állatbetegségek megelőzése | 3 |
Az állatok elhelyezése | 4 |
Az állatok takarmányozása | 5 |
Az állatok rendeltetésszerű használata | 6 |
Az állatgondozás szabályai | 7 |
Az állatbetegsegek jelei | 10 |
Az állatbetegsegek okai | 10 |
A beteg állatok felismerése | 11 |
A beteg állatokal kapcsolatos teendők | 14 |
Elsősegélynyújtás | 19 |
A nem fertőző betegségek | 20 |
Betegségek erőművi hatások következtében | 20 |
A szervek gyakoribb betegségei | 22 |
Egyéb nem fertőző betegségek | 24 |
A fertőző betegségek | 31 |
Védekezés a fertőző betegségek ellen, megelőzés | 33 |
Az élősködők okozta megbetegedések | 36 |
Egyéb élősködők | 40 |
Állategészségügy-rendészet | 41 |
Az állategészségügyi igazgatás szervezete | 41 |
Intézkedések a fertőző állatbetegségek elfojtására | 43 |
Állatszavatosság | 44 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége, népgazdasági célkitűzések | 46 |
A szarvasmarha testalakulása | 47 |
A külem bírálat jelentősége | 47 |
Méret- és súlyfelvétel, életkormeghatározás, elnevezés | 51 |
A szarvasmarha kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése | 53 |
A szarvasmarhák bírálata az összbenyomás alapján | 54 |
Szarvasmarha testtájainak bírálata | 56 |
A külem és a hasznosítás iránya közötti kapcsolat | 61 |
Szarvasmarhafajták | 61 |
A szarvasmarhafajták csoportosítása | 61 |
A magyar szürke marha | 62 |
A szimmentáli marha | 63 |
A magyar tarka marha | 65 |
Borzderes fajták | 67 |
Kosztromai | 68 |
Jersey | 69 |
Lapályfajták | 69 |
A tenyészállat, kiválasztás szempontjai | 70 |
A tenyészállatok kiválasztásának jelentősége | 70 |
A szarvasmarha szaporítása | 82 |
Tenyésztési eljárások. A párosítási terv elkészítése | 82 |
Pároztatási módok | 84 |
Pároztatási és szaporulati terv | 84 |
Vemhesség és ellés | 86 |
A tenyésztői munka eredményeinek értékelése | 88 |
A szarvasmarha fölnevelése | 96 |
Az újszülött borjú gondozása és táplálása | 96 |
Szoptatásos borjúnevelés | 99 |
Itatásos (mesterséges) borjúnevelés | 99 |
Szilárd takarmányok etetése | 104 |
A szopós borjú ápolása és tartása | 106 |
A növendékmarhák fölnevelése | 107 |
A választott és növendékborjak takarmányozása, ápolása | 108 |
Tenyészbikanevelés | 110 |
A szarvasmarha takarmányozása | 111 |
A takarmányalap biztosítása | 111 |
A tehenek tápolálóanyag-szükséglete | 111 |
A tehenek takarmányadagjának összeállítása | 112 |
A vemhes tehenek takarmányozása | 114 |
A tehenek nyári takarmányozása | 115 |
A tehenek legeltetése | 116 |
A tehenek téli takarmányozása | 117 |
A fejlőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése | 118 |
A tenyészbika takarmányozása | 121 |
A szarvasmarha hasznosítása | 121 |
A hasznosítás irányai | 121 |
A szarvasmarha tejtermelése | 122 |
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 123 |
A tiszta tej termelése | 125 |
A fejés módjai | 126 |
A szarvasmarha hizlalása | 132 |
A szarvasmarha mint erőtermelő | 136 |
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása | 137 |
Beépített fejőállások és fejőházak | 140 |
A szarvasmarhák szabad tartásának épületei | 142 |
A fejőstehenek ápolása, gondozása és mozgatása | 145 |
A tenyészbikák ápolása és mozgatása | 148 |
Szarvasmarhák fontosabb betegségei | 149 |
A fontosabb fertőző betegségek | 149 |
Egyéb betegségek | 153 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 157 |
A sertés testájai és külső tulajdonságai | 157 |
A sertés elnevezése, testméretei és ivartalanítása | 160 |
A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 162 |
A sertésfajták csoportosítása | 162 |
A mangalica sertés | 162 |
Az angol fehér hússertés | 164 |
A magyar fehér hússertés | 165 |
A berkshire sertés | 167 |
A cornwall sertés | 168 |
A sertés szaporítása, nevelése és ápolása | 169 |
A tenyészirány kitűzése és a fajta megválasztása | 169 |
A tenyészkoca és tenyészkan kiválasztása | 169 |
A sertés szaporítása | 172 |
A szoptató koca és szopós malacok ápolása | 174 |
A malacok elválasztása | 176 |
A választott malacok és süldők ápolása és takarmányozása | 178 |
A tenyész- és vemhes kocák takarmányozása | 181 |
A tenyészkanok gondozása, takarmányozása | 188 |
A sertések legeltetése | 190 |
A sertések makkoltatása | 191 |
A sertéshizlalás | 192 |
Milyen tényezők befolyolják a hizlalás eredményeit | 192 |
A sertéshizlalásban használt fogalmak és szakkifejezések | 196 |
A hizlalás ellenőrzése | 198 |
A hízó sertések takarmányai | 199 |
Az etetések száma és kivitele. A hízó sertések itatása | 201 |
A kocák egyszeri elletése hizlalás közben | 202 |
A sonka- és baconsüldők hizlalása | 203 |
A tőkesertések hizlalása | 205 |
A zsírsertések hizlalása | 208 |
A zsírsertések nagy súlyra való hizlalása | 208 |
A mangalicasertések gyors hizlalása | 211 |
A tenyésztésből kiselejtezett idős sertések hizlalása | 215 |
A sertések értékesítése | 216 |
A sertések szállítása | 217 |
A sertések vágása, kényszervágása | 219 |
A vágott sertésből származó termékek fölosztása és elnevezése a hentesiparban | 220 |
A sertések elhelyezése | 222 |
A sertésistállók és kellékei | 222 |
A sertésistállók elhelyezése | 223 |
A sertésistállók építésének irányelvei | 225 |
A fiaztató | 228 |
A tenyészkanok istállója | 231 |
A kocák, süldők és hízók istállója | 232 |
A sertéstelep egyéb épületei | 233 |
A sertések leggyakoribb megbetegedései | 233 |
Az állategészségügyi ismeretek jelentősége | 233 |
Az egészséges sertés életjelenségei | 234 |
Az elsősegélynyújtás | 234 |
A sertés nem fertőző betegségei | 236 |
Az erőművi hatások által okozott betegségek | 236 |
A sertés lélegzőszervi betegségei | 236 |
A torokgyulladás, a gége- és légcsőhurut | 236 |
A tüdőgyulladás | 236 |
A sertés emésztőszervi betegségei | 237 |
A gyomor- és bélhurut | 237 |
Az anyagcsere zavarából keletkező betegségek | 237 |
Az angolkór és csontlágyulás | 237 |
A mérgezések | 237 |
Vemhességgel kapcsolatos betegségek | 239 |
A magzatburok visszatartása | 239 |
A méhelőesés | 239 |
A méhgyulladás | 240 |
Az élősködők által előidézett betegségek | 240 |
A külső élősködők | 240 |
A legyek | 241 |
A tetvek | 241 |
A bolhák | 241 |
A rühösség | 241 |
A belső élősködők | 242 |
Az orsóférgesség | 242 |
A hólyagférgesség (rivókakór) | 243 |
A trichinellózis | 244 |
A sertés borsókakórja | 244 |
A sertés gyomorférgessége | 244 |
A fertőző betegségek | 245 |
A sertésorbánc | 245 |
A sertéspestis (sertésvész) | 246 |
A gümőkór (TBC vagy tuberkulózis) | 246 |
A fertőző elvetélés (brucellózis vagy Bang-féle betegség) | 247 |
A ragadós száj- és körömfájás | 248 |
A lépfene | 248 |
A tetanusz (merevgörcs, dermedés) | 249 |
A veszettség | 249 |
A fertőző sertésbénulás | 249 |
A Voldagsen-paratífusz | 251 |
A sertés fertőző gyomor- és bélgyulladása | 251 |
Malacok himlőszerű bőrkiütése | 251 |
A sertésinfluenza | 251 |
Az Aujeszky-féle betegség | 252 |
Szopós malacok bélelhalása | 252 |
A lótenyésztés | |
A lótenyésztés jelentősége | 254 |
A ló származása | 255 |
A ló megnevezése ivar és kor szerint | 255 |
A ló testtájainak megítélése | 255 |
A méretek felvétele a lovon | 257 |
A fej | 259 |
A törzs | 261 |
Az első végtagok | 265 |
A hátsó végtagok | 268 |
A láb állások | 269 |
A ló mozgása | 271 |
A ló szőre, színe és jegyei | 272 |
A ló életkorának meghatározása | 275 |
A ló rossz szokásai | 278 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb lófajták | 280 |
A lófajták csoportosítása | 280 |
A hazánkban tenyésztett külföldi származású lófajták | 281 |
Az arab telivér | 281 |
Az angol telivér | 282 |
A lipicai | 283 |
Az amerikai ügető | 284 |
A belga és az ardeni | 284 |
A hazai lófajták | 285 |
A magyar félvér | 285 |
A nóniusz | 285 |
A gidrán | 286 |
A magyar hidegvérű ló | 287 |
A tenyészkanca és tenyészmén kiválasztása | 288 |
A tenyésztésbe-vétel | 288 |
A tenyésztés ellenőrzése | 289 |
A párosítás, sárlás, fedeztetés és a mesterséges termékenyítés | 289 |
A vemhesség, az ellés és az elvetélés | 290 |
Az újszülött csikó gondozása | 291 |
A csikó nevelése a választástól a befogásig | 291 |
A ló táplálóanyag-szükséglete, téli és nyári takarmányozása | 292 |
A vemhes és szoptató kanca ápolása és takarmányozása | 294 |
A csikók takarmányozása | 295 |
A tenyészmén takarmányozása | 295 |
A lovak elhelyezése | 296 |
A lovak ápolása | 296 |
A ló szerszámai | 297 |
A lovak használata | 297 |
Az öszvér | 298 |
A lovak leggyakrabban előforduló betegségei | 299 |
A nem fertőző betegségek | 299 |
Az élősködők által előidézett betegségek | 301 |
A fertőző betegségek | 302 |
A juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 304 |
A juh származása | 305 |
A juh elnevezése | 306 |
A juh külemtana | 308 |
A juh testméretei, súlya | 311 |
A juh életkorának meghatározása | 313 |
A bunda- és gyapjúismeret | 313 |
A gyapjú értékmérő tulajdonságai | 315 |
A bunda belszerkezete (jellege) | 317 |
A nyírósúly, gyapjúanyag, rendement | 318 |
A gyapjúféleségek | 38 |
A hazánkban előforkuló fontosabb juhfajták | 319 |
A magyar fésűsmerinó | 319 |
A cihája | 321 |
A juh tenyésztésének módszertana | 324 |
A tenyészcél kitűzése - a fajta megválasztása | 324 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) | 325 |
A párosítás | 327 |
A tenyésztési eljárások | 328 |
A juhok szaporítása | 328 |
A juhok felnevelése, gondozása és takarmányozása | 332 |
A szopós bárányok táplálása és ápolása | 332 |
A választott bárányok tartása és takarmányozása | 333 |
A növendékjuhok (toklyók) tartása és takarmányozása | 334 |
A kifejlődött juhok tartása és takarmányozása | 334 |
A juhalkol és berendezése | 339 |
A juhok hasznosítása | 341 |
A juhok leggyakoribb betegségei | 350 |
A tejgazdaságtan | |
A tejgazdaság jelentősége | 354 |
A tej tulajdonsága és alkotórészei | 355 |
A tej alkotórészeinek tulajdonságai | 356 |
A tej mikrobái | 358 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 358 |
Előkészületek a fejéshez | 360 |
A fejés módjai | 360 |
A fejés helyes módjai | 362 |
A gépi fejés | 364 |
A tej kezelése és szállítása | 365 |
A tejkamra és berendezése | 367 |
A tej hűtése, szellőztetése, tárolása | 369 |
A tej csírátlanítása és konzerválása | 371 |
A tej szállítása | 373 |
A tejhibák | 374 |
A tej vizsgálata | 377 |
A tej szennytartalmának meghatározása | 377 |
A tej fajsúlyának vizsgálata | 378 |
A savfok meghatározása | 379 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 381 |
A hamisított tej felismerése | 382 |
A tej fölözése | 383 |
A vajkészítés | 385 |
A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 388 |
A sajtkészítés | 389 |
A túrókészítés | 390 |
A juhtúró készítése | 391 |
A tejgazdasági jogszabályok | 391 |
A baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 393 |
A házi szárnyasok szervezete | 394 |
A tyúktenyésztés | 398 |
A hazai fajták | 401 |
A hazánkban tenyésztett külföldi fajták | 405 |
A fajtakiválasztás | 408 |
A tenyészállatok kiválasztása | 409 |
A párosító eljárások | 411 |
A keltetés | 412 |
A csirkék felnevelése | 417 |
A csirkék takarmányozása | 423 |
A tyúkok takarmányozása | 426 |
A pulykatenyésztés | 426 |
A kacsatenyésztés | 430 |
A lúdtenyésztés | 433 |
A baromfiak értékesítése és hizlalása | 435 |
A baromfiak elhelyezése és gondozása | 437 |
A fontosabb baromfibetegségek | 442 |
A kisállattenyésztés | |
A méhészet | 445 |
A méhészet jelentősége | 445 |
A méhek elhelyezése | 445 |
A méhészeti eszközök és felszerelések | 446 |
A méhlakás | 448 |
A méhek szervezete és a méhcsalád | 451 |
A fejlődés időszaka | 453 |
A termelés időszaka | 455 |
A méhek szaporítása | 458 |
A főhordás utáni időszak | 461 |
A betelelés megszervezése és végrehajtása | 462 |
A méhek betegségei és ellenségei | 463 |
Nyúltenyésztés | 464 |
A tenyésztés alapjai | 464 |
A házinyúl szaporítása | 467 |
A nyulak takarmányozása | 467 |
A nyúlfajták | 468 |
A prémezés és a gereznakezelés | 471 |
A nyúl egészségvédelme | 471 |
Haltenyésztés | 472 |
A halak szervezeti felépítése | 472 |
A tógazdasági haltenyésztés | 474 |
A tóféleségek | 476 |
A halastavak hozamának fokozása | 476 |
A takarmányozás | 478 |
A tógazdaságban tenyésztett halak | 479 |
A pontytenyésztés | 481 |
A lehalászás | 482 |
A süllőivadék nevelése | 483 |
A harcsaivadék nyerése | 484 |
Az egyéb haltermelő területek | 484 |
A halbetegségek és halellenségek | 486 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.